BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De tijdelijke politieverordening van 18 mei 2021 van de burgemeester inzake het niet fysiek toelaten van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 27 mei en 24 juni 2021 te bekrachtigen.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 29 april 2021 worden goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - Het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 29 april 2021 wordt goedgekeurd.
Annick Borloo Wim Goossens Christiane Bert Peggy Bulterijs Eline De Vos Emma Van der Maelen Tom De Koster Johan Linthout Kristof Cooreman Wendy Godaert Dirk Evenepoel Rudy Bracquez Jan Van Den Bosch Herman Claeys Emmanuel de Béthune Johan Van Lierde Linda Van den Eede Koen Muyldermans Marc Devits An Van den Spiegel Jean Timmermans Annick Borloo Wim Goossens Christiane Bert Peggy Bulterijs Eline De Vos Tom De Koster Johan Linthout Kristof Cooreman Wendy Godaert Dirk Evenepoel Rudy Bracquez Jan Van Den Bosch Herman Claeys Emmanuel de Béthune Johan Van Lierde Linda Van den Eede Koen Muyldermans Marc Devits An Van den Spiegel Jean Timmermans Tom De Koster An Van den Spiegel Johan Linthout Wim Goossens Emmanuel de Béthune Christiane Bert Johan Van Lierde Rudy Bracquez Koen Muyldermans Herman Claeys Jan Van Den Bosch Kristof Cooreman Dirk Evenepoel Eline De Vos Jean Timmermans Wendy Godaert Annick Borloo Linda Van den Eede Marc Devits Peggy Bulterijs aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
11 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Tom De Koster (CD&V), Jan Van Den Bosch (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
9 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (N-VA), Jean Timmermans (N-VA), Peggy Bulterijs (N-VA), Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de agenda van de statutaire gewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Intradura op 16 juni 2021 goed en de daarbij horende documentatie nodig voor het onderzoek van de volgende agendapunten:
1. notulen van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020: goedkeuring (een exemplaar van deze notulen werd per brief op 18 of 21 december 2020 aan de deelnemers bezorgd);
2. verslag der activiteiten van het afgelopen boekjaar 2020;
3. jaarrekening 2020 met balans, resultatenrekening, sociale balans per 31.12.2020, het voorstel van bestemming van het resultaat en toelichting: goedkeuring (art. 40);
4. verslag van de raad van bestuur: goedkeuring (art. 40);
5. verslag van de commissaris over het boekjaar afgesloten op 31.12.2020: goedkeuring (art. 40);
6. bestuur: kwijting aan bestuurders, commissaris (art. 40);
7. vaststelling resultaatsbestemming (art. 45);
8. varia.
Artikel 2. - De gemeenteraad beslist om de vertegenwoordigers van de gemeente, die zullen deelnemen aan de statutaire gewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Intradura op 16 juni 2021, op te dragen de voormelde agendapunten goed te keuren.
Artikel 3. - Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en met de kennisgeving aan de opdrachthoudende vereniging Intradura.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw en mandateert de vertegenwoordiger ter zake.
Artikel 2. - De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de ontbinding van ERSV Vlaams-Brabant vzw.
Artikel 3. - ERSV Vlaams-Brabant vzw wordt in kennis gebracht van dit besluit.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Onderstaande samenwerkingsovereenkomst tussen Haviland Intercommunale en de gemeente Roosdaal wordt goedgekeurd:
--------------------
SAMENWERKINGSOVEREENKOMST DIENSTVERLENING milieuhandhaving
TUSSEN DE GEMEENTE ROOSDAAL EN HAVILAND
Tussen enerzijds,
De gemeente ROOSDAAL met kantoren gevestigd te Brusselstraat 15 te 1760 Roosdaal vertegenwoordigd in de persoon van de heer Koenraad Muyldermans, voorzitter gemeenteraad, en mevrouw Emma Van der Maelen, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 27 mei 2021
hierna genoemd ‘de OPDRACHTGEVER’
en anderzijds,
HAVILAND INTERCOMMUNALE - Intergemeentelijk Samenwerkingsverband voor de Ruimtelijke Ordening en de Economische-Sociale Expansie van het Arrondissement Halle-Vilvoorde, met maatschappelijke zetel te 1731 Zellik-Asse, Brusselsesteenweg 617, vertegenwoordigd door de heer Walter De Donder, voorzitter, en de heer Jan Erkelbout, ondervoorzitter, handelend als bijzonder gevolmachtigden in uitvoering van de beslissing van de Raad van Bestuur van 23 april 2019
hierna genoemd ‘HAVILAND’
samen genoemd ‘partijen’
wordt overeengekomen hetgeen volgt:
Artikel 1: VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST
§1.Conform het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (hierna genoemd ‘Decreet Lokaal Bestuur’) en overeenkomstig artikel 4 van haar statuten heeft HAVILAND tot doel “haar deelnemers bij te staan bij de uitvoering van hun taken door het verlenen van ondersteunende diensten, door de samenwerking tussen de gemeenten te bevorderen en door de ontwikkelingsinitiatieven in het belang van de groep van de aangesloten gemeenten en de regio ervan te nemen en/of te bestendigen” binnen bepaalde beleidsdomeinen.
§2. In het kader van deze dienstverlening geeft de OPDRACHTGEVER aan HAVILAND de volgende opdracht:
ONDERSTEUNING MILIEUHANDHAVING
§3.Onderhavige overeenkomst heeft tot doel de voorwaarden en modaliteiten van deze samenwerking vast te leggen.
Artikel 2: TOEWIJZING EN AANVAARDING VAN DE OPDRACHT
§1.De toewijzing en aanvaarding van deze opdracht gebeuren onder voorwaarde van een positieve beslissing daaromtrent door de bevoegde beslissingsorganen van HAVILAND en de OPDRACHTGEVER. De OPDRACHTGEVER bezorgt HAVILAND een kopie van het door het bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de toewijzing.
§2.In geval van toewijzing door de OPDRACHTGEVER wordt de aanvaarding van de opdracht geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van het bevoegde beslissingsorgaan van HAVILAND. Dit kan de eigenlijke aanvaarding van de opdracht steeds weigeren, in geval van schending van het Decreet Lokaal Bestuur, van de statuten van HAVILAND of van bepalingen uit onderhavige samenwerkingsovereenkomst, voor zover daarvan niet overeenkomstig art. 4, §2 is afgeweken. HAVILAND bezorgt de OPDRACHTGEVER kopie van het door haar bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit dienaangaande.
§3. De toewijzing van de opdracht door de OPDRACHTGEVER aan HAVILAND is niet onderworpen aan de wetgeving overheidsopdrachten, op grond van de in-house-vrijstelling overeenkomstig art. 30 van de Wet Overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Op eventuele in opdracht van HAVILAND als aanbestedende overheid door derden uit te voeren leveringen, diensten of werken is de wetgeving overheidsopdrachten wel onverkort van toepassing, dit zowel wat betreft de plaatsing als de uitvoering van de opdracht.
Artikel 3: OMSCHRIJVING VAN DE OPDRACHT:
§1.HAVILAND zal voor de in artikel 1 bepaalde opdracht zorgen voor:
De uitvoering conform de projectfiche in bijlage welke integraal deel uitmaakt van deze overeenkomst.
DOOR ondersteuning van de eigen gemeentelijke toezichthouder
Aldus werkt HAVILAND enkel ondersteunend en is de OPDRACHTGEVER zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de verplichting in artikel 16, §1 van het Milieuhandhavingsbesluit van 12 december 2008 om een beroep te kunnen doen op een eigen lokale toezichthouder dan wel twee lokale toezichthouders.
Bij de ondersteuning van de eigen gemeentelijke toezichthouder werd in samenspraak met de OPDRACHTGEVER bepaald dat de volgende taken door HAVILAND zullen worden behartigd:
De verantwoordelijke/projectleider van HAVILAND werkt nauw samen met de OPDRACHTGEVER en zorgt voor een open communicatie. HAVILAND wil ernaar streven zo preventief en proactief mogelijk te handelen, opdat milieu- inbreuken en misdrijven kunnen voorkomen worden.
§2.De OPDRACHTGEVER verbindt zich ertoe voor de hierna vermelde ondersteunende diensten, indien de OPDRACHTGEVER deze niet in eigen beheer wenst uit te voeren, uitsluitend een beroep te doen op de diensten van HAVILAND. De OPDRACHTGEVER ontzegt zichzelf dus niet het recht zelfstandig de opdracht uit te voeren in eigen beheer. De OPDRACHTGEVER ziet echter wel af van de mogelijkheid om de dienst, gedurende de looptijd van de exclusiviteit, te laten uitvoeren door derden.
HAVILAND aanvaardt om deze diensten uit te voeren in opdracht van de OPDRACHTGEVER volgens de modaliteiten omschreven in deze samenwerkingsovereenkomst.
Artikel 4: ALGEMENE BEPALINGEN BIJ DE UITVOERING VAN DE OPDRACHT:
§1. Inspanningen: HAVILAND levert alle redelijke inspanningen om de haar toegewezen opdracht volledig en correct uit te voeren.
§2.Toepassing en afwijking van de samenwerkingsovereenkomst: De realisatie van HAVILAND van de hierboven vermelde opdracht is steeds onderworpen aan de bepalingen van onderhavige samenwerkingsovereenkomst. De eventuele nietigheid van één of meer bepalingen van deze samenwerkingsovereenkomst doet geen afbreuk aan de overige bepalingen. Partijen verbinden zich ertoe om in onderling overleg en overeenkomstig de doelstellingen van partijen de nietige bepalingen desgevallend te vervangen.
Van de samenwerkingsovereenkomst kan in onderling akkoord tussen de OPDRACHTGEVER en HAVILAND worden afgeweken overeenkomstig de bepalingen van artikel 7. In voorkomend geval worden de afwijkingen van de samenwerkingsovereenkomst opgenomen in een addendum, dat voorafgaand aan de inwerkingtreding dient goedgekeurd te worden door het bevoegde beslissingsorgaan van de OPDRACHTGEVER en het bevoegde beslissingsorgaan van HAVILAND.
§3.Samenwerking – overleg – informatie – besluitvorming: Gedurende de gehele realisatie van de opdracht werken partijen en hun aangestelden op constructieve en loyale wijze samen met elkaar, alsook met derden (bv. aannemers) die betrokken worden bij de realisatie van de opdracht. Partijen plegen hierbij zoveel als nodig onderling overleg en wisselen steeds en onverwijld alle informatie uit waarover zij beschikken en die relevant kan zijn voor de realisatie van de opdracht.
HAVILAND en de OPDRACHTGEVER laten de voor de realisatie van de opdracht noodzakelijke beslissingen van hun bevoegde beslissingsorganen binnen een zo kort mogelijke termijn nemen en communiceren deze zonder uitstel aan de andere partij.
§4.Communicatie – contactpersoon: Voor de realisatie van de opdracht duidt HAVILAND een verantwoordelijke aan die namens HAVILAND optreedt als contactpersoon ten aanzien van de OPDRACHTGEVER.
Gedurende de gehele realisatie van de opdracht verlopen de formele contacten tussen HAVILAND en de OPDRACHTGEVER via deze verantwoordelijke/projectleider. Hij is verantwoordelijk voor de voortgang en kwaliteit van de opdracht en de coördinatie binnen HAVILAND.
Alle communicatie tussen partijen met betrekking tot de uitvoering van de opdracht verloopt uitsluitend in het Nederlands en bij voorkeur schriftelijk via e-mail op het adres van de door HAVILAND aangeduide contactpersoon. Eventuele ingebrekestellingen en andere officiële kennisgevingen zullen steeds aangetekend gebeuren op het adres van de maatschappelijke zetel van HAVILAND.
§5.Documenten - producten: Alle documenten, tekeningen, specificaties, meetstaten, verslagen, datasets, enz. zullen in het Nederlands worden opgesteld en worden zoveel mogelijk digitaal ter beschikking gesteld. Enkel het eindresultaat kan worden geleverd op vaste drager, indien relevant en op vraag van de OPDRACHTGEVER. Bijkomende exemplaren worden aangerekend aan de reële kostprijs.
§6.Gegevensbescherming: Tussen partijen wordt een afzonderlijke overeenkomst gesloten met betrekking tot gegevensbescherming en de verwerking van persoonsgegevens, welke onverkort van toepassing is.
§7.Eigendomsrecht: De resultaten en producten van de opdracht zijn eigendom van de OPDRACHTGEVER en HAVILAND, waarover beide partijen vrij mogen beschikken.
Artikel 5: DUUR, SCHORSING EN BEËINDIGING VAN DE OVEREENKOMST
§1.Onderhavige overeenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur en gaat in vanaf ondertekening door de opdrachtgever.
§2.Partijen kunnen de overeenkomst ten allen tijde schorsen in onderling overleg. Deze schorsing wordt door HAVILAND en het bevoegde beslissingsorgaan van de OPDRACHTGEVER schriftelijk bevestigd, met vermelding van de duurtijd en de modaliteiten van de schorsing. Met inachtneming van de in artikel 4 vermelde principes overleggen HAVILAND en de OPDRACHTGEVER voorafgaand aan de schorsing over deze modaliteiten. De OPDRACHTGEVER bezorgt HAVILAND tevens een kopie van het door het bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de schorsing.
Daarnaast kan HAVILAND de overeenkomst ten allen tijde eenzijdig schorsen in geval van schending door de OPDRACHTGEVER van het Decreet Lokaal Bestuur, van de statuten van Haviland of van onderhavige samenwerkingsovereenkomst voor zover daarvan niet conform artikel 4, §2 is afgeweken. HAVILAND geeft hiervan onverwijld en aangetekend kennis aan de OPDRACHTGEVER, met opgave van de redenen van de schorsing. Indien hieraan niet geremedieerd wordt binnen de door HAVILAND opgegeven termijn, kan HAVILAND overgaan tot verlenging van de schorsing, dan wel eenzijdige opzegging van de overeenkomst. HAVILAND bezorgt de OPDRACHTGEVER kopie van het door haar bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de schorsing of opzegging.
§3.Partijen kunnen de overeenkomst ten allen tijde opzeggen mits inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden, welke een aanvang neemt de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de andere partij kennis heeft genomen van de opzegging.
De schriftelijke en aangetekende kennisgeving wordt vergezeld van een kopie van het besluit van het bevoegde beslissingsorgaan van de OPDRACHTGEVER, dan wel de Raad van Bestuur van HAVILAND, aangaande de opzegging.
Daarnaast kan HAVILAND de overeenkomst ten allen tijde eenzijdig en zonder opzegtermijn opzeggen in geval van schending door de OPDRACHTGEVER van het Decreet Lokaal Bestuur, van de statuten van Haviland of van onderhavige samenwerkingsovereenkomst voor zover daarvan niet conform artikel 4, §2 is afgeweken. HAVILAND geeft hiervan onverwijld en aangetekend kennis aan de OPDRACHTGEVER, met opgave van de redenen van de opzegging. HAVILAND bezorgt de OPDRACHTGEVER kopie van het door haar Raad van Bestuur genomen besluit over de opzegging.
§4.In geval van schorsing om redenen te wijten aan de OPDRACHTGEVER wordt de overeenkomstig artikel 6 berekende opdrachtprijs vermeerderd met alle kosten die ontstaan naar aanleiding van de schorsing en van de heropstart na schorsing. Desgevallend wordt hiervan melding gemaakt in §2, eerste lid vermelde schriftelijke bevestiging.
In geval van opzegging door de OPDRACHTGEVER betaalt deze de overeenkomstig artikel 6 bepaalde prijs voor de door HAVILAND geleverde prestaties gedurende de opzegtermijn.
Bovendien heeft HAVILAND te allen tijde recht op de betaling door de OPDRACHTGEVER van alle in het raam van deze opdracht gemaakte en geleden kosten en alle eventuele kosten welke zouden ontstaan naar aanleiding van de opzegging.
Een schorsing of opzegging door HAVILAND kan geen bijkomende kosten of recht op vergoedingen in hoofde van DE OPDRACHTGEVER meebrengen.
§5.In geval van schending van artikel 3 §1 van onderhavige samenwerkingsovereenkomst inzake de verplichting van de OPDRACHTGEVER om te voldoen aan artikel 16, §1 van het Milieuhandhavingsbesluit van 12 december, wordt onderhavige samenwerkingsovereenkomst van rechtswege éénzijdig verbroken ten nadele van de OPDRACHTGEVER. In geval van dergelijke éénzijdige verbreking is de OPDRACHTGEVER een bedrag gelijk aan de overeenkomstig artikel 6 berekende opdrachtprijs vermeerderd met alle kosten die ontstaan naar aanleiding van de verbreking verschuldigd aan HAVILAND.
Bovendien heeft HAVILAND te allen tijde recht op de betaling door de OPDRACHTGEVER van alle in het raam van deze opdracht gemaakte en geleden kosten en alle eventuele kosten welke zouden ontstaan naar aanleiding van de verbreking.
Artikel 6 : BETALING VAN DE OPDRACHT
§1.De prijs van de opdracht welke aan de OPDRACHTGEVER gefactureerd wordt bestaat uit:
Het toepasbare uurtarief (excl. BTW) voor de personeelsleden wordt daarbij door HAVILAND als volgt bepaald:
- verantwoordelijke/projectleider91,00 euro
- jurist98,00 euro
Dit uurloon is gekoppeld aan de indexaanpassing van de lonen zoals toepasselijk in de openbare sector. Aldus worden enkel de effectief gepresteerde uren aangerekend.
Op driemaandelijkse basis wordt door HAVILAND aan de OPDRACHTGEVER een detail van de geleverde uurprestaties en een factuur overgemaakt.
Waar nodig wordt de verantwoordelijke/projectleider ondersteund door een gespecialiseerde jurist. Voor zover deze noodzakelijke ondersteuning binnen de afwerking van een bepaald dossier de grens van 5 uur overschrijdt, vraagt de handhaver toestemming aan de OPDRACHTGEVER om op deze ondersteuning een beroep te doen.
De OPDRACHTGEVER kan ten allen tijde een tussentijds overzicht vragen van de te factureren kosten.
De betalingstermijn bedraagt 30 dagen na factuurdatum.
De factuurvoorwaarden van HAVILAND zijn onverminderd van toepassing.
§2.Voor de prestaties welke moeten worden geleverd na 18.00 uur en vóór 07.30 uur tijdens de normale werkdagen, en op zaterdag, zondag en feestdagen, wordt het uurtarief met 50% verhoogd.
§3.De toekenning via in-house van voornoemde opdrachten aan HAVILAND heeft onder meer tot gevolg dat er in beginsel, en dit behoudens andersluidend standpunt van de BTW-administratie, op de door de eigen personeelsleden van HAVILAND geleverde prestaties geen BTW zal worden doorgerekend naar de OPDRACHTGEVER toe. Op alle andere prestaties en kosten blijft uiteraard wel BTW verschuldigd.
Artikel 7:WIJZIGING VAN HET VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST
§1.Partijen kunnen de aard en/of de omvang van de toegewezen opdracht in onderling overleg wijzigen vóór of tijdens de realisatie ervan.
§2.Telkens wanneer de OPDRACHTGEVER het voornemen heeft om een opdracht te wijzigen, deelt deze dit voornemen onverwijld mee aan HAVILAND. HAVILAND en de opdrachtgever overleggen vervolgens over de concrete, inhoudelijke aard, draagwijdte en gevolgen van de door te voeren wijzigingen.
§3.Op vraag van de OPDRACHTGEVER maakt HAVILAND desgevallend een bijkomend planproces en geraamde tijdsbesteding omtrent de voorgenomen wijzigingen.
§4.Na voormeld overleg beslist het bevoegde beslissingsorgaan van de opdrachtgever over de effectieve wijziging van de opdracht. De opdrachtgever bezorgt HAVILAND een kopie van het door het bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de wijziging.
§5.In geval van wijziging wordt de aanvaarding van de wijziging geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van het bevoegde beslissingsorgaan van HAVILAND. Dit kan de aanvaarding van de wijziging steeds weigeren, in geval van schending van het Decreet Lokaal Bestuur, van de statuten van HAVILAND of van de overige bepalingen van onderhavige samenwerkingsovereenkomst voor zover daarvan niet conform art. 4, §2 is afgeweken. HAVILAND bezorgt de opdrachtgever kopie van de door haar bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit dienaangaande.
§6.De in artikel 6 vermelde principes omtrent de betaling van de opdrachten zijn onverkort van toepassing, zowel op het vóór de wijziging gerealiseerde deel als op het na de wijziging nog te realiseren deel van de opdracht.
Artikel 8:GESCHILLEN OMTRENT DE OVEREENKOMST
§1.De OPDRACHTGEVER zal HAVILAND vrijwaren voor alle financiële gevolgen van de eventuele aansprakelijkheid die HAVILAND ten opzichte van derden zou oplopen bij de realisatie van de opdracht. De OPDRACHTGEVER zal op eerste verzoek van HAVILAND vrijwillig tussenkomen in eventuele gerechtelijke of administratieve procedures die lastens HAVILAND zouden gevoerd worden in het lader van de uitvoering van de overeenkomst. Alle kosten die door HAVILAND gemaakt worden in het kader van geschillen omtrent de overeenkomst maken steeds deel uit van de in artikel 6 vermelde opdrachtprijs.
§2.Indien tussen HAVILAND en de OPDRACHTGEVER geschillen ontstaan over de uitvoering van de overeenkomst leveren zij – met inachtneming van de in artikel 4 vermelde principes – alle redelijke inspanningen om deze in der minne tot aanvaardbare oplossing te komen, rekening houdend met de wederzijdse gerechtvaardigde belangen.
§3.Voor zover ze niet minnelijk zouden kunnen geregeld worden, vallen alle geschillen met derden of met de OPDRACHTGEVER over de uitvoering van de overeenkomst onder de toepassing van het Belgisch recht en onder de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Brussel.
Aldus opgemaakt te Zellik op datum van 27 mei 2021 in twee exemplaren, waarvan iedere partij verklaart één exemplaar te hebben ontvangen.
Namens de OPDRACHTGEVER,Namens HAVILAND,
Emma Van der Maelen Koenraad MuyldermansJan ErkelboutWalter De Donder
Algemeen directeur voorzitter gemeenteraadOndervoorzitterVoorzitter
--------------------
Artikel 2. - Haviland Intercommunale wordt op de hoogte gebracht van deze beslissing.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De raad keurt het reglement ‘Politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand bij evenementen’, zoals bij dit besluit gevoegd, goed. Het reglement treedt in werking op 1 juni 2021.
Artikel 2. - Het door deze raad goedgekeurde reglement vervangt het vroegere vigerende reglement.
Artikel 3. - Een afschrift van deze beslissing wordt, ter kennisgeving, overgemaakt aan de betrokken diensten en aan de zonesecretaris van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De raad keurt het reglement ‘Politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen’, zoals bij dit besluit gevoegd, goed. Het reglement treedt in werking op 1 juni 2021.
Artikel 2. – Het door deze raad goedgekeurde reglement vervangt het vroegere vigerende reglement.
Artikel 3.- Een afschrift van deze beslissing wordt, ter kennisgeving, overgemaakt aan de betrokken diensten en aan de zonesecretaris van de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Het voorstel van het takenpakket en financiële raming 2021 van 19 november 2020 ten bedrage van 203.281,94 euro opgemaakt door RioPact, wordt goedgekeurd en omvat:
• Studie en adviezen12.443,16 euro
◦ Beheren van riooldatabank 3.161,44 euro
▪ Interne prestaties - 24u aan 90,06 euro/u 2.161,44 euro
▪ Externe kosten 1.000,00 euro
◦ KLIP-aanvragen 734,00 euro
▪ Vast servicetarief per jaar- 2 jaar
aan 367,00 euro/jaar 734,00 euro
◦ Beheer en opmaak investeringsportfolio 2.161,44 euro
▪ (opmaak GIP-fiches)
▪ Interne prestaties - 24u aan 90,06 euro/u 2.161,44 euro
◦ Beheer en opmaak investeringsportfolio 360,24 euro
(rapportage aan VMM)
▪ Interne prestaties - 4u aan 90,06 euro/u 360,24 euro
◦ Hydraulisch advies 2.881,92 euro
▪ Interne prestaties - 32u aan 90,06 euro/u 2.881,92 euro
▪ Externe kosten
◦ Beleidsondersteuning 3.144,12 euro
▪ Interne prestaties - 28u aan 112,29 euro/u 3.144,12 euro
• Beheer infrastructuur 39.370,10 euro
◦ Beheer van IBA’s 5.550,40 euro
▪ interne prestaties - 20u aan 77,52 euro/u 1.550,40 euro
▪ externe kosten 4.000,00 euro
◦ Vervangingen en herstellingen PS 3.100,60 euro
▪ interne prestaties - 10u aan 90,06 euro/u 900,60 euro
▪ externe kosten 2.200,00 euro
◦ Optimalisatie PS 1.630,42 euro
▪ interne prestaties - 7u aan 90,06 euro/u 630,42 euro
▪ Externe kosten 1.000,00 euro
◦ Inspecteren rioolstreng 11.080,72 euro
▪ interne prestaties - 12u aan 90,06 euro/u 1.080,72 euro
▪ Externe kosten 10.000,00 euro
◦ Bouwkundige herstellingswerken 11.550,40 euro
▪ interne prestaties - 20u aan 77,00 euro/u 1.550,40 euro
▪ externe kosten 10.000,00 euro
◦ Beheer hydraulisch gevoelige structuren 2.010,68 euro
▪ interne prestaties – 28u aan 71,81 euro/u 2.010,68 euro
▪ externe kosten
◦ Beheer van pompstations 4.446,88 euro
▪ interne prestaties – 48u aan 71,81 euro/u 3.446,88 euro
▪ externe kosten 1.000,00 euro
• Projecten en aansluitingen 151.468,68 euro
◦ IBA’s 2021 9.540,32 euro
▪ interne prestaties – 16u aan 77,52 euro/u 1.240,32 euro
▪ externe kosten 8.300,00 euro
◦ Afkoppelingsadvies bij projecten 32.395,36 euro
▪ interne prestaties – 18u aan 77,52 euro/u 1.395,36 euro
▪ externe kosten 31.000,00 euro
◦ Projectmanagement investeringen 105.030,00 euro
▪ interne prestaties – 500u aan 90,06 euro/u 45.030,00 euro
▪ interne prestaties werftoezicht aan 77,52 euro/u
▪ externe kosten 60.000,00 euro
• ROO3021 (Hunselberg), ROO3010, ROO3020 (Ramerstraat), ROO3019 (Weverstraat), ROO3022 (Koning Albertstraat) en ROO3016 (Populierstraat)
◦ Witteweg 4.503,00 euro
▪ interne prestaties – 50u aan 90,06 euro/u 4.503,00 euro
▪ externe kosten
• dit voorstel takenpakket bevat voor alle vermelde services een raming van de uurlonen en externe kosten
• de afrekening van de geleverde prestaties zal maandelijks aan de gemeente gefactureerd worden volgens de reëel gepresteerde uren en de reële externe facturen
• de service-uurtarieven zijn de tarieven van 2020 en worden geïndexeerd in januari 2021
• de vermelde ramingen zijn exclusief BTW
Artikel 2. - Aan RioPact wordt gevraagd om zodra de GIP-fiche van het project Gasthuisstraat-Molenveldstraat goedgekeurd wordt door de VMM en de subsidies toegekend worden dit project op te nemen in het takenpakket 2022 onder projectmanagement investeringen
Artikel 3. - De volgende instanties worden van dit besluit in kennis gesteld: RioPact: takenpakket 2020 - goedkeuring Pagina 4 van 4
• De Watergroep (afdeling RioPact), Herbert Hooverplein 23 te 3000 Leuven;
• Aquafin nv, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De plannen, het bestek en de totale raming van 1.084.048,08 euro voor het wegenis- en rioleringsproject Lostraat - Kleine Lostraat: opgemaakt door Studiebureau Jonckheere bvba, wordt goedgekeurd.
Artikel 2. - De volgende instanties worden van deze beslissing in kennis gesteld:
• Aquafin nv – afdeling RioPact-Aquafin - Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar;
• De Watergroep – afdeling RioPact-Aquafin – H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven;
• De ontwerper, Studiebureau Jonckheere, Koningin Astridlaan 134/5, 8200 Brugge.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeente biedt voor alle gebouwen, gelegen langs de openbare weg, (op basis van de gegevens in het bevolkingsregister) gratis één nieuw reflecterend huisnummer aan.
Artikel 2. - De bewoner vraagt een nieuw nummer via het loket, telefonisch of per mail aan bij de dienst burgerlijke stand van de gemeente Roosdaal op het nummer 054/89.13.20 of op burgerzaken@roosdaal.be en dit ten laatste op 31 oktober 2021.
Artikel 3. - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verspreiding van de reflecterende huisnummers, samen met een folder en richtlijnen voor plaatsing.
Artikel 4. - Het gemeentebestuur start met een brede informatiecampagne over de beschikbaarheid van de nieuwe huisnummers en over het belang van goed zichtbare huisnummers.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Het gemeentelijk reglement voor het aanvragen van speelstraten in de gemeente Roosdaal wordt aangepast en goedgekeurd als volgt:
--------------------
REGLEMENT SPEELSTRATEN
Artikel 1 - Wettelijke bepalingen met betrekking tot speelstraten in Roosdaal:
1. Een speelstraat is een openbare weg waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren aan de toegangen een hek geplaatst is met het verkeersbord C3 voorzien van een onderbord met daarop de vermelding “speelstraat”.
2. In de speelstraten is de ganse breedte van de openbare weg voorbehouden voor het spelen, in hoofdzaak door kinderen. De personen die spelen worden gelijkgesteld met voetgangers.
3. Alleen bestuurders van motorvoertuigen, die in de straat wonen of wier garage in de straat gelegen is, alsook prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt, alsook voertuigen in het bezit van een vergunning afgegeven door de beheerder van deze wegen, alsook gebruikers van rolschaatsen en steps en fietsers, hebben toegang tot speelstraten.
4. De bestuurders die in de speelstraten rijden, moeten dit stapvoets doen; ze moeten de doorgang vrijlaten voor de voetgangers die spelen, hen voorrang verlenen en er zo nodig voor stoppen.
5. Fietsers moeten zo nodig afstappen. De bestuurders mogen de voetgangers die spelen niet in gevaar brengen en niet hinderen. Ze moeten bovendien dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen.
Artikel 2 - Wettelijke voorwaarden:
1. De openbare weg die men als speelstraat wil inrichten moet liggen op een plaats waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur.
2. Hij moet liggen in een straat of wijk met overheersend woonkarakter, zonder doorgaand verkeer en mag niet bediend worden door een geregelde dienst voor gemeenschappelijk vervoer.
3. Tijdens de uren dat de openbare weg als speelstraat wordt gesignaleerd mag er speelinfrastructuur geplaatst worden mits de doorgang van toegelaten bestuurders en prioritaire voertuigen niet verhinderd wordt.
4. De openbare weg die men als speelstraat wil inrichten moet tijdelijk afgesloten worden telkens tijdens dezelfde uren.
5. Er moeten voldoende hekken geplaatst worden om de speelstraat duidelijk af te bakenen.
6. Op de hekken wordt een bord C3 en onderbord “speelstraat” vast bevestigd.
7. De uren tijdens welke de straat als speelstraat is ingericht worden op het onderbord vermeld.
8. De hekken worden geplaatst onder toezicht en de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.
Artikel 3 - Roosdaalse voorwaarden:
1. De bereikbaarheid van de omliggende straten mag niet in het gedrang komen. Er moeten mogelijkheden zijn voor een normale doorstroming van het verkeer rond de speelstraat. Er mogen hierbij geen onveilige verkeerssituaties gecreëerd worden. Omkeerbewegingen moeten vermeden worden.
2. Naast de volledige straat moet de mogelijkheid bestaan dat er slechts een deel van de straat als speelstraat ingericht wordt. Dit wordt zeker toegepast als het gaat om lange straten, of in straten met veel kruispunten.
3. Een speelstraat kan enkel ingericht worden als minimaal 3 peters/meters (speelstraatverantwoordelijken), die in de aangevraagde straat wonen, zich engageren voor de organisatie ervan. De afspraken tussen de gemeente Roosdaal en de peters/meters zullen worden vastgelegd in een afsprakennota. De peters/meters zijn vrijwilligers en hebben een aantal plichten (plaatsen hekken, toezicht houden tijdens de speelstraaturen en contactpersoon voor bewoners en stadsdiensten) en rechten (verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen). Het college van burgemeester en schepenen kan hierop uitzonderingen toestaan.
5. Een speelstraat kan enkel ingericht worden als 1/2 of 50% van de bewoners akkoord gaat. Dit percentage wordt vastgelegd aan de hand van een bewonersenquête. Elk huisnummer dat in de straat woont, heeft hierbij één stem.
Daarnaast moet voldaan zijn aan alle andere voorwaarden en moet er een positief advies van de politie en van de dienst mobiliteit zijn
6. De speelstraat kan enkel worden ingericht tijdens de schoolvakanties, meer bepaald de krokusvakantie, de paasvakantie, de zomervakantie (juli en augustus en aansluitende vrije dagen in juni en september), de herfstvakantie en de kerstvakantie.
7. Er is keuze uit een aaneensluitende periode van maximaal 30 dagen, maximaal 4 opeenvolgende weekends of 1 vaste dag per week.
8. De speelstraaturen zijn: 10.00 uur-19.00 uur.
9. De straten waar er regelmatig openbaar vervoer doorkomt komen niet in aanmerking.
Artikel 4 – Aanvraag:
1. Bewoners vragen zelf een speelstraat aan via het digitaal evenementenloket op www.roosdaal.be/evenementen. Meer informatie, documenten en hulp bij het indienen is te verkrijgen op de Jeugddienst, Brusselstraat 15 te 1760 Roosdaal.
2. De aanvraag moet uiterlijk binnen 1 maand voor de aanvang van het speelstraat initiatief .
Artikel 5 - De procedure:
1. De Wijkafdeling van de Lokale Politie en de dienst mobiliteit van de gemeente onderzoeken de aanvragen en geven een verkeerstechnisch advies. De jeugddienst en politie bepaalt welke aanvragen voldoen aan alle wettelijke en Roosdaalse voorwaarden.
2. De aanvragers die niet voldoen aan de wettelijke en/of Roosdaalse voorwaarden worden hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.
3. De aanvragers die wel voldoen aan de wettelijke en Roosdaalse voorwaarden worden hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht. De aanvragers dienen in het verlengde hiervan de aanvraag verder aan te vullen met een schriftelijke akkoordverklaring van 1/2 van de bewoners en een verklaring van minimum 3 personen dat zij de taak van peter/meter op zich nemen.
4. De bewonersenquête moet uiterlijk binnen zijn voor een vooraf bepaalde datum, die zal gecommuniceerd worden. De bewonersenquête kan gebeuren via het bijhorende formulier of kan op elke andere manier georganiseerd worden zolang deze het resultaat van de enquête op een duidelijke en onbetwistbare manier aantoont.
5. De wijkafdeling van de politie en/of de jeugddienst onderzoekt de bewonersenquête en formuleert een advies binnen de 5 werkdagen voor het college van burgemeester en schepenen.
6. Het college van burgemeester en schepenen hecht de goedkeuring aan de speelstraten die voldoen aan alle wettelijke en lokale voorwaarden.
7. De peters/meters van de goedgekeurde speelstraten zullen de afsprakennota ondertekenen.
8. Als volgens de voorwaarden en de ingediende aanvragen meer speelstraten in aanmerking komen dan de gemeente Roosdaal kan of wenst te organiseren, wordt de lijst van alle kandidaat-speelstraten die voldoen aan alle wettelijke en lokale voorwaarden, voorgelegd aan het gemeentelijk veiligheidsoverleg en aan de jeugdraad voor advies.
Artikel 6 – Verantwoordelijkheid:
1. Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 vermeldt in artikel 9.2. bis dat “… de hekken worden geplaatst onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder”. De wegbeheerder is in dit geval de gemeente Roosdaal. De gemeente is verantwoordelijk voor het feit dat de hekken en signalisatie aan de wettelijke criteria voldoen.
2. In geval van schade aan derden kan de gemeente niet verantwoordelijk gesteld worden. De bewoners blijven aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade door henzelf of hun kinderen aan derden. Het inrichten van een speelstraat ontslaat ouders niet van het toezicht op hun kinderen.
3. Peters/meters zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen door de gemeente.
Artikel 7 - Stopzetten van de speelstraat:
Indien bewoners bepalingen van het reglement niet naleven kan de beslissing tot het inrichten van de speelstraten steeds ingetrokken worden. Vanaf de beslissing tot intrekking is genomen en de peters/meters hiervan schriftelijk op de hoogte zijn gebracht, kan door de betrokken bewoners geen speelstraat meer worden ingericht voor de toegestane periode.
Artikel 8
Het gemeentelijk reglement speelstraten gaat in na de bekendmaking van de goedkeuring door de gemeenteraad van 27 mei 2021.
--------------------
Artikel 2. - Het vorige reglement, op basis van het besluit van de gemeenteraad van 20 juni 2013, wordt opgeheven en wordt vervangen door dit nieuwe reglement, dat van toepassing is na de bekendmaking.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Het gemeentelijk aandeel in de rekening voor het dienstjaar 2020 van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans Ninove, ten bedrage van 50.587,75 euro, wordt goedgekeurd.
Artikel 2. - De stad Ninove wordt van deze beslissing in kennis gesteld.
BESLUIT:
Artikel 1. - De raad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en het door het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken gewijzigde .besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.
Artikel 2. - De raad neemt kennis van het voorgelegde addendum en keurt dit goed.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt het voorstel tot een overleg rond de hervorming van het subsidiereglement rond hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen goed. Dit overleg zal worden georganiseerd in juni 2021 en zal plaatsvinden tussen de politieke fracties, de relevante gemeentelijke adviesraden en de stakeholders. Bij dit overleg zullen onder meer volgende zaken aan bod komen: het premiebedrag, de doelgroep (en een eventuele uitbreiding hiervan), de aanvraagprocedure, de communicatiestrategie, ...
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.