Gemeente Roosdaal

 

Zitting van 25 januari 2024

 

Van 19 uur.

 

Aanwezig:

 

Wim Goossens, burgemeester

Koenraad Muyldermans, voorzitter

Johan Van Lierde, Emmanuel de Béthune, Johan Linthout, Rudy Bracquez, schepenen

Linda Van den Eede, Kristof Cooreman, Linda Van Huylenbroeck, Wendy Godaert, Christiane Bert, Dirk Evenepoel, Annick Borloo, Jean Timmermans, Jan Van Den Bosch, Marc Devits, Eline De Vos, Jo Timmermans, Johan Billiet, gemeenteraadsleden

Emma Van der Maelen, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

 

An Van den Spiegel, schepen

 

Tom De Koster, raadslid

 

 

Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Eedaflegging gemeenteraadslid en vaststellen van de rangorde

 

Juridische gronden

        het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, de artikelen 8, 58, 86 en 169

        het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, de artikelen 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 49 en 59

 

Argumentatie / motivering

        de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 werden door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen op 5 december 2018 geldig verklaard

        volgende personen hebben laten weten het mandaat niet op te nemen en hier afstand van te doen:

        SOUFFRIAU - DEVIDTS Ingrid

        VANDERVEKEN Frans

        WIJNANT Matthias

        VAN DEN SPIEGEL Nadia

        mevrouw Patricia Pierret voldeed niet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden om het mandaat van gemeenteraadslid op te nemen.

        volgende personen hebben laten weten het mandaat niet op te nemen en hier afstand van te doen

        DAEM Jan

        DE COEN Kim

        de geloofsbrieven van de heer Johan Billiet, die opgeroepen werd om de eed af te leggen werden tijdig ingediend, en deze werden ter inzage gelegd met respect voor de decretale bepalingen ter zake

        uit het onderzoek van de ingediende geloofsbrieven blijkt dat de heer Johan Billiet voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en op eer verklaard heeft zich niet in een situatie van onverenigbaarheid te bevinden

        de heer Johan Billiet heeft de volgende eed afgelegd in handen van de voorzitter: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen"

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van de heer Johan Billiet goed.

 

Artikel 2. - De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van de heer Johan Billiet in handen van de voorzitter.

 

Artikel 3. - De rangorde van de gemeenteraadsleden wordt als volgt vastgesteld:

 

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Notulen van de openbare vergadering gemeenteraad 21 december 2023 - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis /feiten en context

        het ontwerp van de notulen van 21 december 2023

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Enig artikel. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 21 december 2023 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Zittingsverslag van de openbare vergadering gemeenteraad 21 december 2023 - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis /feiten en context

        het ontwerp van het zittingsverslag van 21 december 2023

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Enig artikel. - Het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 21 december 2023 wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Samenwerkingsovereenkomst ondersteuning ruimtelijke ordening - goedkeuring

 

Juridische gronden

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie / motivering

        conform het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en overeenkomstig artikel 4 van haar statuten heeft Haviland tot doel “haar deelnemers bij te staan bij de uitvoering van hun taken door het verlenen van ondersteunende diensten, door de samenwerking tussen de gemeenten te bevorderen en door de ontwikkelingsinitiatieven in het belang van de groep van de aangesloten gemeenten en de regio ervan te nemen en/of te bestendigen” binnen bepaalde beleidsdomeinen

        omwille van afwezigheden binnen de dienst ruimtelijke ordering kan de noodzaak ontstaan om voor complexe dossier een beroep te doen op de expertise van Haviland

 

 

Financiële weerslag

De financiële weerslag van dit besluit werd niet voorzien in het meerjarenplan.

 

De samenwerkingsovereenkomst gebeurt voor dossiers op afroep en wordt gesloten voor onbepaalde duur. Het uurloon bedraagt 107,00 euro (exclusief 21% BTW) of 129,47 euro (inclusief 21% BTW) voor een ruimtelijk planner/ deskundige ruimtelijke ordening.

 

De totale jaarlijkse uitgaven naar aanleiding van deze overeenkomst zijn afhankelijk van het aantal en de complexiteit van de dossiers die zullen moeten worden behandeld.

 

De noodzakelijke ramingen worden binnen het beleidsveld verschoven van het personeelsbudget naar dienstprestaties bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

BESLUIT:

10 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Jan Van Den Bosch (CD&V), Jo Timmermans (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
7 stemmen tegen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Annick Borloo (Onafhankelijk), Jean Timmermans (Onafhankelijk) en Johan Billiet (N-VA).
2 onthoudingen: Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
 

Artikel 1. - Onderstaande samenwerkingsovereenkomst tussen Haviland Intercommunale en de gemeente Roosdaal wordt goedgekeurd:

 

----------------------

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST DIENSTVERLENING

Ondersteuning Ruimtelijke Ordening

 

TUSSEN DE GEMEENTE ROOSDAAL EN HAVILAND

 

Tussen enerzijds,

 

De gemeente ROOSDAAL, zoals vertegenwoordigd door de gemeenteraad, met kantoren gevestigd te Brusselstraat 15 – 1760 Roosdaal, vertegenwoordigd in de persoon van Koenraad Muyldermans, voorzitter gemeenteraad, en Emma Van der Maelen, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 25 januari 2024.

 

hierna genoemd ‘de OPDRACHTGEVER’

 

en anderzijds,

 

HAVILAND INTERCOMMUNALE - Intergemeentelijk Samenwerkingsverband voor de Ruimtelijke Ordening en de Economische-Sociale Expansie van het Arrondissement Halle-Vilvoorde, met maatschappelijke zetel te 1731 Zellik-Asse, Brusselsesteenweg 617, vertegenwoordigd door de heer Walter De Donder, voorzitter en de heer Jan Erkelbout, ondervoorzitter, handelend als bijzonder gevolmachtigden in uitvoering van de beslissing van de Raad van Bestuur van 6 september 2021;

 

hierna genoemd ‘HAVILAND’

 

samen genoemd ‘partijen’

wordt overeengekomen hetgeen volgt:

 

Artikel 1 : VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST

 

§1. Conform het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (hierna genoemd ‘Decreet Lokaal Bestuur’) en overeenkomstig artikel 4 van haar statuten heeft HAVILAND tot doel “haar deelnemers bij te staan bij de uitvoering van hun taken door het verlenen van ondersteunende diensten, door de samenwerking tussen de gemeenten te bevorderen en door de ontwikkelingsinitiatieven in het belang van de groep van de aangesloten gemeenten en de regio ervan te nemen en/of te bestendigen” binnen bepaalde beleidsdomeinen.

 

§2. In het kader van deze dienstverlening geeft de OPDRACHTGEVER aan HAVILAND de volgende opdracht:

Het begeleiden, ondersteunen en adviseren van de gemeente bij haar taken inzake ruimtelijk vergunningenbeleid en ruimtelijke planning. 2

 

Artikel 2: TOEWIJZING EN AANVAARDING VAN DE OPDRACHT

§1. De toewijzing en aanvaarding van deze opdracht gebeuren onder voorwaarde van een positieve beslissing daaromtrent door de bevoegde beslissingsorganen van HAVILAND en de OPDRACHTGEVER. De OPDRACHTGEVER bezorgt HAVILAND een kopie van het door het bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de toewijzing.

 

§3. De toewijzing van de opdracht door de OPDRACHTGEVER aan HAVILAND is niet onderworpen aan de wetgeving overheidsopdrachten, op grond van de in-house-vrijstelling overeenkomstig art. 30 van de Wet Overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

Op eventuele in opdracht van HAVILAND als aanbestedende overheid door derden uit te voeren leveringen, diensten of werken is de wetgeving overheidsopdrachten wel onverkort van toepassing, dit zowel wat betreft de plaatsing als de uitvoering van de opdracht.

 

Artikel 3: OMSCHRIJVING VAN DE OPDRACHT:

 

§1. HAVILAND zal voor de in artikel 1 bepaalde opdracht zorgen voor:

De uitvoering conform de projectfiche in bijlage welke integraal deel uitmaakt van deze overeenkomst.

Bij de uitvoering van de opdracht werd in samenspraak met de OPDRACHTGEVER bepaald dat de volgende taken door HAVILAND kunnen worden behartigd:

• ondersteunen van de gemeentelijke omgevingsdienst bij behandeling van allerhande stedenbouwkundige dossiers (inhoudelijk-stedenbouwkundige en administratief-stedenbouwkundige taken);

• opvolgen, begeleiden en/of opstellen van ruimtelijke plannen en studies.

 

De verantwoordelijke/projectleider van HAVILAND werkt nauw samen met de OPDRACHTGEVER en zorgt voor een open communicatie.

 

§2. Telkens de OPDRACHTGEVER een beroep wil doen op één of meerdere van de in §1 vermelde diensten, formuleert deze duidelijk en schriftelijk wat de precieze behoeften (concreet takenpakket, tijdsbesteding, …) zijn. In overleg tussen partijen wordt dan de concrete inhoud van de opdracht en het daarop van toepassing zijnde uurloon overeenkomstig artikel 6, §1 vastgelegd en als addendum aan de overeenkomst toegevoegd.

HAVILAND aanvaardt om deze diensten uit te voeren in opdracht van de OPDRACHTGEVER volgens de modaliteiten omschreven in deze samenwerkingsovereenkomst.

 

Artikel 4: ALGEMENE BEPALINGEN BIJ DE UITVOERING VAN DE OPDRACHT:

§1. Inspanningen: HAVILAND levert alle redelijke inspanningen om de haar toegewezen opdracht volledig en correct uit te voeren. 3

 

§2. Toepassing en afwijking van de samenwerkingsovereenkomst: De realisatie van HAVILAND van de hierboven vermelde opdracht is steeds onderworpen aan de bepalingen van onderhavige samenwerkingsovereenkomst. De eventuele nietigheid van één of meer bepalingen van deze samenwerkingsovereenkomst doet geen afbreuk aan de overige bepalingen. Partijen verbinden zich ertoe om in onderling overleg en overeenkomstig de doelstellingen van partijen de nietige bepalingen desgevallend te vervangen.

Van de samenwerkingsovereenkomst kan in onderling akkoord tussen de OPDRACHTGEVER en HAVILAND worden afgeweken. In voorkomend geval worden de afwijkingen van de samenwerkingsovereenkomst opgenomen in een addendum, dat voorafgaand aan de inwerkingtreding dient goedgekeurd te worden door het bevoegde beslissingsorgaan van de OPDRACHTGEVER en het bevoegde beslissingsorgaan van HAVILAND.

 

§3. Samenwerking – overleg – informatie – besluitvorming: Gedurende de gehele realisatie van de opdracht werken partijen en hun aangestelden op constructieve en loyale wijze samen met elkaar, alsook met derden (bv. aannemers) die betrokken worden bij de realisatie van de opdracht. Partijen plegen hierbij zoveel als nodig onderling overleg en wisselen steeds en onverwijld alle informatie uit waarover zij beschikken en die relevant kan zijn voor de realisatie van de opdracht.

HAVILAND en de OPDRACHTGEVER laten de voor de realisatie van de opdracht noodzakelijke beslissingen van hun bevoegde beslissingsorganen binnen een zo kort mogelijke termijn nemen en communiceren deze zonder uitstel aan de andere partij.

 

§4. Communicatie – contactpersoon: Voor de realisatie van de opdracht duidt HAVILAND een verantwoordelijke aan die namens HAVILAND optreedt als contactpersoon ten aanzien van de OPDRACHTGEVER.

Gedurende de gehele realisatie van de opdracht verlopen de formele contacten tussen HAVILAND en de OPDRACHTGEVER via deze contactpersoon. Hij/zij is verantwoordelijk voor de voortgang en kwaliteit van de opdracht en de coördinatie binnen HAVILAND.

Alle communicatie tussen partijen met betrekking tot de uitvoering van de opdracht verloopt uitsluitend in het Nederlands en bij voorkeur schriftelijk via e-mail op het adres van de door HAVILAND aangeduide contactpersoon. Eventuele ingebrekestellingen en andere officiële kennisgevingen zullen steeds aangetekend gebeuren op het adres van de maatschappelijke zetel van HAVILAND.

 

§5. Documenten - producten: Alle documenten, tekeningen, specificaties, meetstaten, verslagen, datasets, enz. zullen in het Nederlands worden opgesteld en worden zoveel mogelijk digitaal ter beschikking gesteld. Enkel het eindresultaat kan worden geleverd op vaste drager, indien relevant en op vraag van de OPDRACHTGEVER. Bijkomende exemplaren worden aangerekend aan de reële kostprijs.

 

§6. Gegevensbescherming: Tussen partijen wordt een afzonderlijke overeenkomst gesloten met betrekking tot gegevensbescherming en de verwerking van persoonsgegevens, welke onverkort van toepassing is.

 

§7. Eigendomsrecht: De resultaten en producten van de opdracht zijn eigendom van de OPDRACHTGEVER en HAVILAND, waarover beide partijen vrij mogen beschikken. 4

 

Artikel 5: DUUR, SCHORSING EN BEËINDIGING VAN DE OVEREENKOMST

§1. Onderhavige overeenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur en gaat in op 26 januari 2024.

 

§2. Partijen kunnen de overeenkomst te allen tijde opzeggen mits inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden, welke een aanvang neemt de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de andere partij kennis heeft genomen van de opzegging.

De schriftelijke en aangetekende kennisgeving wordt vergezeld van een kopie van het besluit van het bevoegde beslissingsorgaan van de OPDRACHTGEVER, dan wel van HAVILAND, aangaande de opzegging.

§3. Partijen kunnen de overeenkomst te allen tijde schorsen in onderling overleg. Deze schorsing wordt door HAVILAND en het bevoegde beslissingsorgaan van de OPDRACHTGEVER schriftelijk bevestigd, met vermelding van de duurtijd en de modaliteiten van de schorsing. Met inachtneming van de in artikel 4 vermelde principes overleggen HAVILAND en de OPDRACHTGEVER voorafgaand aan de schorsing over deze modaliteiten. De OPDRACHTGEVER bezorgt HAVILAND tevens een kopie van het door het bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de schorsing.

Partijen kunnen de overeenkomst te allen tijde eenzijdig schorsen, dan wel eenzijdig en zonder opzegtermijn beëindigen in geval van schending van het Decreet Lokaal Bestuur, van de statuten van Haviland of van onderhavige samenwerkingsovereenkomst voor zover daarvan niet conform artikel 4, §2 is afgeweken. De schorsende of opzeggende partij geeft hiervan onverwijld en aangetekend kennis aan de andere partij, met opgave van de redenen van de schorsing of beëindiging en vergezeld van een kopie van het door haar bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de schorsing of beëindiging.

 

§4. De partij aan wie de schorsing te wijten is draagt de eventuele kosten die ontstaan naar aanleiding van de schorsing en van de heropstart na schorsing. Desgevallend wordt hiervan melding gemaakt in de in §3 vermelde schriftelijke bevestiging of kennisgeving tussen partijen.

In geval van opzegging door de OPDRACHTGEVER betaalt deze steeds

de overeenkomstig artikel 6 bepaalde prijs voor de door HAVILAND geleverde prestaties gedurende de opzegtermijn.

Een opzegging door HAVILAND kan geen recht op vergoedingen in hoofde van de OPDRACHTGEVER meebrengen.

 

Artikel 6 : BETALING VAN DE OPDRACHT

 

§1. De prijs van de opdracht welke aan de OPDRACHTGEVER gefactureerd wordt bestaat uit:

• De personeelskost, welke berekend wordt op basis van de arbeidsuren die door alle betrokken personeelsleden van HAVILAND worden gepresteerd naar aanleiding van of in uitvoering van de in artikel 1 vermelde opdracht.

 

Het toepasbare uurtarief (excl. BTW) voor de personeelsleden wordt daarbij door HAVILAND als volgt bepaald (index 1/12/2023):

- Ruimtelijk planner / deskundige ruimtelijke ordening 107,00 euro

- Administratieve / ruimtelijke ordeningsmedewerker 97,00 euro

 

Dit uurloon is gekoppeld aan de indexaanpassing van de lonen zoals toepasselijk in de openbare sector.

Op driemaandelijkse basis wordt door HAVILAND aan de OPDRACHTGEVER een detail van de geleverde uurprestaties en een factuur overgemaakt.

• Andere kosten:

 

Voor prestaties welke uitgevoerd worden op een locatie buiten de kantoren van HAVILAND wordt een forfaitaire verplaatsingskost van 10,00 euro per aaneensluitende prestatie aangerekend.

Daarnaast heeft HAVILAND te allen tijde recht op de betaling door de OPDRACHTGEVER van alle in het kader van deze opdracht gemaakte en geleden kosten en alle eventuele kosten welke zouden ontstaan naar aanleiding van de beëindiging ervan.

De OPDRACHTGEVER kan ten allen tijde een tussentijds overzicht vragen van de te factureren kosten.

De betalingstermijn bedraagt 30 dagen na factuurdatum.

De factuurvoorwaarden van HAVILAND zijn onverminderd van toepassing.

 

§2. HAVILAND streeft ernaar de door haar personeelsleden op een andere locatie buiten de kantoren van HAVILAND te presteren uren maximaal te bundelen per halve (4 uren) of hele dag (8 uren).

 

§3. Voor de prestaties welke moeten worden geleverd na 18.00 uur en vóór 7.30 uur tijdens de normale werkdagen, en op zaterdag, zondag en feestdagen, wordt het uurtarief met 50% verhoogd.

 

§4. De toekenning via in-house van voornoemde opdrachten aan HAVILAND heeft onder meer tot gevolg dat er in beginsel, en dit behoudens andersluidend standpunt van de BTW-administratie, op de door de eigen personeelsleden van HAVILAND geleverde prestaties geen BTW zal worden doorgerekend naar de OPDRACHTGEVER toe. Op alle andere prestaties en kosten blijft uiteraard wel BTW verschuldigd.

 

Artikel 7: GESCHILLEN OMTRENT DE OVEREENKOMST

§1. Behoudens in geval van opzet of zware fout, zal de OPDRACHTGEVER HAVILAND vrijwaren voor alle financiële gevolgen van de eventuele aansprakelijkheid die HAVILAND ten opzichte van derden zou oplopen bij de realisatie van de opdracht. De OPDRACHTGEVER zal op eerste verzoek van HAVILAND vrijwillig tussenkomen in eventuele gerechtelijke of administratieve procedures die lastens HAVILAND zouden gevoerd worden in het kader van de uitvoering van de overeenkomst. Alle kosten die door HAVILAND gemaakt worden in het kader van geschillen omtrent de overeenkomst maken steeds deel uit van de in artikel 6 vermelde opdrachtprijs.

 

§2. Indien tussen HAVILAND en de OPDRACHTGEVER geschillen ontstaan over de uitvoering van de overeenkomst leveren zij – met inachtneming van de in artikel 4 vermelde principes – alle redelijke inspanningen om deze in der minne tot aanvaardbare oplossing te komen, rekening houdend met de wederzijdse gerechtvaardigde belangen.

 

§3. Voor zover ze niet minnelijk zouden kunnen geregeld worden, vallen alle geschillen met derden of met de OPDRACHTGEVER over de uitvoering van de overeenkomst onder de toepassing van het Belgisch recht en onder de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Brussel.

Aldus opgemaakt te Zellik op datum van [datum] in drie exemplaren, waarvan iedere partij verklaart één exemplaar te hebben ontvangen.

 

Namens de OPDRACHTGEVER,

 

Koenraad Muyldermans     Emma Van der Maelen

Voorzitter gemeenteraad     Algemeen directeur

 

Namens HAVILAND,

 

Jan Erkelbout       Walter De Donder

Ondervoorzitter      Voorzitter

 

----------------------

 

Artikel 2. - Haviland Intercommunale wordt op de hoogte gebracht van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Vastgoedinformatieplatform - goedkeuring

 

Juridische gronden

        artikel 173, van de Grondwet

        artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

        artikel 21, eerste lid, van het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

        de artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

 

Argumentatie / motivering

        aanvragers wensen informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld te ontvangen

        de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed

        het Vastgoedinformatieplatform een elektronisch informatiesysteem is om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers

        het Vastgoedinformatieplatform beheerd wordt door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

        de gemeente via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie kan verzamelen in een product en dit product met vastgoedinformatie kan ontsluiten

        het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoedinformatie en het samenvoegen van deze vastgoedinformatie in een product, op verzoek van aanvragers voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de toetredingsovereenkomst, als bijlage bij dit besluit, voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het vastgoedinformatieplatform goed.

 

Artikel 2. -  De N.V. Het Vlaams datanutsbedrijf met merknaam Athumi zal hiervan op de hoogte gesteld worden.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Gemeentebelastingen: belastingreglement op de aanvragen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard (omgevingsvergunning) voor de aanslagjaren 2024-2025 - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

        het besluit van 20 december 2018 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het gemeentelijk belastingreglement op de aanvragen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard (omgevingsvergunning) voor de aanslagjaren 2019-2025

        het besluit van 30 maart 2023 betreffende de aansluiting bij het Vastgoedinformatieplatform en het retributiereglement voor vastgoedinformatie, waarbij het tarief van de retributie werd vastgelegd op 125,00 euro voor notarissen en vastgoedmakelaars

        het besluit van 30 maart 2023 betreffende het belastingreglement op de aanvragen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard (omgevingsvergunning) voor de aanslagjaren 2023-2025

 

Juridische gronden

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

        het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij het decreet van 28 mei 2010

        titel V van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

        titel IV, Hoofdstuk II van de  Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009

        het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        het decreet van 24 mei 2017 houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning

        het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2010 betreffende de meldingsplichtige handelingen ter uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

        het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2010 tot bepaling van de handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is

        het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        het besluit van de Vlaamse regering van 10 februari 2017 tot wijziging van diverse besluiten naar aanleiding van de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning

 

Argumentatie / motivering

        de invoering van het omgevingsdecreet vanaf 1 januari 2018

        de mogelijkheid voor aanvragers om door middel van 1 aanvraag een omgevingsvergunning te bekomen voor zowel stedenbouwkundige handelingen als voor ingedeelde activiteiten

        de vereenvoudigde administratie voor de diensten bij het hanteren van gelijke en eenduidige tarieven

        het vrijstellingenbesluit waardoor vele werken zijn vrijgesteld van omgevingsvergunning en dus ook dossiertaks

        de aansluiting bij het Vastgoedinformatieplatform heeft mogelijk gemaakt dat het aanvragen van vastgoedinformatie via het Vastgoedinformatieplatform sinds 1 mei 2023 mogelijk is voor professionele gebruikers zoals notarissen en vastgoedmakelaars

        vanaf 1 februari 2024 dienen alle aanvragen van stedenbouwkundige inlichtingen (vastgoedinformatie), ook door burgers, enkel nog via dit platform te gebeuren. De kosten voor het verzamelen van vastgoedinformatie zullen worden aangerekend aan de aanvrager via een apart retributiereglement, dat wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad in het volgende punt op de agenda

        omwille van het vernieuwde retributiereglement dient het onderdeel "aanvragen van stedenbouwkundige inlichtingen" geschrapt te worden uit het belastingreglement op de aanvragen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard (omgevingsvergunning)

 

 

Financiële weerslag / visum

De financiële weerslag van dit besluit werd voorzien in het meerjarenplan.

De ramingen zijn opgenomen onder beleidsveld 0020 - fiscale aangelegenheden - actie GBB-GEM.

De geraamde ontvangst bedraagt 6.000,00 euro op jaarbasis.

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Artikel 1. - Er wordt met ingang van 1 februari 2024 voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een gemeentebelasting gevestigd op:

  1. het aanvragen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie van een ingedeelde inrichting;
  2. het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden;
  3. het melden van stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteiten;
  4. het indienen van een verzoek tot bijstelling of afwijking van de milieuvoorwaarden;

 

Artikel 2. - De belasting is verschuldigd door de aanvrager/houder van de omgevingsvergunning, stedenbouwkundige vergunning of milieuvergunning, of handeling.

 

Artikel 3. - De tarieven worden vastgesteld als volgt:

 

aanvraag tot stedenbouwkundig attest:

50,00 euro

aanvraag tot planologisch attest:

50,00 euro

conformiteitsattest (kamer)woningen

62,00 euro

 

aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie of overname van een ingedeelde inrichting:

 

• voor stedenbouwkundige handelingen:

50,00 euro

• voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse:

750,00 euro

• voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse:

125,00 euro

• voor een ingedeelde inrichting in derde klasse (verandering) en tijdelijke inrichtingen:

50,00 euro

 

aanvraag van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden:

50,00 euro

 

melding van stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie of overname van een ingedeelde inrichting of activiteiten:

 

• voor stedenbouwkundige handelingen:

50,00 euro

• voor exploitatie van een ingedeelde inrichting waarvoor een bekendmaking vereist is:

50,00 euro

 

verzoek bijstelling of afwijking van de milieuvoorwaarden:

 

• voor een ingedeelde inrichting in de eerste klasse:

750,00 euro

• voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse:

125,00 euro

 

aanvraag tot bijstelling van de verkaveling:

50,00 euro

 

 

mededeling met vraag tot omzetting van een milieuvergunning naar een omgevingsvergunning van onbepaalde duur:

 

• voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse:

750,00 euro

• voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse:

125,00 euro

 

digitaliseren analoge dossiers

50,00 euro

 

De dossierkosten zijn cumulatief voor aanvragen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en de exploitatie van een ingedeelde inrichting.

 

Artikel 4. - De belasting wordt contant ingevorderd. Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting een kohierbelasting.

 

Artikel 5. - De belastingschuldige kan inzake de belasting, alsmede inzake de wettigheid en de regelmatigheid van het aanslagbiljet bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend en worden gemotiveerd. De indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden vanaf de datum van de contante inning.

 

De bezwaarindiener moet, indien hij wil uitgenodigd worden op de hoorzitting, dit duidelijk in zijn bezwaarschrift vermelden.

 

Artikel 6. – het besluit van 30 maart 2023 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het gemeentelijk belastingreglement op de aanvragen van stedenbouwkundige en milieutechnische aard (omgevingsvergunning) voor de aanslagjaren 2023-2025 wordt, met ingang van 1 februari 2024, opgeheven.

 

Artikel 7. – Dit besluit wordt aan de hogere overheid toegezonden.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Gemeentelijk retributiereglement op het aanvragen van vastgoedinformatie via het Vastgoedinformatieplatform - goedkeuring

 

Juridische gronden

        artikel 173, van de Grondwet

        artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

        artikel 21, eerste lid, van het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

        artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

 

Argumentatie / motivering

        aanvragers wensen informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld te ontvangen

        de gemeente vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed

        gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen

        het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers

        het Vastgoedinformatieplatform wordt beheerd door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

        de gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen in een product en dit product met vastgoedinformatie kan ontsluiten

        het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoedinformatie en het samenvoegen van deze vastgoedinformatie in een product, op verzoek van aanvragers brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meet

        de gemeente Roosdaal wenst de kost voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie via producten op de aanvrager ervan te verhalen

        de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden

 

 

Financiële weerslag /  Visum

De financiële weerslag van dit besluit werd voorzien in het meerjarenplan.

De ramingen werden opgenomen onder beleidsveld 0600 - ruimtelijke planning - actie GBB-GEM.

De geraamde ontvangst bedraagt 37.000,00 euro.

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Artikel 1 - Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed

 

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert

 

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert

 

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen

 

5° product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP

 

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

7° Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap

 

8° aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP

 

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG

 

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming

 

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming

 

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming

 

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming

 

14° VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

 

15° gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product

 

Artikel 2. - Algemeen

De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

 

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

 

Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van gemeente Roosdaal een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.

 

Artikel 3 – Aanvrager van vastgoedinformatie

Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.

 

Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi.

 

De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager.

 

Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:

        externe overheden; een overheidsinstantie als vermeld in artikel I.3, 8°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        Vlaamse instanties, als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022

        lokale overheden, als vermeld in artikel I.3, 5°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        gerechtelijke overheden

        hulpverleningszones als vermeld in het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones

        politiezones als vermeld in artikel 9 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

 

Artikel 4 - Bedrag

 

Het bedrag van de gemeentelijke bronretributie wordt vastgelegd als volgt:

Voorwerp aanvraag

Retributiebedrag

Product Vastgoedinlichtingen, zoals vermeld in hoofdstuk 8 van het VIP-decreet

125 EUR

Een aanvrager dient slechts éénmaal de retributieprijs voor een aanvraag te betalen per groep van 5 kadastrale percelen op voorwaarde dat:

        (i) De percelen aangrenzend zijn

        (ii) De percelen binnen éénzelfde gemeentelijke grens liggen

        (iii) Er maximaal op één perceel (een) gebouweenhe(i)d(en) geregistreerd is (zijn)

 

Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.

 

Artikel 5 - Inning

Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.

 

Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens

§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Roosdaal en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.

 

Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Roosdaal wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.

De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Roosdaal en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die  werd goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van 25 januari 2024.

 

Artikel 7 – Ondertekening

De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Roosdaal via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering

Dit reglement vervangt vanaf 1 februari 2024 alle retributiereglementen die betrekking hebben op aanvragen van producten, die kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform, meer bepaald het retributiereglement vastgoedinformatie, goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 maart 2023.

 

Artikel 9 - Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Aquafinproject nr. 22.276 - GIP Project B2018069: aansluiting Koning Albertstraat (2de fase) - aanleg gescheiden rioleringsstelsel in de Koning Albertstraat tussen Molenkauter en Jozef Jansstraat: dadingovereenkomst COVID claim - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

        het besluit van 30 mei 2008 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van de overeenkomst met Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, thans De Watergroep voor de uitbouw, het onderhoud en het beheer van het gemeentelijk rioleringsstelsel in de ruime zin van het woord in zoverre het eigendom is of wordt van de gemeente Roosdaal

        het besluit van 7 mei 2012 waarbij het college van burgemeester en schepenen de investeringsfiche voor GIP-project B2018069 - aanleg gescheiden rioleringsstelsel in de Koning Albertstraat tussen Molenkauter en Jozef Jansstraat, inclusief Molenkauter binnen het gecombineerd project wegenis- en rioleringswerken Koning Albertstraat (Daalbeekstraat tot Meiboomweg) heeft goedgekeurd

        het besluit van de Vlaamse Regering van 25 maart 2016 houdende goedkeuring van het investeringsprogramma 2017-2021 voor de optimalisatie van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur in het Vlaams Gewest met opname en opdracht aan Aquafin van het project 22.276 "Aansluiting Koning Albertstraat"

        het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 september 2016 waarbij studiebureau Jonckheere werd aangesteld voor de uitbreiding van het ontwerp in functie van het fietsfonds binnen het GIP-project B2018069-aanleg geschieden rioleringsstelsel in de Koning Albertstraat tussen Molenkouter en Jozef Jansstraat, inclusief Molenkauter

        het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 september 2016 waarbij studiebureau Jonckheere werd aangesteld voor de opmaak van het ontwerp van het GIP-project B2018069 - aanleg gescheiden rioleringsstelsel in de Koning Albertstraat tussen Molenkauter en Jozef Jansstraat, inclusief Molenkauter

        het besluit van de Vlaams Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw van 16 augustus 2017 waarbij het GIP-project B2018069 - aanleg gescheiden rioleringsstelsel in de Koning Albertstraat tussen Molenkauter en Jozef Jansstraat, inclusief Molenkauter werd opgenomen in het subsidiëringsprogramma voor het programmajaar 2018 - 1ste kwartaal

        het besluit van 20 februari 2020 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het ontwerp, het bestek en de raming ten bedrage van 1.829.991,03 exclusief BTW voor het project "Koning Albertstraat: aanleg gescheiden rioleringsstelsel tussen Molenkauter en Jozef Jansstraat, inclusief Molenkauter' opgesteld door studiebureau Jonckeere bvba

        het besluit van 15 juni 2020 van het college van burgemeester en schepenen houdende goedkeuring van het aanbestedingsverslag van 15 mei 2020 van Aquafin waarbij gekozen wordt om deze opdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige aanbieder namelijk Besix nv, Steenwinkel 640 te 2627 Schelle voor een totaal van 2.074.691,48 euro inclusief BTW

        het besluit van 3 oktober 2022 van het college van burgemeester en schepenen houdende goedkeuring van de eindafrekening der werken voor het project "aansluiting Koning Albertstraat (2de fase) - aanleg gescheiden rioleringsstelsel in de Koning Albertstraat tussen Molenkauter en Jozef Jansstraat", opgesteld door de ontwerper Bart Deschaght - projectingenieur bij Studiebureau Jonckheere, ten bedrage van:

        466.399,20 euro + 38.525,75 euro herziening (exclusief 21 % BTW) - lastens Aquafin (Regulier budget)

        370.278,72 euro + 33.190,96 euro herziening (exclusief 21 % BTW) - lastens Aquafin (Lokaal Pact)

        1.385.498,61 euro + 210.936,28 euro herziening (exclusief 21 % BTW) - lastens RioPact

        89.209,99 euro + 20.463,37 euro herziening (exclusief 21 % BTW) - lastens de gemeente met tussenkomst fietsfonds

 

Juridische gronden

        de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

        het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/1 (Aanvullende Werken/Leveringen/Diensten)

        het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

        de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        het Bestuursdecreet van 7 december 2018

        het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

        het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Argumentatie / motivering

        het schrijven van Besix nv van 22 juni 2022 betreffende de eis tot schadeclaim omwille van de corona pandemie

        het schrijven van Aquafin als antwoord betreffende het afwachten tot een globale regeling van de bevoegde overheden

        het schrijven van 3 januari 2024 van mevrouw Marleen Verdoodt, projectmanager Aquafin, betreffende de compromis die bereikt is in verband met de kosten die aannemers claimen omwille van het Covid verhaal, 1,8% op de vorderingsstaat voor de periode die hiervoor in aanmerking komt

        voor het project "aansluiting Koning Albertstraat (2de fase) - aanleg gescheiden rioleringsstelsel in de Koning Albertstraat tussen Molenkauter en Jozef Jansstraat" bestaat dit uit:

        14.513,13 euro lastens Aquafin

        19.118,20 euro lastens RioPact

        86,57 euro lastens gemeente Roosdaal

        de dadingsovereenkomst tussen:

        Besix Infra NV, Steenwinkelstraat 640 te 2627 Schelle

        Aquafin NV, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar

        lokaal bestuur Roosdaal, Brusselstraat 15 te 1760 Roosdaal

 

 

Financiële weerslag / visum

De financiële weerslag van dit besluit werd voorzien in het meerjarenplan.

De ramingen zijn opgenomen onder beleidsveld 0200 - actie 8.3.3. Roosdaal investeert in de

realisatie van het project Koning Albertstraat. De uitgave voor de schadevergoeding bedraagt 19.204,77 euro.

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Artikel 1. - De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van 3 januari 2023 van mevrouw Marleen Verdoodt, projectmanager Aquafin, betreffende de compromis die bereikt is in verband met de kosten die aannemers claimen omwille van het Covid verhaal, 1,8% op de vorderingsstaat voor de periode die hiervoor in aanmerking komt.

 

Artikel 2. - De dadingsovereenkomst tussen:

        Besix Infra NV, Steenwinkelstraat 640 te 2627 Schelle;

        Aquafin NV, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar;

        lokaal bestuur Roosdaal, Brusselstraat 15 te 1760 Roosdaal;

waarin de schadeclaim voor het project "aansluiting Koning Albertstraat (2de fase) - aanleg gescheiden rioleringsstelsel in de Koning Albertstraat tussen Molenkauter en Jozef Jansstraat" wordt vastgelegd:

        14.513,13 euro lastens Aquafin;

        19.118,20 euro lastens RioPact;

        86,57 euro lastens gemeente Roosdaal;

wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3. - Aquafin NV wordt digitaal van deze beslissing in kennis gesteld.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

FiberKlaar: definitief besluit tot verkoop (deel) bouwgrond Brusselstraat - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

        het college van burgemeester en schepenen verleende in de zitting van 13 november 2023 goedkeuring van het plan van aanpak, opgesteld door de technische dienst

 

Juridische gronden

        de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2027

 

Argumentatie / motivering

        het voorstel van overeenkomst en plan voor de verkoop van een perceel grond (35,30 m²) Brusselstraat, afdeling 1, sectie C nummer 900C (deel) van Fiberklaar B.V., met zetel gevestigd te Raymonde de Larochelaan 13 te 9051 Gent, voor de oprichting van een PoP-station. Point of Presence, omvattende een technische ruimte ten behoeve van een glasvezelnetwerk

        de prijs van de aankoop bedraagt 5.000,00 euro

        het schattingsverslag van 15 januari 2024, opgesteld door Daeninck-Audenaert landmeetkundig bureau bvba, voor de eigendom gelegen langsheen de Brusselstraat, afdeling 1, sectie C nummer 900C (deel)

        Fiberklaar wordt gevraagd om het volgende op te nemen in de overeenkomst: 'Indien de cabine niet meer wordt gebruikt, dient Fiberklaar de grond kosteloos over te dragen aan de gemeente.'

        de akte moet verleden worden door Notaris De Schepper, Kapellestraat 13 te 1760 Roosdaal

 

 

Financiële weerslag / visum

De financiële weerslag van dit besluit werd voorzien in het meerjarenplan. De ramingen zijn

opgenomen onder beleidsveld 0050 - patrimonium zonder maatschappelijk doel - actie 8.5.1.

 

De ontvangst bedraagt 5.000,00 euro.

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Artikel 1. - Het voorstel van overeenkomst en plan voor de verkoop van een perceel grond (35,30 m²) Brusselstraat, afdeling 1, sectie C nummer 900C (deel) aan Fiberklaar B.V., met zetel gevestigd te Raymonde de Larochelaan 13 te 9051 Gent, voor de oprichting van een PoP-station (Point of Presence, omvattende een technische ruimte ten behoeve van een glasvezelnetwerk), wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2. - Fiberklaar wordt gevraagd om het volgende op te nemen in de overeenkomst: 'Indien de cabine niet meer wordt gebruikt, dient Fiberklaar de grond kosteloos over te dragen aan de gemeente.'

 

Artikel 3. - Fiberklaar B.V., gevestigd te Raymonde de Larochelaan 13 te 9051 Gent, wordt digitaal van deze beslissing in kennis gesteld.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Fluvius cabine Kerkstraat: definitief besluit tot verkoop (deel) bouwgrond Kerksstraat - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

        het besluit van burgemeester en schepenen verleende in de zitting van 8 januari 2024 principiële goedkeuring van de waardebepaling ten bedrage van 1.350,00 euro, opgenomen in het schattingsverslag van 10 november 2023 opgesteld door Metae bv, vertegenwoordigd door Benjamin Hellebaut landmeter-expert, voor de eigendom gelegen langsheen de Kerkstraat te 1761 Roosdaal, waarop de cabine van Fluvius thans staat

 

Juridische gronden

        de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2027

 

Argumentatie / motivering

        het voorstel van overeenkomst en plan voor de aankoop van een perceel grond (25,62m²) Kerkstraat, afdeling 4, sectie A nummer 253/G (deel) van Fluvius System Operator, met zetel gevestigd Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, voor het oprichten van een nieuwe distributiecabine

        de prijs van de aankoop bedraagt 1.350,00 euro

        Fluvius wordt gevraagd om het volgende op te nemen in de overeenkomst: 'Indien de cabine niet meer wordt gebruikt, dient Fluvius de grond kosteloos over te dragen aan de gemeente.'

        de akte moet verleden worden door Notaris De Schepper, Kapellestraat 13 te 1760 Roosdaal

 

 

Financiële weerslag / visum

De financiële weerslag van dit besluit werd voorzien in het meerjarenplan. De ramingen zijn opgenomen onder beleidsveld 0050 - patrimonium zonder maatschappelijk doel - actie 8.5.1. De ontvangst bedraagt 1.350,00 euro.

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Artikel 1. - Het voorstel van overeenkomst en plan voor de verkoop van een perceel grond (25,62m²) Kerkstraat, afdeling 4, sectie A nummer 253/G (deel) van Fluvius System Operator, met zetel gevestigd Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, voor het oprichten van een nieuwe distributiecabine wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2. - Fluvius wordt digitaal van deze beslissing in kennis gesteld.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Jeugd: aanvraag tussenkomst onderhoud jeugdlokalen Chiro Amigo's Pamel - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

        de goedkeuring van 31 maart 2022 door de gemeenteraad van de afsprakennota met betrekking tot de tussenkomst door de gemeente Roosdaal bij het financieren van het onderhoud, bouwen en verbouwen van jeugdlokalen

        de actie 5.2.2 - Roosdaal ondersteunt de Roosdaalse verenigingen: logistiek, financieel en inhoudelijk

        de brandpreventieverslagen van Brandweerzone Vlaams-Brabant West die op 3 december 2022 en 10 juli 2023 werden uitgereikt in het kader van een brandveiligheidsattest

 

Juridische gronden

        de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

        het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid, zoals gewijzigd

 

Argumentatie / motivering

        Tjouk vzw p/a mevrouw Steffi Van Schelvergem, Korte Kamstraat 38 te 1760 Roosdaal, liet zowel in de lokalen van de chiromeisjes (Brusselstraat) als Chirojongens elektriciteitswerken uitvoeren met als doel om de  elektrische installatie conform te maken. De werken in de jongenslokalen werden uitgevoerd door firma EWL. De werken in de meisjeslokalen werden uitgevoerd door de firma BDM

        de elektriciteitswerken drongen zich in beide lokalen op nadat zij een negatieve keuring van de elektrische installatie ontvingen. Dit werd o.a. besproken tijdens tweejaarlijkse controle brandveiligheid van jeugdlokalen (op initiatief van de jeugddienst)

        Tjouk vzw wenst voor zowel de lokalen van de Chiromeisjes (Brusselstraat) als Chirojongens (Varing) aanspraak te maken op de tussenkomst van de gemeente Roosdaal bij het financieren van het onderhoud van jeugdlokalen

        in de afsprakennota werd vooropgesteld dat er een tussenkomst kan zijn tot 5.000,00 euro voor kleine werken in het kader van het onderhoud van het lokaal. Deze ondersteuning wordt uitbetaald aan de jeugdvereniging (erkende Roosdaalse vereniging) bij het voorleggen van een factuur met betaalbewijs. Er kunnen facturen worden voorgelegd tot eind 2030. De gemeente zal over deze periode maximaal 5.000,00 euro uitkeren

        Tjouk vzw, Chiro Amigo's Pamel meisjes en Chiro Amigo's Pamel jongens zijn Roosdaalse erkende verenigingen

        Tjouk vzw bezorgde ons facturen voor een totaalbedrag van 4.916,29 euro (inclusief BTW) voor de elektriciteitswerken in de jongenslokalen en van 2.277,53 euro (inclusief BTW) voor de elektriciteitswerken in de meisjeslokalen

 

 

Financiële weerslag / visum

De financiële weerslag van dit besluit werd niet volledig voorzien in het jaar 2024 van het meerjarenplan. De ramingen zijn opgenomen onder beleidsvelden 0750-00 Jeugdsector- en verenigingsondersteuning - actie ACT-5.2.2 Roosdaal ondersteunt de Roosdaalse verenigingen: logistiek, financieel en inhoudelijk. Voor de subsidiëring van kleine werken aan gebouwen is jaarlijks 5.000 euro voorzien. Het tekort op de raming bedraagt 2.193,82 euro.

 

De toe te kennen subsidie bedraagt 4.916,29 euro voor de jongenslokalen en 2.277,53 euro (inclusief BTW) voor de meisjeslokalen.

 

De raming voor deze subsidies dient bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan verhoogd te worden met 2.193,82 euro.

 

BESLUIT:

13 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (Onafhankelijk), Jean Timmermans (Onafhankelijk), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen), Jo Timmermans (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
5 stemmen tegen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA) en Johan Billiet (N-VA).
 

Artikel 1. - Goedkeuring wordt gegeven aan de tussenkomst van het lokaal bestuur Roosdaal voor elektriciteitswerken in de lokalen van de chiromeisjes (Brusselstraat) als Chirojongens met als doel om de elektrische installatie conform te maken.

 

Artikel 2. - De uit te betalen subsidie aan Chiro Amigo's Pamel meisjes bedraagt 2.277,53 euro.

 

Artikel 3. - De uit te betalen subsidie aan Chiro Amigo's Pamel jongens bedraagt 4.916,29 euro.

 

Artikel 4. - Tjouk vzw, p/a mevrouw Steffi Van Schelvergem, Korte Kamstraat 38 te 1760 Roosdaal wordt van dit besluit in kennis gesteld.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Dienstverleningsovereenkomst tussen Arteveldehogeschool & Gemeente Roosdaal, Affligem & Liedekerke rond uitrol Waddist Local te Roosdaal, Affligem & Liedekerke - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

        het college van burgemeester en schepenen ging tijdens de zitting van 20 maart 2023 principieel akkoord met de uitrol van Waddist Local in Roosdaal in samenwerking met de lokale besturen van Liedekerke en Affligem

        de Ambrassade en Artevelde Hogeschool ontwikkelden Waddist, een participatieve app waarmee ze een stem willen geven aan jongeren en een online community willen uitbouwen

        via de Waddist-app kunnen jongeren van 12 tot en met 30 jaar elke dag delen wat ze denken, voelen en meemaken. Ze kunnen hun stem laten horen over verscheidene thema’s zoals onderwijs, mentaal welzijn, vrije tijd, etc.. Jongeren kunnen anoniem op een laagdrempelige manier en taboeloos vragen beantwoorden, ze kunnen zelf vragen stellen en kunnen de antwoorden raadplegen

        de Ambrassade en Artevelde Hogeschool willen met Waddist Local dit project uitrollen bij lokale besturen. Hiermee krijgen lokale besturen de kans om dagelijks de meningen van de jongeren in hun stad of gemeente te bevragen

 

Argumentatie / motivering

        voordat dit project in Roosdaal van start kan gaan, dient de gemeenteraad de dienstverleningsovereenkomst van Artevelde Hogeschool met de lokale besturen van Roosdaal, Affligem en Liedekerke goed te keuren

        na goedkeuring kan de dienstverleningsovereenkomst ter ondertekening worden voorgelegd aan de voorzitter van de gemeenteraad, de heer Koen Muyldermans, en de algemeen directeur, mevrouw Emma Van der Maelen

 

 

Financiële weerslag / visum

De financiële weerslag van dit besluit is voorzien in het meerjarenplan; onder beleidsveld 0751-00 Gemeentelijke dienstverlening gericht op kinderen & jongeren - actie GBB-GEM Verrichtingen zonder beleidsdoelstelling Gemeente.

 

De geraamde uitgave bedraagt 1.000,00 euro.

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Artikel 1. - De dienstverleningsovereenkomst tussen Artevelde Hogeschool, vertegenwoordigd door de heer Tomas Legrand, Hoogpoort 15 te 9000 Gent, en de lokale besturen Roosdaal, Liedekerke en Affligem voor de uitrol van Waddist Local wordt goedgekeurd, als volgt:

 

--------------------

 

Dienstverleningsovereenkomst tussen Arteveldehogeschool & Gemeente Roosdaal, Affligem & Liedekerke rond uitrol Waddist Local@Roosdaal, Affligem & Liedekerke

 

Dit is een overeenkomst opgemaakt door en tussen

 

Arteveldehogeschool

Hoogpoort 15

9000 Gent

BTW-nummer: BE 0474.120.360

BE14 4460 2408 9183

BIC: KREDBEBB

 

vertegenwoordigd door Tomas Legrand,

hierna te noemen "AHS" en

 

Gemeente Roosdaal

Brusselstraat 15

1760 Roosdaal

Ondernemingsnummer: 0207515365

BE33091000176346

vertegenwoordigd door Koen Muyldermans en Emma Van der Maelen

 

Gemeente Affligem

Bellestraat 99

1790 Affligem

Ondernemingsnummer: 0207509031

BE49091000149771

vertegenwoordigd door Gerda Van Geite De Donder en Frédéric Pipelers

 

Gemeente Liedekerke

Opperstraat 31

1770 Liedekerke

Ondernemingsnummer: 0207538725

BE26091000164929

vertegenwoordigd door Etienne Schouppe en Koen De Feyter

 

hierna te noemen "Opdrachtgever".

 

hierna gezamenlijk aangeduid als de "Partijen".


Onderwerp van deze overeenkomst

        In het kader van haar onderzoeksactiviteiten heeft AHS de jongerenapp "WADDIST" ontwikkeld die nader wordt beschreven in Addendum I (hierna: "Software). Waddist wordt door AHS uitgerold in samenwerking met vzw De Ambrassade (https://ambrassade.be/nl)

        opdrachtgever wenst gebruik te maken van de Software & bijhorende dienstverlening door AHS ism De Ambrassade voor de uitrol van WADDIST binnen de context van haar stad/gemeente

        AHS is bereid om de opdrachtgever hiervoor een niet-exclusieve toegang te geven tot de software in het kader van de uitrol van Waddist binnen de gemeente Roosdaal, Affligem & Liedekerke volgens de voorwaarden beschreven in Addendum I.

        Als tegenprestatie voor bovengenoemde samenwerking komen de partijen overeen hun wederzijdse rechten en verplichtingen in deze overeenkomst vast te leggen met betrekking tot o.a:

       aangeboden functionaliteit en diensten met betrekking tot de Software en uitrol ervan; verantwoordelijkheden, rechten en verplichtingen met betrekking tot het gebruik van de Software

       andere geleverde diensten;

       prijsstelling.

 

Hierbij wordt overeengekomen dat

1. DEFINITIES

In aanvulling op de elders in deze overeenkomst gedefinieerde termen hebben de onderstaande definities, tenzij de context anders vereist of in deze overeenkomst anders is bepaald, de volgende betekenis:

- Account: de toegang voor een specifieke gebruiker van de Software door middel van een inlogcode gegenereerd onder controle van AHS.

- Overeenkomst: deze overeenkomst waarin de voorwaarden van de niet-exclusieve licentieverlening aan Opdrachtgever en van de daarmee samenhangende dienstverlening door AHS zijn vastgelegd.

- Klantgegevens: alle gegevens; waaronder tekst, geluid, video, of beeldbestanden en materialen die worden verstrekt aan of opgeslagen op het gedeelte van de Software dat in licentie is gegeven aan de Opdrachtgever en/of alle gegevens en materialen die door de Software worden gegenereerd als gevolg van de gerelateerde diensten die aan de Opdrachtgever worden verleend.

- Vereisten inzake gegevensbescherming; betekent de GDPR, de lokale EU/EEA-wetgeving inzake gegevensbescherming en alle toepasselijke wetten, voorschriften en andere wettelijke vereisten met betrekking tot (a) privacy en gegevensbeveiliging; en (b) het gebruik, de verzameling, het bewaren, de opslag, de beveiliging, de openbaarmaking, de overdracht, de verwijdering en de andere verwerking van Persoonsgegevens.

- Overmacht: betekent een gebeurtenis, of een reeks gerelateerde gebeurtenissen, die buiten de redelijke controle ligt van de partij die zich op deze overmacht beroept, met inbegrip van maar niet beperkt tot:

        Stakingen;

        Storingen van het internet of een openbaar telecommunicatienetwerk, aanvallen van hackers, denial-of-service-aanvallen, aanvallen of infecties met virussen of andere kwaadaardige software, stroomstoringen, op voorwaarde dat de getroffen partij passende en normaal vereiste beschermende veiligheidsmaatregelen heeft genomen;

        Rampen zoals explosies, branden, overstromingen, blikseminslag, aardbeving of Terroristische aanslagen, oorlogen of militaire operaties, opstanden en burgerlijke onlusten, handelingen of nalatigheden van enige regering of andere overheidsinstantie.

- GDPR: Algemene Verordening Gegevensbescherming (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

- Intellectuele-eigendomsrechten: auteursrechten, databankrechten, octrooirechten, merkrechten, handelsnaamrechten, model- en modelrechten, naburige rechten, tezamen met alle andere soortgelijke eigendomsrechten die waar ook ter wereld bestaan, tezamen met {a) alle aanvragen en rechten om deze toe te passen en b) alle verlengingen, uitbreidingen en vernieuwingen daarvan.

- Panel: verwijst naar de totale groep individuele accounts (= 'gebruikers') die vallen onder de postcodes waarvoor de [opdrachtgever] toegang krijgt tot de software als onderdeel van deze overeenkomst

 

- Partij: AHS of de Opdrachtgever.

 

- Persoonsgegevens: alle informatie betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Een identificeerbare natuurlijke persoon is een persoon die direct of indirect kan worden geïdentificeerd, met name aan de hand van een identificator zoals een naam, een identificatienummer, locatiegegevens, een online identificator of een of meer specifieke elementen die kenmerkend zijn voor de fysieke, fysiologische, genetische, psychische, economische, culturele of sociale identiteit van die natuurlijke persoon.

- "Software": de "Waddist jongerenapp" die verder wordt beschreven in Addendum I

- Subverwerker: betekent andere verwerkers die door AHS worden aangesteld om gebruikergegevens, gegevens over professionele diensten en persoonsgegevens te verwerken, zoals beschreven in artikel 28 van de GDPR.

- Update: betekent een hotfix, patch of kleine versie-update van de Software

- Upgrade: betekent een grote versie-upgrade van de Software

- Gebruiker: verwijst naar de unieke individuele account die voor elk panellid wordt aangemaakt voor toegang tot en gebruik van de Software, onafhankelijk van de daadwerkelijke software activiteit van dat panellid.

- BTW: betekent belasting op de toegevoegde waarde

 

2. ONDERWERP

2.1 Volgens de bepalingen van deze overeenkomst verleent AHS aan Opdrachtgever, die aanvaardt, het recht tot gebruik van de Software van AHS.

2.2 Het recht tot gebruik van de Software, zoals vermeld in artikel 2.1 van de overeenkomst, wordt gekwalificeerd als een niet-exclusieve, niet-overdraagbare licentie.

2.3 De niet-exclusieve licentie wordt slechts verleend voor het volgende gebruik:

Beperkt gebruik en toegang van de Software, zoals nader omschreven in Addendum I van deze overeenkomst;

 

3. VERGOEDINGEN & BETALINGSVOORWAARDEN

3.1 De toegang tot de software wordt verleend tegen een prijs zoals vermeld in Addendum I. Op schriftelijk verzoek van de Opdrachtgever kunnen extra accounts voor toegang tot het dashboard worden toegevoegd. Alle vergoedingen voor diensten worden gefactureerd op de eerste dag van de maand waarin de overeenkomst start. Alle prijzen zijn exclusief BTW.

3.2 Alle vergoedingen dienen door opdrachtgever binnen dertig (30) dagen na ontvangst van de factuur van AHS te worden voldaan.

3.3 AHS behoudt zich het recht voor jaarlijks (per 1 januari) de tarieven aan te passen.

 

4. SOFTWAREGEBRUIK

4.1 AHS verschaft Opdrachtgever toegang tot de Software.

4.2 De Opdrachtgever verplicht zich de Software met de nodige zorgvuldigheid en uitsluitend voor de in deze Overeenkomst genoemde doeleinden te gebruiken.

4.3 De Opdrachtgever zal de Software niet gebruiken op een manier die onwettig, illegaal, frauduleus of schadelijk is of kan worden geacht, of in verband met een onwettig, illegaal, frauduleus of schadelijk doel of activiteit.

4.4 De Opdrachtgever zal redelijke inspanningen leveren, waaronder redelijke veiligheidsmaatregelen met betrekking tot de toegangsgegevens van de Account, om ervoor te zorgen dat onbevoegden geen toegang krijgen tot de Software. De Opdrachtgever zal er tevens voor zorgen dat de nodige beleidsmaatregelen worden getroffen en gehandhaafd om te voorkomen dat de toegangsgegevens van het Account door onbevoegden of voor onbevoegde doeleinden worden gebruikt.

4.5 Indien Opdrachtgever tot misbruik en/of onbevoegde toegang of gebruik van de Software concludeert of vermoedt, zal Opdrachtgever AHS onverwijld informeren. (Zie ook art 8 Gegevensbescherming)

4.6 De Opdrachtgever is verantwoordelijk voor de inhoud en juistheid van de in de Software geüploade of door de Software gegenereerde gegevens, ook indien deze van derden afkomstig zijn.

4.7 In geval van aanspraak van derden in verband met de inhoud van de gegevens, en/of in verband met het gebruik van de Software, aanvaardt Klant aansprakelijkheid bij bewezen schending van bepalingen van de Overeenkomst door Klant.

4.8  In geval van bewezen contractuele inbreuk op dit lid door Opdrachtgever waarbij de inbreuk van dien aard is dat deze kan leiden tot voor AHS of andere afnemers van AHS schadelijke situaties, kan AHS de toegang tot de Software opschorten. AHS zal Opdrachtgever onverwijld in kennis stellen van haar maatregel tot opschorting met opgave van redenen.

 

5. SUPPORT & Service Levels

5.1 Voor de Software ondersteuning, hosting en managed IT-Services van de Software doet AHS een beroep op de diensten van een derde partij. Er is een contractuele overeenkomst getekend van Data Controller tot Data Controller. AHS blijft aansprakelijk voor de uitvoering van de diensten door de door haar aangestelde derden.             

 

6. GEHEIMHOUDING

6.1 Indien een partij in het kader van deze overeenkomst informatie met betrekking tot de andere partij ontvangt of in haar bezit krijgt die hetzij vanwege de aard ervan, hetzij vanwege een specifieke vermelding op de materiële informatiedrager, als vertrouwelijk moet worden beschouwd, zal de ontvangende partij deze informatie niet aan een derde bekendmaken of gebruiken voor enig ander doel dan het doel dat met deze overeenkomst wordt beoogd, tenzij deze informatie:

        openbaar wordt anders dan als gevolg van een schending van deze clausule;

        in het bezit is van de ontvangende partij met volledig recht op openbaarmaking voordat zij deze ontvangt van de openbaarmakende partij;

        openbaar moet worden gemaakt ingevolge een dwingende wettelijke verplichting, in welk geval de ontvangende partij de openbaarmakende partij vóór de openbaarmaking informeert.

6.2 De bepaling van deze sectie blijft na de beëindiging van deze overeenkomst voor onbepaalde tijd van kracht.

 

7. PRIVACY EN GEGEVENSBESCHERMING

7.1 .Partijen komen overeen alle wetgeving inzake gegevensbescherming en privacy na te leven en meer bepaald de GDPR (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Belgische wet 30 juli 2018.

7.2. Wanneer Persoonsgegevens (betekent gegevens die persoonlijk zijn zoals gedefinieerd in de definities , §1 Belgische privacywetgeving) aan AHS worden verstrekt of bekendgemaakt. verwerkt AHS de Persoonsgegevens uitsluitend namens de Opdrachtgever en uitsluitend met het oog op het verlenen van de diensten in overeenstemming met de bepalingen van deze Overeenkomst en treedt derhalve op als Verantwoordelijke voor de Persoonsgegevens. De Opdrachtgever zal worden gekwalificeerd als de "verantwoordelijke voor de verwerking" van de Persoonsgegevens.

7.3 AHS garandeert dat zij voorziet in redelijke technische en organisatorische maatregelen tegen onrechtmatig of ongeautoriseerd gebruik van de Persoonsgegevens en tegen verlies of AHS van de Persoonsgegevens.

7.4 AHS zorgt ervoor dat haar werknemers en/of aangestelden (zoals daartoe door AHS aangewezen dienstverleners) die toegang moeten hebben tot de Persoonsgegevens, alleen toegang krijgen tot die gegevens in geval van technische noodzaak en zorgt ervoor dat de werknemers en/of aangestelden op de hoogte zijn van het vertrouwelijke karakter van de Persoonsgegevens en dat zij gebonden zijn door een schriftelijke overeenkomst of professionele verplichting om de vertrouwelijkheid van de Persoonsgegevens te beschermen.

7.5 Alle servers van de Software draaien in een gesloten netwerk dat alleen toegankelijk is voor de systeembeheerders van AHS en de derde partij die ondersteuning, hosting en managed IT-Services levert. Al het verkeer is versleuteld met SSL-certificaten. Dit betekent dat de door de gebruikers verstrekte gegevens worden versleuteld tijdens het verzenden over het internet. De authenticatie van de gebruikers via het web gebeurt op applicatieniveau. Het is de web-app die ervoor zorgt dat gebruikers kunnen inloggen en alleen toegang hebben tot hun eigen account. De applicatie gebruikt de open standaard OAuth voor autorisatie.

 

8. INTELLECTUELE EIGENDOMSRECHTEN

8.1 Alle Intellectuele eigendomsrechten (inclusief Intellectuele eigendomsrechten die ontstaan gedurende de looptijd van deze Overeenkomst) op de Software en de daarin opgenomen software, alsmede alle afgeleiden, wijzigingen, Updates of Upgrades, databases, documentatie of training (materialen), know how, handleidingen, ontwerpen, afbeeldingen en logo's, blijven het exclusieve eigendom van AHS.

8.2 Met uitzondering van het recht om de software te gebruiken, zal niets in deze overeenkomst leiden tot overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten van AHS aan Opdrachtgever.

8.3 Het is opdrachtgever verboden sublicenties of toegang tot de software aan derden te verlenen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AHS.

 

9. AANSPRAKELIJKHEID

9.1 In geval van bewezen schending of tekortkoming van de verplichtingen uit deze Overeenkomst is elk der Partijen jegens de andere Partij slechts aansprakelijk voor schade die kan worden omschreven als:

redelijke kosten die zijn gemaakt om de oorzaak en omvang van de schade vast te stellen (voor zover deze vaststelling betrekking heeft op schade als bedoeld in deze Overeenkomst);

        redelijke kosten (voor zover deze aan de betreffende partij toegerekend kunnen worden) die zijn ontstaan door de gebrekkige prestatie van de in gebreke zijnde partij en die door de andere partij zijn gemaakt;

        redelijke kosten die zijn gemaakt ter voorkoming of beperking van de schade die door de nalatige Partij moet worden veroorzaakt;

        elke vordering gebaseerd op de schending van intellectuele eigendomsrechten van derden.

 

9.2 De aansprakelijkheid van Partijen jegens de andere Partij is beperkt en gedekt zoals omschreven in de Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) van de Opdrachtgever en de BA van AHS. Op verzoek van een partij is de andere partij verplicht een kopie van de BA-hoes aan de verzoekende partij te verstrekken. De BA-dekking van beide Partijen geldt vanaf de datum van ondertekening van de Overeenkomst tot wederzijdse beëindiging van de Overeenkomst, tenzij beide Partijen onderling overeenkomen de bestaande BA-dekking aan te passen.

 

9.3 Geen der Partijen is jegens de andere Partij aansprakelijk voor schade als gevolg van overmacht.

 

9.4 Geen der Partijen is aansprakelijk voor gevolgschade zoals: bedrijfsschade, inkomstenderving, verminderde goodwill, gemiste besparingen,....

 

9.5 In deze sectie zijn de beperkingen van de aansprakelijkheid niet van toepassing indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van een der partijen of haar ondergeschikten.

 

10. LOOPTIJD EN BEËINDIGING

 

10.1 Deze overeenkomst treedt in werking op januari 2024 en eindigt op 3 augustus 2024. Na afloop van deze periode wordt een eventuele verlenging bekeken. Er wordt een periode van 4 maanden voorzien om Waddist lokaal uit te rollen (gebruikers te werven in de eigen gemeente) en te implementeren, waarna de gebruiker een jaar van de Waddist account gebruik kan maken.

 

10.2 Elke partij heeft het recht, onverminderd haar andere rechten of rechtsmiddelen, deze overeenkomst onmiddellijk te beëindigen zonder schadevergoeding door schriftelijke kennisgeving aan de andere partij wanneer de andere partij wezenlijk tekortschiet in de nakoming van deze overeenkomst (zijnde een enkele gebeurtenis of een reeks gebeurtenissen die tezamen een wezenlijke tekortkoming vormen) en hetzij deze tekortkoming niet kan worden verholpen, hetzij, indien de tekortkoming kan worden verholpen binnen dertig (30) dagen na ontvangst van de kennisgeving van de tekortkoming, de andere partij heeft nagelaten de tekortkoming te verhelpen binnen dertig (30) dagen na ontvangst van de schriftelijke kennisgeving waarin zij daartoe werd aangemaand.

 

11. OVERDRACHT VAN GEGEVENS

11.1 Alle gegevens die AHS doorgeeft, voldoen aan de verplichtingen en vereisten in het bredere kader van de GDPR.

11.2 Wanneer gegevens buiten de EER worden overgedragen, zorgt AHS ervoor dat aan alle verplichtingen inzake gegevensoverdracht in het kader van de GDPR-wetgeving wordt voldaan.

 

12. DIVERSE BEPALINGEN

12.1 Indien een clausule of bepaling van de Overeenkomst nietig wordt verklaard, tast deze nietigheid de geldigheid van de overige clausules en bepalingen van de Overeenkomst niet aan. Partijen zullen met elkaar in overleg treden en nieuwe bepalingen ter vervanging van de ongeldige overeenkomen, met de bedoeling dat de nieuwe bepalingen zoveel mogelijk hetzelfde doel dienen als de ongeldige bepalingen en op voorwaarde dat het doel van de Overeenkomst onaangetast blijft.

 

12.2 Deze Overeenkomst mag door een Partij niet worden gecedeerd of overgedragen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de andere Partij.

 

12.3 Indien een partij geen maatregelen neemt om een recht, bevoegdheid of voorrecht of een andere bepaling van deze Overeenkomst af te dwingen, of indien een uitstel of termijn is verleend, mag dit niet worden geïnterpreteerd als een afstandsverklaring door deze partij van haar rechten die uit deze Overeenkomst voortvloeien.

 

12.4 Alle mededelingen in het kader van deze Overeenkomst, behalve de loutere uitvoering ervan door middel van opleiding of ondersteuning, worden schriftelijk gedaan en kunnen, tenzij in een specifiek onderdeel van deze Overeenkomst anders is bepaald, per e-mail of per aangetekende post worden gedaan aan de respectieve coördinaten hieronder, zijnde:

 

 

Voor AHS:

Sofie Vanassche

+32478 438 726

sofie.vanassche@arteveldehs.be

 

Voor de Opdrachtgever:

Evelien Vanderschueren

evelien.Vanderschueren@roosdaal.be

 

Dieter De Bisschop

dieter.debisschop@affligem.be

12.5 Deze Overeenkomst vervangt alle voorgaande Overeenkomsten tussen de partijen, tenzij beide partijen hier vooraf schriftelijk mee instemmen.

 

12.6 Op deze Overeenkomst is Belgisch recht van toepassing.

 

12.7 Alle geschillen in verband met of voortvloeiend uit de Overeenkomst zullen, indien geen minnelijke schikking kan worden bereikt door onderhandelingen, uitsluitend worden beslecht door de rechtbanken van Antwerpen.

 

De Overeenkomst is opgesteld op 09/01/2024 te Gent.

 

[AHS]

 

[Opdrachtgever]

 

Emma Van de Maelen Koen Muyldermans

Algemeen directeur Voorzitter gemeentraad

 

 

Frédéric Pipelers Gerda Van Geite

Algemeen directeur Voorzitter gemeenteraad

 

 

Koen De Feyter Etienne Schouppe

Algemeen directeur Voorzitter gemeenteraad

ADDENDUM 1 BIJ De dienstverleningsovereenkomst tussen Arteveldehogeschool & Gemeente Roosdaal, Affligem & Liedekerke rond uitrol Waddist Local@Roosdaal, Affligem & Liedekerke

 

Locatie van Software

Opdrachtgever ontvangt een unieke account om toegang te krijgen tot het dashboard van Waddist Local@Roosdaal, Affligem & Liedekerke

 

De URL van het dashboard van de Klant van de Software is https://accounts.waddist.be/auth/realms/arteveldehogeschool/protocol/openid-connect/auth?scope=openid&client_id=waddist-dashboard&response_type=code&redirect_uri=https%3A%2F%2Fapp.waddist.be%2Fopenid%2Fredirect 

 

Start van het gebruik van de software en de diensten

De eerste dag van toegang tot de software voor de klant is 4 mei 2023

 

Beschrijving van Software

De Software heeft twee modules met de volgende kenmerken:

  1. De front-end app voor de jongeren waarmee de deelnemende jongeren via de app :

        Dagelijks vragen kunnen beantwoorden, bestaande uit:

De vragen die aan alle Waddisters in Vlaanderen worden gesteld door [AHS] en De Ambrassade

De bijkomende vragen die getarget worden naar Roosdaalse jongeren door Opdrachtgever. Maximaal aantal bijkomende vragen in context van deze overeenkomst is 52 vragen.

        Vragen en tips voor opname in de app kunnen suggereren

        Fouten of vragen over de app kunnen melden

        De geaggregeerde resultaten van de dag ervoor te zien krijgen na het beantwoorden van de vragen van de dag

        De dagelijkse tip kunnen lezen na het beantwoorden van de vragen van de dag, bestaande uit:

        De tips die met alle Waddisters in Vlaanderen worden opgesteld door AHS en De Ambrassade

        De bijkomende tips die getarget worden naar Liedekerkse jongeren door opdrachtgeve]

        Verzamelen van Waddist badges door het gebruik van de applicatie

2. De back-end dashboard versie waarmee de opdrachtgever:

        Max. 52 extra, eigen vragen kan toevoegen voor de jongeren in eigen stad of gemeente.

        De resultaten van alle gestelde vragen kan zien op een beschrijvende manier, d.w.z. afzonderlijke frequenties of opgesplitst naar demografische variabelen, voor de volledige Waddist-populatie én voor de jongeren uit eigen stad of gemeente

        De voorgestelde vragen en tips van jongeren uit eigen stad of gemeente kan bekijken

        Kan zien hoeveel jongeren de lokale tips hebben bekeken

Beschrijving van de diensten

AHS levert in samenwerking met De Ambrassade gedurende de contractperiode de volgende diensten aan Opdrachtgever:

 

Twee intake meetings voor kennismaking, opstart accounts, afstemming met lokale datacel of verwante dienst, …

 

Digitaal promotiemateriaal en ondersteuning bij de lancering en duurzame uitrol van de jongerenapp in de stad of gemeente volgens de principes van Waddist

 

Ondersteuningsmateriaal en coaching rond het stellen van goede vragen op maat van jongeren in functie van een participatief jongerenbeleid

 

Organisatie van een lerend netwerk van lokale besturen die Waddist local uitrollen om goede praktijken te delen

 

Toegang tot educatief pakket voor promo en gebruiken van Waddist binnen scholen en jeugdwerk (eerste versie in ontwerp, finale versie tegen juni 2023)

 

Te onderschrijven principes

Door het tekenen van deze overeenkomst onderschrijft opdrachtgever volgende principes bij de uitrol van Waddist in de stad of gemeente. Waddist 

        wil jongeren benaderen vanuit hun volledige identiteit als jongere (geen focus op jongere als scholier of student)

        is Nederlandstalig

        is op maat, dwz is aangepast aan de leefwereld van jongeren: duidelijk, begrijpbaar, bruikbaar, herkenbaar en aantrekkelijk

        is transparant: de visie en beweegredenen van de makers van het product staan er duidelijk in beschreven, de vragen en data hebben niet als primaire doel om religieus of politiek te beïnvloeden of te overtuigen en hebben geen commerciële doeleinden

        is participatief: de organisatie betrekt de doelgroep bij de ontwikkeling van het product 

        gaat geen taboes uit de weg

        is inclusief

        Is autonoom en onafhankelijk, dwz. AHS en DA hebben de eindbeslissing.

Indien opdrachtgever deze principes herhaaldelijk en intentioneel schendt, dan kan AHS onmiddellijk diens toegang tot de software stopzetten

 

Prijs van toegang tot software en bijhorende ondersteuning

We zien 2023 als een pilootjaar voor Waddist Local en bieden software en dienstverlening in deze fase aan tegen een gereduceerd tarief van 3.000 €/jaar. Het bedrag voor (opstart of verlenging) in 2024 wordt bepaald tegen november 2023 en zal door AHS tegen eind november aan opdrachtgever worden gecommuniceerd.

Optioneel:

        Een extra pakket van 52 vragen tijdens looptijd van overeenkomst : 1.500,00 € (na goedkeuring door AHS en Ambrassade op basis van haalbaarheid en wenselijkheid voor gebruikers op basis van resultaten proefperiode)

        Additionele wetenschappelijke ondersteuning of consultancy: 70,00 €/uur.

 

Intellectuele Eigendomsrechten van Software

Alle op de Software rustende Intellectuele Eigendomsrechten, waaronder begrepen de technische API verbinding met de systemen van Opdrachtgever en de Software, berusten bij AHS of diens derde licentiegevers.

 

--------------------

 

Artikel 2. - De jaarlijkse bijdrage van 1.000,00 euro wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3. - De dienstverleningsovereenkomst wordt ter ondertekening voorgelegd aan de voorzitter van de gemeenteraad, de heer Koen Muyldermans, en de algemeen directeur, mevrouw Emma Van der Maelen.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Culturele infrastructuur: aanpassing gebruiksreglement - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

        het besluit van 27 januari 2022 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het gebruiksreglement voor culturele infrastructuur Roosdaal

 

Juridische gronden

        het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie/Motivering

        het gebruiksreglement voor de culturele infrastructuur Roosdaal vraagt een aanpassing vooral in functie van volgende voornaamste wijzigingen:

        toevoeging van een waarborg bij gebruik van een zaal

        verschillende herformuleringen maar zonder inhoudelijke wijziging

        een aantal concreter gemaakte formuleringen voor een aantal regels i.f.v. betere controle

        een aanpassing van de prijzen waarbij de prijzen voor gebruikers van buiten Roosdaal met 50% verhoogd werden

 

Adviezen

        het advies van de cultuurraad van 21 november 2023 en de jeugdraad en sportraad via mail

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Artikel 1. - De aanpassing van het gebruiksreglement voor het gebruik van culturele infrastructuur zoals hieronder wordt goedgekeurd:

 

--------------------

 

REGLEMENT VOOR GEBRUIK VAN CULTURELE INFRASTRUCTUUR ROOSDAAL

 

Goedgekeurd door de gemeenteraad in vergadering van 25 januari 2024

 

Artikel 1. – TER BESCHIKKING GESTELDE INFRASTRUCTUUR

 

De gemeente Roosdaal stelt volgende infrastructuur ter beschikking voor de organisatie van

sociaal-culturele activiteiten:

Grote zaal Kattem, Abeelstraat 83, 1760 Kattem

Kleine zaal Kattem, Abeelstraat 83, 1760 Kattem

Den Broebel, Gustaaf Ponchautstraat 5A, 1760 Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek POLYVALENTE RUIMTE

Den Broebel, Gustaaf Ponchautstraat 5A, 1760 Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek VERGADERZAAL

Den Broebel, Gustaaf Ponchautstraat 5A te 1760 Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek EVENEMENTENWEIDE (al dan niet gebruik met keuken)

Zaal SINT-MARTINUS, Strijtemplein 5 te 1760 Strijtem

Turnzaal Triangel Pamel, Brusselstraat 27 te 1760 Pamel

 

Andere gebouwen, lokalen en terreinen die eigendom zijn van de gemeente kunnen bij gelegenheid en per uitzondering ter beschikking gesteld worden na beslissing van het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 2. – GEBRUIKERS EN ACTIVITEITEN

 

2.1. Categorieën van gebruikers:

Categorie A: Erkende Roosdaalse verenigingen, scholen, politieke partijen en samenwerkingsverbanden waar de gemeente een partner is;

Categorie B: Niet-erkende Roosdaalse verenigingen;

Categorie C: Roosdaalse inwoner privégebruik;

Categorie D: Niet-Roosdaalse verenigingen;

Categorie E: Niet-Roosdaalse inwoner (privégebruik), bedrijven of andere commerciële organisaties.

 

Bij elk van deze categorieën wordt via het aanvraagformulier een verantwoordelijk persoon

opgegeven onder de rubriek ’naam aanvrager’: deze meerderjarige persoon wordt als verantwoordelijke aanzien ter naleving van de in dit reglement na te komen voorschriften.

 

Het gemeentebestuur kan op elk moment de infrastructuur opeisen voor eigen gebruik of voor zaken van algemeen nut of openbaar belang, mits terugbetaling van de vergoeding.

 

Gemeentelijke adviesraden, werkgroepen en samenwerkingsverbanden waar de gemeente de organiserende partij is, zijn vrijgesteld van alle retributies met betrekking tot de huur van de zalen. Bij twijfel over de structuur van de gebruikende partij of al dan niet aanrekenen van retributies, ligt de beslissing bij het college van burgemeester en schepenen.

 

2.2. Het gemeentebestuur stelt de infrastructuur ter beschikking voor volgende activiteiten:

Verenigingsactiviteiten (bv. bestuursvergaderingen, cursussen, repetities, jaarlijks ledenfeest, activiteiten zonder toegangsprijs…);

Activiteiten met toegangsprijs en/of verkoop (bv. eetfestijnen, fuiven, …);

Koffietafel;

Privé-feesten.

 

Fuiven kunnen enkel door Roosdaalse verenigingen in de polyvalente ruimte van Den Broebel georganiseerd worden. Fuiven worden gelimiteerd tot maximaal 8 keer per jaar en maximaal 2 keer per maand.

 

Artikel 3. - AANVRAGEN EN ANNULATIE

 

De aanvraag moet minstens 14 kalenderdagen (behalve voor koffietafels) en maximaal 365 kalenderdagen voor de activiteit ingediend worden bij de dienst Welzijn en Vrije Tijd via het daartoe voorziene digitale aanvraagplatform op www.roosdaal.be

 

Afwijkingen van deze termijn kunnen bij uitzondering toegestaan worden en in functie van de beschikbaarheid.

 

Verenigingen die de infrastructuur voor een regelmatig terugkerende activiteit (vb. lessenreeks, wekelijkse repetitie, maandelijkse ledenvergadering, …) willen reserveren, kunnen een eenmalige aanvraag indienen voor het eerste gebruik en voor maximum de duur van een werkjaar van de vereniging.

 

De reservatie is pas definitief na goedkeuring in het digitaal aanvraagplatform en betaling van de retributie (indien van toepassing).

 

Annulering of wijziging dient minstens 14 kalenderdagen voor de activiteit schriftelijk bevestigd te worden aan de dienst Welzijn en Vrije Tijd. In geval van annulering wordt de gebruiker een retributie aangerekend zoals bepaald in het retributiereglement.

 

Het gemeentebestuur kan een aanvraag weigeren op basis van een gemotiveerde beslissing van het college van burgemeester en schepenen, die aan de aanvrager wordt gecommuniceerd.

 

Artikel 4. - INGEBRUIKNAME EN ONTRUIMING

 

De toegangsbadge van de definitief gereserveerde infrastructuur wordt door de gebruiker afgehaald en teruggebracht op een vooraf afgesproken plaats en tijdstip tijdens de

openingsuren in overleg met de dienst Welzijn en Vrije Tijd.

 

De gebruiker ontvangt naast het reglement ook een afsprakennota en checklist met de nodige praktische uitleg. Gebruikers die dit reglement en de afsprakennota niet naleven kunnen een boete of kost aangerekend worden zoals bepaald in het retributiereglement of kunnen tijdelijk of definitief geweigerd worden door het college van burgemeester en schepenen.

 

De ingebruikname van de infrastructuur geldt als aanvaarding van dit reglement en de afsprakennota.

 

De infrastructuur kan betreden worden vanaf 08.00u op de dag van de reservatie. Bij een betalende poetsbeurt kan de infrastructuur gebruikt worden tot 05.00u. Bij het zelf poetsen van de infrastructuur dient de gebruiker de zaal voor 08.00u van de eerstvolgende dag te verlaten.

 

De infrastructuur wordt onmiddellijk na de activiteit ontruimd en netjes achtergelaten.

 

Volgende taken dienen minstens te worden uitgevoerd:

Vloeren moeten geveegd worden;

Alle versieringen en materialen worden verwijderd, mogen geen sporen achterlaten en worden meegenomen door de gebruiker;

Koelkasten worden volledig leeg gemaakt, gereinigd, uitgeschakeld (of indien nodig uit het stopcontact getrokken) en de deur open gezet;

Alle gebruikte tafels en stoelen worden afgekuist en teruggeplaatst zoals bepaald in de afsprakennota;

Toiletten dienen gereinigd te worden en afvalbakjes leeggemaakt;

Toog en spoelbakken worden gereinigd;

Alle lichten worden gedoofd, alle ramen en deuren worden slotvast gemaakt en indien van toepassing worden verwarming en gastoestellen op waakvlam gezet.

 

Per soort van activiteit is de volgende regeling voor poetsbeurten van toepassing:

Verenigingsactiviteiten (bestuursvergaderingen, cursussen, repetities,…): de gebruiker staat zelf in voor het poetsen of kan kiezen voor een betalende poetsbeurt.

Privéfeest (of in geval van organisatie door verenigingen een ledenfeest): de gebruiker staat zelf in voor het poetsen of kan kiezen voor een betalende poetsbeurt;

Activiteiten met toegangsprijs en/of verkoop (bv. eetfestijnen, fuiven,…): er wordt bij elke organisatie van een activiteit met toegangsprijs en/of verkoop een verplichte betalende poetsbeurt ingepland;

Koffietafels: de gebruiker staat zelf in voor het poetsen of kan kiezen voor een betalende poetsbeurt.

 

De retributie voor een poetsbeurt per zaal wordt vastgelegd in het retributiereglement.

 

De retributie voor een buitengewone poetsbeurt die nodig is als gevolg van het niet naleven van de gemaakte afspraken, zal aangerekend worden zoals bepaald in het retributiereglement.

 

De retributie voor andere taken door gemeentepersoneel (bv. verwijderen afval, herstelling schade,…), zal aangerekend worden op basis van het gemeentelijk retributiereglement voor geleverde prestaties door gemeentepersoneel – vaststelling tarieven.

 

Door het ondertekenen van de checklist verklaart de verantwoordelijke dat alle taken op de checklist naar behoren werden uitgevoerd. Na het verlaten van de zaal overhandigt de gebruiker de ingevulde en ondertekende checklist aan de dienst Welzijn en Vrije Tijd, samen met de toegangsbadge.

 

Artikel 5. - VERANTWOORDELIJKHEDEN, AANSPRAKELIJKHEID, VERZEKERING EN

SCHADE

 

Elke gebruiker dient dit reglement na te leven en wordt bij aanvraag verondersteld dit te kennen. Hij zorgt er eveneens voor dat zowel medewerkers als bezoekers de bepalingen van dit reglement naleven. Het college van burgemeester en schepenen kan de toegang tot de infrastructuur tijdelijk of definitief verbieden aan gebruikers die de bepalingen van het reglement niet naleven.

 

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de activiteiten in de gereserveerde infrastructuur. Deze activiteiten mogen niet in strijd zijn met de openbare orde en goede zeden. Indien dit wel zo is, kan het gebruik met onmiddellijke ingang verbroken worden, zonder schadeloosstelling.

 

Het gemeentebestuur heeft een brandverzekering met ‘afstand van verhaal’ die brand-, water-, storm-, glasschade en vandalisme dekt, waardoor de gebruiker geen aparte brandverzekering hoeft af te sluiten voor de infrastructuur en inboedel.

 

In geval van tussenkomst van de verzekering wordt de vrijstelling altijd gedragen door de gebruiker, tenzij deze ten laste kan gelegd worden van een derde.

 

De gebruiker staat zelf in voor een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen en zo nodig de verzekering van (eigen) materialen voor het inrichten van de activiteit. Voor de inrichting van tentoonstellingen wordt aangeraden om een verzekering ‘allrisk’ af te sluiten voor de tentoongestelde werken.

 

De gebruiker verklaart en erkent dat de infrastructuur en het materiaal dat ter beschikking wordt gesteld in goede staat verkeert bij aanvang van de activiteit. De gebruiker is aansprakelijk voor schade die werd aangericht tijdens de reservatieperiode.

 

Wanneer de gebruiker bij de eerste betreding van de infrastructuur tekortkomingen of beschadigingen vaststelt die te wijten kunnen zijn aan de vorige gebruiker en/of die een normaal gebruik van de zaal in het gedrang brengen, meldt hij dit aan de dienst Vrije Tijd via e-mail naar cultuur@roosdaal.be , mits het verzamelen van de nodige foto’s als bewijs.

 

Indien na de activiteit schade vastgesteld wordt, zal de aard en omvang van de schade bepaald worden. De gebruiker of zijn aangestelde wordt verondersteld om aanwezig te zijn op de controle, zo niet zullen de aard en omvang eenzijdig bepaald worden en als bindend beschouwd worden. De schade wordt integraal door de gebruiker vergoed, maar kan niet hoger zijn dan de werkelijke kostprijs voor de herstelling of vervanging.

 

Het gemeentebestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij diefstal, ongevallen en/of beschadiging die daaruit voortvloeit, noch voor beschadiging van materiaal dat toebehoort aan de gebruiker of betrekking heeft op de activiteit die hij inricht.

 

Gevallen van overmacht, waardoor apparatuur of infrastructuur niet optimaal kan gebruikt worden (o.a. stroomonderbreking, verkeerd gebruik, tijdelijk buiten dienst, …) kunnen geen aanleiding geven tot enige vorm van schadeloosstelling.

 

Artikel 6. - ONEIGENLIJK GEBRUIK

 

Elke gebruiker verbindt zich ertoe om de gereserveerde infrastructuur enkel te gebruiken voor de vermelde activiteiten op het aanvraagformulier. Indien vastgesteld wordt dat de infrastructuur gebruikt wordt voor andere activiteiten dan deze op het aanvraagformulier, geeft dit aanleiding tot het betalen van een aangepaste retributie en boete zoals vermeld in het retributiereglement.

 

Oneigenlijk gebruik kan er ook toe leiden dat de toegang tot de infrastructuur ontzegd wordt. De gebruiker kan verplicht worden om de activiteit te staken en onmiddellijk de infrastructuur te verlaten, desnoods na tussenkomst van de politie. Dit geeft aanleiding tot het eenzijdig verbreken van het contract door het gemeentebestuur, zonder recht op schadeloosstelling of terugbetaling van reeds betaalde retributie.

 

Artikel 7. - WETTELIJKE BEPALINGEN

 

Elke gebruiker verbindt zich ertoe om te voldoen aan de geldende wetten van openbare orde en goede zeden, politie- en brandweerreglementen (leeftijdsgrens, sluitingsuur, geluidshinder, brandveiligheid, rookverbod,…) en alle andere wettelijke en reglementaire bepalingen die van toepassing zijn op de georganiseerde activiteit.

 

De gebruiker stelt zich in orde met gemeentelijke, provinciale of andere taksen die eventueel

verschuldigd zijn.

 

7.1 Geluidsnormen

De gebruiker wordt verondersteld om het geluidsniveau aan te passen aan de geluidsnormen van de zaal die in de afsprakennota zijn opgenomen.

 

Bij het laden en lossen van materiaal tijdens de activiteit zorgt de gebruiker ervoor dat er

geen geluidshinder is.

 

7.2 Veiligheid

De nooduitgangen, brandblusapparaten en brandhaspels dienen altijd over de volledige breedte gevrijwaard te blijven ongeacht de aard van de activiteit. Deze mogen enkel gebruikt worden in geval van nood.

 

De rook-, gas- en branddetectie worden door de gebruiker ongemoeid gelaten. Elk foutief gebruik zal worden gesanctioneerd en elke schade zal hersteld worden op kosten van de gebruiker.

 

De gebruiker ziet er nauw op toe dat de maximumcapaciteit, zoals vermeld in de overzichtsfiche van de zaal, niet overschreden wordt en indien nodig voorziet hij in een systeem om de capaciteit te beheersen.

 

Elke gebruiker kan gebruik maken van het aanwezige EHBO-materiaal en elk gebruik wordt gemeld aan de dienst Welzijn en Vrije Tijd.

 

7.3 Drugs en alcohol

Druggebruik en/of bezit van drugs worden niet getolereerd. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen soft- of harddrugs. De gebruiker moet druggebruik door bezoekers of medewerkers altijd aangeven bij de politie. Gebruikers en bezoekers zijn altijd onderworpen aan de drugwetgeving.

 

Het is verboden om alcoholische dranken te schenken aan minderjarigen jonger dan 16 jaar zoals bepaald in de wet van 24 januari 1977 betreffende de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten.

 

Het is verboden om sterke drank te serveren aan minderjarigen jonger dan 18 jaar, zoals bepaald in artikel 16 van de wet van 7 januari 1998 betreffende de structuur en accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken.

 

Artikel 8.  AFVALBELEID

 

Alle afval als gevolg van de activiteit, door de organisatie alsook bezoekers, dient door de gebruiker meegenomen te worden (zie ook tips rond recycleren en sorteren van afval in de afsprakennota van de zaal).

 

Bij het achterlaten van afval kan een retributie aangerekend worden voor verwijderen van het afval door het gemeentepersoneel zoals bepaald in het retributiereglement.

 

Artikel 9. - ONDERSTEUNING EN MELDINGEN

 

Gebruikers kunnen bij technische storingen de wachtdienst contacteren waarvan het telefoonnummer op de telefoonlijst in de infrastructuur te vinden is.

 

Elke gebruiker heeft een meldingsplicht voor ernstige incidenten of ongevallen die gebeuren voor, tijdens en na de activiteit ten aanzien van politie en het gemeentebestuur.

 

Artikel 10. - VERBODSBEPALINGEN

 

De gebruiker kan in geen geval de gereserveerde infrastructuur onderverhuren. De enige uitzondering hierop is het verhuren van stands bij (info)beurzen. Eetstandjes vallen daar niet onder en kunnen enkel vanuit de keuken, indien aanwezig, of buiten de infrastructuur georganiseerd worden, mits de nodige vergunning van het gemeentebestuur.

 

Het is verboden om niet gereserveerde lokalen te betreden of te gebruiken.

 

Het is verboden om ramen, deuren, muren, panelen, vloeren, enz. te benagelen, beplakken, beschilderen en/of van gaten te voorzien. Versieringen uit gemakkelijk brandbare materialen zijn eveneens verboden. Indien een bepaalde constructie of versiering nodig is, dient vooraf contact opgenomen te worden met de dienst Welzijn en Vrije tijd.

 

Het is verboden om een rookmachine te gebruiken.

 

Het aanwezige materiaal in de gereserveerde infrastructuur kan nooit ontleend worden.

 

Levende dieren, met uitzondering van geleide- of assistentiehonden, zijn niet toegelaten in de infrastructuur, behalve als er een uitdrukkelijke toelating wordt gegeven door het college van burgemeester en schepenen.

 

Het is verboden om in en rond de infrastructuur open vuur te maken, kaarsen te branden, vuurpijlen af te vuren, gasflessen te gebruiken of elke ander element te gebruiken dat een risico is voor de brandveiligheid en enige vorm van brand- of rookschade kan veroorzaken.

 

Een uitzondering kan gemaakt worden indien het gemeentebestuur een vergunning heeft toegekend voor bv. de plaatsing van eetstandjes.

 

Artikel 11. - BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR SINT-MARTINUSZAAL

 

11.1 Roken

Roken is enkel toegestaan in de voorziene zone langs de straatkant van de zaal. De gebruiker staat in voor het verwijderen van achtergebleven peuken.

 

11.2 Beperken van overlast

Bij activiteiten die binnen in de zaal georganiseerd worden en waarbij toelating verleend wordt voor bijvoorbeeld het plaatsen van een foodtruck buiten,….dient de gebruiker alle wettelijke en reglementaire bepalingen die van toepassing zijn op de activiteit in acht te nemen. Bij inname van een openbare parking moet een aanvraag inname openbaar domein aangevraagd worden.

 

11.3 Keuken- en toogmateriaal

Alle gebruikte materiaal moet afgewassen en netjes teruggeplaatst worden. Indien blijkt dat een buitengewone poetsbeurt van het materiaal nodig is, of wanneer materiaal ontbreekt of stuk is, zal een extra retributie aangerekend worden zoals bepaald in het retributiereglement.

 

Artikel 12. - BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR DE KLEINE EN GROTE ZAAL KATTEM

 

12.1 Roken

Roken is enkel toegestaan in de voorziene zone langs de straatkant van de zaal. De gebruiker staat in voor het verwijderen van achtergebleven peuken.

 

12.2 Beperken van overlast

Het aantal activiteiten en evenementen buiten op de parking wordt gelimiteerd tot 12 dagen per jaar.

 

Bij activiteiten en evenementen die buiten in openlucht of in een tent op de parking plaatsvinden, dient de gebruiker de bewoners van de

omliggende straten (Abeelstraat tot aan de Dalstraat, Kapelleweg en Herststraat tot en met nummer 36) schriftelijk te informeren, ten laatste 5 dagen voor het evenement en minimaal de volgende

gegevens mee te delen:

Naam organiserende vereniging, organisatie, initiatief of persoon;

Naam en telefoonnummer van de verantwoordelijke ter plaatse tijdens het evenement;

Aard en omvang van het evenement;

Dagen en uren van de op- en afbouw van het evenement;

Programmaoverzicht waarop de (publieks)activiteiten plaatsvinden.

 

12.3 Geluidsinstallaties

Zowel de kleine als grote zaal zijn voorzien van een vaste geluidsinstallatie met geluidsbegrenzing. De gebruiker wordt verplicht om deze te gebruiken en de geluidsbegrenzing ongemoeid te laten. Elk foutief gebruik zal gesanctioneerd worden en kan een tijdelijke of definitieve uitsluiting door het college van burgemeester en schepenen tot gevolg hebben. Indien de geluidsmeter, na bewezen foutief gebruik, een nieuwe ijking nodig heeft, zal dit aan de gebruiker aangerekend worden.

 

12.4 Keuken- en toogmateriaal

Alle gebruikte materiaal moet afgewassen en netjes teruggeplaatst worden. Indien blijkt dat een buitengewone poetsbeurt van het materiaal nodig is, of wanneer materiaal ontbreekt of stuk is, zal een extra retributie aangerekend worden zoals bepaald in het retributiereglement.

 

Artikel 13. - BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR DE POLYVALENTE RUIMTE IN DEN BROEBEL

 

13.1 Roken

Roken is enkel toegestaan in de voorziene zone langs de straatzijde aan de parking. Er is verder een absoluut en permanent rookverbod op de gehele site. De gebruiker staat in voor het verwijderen van achtergebleven peuken.

 

13.2 Beperken van overlast

Bij activiteiten en evenementen die binnen in de zaal georganiseerd worden, is het niet toegelaten om na 22 uur het terras en de evenementenweide aan het gebouw te gebruiken. Het aantal activiteiten en evenementen buiten in openlucht of in een tent op de evenementenweide wordt gelimiteerd tot 12 dagen per jaar.

 

Fuiven kunnen enkel door Roosdaalse verenigingen in de polyvalente ruimte van Den Broebel georganiseerd worden. Fuiven worden gelimiteerd tot maximaal 8 keer per jaar en maximaal 2 keer per maand.

 

Bij activiteiten en evenementen die buiten in openlucht of in een tent op de evenementenweide of op de parking plaatsvinden, dient de gebruiker de bewoners van de omliggende straten (Gustaaf Ponchautstraat tot aan de kruising met de Koollochting, Mariaweg, Koning Albertstraat van aan de kruising met Jozef Jansstraat tot aan de kruising met Lombeekkeitse) schriftelijk te informeren, ten laatste 5 dagen voor het evenement en minimaal de volgende gegevens mee te delen:

Naam organiserende vereniging, organisatie, initiatief of persoon;

Naam en telefoonnummer van de verantwoordelijke ter plaatse tijdens het evenement;

Aard en omvang van het evenement;

Dagen en uren van de op- en afbouw van het evenement;

Programmaoverzicht waarop de (publieks)activiteiten plaatsvinden.

 

Bij activiteiten en evenementen waarbij een tent of andere constructie geplaatst wordt op de evenementenweide of op de parking dient het opstellen en afbreken van de tent of constructie beperkt te worden respectievelijk tot de (werk)dag voor en de (werk)dag na het evenement en telkens tussen 09.00 uur tot 16.00 uur.

 

Elke uitzondering hierop dient toestemming te krijgen van het college van burgemeester en schepenen en moet expliciet vermeld worden in de brief aan de bewoners.

 

Bij openbare fuiven, feesten, bals en optredens, zowel binnen als buiten het gebouw dient de gebruiker minimaal 1 steward per 200 personen te voorzien om toezicht te houden op de goede orde en het goede verloop van het evenement gedurende de gehele duur van het evenement. Deze steward(s) moet(en) duidelijk herkenbaar zijn voor het publiek.

 

13.3 Geluidsinstallatie

De polyvalente ruimte is voorzien van een vaste geluidsinstallatie met geluidsbegrenzing en een decibelmeter. De gebruiker wordt verplicht om deze te gebruiken en de geluidsbegrenzing ongemoeid te laten. Elk foutief gebruik zal gesanctioneerd worden en kan een tijdelijke of definitieve uitsluiting door het college van burgemeester en schepenen tot gevolg hebben. Indien de geluidsmeter, na bewezen foutief gebruik, een nieuwe ijking nodig heeft, zal dit aan de gebruiker aangerekend worden.

 

13.4 Keuken- en toogmateriaal

De stroom van de koelcel in de keuken mag niet uitgetrokken worden (enkel via powerknop bedieningspaneel).

 

Alle gebruikte materiaal moet afgewassen en netjes teruggeplaatst worden. Indien blijkt dat een buitengewone poetsbeurt van het materiaal nodig is, of wanneer materiaal ontbreekt of stuk is, zal een extra retributie aangerekend worden zoals bepaald in het retributiereglement.

 

13.5 Terras

Barbecues en tuinkaarsen mogen niet op het terras geplaatst worden.

 

13.6 Parking

De garagepoorten van het Rode Kruis op het gelijkvloers moeten te allen tijde toegankelijk zijn en een vrije doorgang voor een ambulance van aan deze garagepoorten tot aan de straat moet voorzien worden.

 

Artikel 14. - BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR DE VERGADERZAAL IN DEN BROEBEL

 

De vergaderzaal kan gebruikt worden voor verenigingsactiviteiten (vb. bestuursvergaderingen, cursussen, repetities,...) georganiseerd door Roosdaalse verenigingen.

 

De vergaderzaal kan ook gehuurd worden voor andere activiteiten door de andere categorieën van gebruikers, maar enkel in combinatie met de huur van de polyvalente ruimte.

 

Roken is enkel toegestaan in de voorziene zone langs de straatzijde aan de parking. Er is verder een absoluut en permanent rookverbod op de gehele site. De gebruiker staat in voor het verwijderen van achtergebleven peuken.

 

De garagepoorten van het Rode Kruis op het gelijkvloers moeten te allen tijde toegankelijk zijn en een vrije doorgang voor een ambulance van aan deze garagepoorten tot aan de straat moet voorzien worden.

 

Artikel 15. - BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR DE EVENEMENTENWEIDE DEN BROEBEL

 

Alle voorwaarden voor het gebruik van de evenementenweide werden opgenomen in artikel 12 van dit reglement. De gebruiker heeft de mogelijkheid om de evenementenweide te huren met of zonder keuken. De tarieven zijn terug te vinden in het retributiereglement.

 

Het sanitair van "Den Broebel" kan zonder bijkomende retributie gebruikt worden.

 

Barbecues en tuinkaarsen mogen niet op het terras geplaatst worden.

 

De garagepoorten van het Rode Kruis op het gelijkvloers moeten ten allen tijde toegankelijk zijn en een vrije doorgang voor een ambulance van aan deze garagepoorten tot aan de straat moet voorzien worden.

 

Artikel 16. - BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR DE TURNZAAL TRIANGEL PAMEL

 

De turnzaal van Triangel Pamel kan enkel gebruikt worden voor sportactiviteiten georganiseerd door Roosdaalse erkende verenigingen.

 

Artikel 17. - ALGEMENE SLOTBEPALINGEN

 

Afgevaardigden van het gemeentebestuur mogen altijd toezicht uitoefenen op de infrastructuur en activiteit waarvoor de infrastructuur gereserveerd wordt. Het niet naleven van de onderrichtingen van deze bevoegde personen kan de verwijdering uit de infrastructuur, desnoods na tussenkomst van de politie en/of een tijdelijk of definitief toegangsverbod tot gevolg hebben.

 

Indien er zich problemen of betwistingen voordoen die niet voorzien zijn in dit reglement, dan zullen deze geregeld worden door het college van burgemeester en schepenen.

 

Dit reglement zal worden bekendgemaakt op de gemeentelijke website en treedt in werking de dag na de bekendmaking.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan uitzonderingen op de toepassing van het reglement toestaan.

 

--------------------

 

Artikel 2. - Het besluit van 27 januari 2022 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het gemeentelijk gebruiksreglement voor de culturele infrastructuur Roosdaal wordt opgeheven.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Culturele infrastructuur Roosdaal: aanpassing retributiereglement - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

        het besluit van de gemeenteraad van 27 januari 2022 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het retributiereglement voor het gebruik van de culturele infrastructuur

 

Juridische gronden

        het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie / motivering

        het gebruiksreglement voor de culturele infrastructuur Roosdaal vraagt een aanpassing vooral in functie van volgende voornaamste wijzigingen:

        Toevoeging van een waarborg bij gebruik van een zaal;

        Verschillende herformuleringen maar zonder inhoudelijke wijziging;

        Een aantal concreter gemaakte formuleringen voor een aantal regels i.f.v. betere controle;

        Een aanpassing van de prijzen waarbij de prijzen voor gebruikers van buiten Roosdaal met 50% verhoogd werden.

 

Adviezen

        het advies van de cultuurraad van 21 november 2023 en de jeugdraad en sportraad via mail

 

BESLUIT:

18 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Jean Timmermans (Onafhankelijk), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen), Jo Timmermans (CD&V), Johan Billiet (N-VA) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
1 onthouding: Annick Borloo (Onafhankelijk).
 

Artikel 1. - De aanpassing van het retributiereglement voor het gebruik van culturele infrastructuur zoals hieronder wordt principieel goedgekeurd:

 

------------

 

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN DE CULTURELE INFRASTRUCTUUR ROOSDAAL

 

Goedgekeurd door de gemeenteraad in vergadering van 25 januari 2024

 

Artikel 1. – TER BESCHIKKING GESTELDE INFRASTRUCTUUR

 

Op schriftelijke aanvraag kunnen verenigingen, particulieren en rechtspersonen, tegen betalingen van een gemeentelijke retributie, gebruik maken van volgende gemeentelijke culturele infrastructuur:

        Grote zaal Kattem, Abeelstraat 83, 1760 Kattem

        Kleine zaal Kattem, Abeelstraat 83, 1760 Kattem

        Polyvalente ruimte Den Broebel, Gustaaf Ponchautstraat 5A, 1760 Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

        Vergaderzaal Den Broebel, Gustaaf Ponchautstraat 5A, 1760 Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

        Evenementenweide Den Broebel, Gustaaf Ponchautsraat 5A te 1760 Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

        Zaal Sint-Martinus, Strijtemplein 5 te 1760 Strijtem

 

Artikel 2. – GEBRUIKERS EN ACTIVITEITEN

 

2.1. De categorieën van gebruikers zijn:

        Categorie A: Erkende Roosdaalse verenigingen, scholen, politieke partijen en samenwerkingsverbanden waar de gemeente een partner is

        Categorie B: Niet-erkende Roosdaalse verenigingen

        Categorie C: Roosdaalse inwoner privégebruik

        Categorie D: Niet-Roosdaalse verenigingen

        Categorie E: Niet-Roosdaalse inwoner (privégebruik), bedrijven of andere commerciële organisaties

 

2.2. De mogelijke soorten activiteiten zijn:

        Verenigingsactiviteiten (bestuursvergaderingen, cursussen, repetities,…);

        Privéfeest (of in geval van organisatie door verenigingen een ledenfeest);

        Activiteiten met toegangsprijs en/of verkoop (bv. eetfestijnen, fuiven,…);

        Koffietafels.

 

Fuiven kunnen enkel in de polyvalente ruimte of in een tent op de evenementenweide van Den Broebel georganiseerd worden en enkel door Roosdaalse verenigingen.

 

De vergaderzaal van Den Broebel kan enkel gebruikt worden voor verenigingsactiviteiten door Roosdaalse verenigingen, tenzij voor andere activiteiten in combinatie met gebruik van de polyvalente zaal van Den Broebel.

 

Artikel 3.– TARIEVEN VOOR GEBRUIK EN WAARBORG:

 

3.1. De tarieven voor gebruik worden als volgt vastgesteld:

 

GROTE ZAAL KATTEM

 

 

 

  1.  

Verenigings-activiteiten

  1.  

Privé-

feest/

leden-

feest

  1.  

Activiteit met toegangsprijs en/of verkoop

  1.  

Koffie-

tafel

 

 

 

1

dag

2 dagen

3 dagen

 

Categorie A: Erkende Roosdaalse verenigingen, scholen, politieke partijen en samenwerkingsverbanden

waar de gemeente een

partner is (*)

GRATIS

220 (*)

250

400

550

nvt

 

Categorie B: Niet-erkende Roosdaalse verenigingen

250

250

300

450

600

nvt

 

 Categorie C: Roosdaalse inwoner privégebruik

nvt

250

350

500

650

250

 

 Categorie D: Niet-Roosdaalse verenigingen

450

450

600

825

1050

nvt

 

Categorie E: Niet-Roosdaalse inwoner (privégebruik), bedrijven of andere commerciële organisaties

450

450

675

900

1125

450

 

KLEINE ZAAL KATTEM

 

 

 

 

  1.  

Vereni-

gings-

activi-

teiten

  1.  

Privé-

feest/ leden-

feest

  1.  

Activiteit met toegangsprijs en/of verkoop

  1.  

Koffie-

tafel

 

 

 

1

dag

2 dagen

3 dagen

 

Categorie A: Erkende Roosdaalse verenigingen, scholen, politieke partijen en samenwerkingsverbanden

waar de gemeente een

partner is  (*)

GRATIS

140 (*)

170

260

350

nvt

 

Categorie B: Niet-erkende Roosdaalse verenigingen

170

170

200

290

380

nvt

 

 Categorie C: Roosdaalse inwoner privégebruik

nvt

170

220

310

400

170

 

 Categorie D: Niet-Roosdaalse verenigingen

300

300

405

540

675

nvt

 

Categorie E: Niet-Roosdaalse inwoner (privégebruik), bedrijven of andere commerciële organisaties

300

300

480

615

750

300

 

ZAAL SINT-MARTINUS

 

 

 

 

  1.  

Vereni-

gings-

activi-

teiten

  1.  

Privé-

feest/ leden-

feest

  1.  

Activiteit met toegangsprijs en/of verkoop

  1.  

Koffie-

tafel

 

 

 

1

dag

2 dagen

3 dagen

 

Categorie A: Erkende Roosdaalse verenigingen, scholen, politieke partijen en samenwerkingsverbanden

waar de gemeente een

partner is  (*)

GRATIS

180 (*)

200

350

500

nvt

 

Categorie B: Niet-erkende Roosdaalse verenigingen

250

250

300

450

600

nvt

 

 Categorie C: Roosdaalse inwoner privégebruik

nvt

250

350

500

650

250

 

 Categorie D: Niet-Roosdaalse verenigingen

450

450

600

825

1050

nvt

 

Categorie E: Niet-Roosdaalse inwoner (privégebruik), bedrijven of andere commerciële organisaties

450

450

675

900

1125

450

 

POLYVALENTE RUIMTE DEN BROEBEL

 

 

 

  1.  

Vereni-

gings-

activi-

teiten

  1.  

Privé-

feest/ leden-

feest

  1.  

Activiteit met toegangsprijs en/of verkoop

  1.  

Koffie-

tafel

 

 

 

1

dag

2 dagen

3 dagen

 

Categorie A: Erkende Roosdaalse verenigingen, scholen, politieke partijen en samenwerkingsverbanden

waar de gemeente een

partner van is (*)

GRATIS

270 (*)

300

450

600

nvt

 

Categorie B: Niet-erkende Roosdaalse verenigingen

300

300

330

480

630

nvt

 

 Categorie C: Roosdaalse inwoner privégebruik

nvt

300

350

500

650

nvt

 

 Categorie D: Niet-Roosdaalse verenigingen

450

450

675

860

1085

nvt

 

Categorie E: Niet-Roosdaalse inwoner (privégebruik), bedrijven of andere commerciële organisaties

450

450

825

1010

1235

495

 

VERGADERZAAL DEN  BROEBEL

 

Categorie A: Erkende Roosdaalse verenigingen, scholen, politieke partijen en samenwerkingsverbanden waar de gemeente een partner van is (*)

GRATIS

Categorie B: Niet-erkende Roosdaalse verenigingen

50

 

 Categorie C: Roosdaalse inwoner privégebruik

50 - enkel mogelijk in combinatie met de huur van de polyvalente ruimte

 

 Categorie D: Niet-Roosdaalse verenigingen

75 - enkel mogelijk in combinatie met de huur van de polyvalente ruimte

 

Categorie E: Niet-Roosdaalse inwoner (privégebruik), bedrijven of andere commerciële organisaties

75 - enkel mogelijk in combinatie met de huur van de polyvalente ruimte

 

EVENEMENTENWEIDE DEN BROEBEL (zonder keuken)

 

 

 

  1.  

Vereni-

gings-

activi-

teiten

  1.  

Privé-

feest/ leden-

feest

  1.  

Activiteit met toegangsprijs en/of verkoop

 

 

 

1 dag

2 dagen

3 dagen

Categorie A: Erkende Roosdaalse verenigingen, scholen, politieke partijen en samenwerkingsverbanden

waar de gemeente een partner van is (*)

GRATIS

90 (*)

100

150

200

 

Categorie B: Niet-erkende Roosdaalse verenigingen

100

100

110

160

210

 

 Categorie C: Roosdaalse inwoner privégebruik

NVT

100

120

170

220

 

 Categorie D: Niet-Roosdaalse verenigingen

165

165

195

270

345

 

Categorie E: Niet-Roosdaalse inwoner (privégebruik), bedrijven of andere commerciële organisaties

165

165

240

320

390

 

EVENEMENTENWEIDE DEN BROEBEL (met keuken)

 

 

 

  1.  

Vereni-

gings-

activi-

teiten

  1.  

Privé-

feest/ leden-

feest

  1.  

Activiteit met toegangsprijs en/of verkoop

 

 

 

1 dag

2 dagen

3 dagen

Categorie A: Erkende Roosdaalse verenigingen, scholen, politieke partijen en samenwerkingsverbanden waar de gemeente een partner van is (*)

GRATIS

190(*)

200

250

300

 

Categorie B: Niet-erkende Roosdaalse verenigingen

200

200

210

260

310

 

 Categorie C: Roosdaalse inwoner privégebruik

NVT

200

220

270

320

 

 Categorie D: Niet-Roosdaalse verenigingen

315

315

345

420

495

Categorie E: Niet-Roosdaalse inwoner (privégebruik), bedrijven of andere commerciële organisaties

315

315

390

470

540

 

3.2. Waarborg:

Eenmalige gebruikers betalen vooraf een waarborg van 250 euro. Gebruikers die een reeks reservaties maken, betalen vooraf een keer een waarborg van 250 euro.

Bij schade en/of verlies zal het verschuldigd bedrag van de waarborg ingehouden worden ten nadele van de gebruiker. Deze retributie zal gelijk zijn aan de reële aankoopprijs van het ontbrekende of stukgemaakte materiaal Indien de waarborg niet toereikend is, zal het nog verschuldigde bedrag per factuur aangerekend worden

 

Artikel 4.

Indien materiaal ontbreekt of stuk is als gevolg van een voorgaande gebruiker, moet dit kunnen aangetoond worden met foto’s of andere bewijsstukken en vermeld worden op de checklist.

 

Bij het ontbreken van bewijsstukken of aangifte via de checklisten, zal de aan te rekenen kostprijs verdeeld worden over de verschillende gebruikers die de infrastructuur hebben gebruikt tijdens de periode waarbinnen het materiaal is verdwenen of stukgemaakt.

 

Artikel 5. -  (*) Aan gebruikers uit categorie A wordt jaarlijks een gratis gebruik voor een privéfeest (in dit geval dus een ledenfeest) in een van de gemeentelijke zalen toegekend.

 

Artikel 6. – Bij veelvuldig gebruik van de zalen per maand zal aan de gebruiker de reële kostprijs van water, elektriciteit en verwarming worden door verrekend. Het college van burgemeester en schepenen beslist welke gebruikers vallen onder veelvuldig gebruik.

 

Artikel 7. – Per soort van activiteit is de volgende regeling voor poetsbeurten van toepassing:

 

        Verenigingsactiviteiten (bestuursvergaderingen, cursussen, repetities,…): de gebruiker staat zelf in voor het poetsen of kan kiezen voor een betalende poetsbeurt.

        Privéfeest (of in geval van organisatie door verenigingen een ledenfeest): de gebruiker staat zelf in voor het poetsen of kan kiezen voor een betalende poetsbeurt.

        Activiteiten met toegangsprijs en/of verkoop (bv. eetfestijnen, fuiven,…): er wordt bij elke organisatie van een activiteit met toegangsprijs en/of verkoop een verplichte betalende poetsbeurt ingepland.

        Koffietafels: de gebruiker staat zelf in voor het poetsen of kan kiezen voor een betalende poetsbeurt.

 

De retributie voor een poetsbeurt wordt als volgt vastgelegd:

 

Zaal

Categorie A, B en C

Categorie D en E

Kleine zaal Kattem

50 euro

75 euro

Dé Zoul (grote zaal) Kattem & Sint Martinuszaal

75 euro

112,50 euro

Polyvalente zaal Den Broebel

100 euro

150 euro

Vergaderzaal Den Broebel

25 euro

37,50 euro

 

 

Voor andere taken die uitgevoerd dienen te worden door gemeentepersoneel wordt de retributie bepaald op basis van het gemeentelijk retributiereglement voor geleverde prestaties door gemeentepersoneel – vaststelling tarieven.  

 

Artikel 8. - Aan de gebruiker die zelf instaat voor de opkuis en die de infrastructuur niet volgens de gemaakte afspraken heeft achtergelaten, zal een retributie aangerekend worden voor een poetsbeurt op afroep. Die retributie zal gelijk zijn aan de reële kostprijs die door het lokaal bestuur wordt betaald aan de (externe) dienst die is aangesteld om deze poetsbeurt uit te voeren. De kostprijs zal van de waarborg gehouden worden. Indien de waarborg niet toereikend is, zal het nog verschuldigde bedrag per factuur aangerekend worden.

 

Artikel 9. - Elke gebruiker verbindt zich ertoe om de gereserveerde infrastructuur enkel te gebruiken voor de vermelde activiteiten op het aanvraagformulier. Indien vastgesteld wordt dat de infrastructuur gebruikt wordt voor andere activiteiten dan deze op het aanvraagformulier, geeft dit aanleiding tot het betalen van een aangepaste retributie voor het soort gebruik, volgens de in dit reglement vastgelegde tarieven. Dit bedrag wordt verhoogd met een administratieve sanctie van 25,00 euro die van de waarborg zal gehouden worden. Indien de waarborg niet toereikend is, zal het nog verschuldigde bedrag per factuur aangerekend worden.

 

Artikel 10. – Wanneer de reservatie van een zaal wordt geannuleerd wordt een retributie van 12,50 euro aangerekend voor administratiekosten die van de waarborg zal gehouden worden. Indien de waarborg niet toereikend is, zal het nog verschuldigde bedrag per factuur aangerekend worden.

 

Artikel 11. – De retributies in dit reglement met betrekking tot het huren en het poetsen worden vooraf betaald, na ontvangst van de factuur. De overige retributies worden gefactureerd na controle van de zaal. Bij niet tijdige betaling wordt de invorderingsprocedure toegepast volgens het geldende retributiereglement voor de innings- en aanmaningskosten van openstaand niet-fiscale schuldvorderingen.

 

Artikel 12. -Enkel als alle retributies voor datum van gebruik betaald zijn, kan de reservatie doorgaan. Zo niet wordt ze geannuleerd. Bovendien kan de gebruiker uitgesloten worden van de betreffende dienstverlening.

 

Artikel 13. - De aanvrager of gebruiker die zich niet houdt aan het reglement voor gebruik van culturele infrastructuur Roosdaal zoals goedgekeurd door de gemeenteraad, kan uitgesloten worden van de betreffende dienstverlening.

 

Artikel 14. - Dit retributiereglement zal worden bekendgemaakt op de gemeentelijke website en treedt in werking de dag na de bekendmaking.

 

--------------------

 

Artikel 2. - Het besluit van 27 januari 2022 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het gemeentelijk retributiereglement voor de culturele infrastructuur Roosdaal wordt opgeheven.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Politiezone TARL: vaststellen gemeentelijke dotatie en de opsplitsing in exploitatie- en investeringstoelage 2024 - goedkeuring

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

        het besluit van 5 december 2023 van de politieraad houdende vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2024 van de politiezone TARL

        op artikel 33012/485-48 (gemeentelijke bijdrage Roosdaal) van de politiebegroting werd een bedrag van 1.432.858,98 euro ingeschreven

        op artikel 33012/685-51 (gemeentelijke bijdrage buitengewone dienst Roosdaal) van de politiebegroting werd een bedrag van 70.315,00 euro ingeschreven

 

Juridische gronden

        het artikel 162 van de grondwet

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        het decreet van 28 april 1993 houdende de regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeente, in het bijzonder artikel 29, eerste lid, 3°

        de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, in bijzonder artikel 40, 3de en 6de lid, en artikel 71, 1ste lid

        het koninklijk besluit van 16 november 2001 houdende de nadere regels inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeente politiezone

        de omzendbrief PLP 54 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting

        het besluit van 17 december 2003 van de politieraad houdende de vaststelling van de verdeelsleutel voor de gemeentelijke dotatie van de aangesloten gemeenten bij de IPZ-TARL

  de omzendbrief van 18 september 2020 van de Vlaamse Regering betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie / motivering

        elke gemeenteraad van de politiezone dient de dotatie van haar gemeente aan de politiezone goed te keuren

        in de lijst van de nominatieve subsidies van het budget 2024 van de gemeente, onder beleidsveld 0400 - politiediensten, werd het bedrag van 1.432.858,98 euro opgenomen voor de werkingsbijdrage aan de politiezone TARL en 70.315,00 euro voor de investeringstoelage aan de politiezone TARL

 

 

Financiële weerslag / visum

De financiële weerslag van dit besluit is voorzien in het meerjarenplan. De kredieten zijn opgenomen onder beleidsveld 0400 - politiediensten, en in de lijst van de nominatieve toelagen van 2024.

De uitgave voor de werkingsbijdrage aan de politiezone TARL bedraagt 1.432.858,98 euro en de uitgave voor de investeringsuitgave aan de politiezone TARL bedraagt 70.315,00 euro.

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Artikel 1. - De werkingsbijdrage van de gemeente Roosdaal in het budget voor het dienstjaar 2024 van de politiezone TARL, ten bedrage van 1.432.858,98 euro, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2. - De investeringstoelage van de gemeente Roosdaal in het budget voor het dienstjaar 2024 van de politiezone TARL, ten bedrage van 70.315,00 euro wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3. - Het bedrag van deze dotatie zal gestort worden op de rekening van de politiezone TARL. De betaling ervan zal maandelijks gebeuren, in gelijke tranches.

 

Artikel 4. - Een afschrift van dit besluit zal voor kennisneming worden verzonden naar de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

Triangel Pamel en Triangel Strijtem/O.L.V.-Lombeek: capaciteitsbepaling schooljaar 2024-2025

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

        de princiepsbeslissing van de gemeenteraad van 26 oktober betreffende het digitaal aanmelden voor het basisonderwijs

 

Juridische gronden

        het decreet lokaal bestuur, artikel 40

        de nieuwe gemeentewet, artikel 117

        het besluit van de Vlaamse Regering van 23 mei 2008

        het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 37/12 en artikelen 37/15 tot en met 37/34tot en met artikel 37vicies septies, artikel 37 novies

        het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, artikel 21

 

Argumentatie / motivering

        een schoolbestuur dient voorafgaand aan een inschrijvingsperiode de capaciteit te bepalen

        het schoolbestuur kan de capaciteit voor het kleuteronderwijs ook op niveau van het geboortejaar en voor het lager onderwijs ook op niveau van het leerjaar bepalen

        het voorstel is om voor Triangel Pamel de capaciteit te bepalen op 24 leerlingen per klas

        voor Triangel Strijtem en Lombeek zou de capaciteit bepaald worden op 12 leerlingen per klas gezien er gewerkt wordt met graadsklassen. Een uitzondering is de tweede en derde kleuterklas en het eerste en tweede leerjaar in Strijtem. Daar zou de capaciteit bepaald worden op 20 leerlingen per klas, aangezien er op basis van de huidige leerlingenaantallen gewerkt zou worden met jaarklassen in plaats van graadsklassen

 

Adviezen

        het overleg in de schoolraad van 7 december 2023

        het protocol van het afzonderlijk bijzonder comité van 15 januari 2024

 

BESLUIT:

Met éénparigheid van stemmen.
 

 

Enig artikel. - Het schoolbestuur bepaalt de capaciteit voor de gemeentelijke basisscholen als volgt:

 

Triangel Pamel:

 

        geboortejaar 2022: 24 leerlingen

        geboortejaar 2021: 24 leerlingen

        geboortejaar 2020: 24 leerlingen

        geboortejaar 2019: 24 leerlingen

        eerste leerjaar: 24 leerlingen

        tweede leerjaar: 24 leerlingen

        derde leerjaar: 24 leerlingen

        vierde leerjaar: 24 leerlingen

        vijfde leerjaar: 24 leerlingen

        zesde leerjaar: 24 leerlingen

 

Triangel Strijtem/O.L.V.-Lombeek, vestiging Strijtem:

 

        geboortejaar 2022: 12 leerlingen

        geboortejaar 2021: 12 leerlingen

        geboortejaar 2020: 20 leerlingen

        geboortejaar 2019: 20 leerlingen

        eerste leerjaar: 20 leerlingen

        tweede leerjaar: 20 leerlingen

        derde leerjaar: 12 leerlingen

        vierde leerjaar: 12 leerlingen

        vijfde leerjaar: 12 leerlingen

        zesde leerjaar: 12 leerlingen

 

Triangel Strijtem/O.L.V.-Lombeek, vestiging O.L.V.-Lombeek:

 

        geboortejaar 2022: 12 leerlingen

        geboortejaar 2021: 12 leerlingen

        geboortejaar 2020: 12 leerlingen

        geboortejaar 2019: 12 leerlingen

        eerste leerjaar: 12 leerlingen

        tweede leerjaar: 12 leerlingen

        derde leerjaar: 12 leerlingen

        vierde leerjaar: 12 leerlingen

        vijfde leerjaar: 12 leerlingen

        zesde leerjaar: 12 leerlingen

 

 

Publicatiedatum: 11/03/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.