BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 23 mei 2019 worden goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - Het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 23 mei 2019 wordt goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. – De rekening voor het dienstjaar 2018 van de kerkfabriek Sint-Gaugericus (parochie Pamel) wordt gunstig geadviseerd.
Artikel 2. – Dit advies wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur, de kerkfabriek Sint-Gaugericus (parochie Pamel) en het centraal kerkbestuur van Roosdaal.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De rekening voor het dienstjaar 2018 van de kerkfabriek Sint-Apollonia (parochie Ledeberg) wordt gunstig geadviseerd.
Artikel 2. - Dit advies wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur, de kerkfabriek Sint-Apollonia (parochie Ledeberg) en het centraal kerkbestuur van Roosdaal.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De rekening voor het dienstjaar 2018 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw te Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek wordt gunstig geadviseerd.
Artikel 2. - Dit advies wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur, de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw te Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek en het centraal kerkbestuur van Roosdaal.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De rekening voor het dienstjaar 2018 van de kerkfabriek Sint-Amandus (parochie Borchtlombeek) wordt gunstig geadviseerd.
Artikel 2. - Dit advies wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur, de kerkfabriek Sint-Amandus (parochie Borchtlombeek), het gemeentebestuur van Liedekerke en het centraal kerkbestuur van Roosdaal.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De rekening voor het dienstjaar 2018 van de kerkfabriek Sint-Amandus (kapelanie Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Hart van Maria - Kattem) wordt gunstig geadviseerd.
Artikel 2. - Dit advies wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur, de kerkfabriek Sint-Amandus (kapelanie Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Hart van Maria - Kattem) en het centraal kerkbestuur van Roosdaal.
Herman Claeys Peggy Bulterijs Koen Muyldermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Emma Van der Maelen Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Wendy Godaert Annick Borloo Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Tom De Koster Eline De Vos Jean Timmermans Herman Claeys Peggy Bulterijs Koen Muyldermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Wendy Godaert Annick Borloo Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Tom De Koster Eline De Vos Jean Timmermans Wim Goossens Dirk Evenepoel Koen Muyldermans Johan Linthout An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Tom De Koster Christiane Bert Johan Van Lierde Rudy Bracquez Herman Claeys Kristof Cooreman Jean Timmermans Annick Borloo Linda Van Huylenbroeck Wendy Godaert Linda Van den Eede Peggy Bulterijs Marc Devits Eline De Vos aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 7 Goedgekeurd
BESLUIT:
12 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Koen Muyldermans (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Tom De Koster (CD&V) en Jan Van Den Bosch (CD&V).
7 stemmen tegen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Annick Borloo (N-VA), Jean Timmermans (N-VA) en Peggy Bulterijs (N-VA).
2 onthoudingen: Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
Artikel 1. - Met ingang van 1 september 2019 wordt een retributie geheven voor de vóór- en naschoolse kinderopvang en met ingang van 1 juli 2019 wordt een retributie geheven voor de vakantiewerking, georganiseerd op initiatief van gemeentebestuur Roosdaal door 3Wplus Kinderopvang, Bosstraat 84 te 1702 Groot-Bijgaarden.
Artikel 2. - De gemeenteraad geeft aan het college van burgemeester en schepenen de machtiging tot het heffen van deze retributies en het vaststellen van de tarieven.
Artikel 3. - De tarieven dienen redelijk en in verhouding met de verleende dienst te zijn. De aanrekening voor de voor- en naschoolse opvang gebeurt per begonnen half uur. De aanrekening van de vakantiewerking gebeurt per ganse dag of per halve dag (enkel voormiddag van 7.00 uur tot 13.00 uur).
Bij de vóór- en naschoolse opvang lopen de aan te rekenen uren ’s ochtends tot 30 minuten voor de aanvang van de school. Na schooltijd lopen de aan te rekenen uren ’s avonds vanaf 15 minuten na het beëindigen van de school.
Wanneer kinderen te laat worden opgehaald (na 18.00 uur) wordt voor zowel de vóór- en naschoolse kinderopvang als de vakantiewerking een verhoogd tarief aangerekend per begonnen half uur per kind. Dit verhoogd tarief wordt eveneens vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen, volgens artikel 2. Een ouder die door onvoorziene omstandigheden niet voor 18.00 uur kan ophalen, is verplicht hiervan de coördinator van 3Wplus Kinderopvang te verwittigen.
Kinderen die na schooltijd reeds zijn opgehaald of naar zijn huis geweest worden die dag niet meer toegelaten in de opvang.
Artikel 4. - Het college van burgemeester en schepenen kan verminderingen voorzien bij vaststelling van retributietarieven in de materies vermeld in artikel 1, op voorwaarde dat zij gebaseerd zijn op volgende objectief vaststelbare criteria, zoals:
-aantal deelnemers per gezin;
-afnamehoeveelheden en abonnementsformules;
-sociale criteria.
Er wordt, voor de vóór- en naschoolse kinderopvang, vrijstelling van retributie toegekend aan de leerkrachten en/of het personeel van de gemeentelijke basisschool Triangel tijdens personeelsvergaderingen of bij activiteiten waarbij zij op uitdrukkelijk verzoek van de directie aanwezig dienen te zijn in de school.
Artikel 5. - De ouder(s) ontvangen maandelijks een factuur van 3Wplus Kinderopvang in opdracht van het gemeentebestuur Roosdaal. De factuur is onmiddellijk betaalbaar.
Voor de voor- en naschoolse opvang kunnen de ouders kiezen of zij deze factuur per mail ontvangen, dan wel op papier (meegegeven aan het kind).
Voor de vakantiewerking dienen de kinderen vooraf online te worden ingeschreven. In de regel ontvangen de ouder(s) deze facturen per mail.
3Wplus kinderopvang staat in voor de invordering van de facturen. Bij niet-betaling van de factuur kan door 3Wplus Kinderopvang een aanmaningskost worden aangerekend, zoals bepaald in het geldende retributiereglement voor de innings- en aanmaningskosten van openstaande niet-fiscale schuldvorderingen. Momenteel is deze aanmaningskost vastgesteld op 15,00 euro.
Artikel 6. - De kinderen, wiens ouder(s) niet tijdig de verschuldigde retributie betalen, kunnen uitgesloten worden van de betreffende dienstverlening.
Het gemeentebestuur houdt zich het recht voor bepaalde deelnemers te weigeren bij niet- naleving van het uurreglement of het huishoudelijk reglement of hen bij eventueel wangedrag de toegang tot de opvang of de vakantiewerking te ontzeggen.
Artikel 7. - Per 1 juli 2019 voor de vakantiewerking en per 1 september 2019 voor de vóór- en naschoolse kinderopvang worden de volgende besluiten opgeheven:
• het besluit van 1 september 2011 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het retributiereglement voor de vóór- en naschoolse kinderopvang;
• het besluit van 30 november 2017 van de gemeenteraad houdende de goedkeuring van het retributiereglement voor de vóór- en naschoolse kinderopvang en de vakantiewerking
• het besluit van 25 januari 2018 van de gemeenteraad houdende de aanvulling op de goedkeuring van het retributiereglement voor de vóór- en naschoolse kinderopvang en de vakantiewerking en bijgevolg ook het besluit van 25 januari 2018 van het college van burgemeester en schepenen houdende vaststelling van de tarieven bij het retributiereglement
Artikel 8. - Dit reglement wordt, overeenkomstig artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur, bekend gemaakt via de website van de gemeente.
Herman Claeys Peggy Bulterijs Koen Muyldermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Emma Van der Maelen Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Wendy Godaert Annick Borloo Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Tom De Koster Eline De Vos Jean Timmermans Herman Claeys Peggy Bulterijs Koen Muyldermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Wendy Godaert Annick Borloo Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Tom De Koster Eline De Vos Jean Timmermans aantal voorstanders: 0 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Met ingang van 29 juli 2019 wordt een retributie geheven voor het gebruik van de kantine en kleedkamers/douches, georganiseerd op initiatief van gemeentebestuur Roosdaal. Dit gebruik is onlosmakelijk verbonden met het parallel en/of voorafgaandelijk gebruik van het aanpalend kunstgrasveld van het AGB Roosdaal.
Artikel 2. - De retributie voor het occasioneel gebruik van de kantine en kleedkamers/douches wordt volgens bijgevoegde tabel onder artikel 4 vastgelegd.
Er worden 5 categorieën onderscheiden:
1. activiteiten van de scholen gevestigd op het Roosdaalse grondgebied;
2. activiteiten van het gemeentebestuur, de Roosdaalse Sportraad vzw, van organisaties met dewelke Roosdaal een samenwerkingsverband heeft (bv. Sportregio, Sport Vlaanderen,...);
3. activiteiten van Roosdaalse erkende verenigingen;
4. activiteiten van niet-Roosdaalse verenigingen waarvan het sportende ledenaantal uit minimaal 50% Roosdaalse inwoners bestaat;
5. activiteiten van verenigingen van buiten Roosdaal en activiteiten van Roosdaalse particulieren of ondernemingen.
De toekenning van het gebruik gebeurt volgens de onderstaande voorrangsregels:
1. Organisaties van gemeentebestuur en de erkende adviesraden;
2. Erkende Roosdaalse sportverenigingen;
3. Roosdaalse scholen en erkende Roosdaalse verenigingen;
4. Alle andere aanvragen.
Bij een frequenter gebruik kunnen Roosdaalse erkende sportverenigingen opteren voor een maandelijkse forfait (artikel 5).
In de tarieven zijn alle onkosten (bv. verbruik energie en water) inbegrepen.
Artikel 3. - De gebruikers zullen bij occasioneel gebruik een vergoeding betalen op basis van de volgende uurtarieven:
Categorie | Retributie voor het gebruik van de kantine en kleedkamers/douches |
1 | gratis |
2 | gratis |
3 | 15,00 euro |
4 | 30,00 euro |
5 | 40,00 euro |
Artikel 4. - Roosdaalse erkende sportverenigingen kunnen opteren voor een maandelijkse forfait van:
- 175 euro met een maximum van 20 gebruiksuren per maand;
- 300 euro met een maximum van 45 gebruiksuren per maand;
- 550 euro met meer dan 45 gebruiksuren per maand (met een maximum van 70 gebruiksuren).
Deze forfaits omvatten het gebruik van de kantine en van de kleedkamers/douches bij trainingen en wedstrijden op het aanpalende kunstgrasveld van het AGB Roosdaal.
Het gebruik van de kantine en van de kleedkamers/douches bij bijkomende sportactiviteiten moet afzonderlijk vergoed worden.
Artikel 5 - Wanneer de reservatie van de kantine en van de kleedkamers/douches wordt geannuleerd, dan wordt er een retributie aangerekend van 12,50 euro voor administratiekosten.
Artikel 6 - De retributies in dit reglement zijn verschuldigd door de aanvrager bij de reservatie van het gebruik.
Artikel 7 - De reservatie van de infrastructuur is definitief na de goedkeuring ervan door de sportdienst en na de betaling van de retributie:
- door overschrijving op rekeningnummer: BE33 0910 0017 6346 van de gemeente Roosdaal;
- door contante betaling aan het loket.
Bij niet-betaling wordt de invorderingsprocedure voor niet-fiscale schuldvorderingen toegepast volgens het geldende retributiereglement voor de innings- en aanmaningskosten van openstaande niet-fiscale schuldvorderingen
Artikel 8 - De gebruiker staat zelf in voor het proper houden van de infrastructuur. Indien niet naar behoren werd gereinigd, zal de gemeente Roosdaal zelf instaan voor de reiniging en de personeelskost aanrekenen aan de gebruiker volgens het geldende rertibutiereglement voor geleverde prestaties door gemeentepersoneel (momenteel vastgelegd op 32 euro per uur met verhoging bij interventies in het weekend of op feestdagen).
Artikel 9 - De aanvrager of gebruiker die zich niet houdt aan het gebruiksreglement, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad, kan uitgesloten worden van de betreffende dienstverlening.
Artikel 10 - Indien de gemeente, in toepassing van artikel 4 van het gebruiksreglement van de kantine en van de kleedkamers/douches, de toegang verbiedt, wordt de reeds betaalde retributie a rato van de ingetrokken gebruiksduur aan de gebruiker terugbetaald.
Artikel 11 - Dit retributiereglement treedt in werking vanaf 29 juli 2019.
Artikel 12 - Dit reglement wordt, overeenkomstig artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur, bekend gemaakt via de website van de gemeente.
Herman Claeys Peggy Bulterijs Koen Muyldermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Emma Van der Maelen Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Wendy Godaert Annick Borloo Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Tom De Koster Eline De Vos Jean Timmermans Herman Claeys Peggy Bulterijs Koen Muyldermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Wendy Godaert Annick Borloo Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Tom De Koster Eline De Vos Jean Timmermans Rudy Bracquez Johan Linthout An Van den Spiegel Marc Devits Herman Claeys Tom De Koster Eline De Vos Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Koen Muyldermans Wim Goossens Christiane Bert Linda Van den Eede Wendy Godaert Jean Timmermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Annick Borloo Peggy Bulterijs aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
14 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Koen Muyldermans (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Tom De Koster (CD&V), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
7 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Annick Borloo (N-VA), Jean Timmermans (N-VA) en Peggy Bulterijs (N-VA).
Artikel 1. - De jaarrekening 2018, zoals voorgelegd, wordt vastgesteld. Deze jaarrekening, met bijhorende toelichtingen, maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 2. - Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal, samen met de jaarrekening, binnen de termijn van twintig dagen via het digitaal loket ter goedkeuring naar de heer gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant en ter kennisneming naar de Vlaamse regering, worden toegestuurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering financiën en organisatie over het dienstjaar 2018.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De jaarrekening 2018 van AGB Roosdaal, volgens de beleids- en beheerscyclus, met een winst van 10.729,10 euro zoals vastgesteld door de raad van bestuur, wordt positief geadviseerd.
Deze jaarrekening, met bijhorende toelichtingen, maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 2. – De jaarrekening 2018 van AGB Roosdaal, volgens het model van de Nationale Bank van België, zoals voorgelegd, wordt als volgt positief geadviseerd:
Resultatenrekening:
- Winst (verlies), vóór belasting: 16.642,11 euro
- Onttrekking aan de uitgestelde belastingen: /
- Belastingen op het resultaat: 5.913,01 euro
- Winst (verlies) van het boekjaar: 10.729,10 euro
Betreffende de resultaatsverwerking:
- Te bestemmen winst (verlies): 10.729,10 euro
- Te bestemmen winst (verlies) van het boekjaar: 10.729,10 euro
- Overgedragen winst (verlies): /
- Toevoeging aan het eigen vermogen, meer bepaald aan de wettelijke reserve: /
- Overgedragen winst: /
- Uit te keren winst (verlies) (vergoeding van het kapitaal) aan de gemeenteraad: 10.729,10 euro
Deze jaarrekening, met bijhorende toelichting, maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 3. - Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal samen met de jaarrekening binnen de termijn van twintig dagen via het digitaal loket ter goedkeuring naar de heer gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant en ter kennisgeving naar de Vlaamse regering, worden toegestuurd.
Artikel 4. – De gemeenteraad verleent, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthoudende overheid, kwijting aan de bestuurders van Autonoom Gemeentebedrijf Roosdaal.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel - De gemeenteraad keurt het volgende reglement voor ICT-ondersteuning voor leden van de raad van bestuur goed:
--------------------
Reglement ICT-ondersteuning leden raad van bestuur AGB Roosdaal
Artikel 1. - Toepassingsgebied
Een lid van de raad van bestuur kan de terugbetaling vragen van de kosten aangegaan voor de aankoop en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen tot een maximum bedrag van 500,00 euro inclusief BTW. Het bedrag is niet gekoppeld aan enig indexcijfer.
De tegemoetkoming geldt voor de uitoefening van de functie als voorzitter, secretaris, lid van het directiecomité of raad van bestuur en voor de periode van 6 jaar, gelijklopend met de legislatuur van de raad van bestuur.
Indien het ambt eindigt vóór afloop van de periode van 6 jaar, dient de reeds uitbetaalde tegemoetkoming aan de gemeente terugbetaald te worden a rato van het nog niet verstreken gedeelte van de periode van 6 jaren, naar beneden afgerond op hele maanden.
Indien het ambt aanvangt na de start van de nieuwe legislatuur van de raad van bestuur wordt de tegemoetkoming toegekend a rato van het nog niet verstreken gedeelte van de periode van 6 jaren, naar beneden afgerond op hele maanden.
Artikel 2. - Terugbetaalbare kosten
De volgende kosten zijn terugbetaalbaar:
1. De aankopen van een pc-configuratie (hard- en software) die aan de hedendaagse normen beantwoordt, inclusief de installatie van de componenten (hard- en software).
Onder pc-configuratie wordt verstaan:
• een desktop (scherm, klavier, muis, enz.)
• een draagbare pc
• een tablet
• een smartphone.
2. Een onderhoudscontract voor genoemde apparatuur en toepassingen.
3. Een internetabonnement.
4. Anti-virussoftware
Artikel 3. - Niet-terugbetaalbare kosten en ondersteuning:
De volgende kosten zijn niet terugbetaalbaar:
- kosten gemaakt vóór de aanstelling;
- kosten die niet kunnen bewezen worden met officiële stukken;
- kosten voor materiaal of programma’s waarvoor geen noodzakelijk verband kan aangetoond worden met de uitoefening van het mandaat.
Artikel 4. - Uitbetaling
Aanvragen tot het bekomen van de tegemoetkoming dienen schriftelijk ingediend te worden bij de algemeen coördinator. Het verzoek tot betaling is vergezeld van de originele aankoopfactuur met een gedetailleerde opgave van de aangekochte goederen. De aankoopfactuur is verplicht op naam van het lid van de raad van bestuur.
De betalingen van abonnementsvergoedingen voor internetverbindingen dienen jaarlijks te worden verzameld en ingediend.
De algemeen coördinator beoordeelt de aanvragen voor het bekomen van een tegemoetkoming en gaat hierbij na of aan de voorwaarden van het reglement zijn voldaan.
In voorkomend geval wordt overgegaan tot de uitbetaling van de vergoeding. Behalve indien uitdrukkelijk anders vermeld door de gerechtigde, wordt de financiële tegemoetkoming gestort op het rekeningnummer van het betrokken lid worden gestort.
Artikel 5. - Voor de leden van de raad van bestuur van AGB Roosdaal, die zich kunnen beroepen op ICT-ondersteuning als gemeenteraadslid, is een tegemoetkoming via AGB Roosdaal niet mogelijk.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeenteraad neemt kennis van het evaluatieverslag van de beheersovereenkomst met het autonoom gemeentebedrijf Roosdaal.
Artikel 2. - De gemeenteraad staat positief tegenover het evaluatieverslag van de beheersovereenkomst. De beheersovereenkomst zal worden herbekeken na onderhandelingen tussen het college van burgemeester en schepenen en de raad van bestuur van AGB Roosdaal in functie van de voorgestelde wijzigingen.
Herman Claeys Peggy Bulterijs Koen Muyldermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Emma Van der Maelen Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Wendy Godaert Annick Borloo Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Tom De Koster Eline De Vos Jean Timmermans Herman Claeys Peggy Bulterijs Koen Muyldermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Wendy Godaert Annick Borloo Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Tom De Koster Eline De Vos Jean Timmermans aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
BESLUIT:
Bij geheime stemming.
Artikel 1. - De gemeenteraad duidt de heer Emmanuel de Béthune, schepen, Brusselstraat 37 te 1760 Roosdaal, aan als effectief afgevaardigde van de gemeente Roosdaal in Gemeentelijke Holding nv in vereffening.
Artikel 2. - De gemeenteraad duidt de heer Johan Van Lierde, schepen, Hulsbroekweg 4/a te 1760 Roosdaal, aan als plaatsvervangend afgevaardigde van de gemeente Roosdaal in Gemeentelijke Holding nv in vereffening.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt het besluit van de algemene vergadering van 13 december 2018 houdende de statutenwijziging goed.
Artikel 2. - De gemeenteraad maakt onderhavige beslissing over aan de welzijnskoepel West-Brabant en de Vlaamse regering.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt het kerkenbeleidsplan, dat als bijlage integraal deel uitmaakt van dit besluit, goed. Hierbij wordt wel opgemerkt dat er een fout staat op pagina 89, namelijk: “De ligging van de Sint-Martinuskerk biedt voor herbestemming een opportuniteit.”. Deze zin moet namelijk conform de samenvattende tabel op pagina 84 worden: “De ligging van de Sint-Martinuskerk biedt voor nevenbestemming een opportuniteit.” Een erratum dat ook werd bevestigd door een mail van het centraal kerkbestuur van 4 mei 2019.
Artikel 2. - De gemeenteraad maakt wel voorbehoud bij alle (restauratie-) plannen, denksporen en mogelijkheden van neven- of herbestemming van kerkgebouwen waarbij deze zullen worden bekeken in functie van de financiële haalbaarheid.
Artikel 3. - De gemeenteraad onderstreept het besluit van het kerkenbeleidsplan op pagina 95, waarin staat dat:
• alle betrokken partijen zich engageren om via regelmatig overleg tussen het centraal kerkbestuur en het gemeentebestuur na te gaan of het gemeentelijk kerken beleidsplan anno 2018 (en bij uitbreiding 2019) actueel blijft en of aanpassingen of wijzigingen noodzakelijk zijn;
• bovenstaande denksporen en mogelijkheden zullen gedurende de volgende maanden tot een jaar verder besproken en geëvalueerd worden binnen het centraal kerkbestuur en de kerkraden. Dit tevens in voorbereiding van het lange termijn plan dat volgend jaar m.bt. 2020 tem 2025 zal moeten worden opgemaakt. De globale visie zal vanuit de huidige bovenvermelde aanzet verder en concreet vorm krijgen;
• van het gemeentelijk kerken beleidsplan zal uiterlijk in het najaar van 2021 (september - december) een grondige evaluatie en actualisatie gebeuren. Dit zal gebeuren door een gemengde stuurgroep samengesteld uit vertegenwoordigers van het centraal kerkbestuur, de parochiale (federatie) ploeg, het gemeentebestuur en relevante socio-culturele belanghebbenden.
Artikel 4. - Bij eventuele herbestemming of nevenbestemming van een gebouw zal gepaste aandacht gegeven worden aan de mogelijke publieke en sociale functie, sociaal belang of maatschappelijk nut ervan.
Artikel 5. – De gemeenteraad herhaalt de vraag van het gemeentebestuur om in het kader van een behoefte aan bijkomende ruimte ten behoeve van de gemeentelijke diensten na te denken over het ter beschikking stellen van de gebouwen.
In deze context neemt de gemeenteraad dan ook akte van de bereidheid van het centraal kerkbestuur om bij een eventuele herbestemming of nevenbestemming van kerkgebouwen, terdege rekening te houden met de vraag van het gemeentebestuur om deze gebouwen ter beschikking te stellen (cfr. p. 90).
De gemeenteraad verwacht dat gezien de relevante socio-culturele belanghebbenden aan de gemengde stuurgroep zullen kunnen deelnemen, bij de evaluatie en actualisatie van het kerkenbeleidsplan, zij ook hun inbreng zullen kunnen hebben bij de ontwikkeling van mogelijkheden en manieren van ter beschikking stelling van kerkgebouwen in het kader van diensten en activiteiten van maatschappelijk nut.
Naast de gemeentelijke diensten zoals daar bijvoorbeeld zijn de academie, bibliotheek, scholen, zullen ook andere relevante socio-culturele stakeholders, zoals bijvoorbeeld de niet - gemeentelijke scholen van Roosdaal, de mogelijkheid moeten geboden worden om hun inbreng te hebben bij de ontwikkeling van mogelijkheden en manieren van samen te werken met de Roosdaalse kerkbesturen in het kader van nevenbestemmingen, met respect voor de lokale geloofsgemeenschap in de toekomst.
De gemeenteraad gaat ervan uit dat zowel het gemeentebestuur als het centraal kerkbestuur met de mogelijkheden en manieren van tot ter beschikking stelling van kerkgebouwen zullen rekening houden bij het opstellen van hun respectievelijke meerjarenplan 2020-2025 en ook bij de tussentijdse aanpassingen.
Artikel 6. – De gemeenteraad onderstreept dat de goedkeuring van dit kerkenbeleidsplan ook de aanleiding moet zijn om op korte termijn aan het gemeentebestuur een kopie van een calamiteitenplan van elk kerkgebouw te bezorgen. Dit plan moet de anti-diefstalmaatregelen, de brandbeveiligingsmaatregelen (brandalarm, brandblusslang, brandblusapparaten, verzekeringen…), alsook zo mogelijk een volwaardig evacuatieplan voorzien voor de mensen maar ook voor de aanwezige waardevolle kunstvoorwerpen.
Artikel 7. - Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het centraal kerkbestuur en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.
Artikel 8. - Van dit besluit zal kennis worden gegeven aan de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant met het oog op de uitoefening van het bestuurlijk toezicht.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Het gemeentebestuur gaat akkoord met de modaliteiten en voorwaarden verbonden aan de subsidiëring van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid, zoals door de Interlokale vereniging “Regionaal Woonbeleid Noord-Pajottenland” wordt aangevraagd en gepland.
Artikel 2. - De subsidieaanvraag betreffende de verlenging van de interlokale vereniging “Regionaal Woonbeleid Noord-Pajottenland”, wordt goedgekeurd. Deze subsidieaanvraag bevat een inhoudelijke beschrijving van de activiteiten. Deze subsidieaanvraag maakt integrerend deel uit van dit besluit.
Artikel 3. - Het gemeentebestuur zal bijdragen in de personeels- en werkingskosten van de interlokale vereniging. De nodige kredieten zullen worden voorzien in de budgetten van 2020 en 2021.
Artikel 4. - Een eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal verzonden worden naar:
1° de coördinator van de interlokale vereniging “Regionaal woonbeleid Noord-Pajottenland”;
2° het gemeentebestuur van Affligem, Liedekerke en Ternat voor kennisgeving.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Het bestek met nr. 2019016 en de raming voor de opdracht “Aanleg parking rond kantine kunstgrasveld”, opgesteld door Gemeente Roosdaal worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 197.984,13 euro (inclusief 21% BTW).
Artikel 2. - Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3. - De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4. - De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2019.
Artikel 5. - Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig atikel. - Het onderstaande gebruikersreglement voor de nieuwe voetbalkantine wordt goedgekeurd:
--------------------
Gebruiksreglement voor het kunstgrasveld en bijhorende kantine en kleedkamers/douches (hierna bijhorende infrastructuur) van het AGB Roosdaal (hierna AGB)
I.Algemene bepalingen
Artikel 1
Dit reglement regelt het gebruik van de kantine en kleedkamers/douches, Brusselstraat 29, 1760 Roosdaal.
Artikel 2
De kantine omvat het cafetaria en zijn inrichting, de eventueel toegewezen berging voor voetbalspullen, de eventuele berging van stock en/of drank, kitchenette, het wedstrijd- en sportsecretariaat en de bijhorende sanitaire inrichtingen.
De kleedkamers/douches omvatten de toegewezen kleedkamers en douches en de bijhorende sanitaire installaties.
Artikel 3
De gebruikers van de kantine en kleedkamers/douches moeten zich schikken naar de richtlijnen van het toezichthoudend personeel (sportdienst).
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen kan ten allen tijde de kantine en kleedkamers/douches sluiten om redenen van openbaar nut, veiligheid en hygiëne of in geval van overmacht, zonder dat een bezoeker of een groep van bezoekers hiervoor een schadevergoeding kan vorderen.
Artikel 5
Wat betreft de aanvragen voor het gebruik van het kunstgrasveld en bijhorende infrastructuur, worden 5 categorieën van gebruik onderscheiden:
1. activiteiten van de scholen gevestigd op het Roosdaalse grondgebied;
2. activiteiten van het gemeentebestuur, de Roosdaalse Sportraad vzw, van organisaties met dewelke Roosdaal een samenwerkingsverband heeft (bv. Sportregio, Sport Vlaanderen,…);
3. activiteiten van Roosdaalse erkende verenigingen;
4. activiteiten van niet-Roosdaalse verenigingen waarvan het sportende ledenaantal uit minimaal 50% Roosdaalse inwoners bestaat;
5. activiteiten van verenigingen van buiten Roosdaal en activiteiten van Roosdaalse particulieren of ondernemingen.
Roosdaalse voetbalploegen die in een competitie uitkomen, krijgen bij de reservatie voorrang.
Artikel 6
Alle betwistingen in het kader van dit reglement worden door het college van burgemeester en schepenen van Roosdaal beslecht.
Artikel 7
Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit gebruiksreglement wordt ter kennisgeving in de kantine opgehangen.
II.Gebruiksmodaliteiten die zowel gelden voor de kantine als voor de kleedkamers/douches
A.Aanvraagprocedure
Artikel 8
De gebruiksaanvragen dienen te gebeuren op de daartoe bestemde aanvraagformulieren. Deze zijn te verkrijgen bij de sportdienst, gemeentehuis, Brusselstraat 15 te 1760 Roosdaal en te downloaden van de website www.roosdaal.be/digitaal-loket (documentenloket)
Artikel 9
De gebruiksaanvragen dienen schriftelijk (hetzij per brief of per elektronische weg) via sport@roosdaal.be te gebeuren, minimum 14 dagen en maximum 12 maanden vóór de datum van het gebruik.
De gebruiksaanvragen kunnen ook, tijdens de openingsuren, binnengebracht worden bij de sportdienst (zie art. 8).
Artikel 10
Onvolledige, onduidelijke,… formulieren zijn ongeldig. De aanvraag zal bijgevolg geweigerd worden. De gebruiker wordt hiervan in kennis gesteld.
Artikel 11
Gebruiksaanvragen waarvan vermoed wordt dat ze strijdig zijn met de bepalingen van de wet of die de openbare orde zouden kunnen verstoren, worden aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd. Het college zal betreffende deze gebruiksaanvragen een bindende beslissing treffen.
B.Gebruiksduur
Artikel 12
De gebruiksuren zijn van 08.30 uur tot 22.30 uur.
Artikel 13
De gebruiker mag de infrastructuur enkel gebruiken tijdens de toegestane gebruiksduur, met name de data en uren die op het goedgekeurde aanvraagformulier werden toegestaan. De aanwezigheid buiten de toegestane gebruiksduur is verboden.
Artikel 14
De gebruikte infrastructuur moet uiterlijk vóór het volgende gebruik volledig ontruimd zijn.
C.Gebruik
Artikel 15
De gebruiker moet het door de sportdienst goedgekeurde en ondertekende aanvraagformulier in zijn bezit hebben tijdens de aanwezigheid in de infrastructuur.
Artikel 16
De infrastructuur mag enkel gebruikt worden voor die activiteiten waarvoor toelating is gegeven.
Artikel 17
Niemand mag andere accommodatie (zie artikel 2) gebruiken en/of betreden dan deze welke voor de activiteiten zijn aangevraagd en noodzakelijk zijn. Zo niet kunnen deze eventueel worden aangerekend en/of andere sancties tot gevolg hebben.
Artikel 18
Het is verboden:
-kennisgevingen, affiches of aankondigingen van welke aard ook, permanent aan te brengen. Het aanbrengen van kennisgevingen, affiches of aankondigingen van welke aard ook, tijdens de duur van de activiteiten, dient steeds te gebeuren in overleg met, en na goedkeuring van, het college van burgemeester en schepenen;
-de infrastructuur met dieren te betreden (uitgezonderd geleidehonden);
-de infrastructuur onder te verhuren of ter beschikking te stellen aan derden;
-materialen en toestellen die niet tot de uitrusting van de infrastructuur behoren, kunnen enkel na uitdrukkelijke toestemming van de sportdienst gebruikt worden. Dit geldt in het bijzonder voor materialen of toestellen die licht ontvlambaar zijn of een verhoogd risico op ontploffing, brand of geluidsoverlast opleveren.
Indien het gebruik is toegestaan, dan mogen deze materialen of toestellen slechts na een bijkomende beslissing van de sportdienst voor een bepaalde duur achtergelaten worden in de infrastructuur en dit op eigen risico. In elk ander geval dient de gebruiker de materialen en toestellen binnen het uur na het einde van de activiteit uit en/of van de infrastructuur te verwijderen;
-het gebruik en/of opslaan van gasflessen is sowieso verboden;
-te roken binnen de infrastructuur;
-toegang te verlenen aan personen die tekenen van dronkenschap vertonen en/of in onzindelijke toestand verkeren;
-afval te laten rondslingeren in of rond de infrastructuur;
-de orde te verstoren of de veiligheid van zichzelf of anderen in gevaar te brengen;
-de afname van elektriciteit en/of water door derden toe te laten.
D.Veiligheid en overkoepelende reglementeringen
Artikel 19
De gebruiker dient inzake de organisatie van zijn activiteiten alle mogelijke maatregelen te treffen om de veiligheid van de bezoekers en de bescherming van de infrastructuur en de ertoe behorende uitrusting te garanderen.
Artikel 20
(Nood)uitgangen, trappen e.d. mogen in geen geval versperd worden.
Artikel 21
De gebruiker is gehouden tot het naleven en toepassen van alle op zijn activiteit van toepassing zijnde wetgevingen en reglementeringen. In geen geval kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld voor het niet nakomen van deze verplichtingen door de gebruiker.
Artikel 22
De billijke vergoeding van toepassing op activiteiten in de infrastructuur wordt door de gemeente ten laste genomen. De vergoeding die zou betrekking hebben op auteursrechten, blijft ten laste van de gebruiker.
Voor het overige is de gebruiker verplicht tot betaling van alle andere mogelijke verschuldigde taksen, belastingen, enz.
E.Toezicht
Artikel 23
Teneinde hun toezichtstaak te kunnen vervullen, moet ten allen tijde de toegang tot de infrastructuur worden verleend aan het toezichthoudend personeel (sportdienst), de brandweer en politie, de algemeen directeur van de gemeente, de leden van het college van burgemeester en schepenen en elke andere persoon die daar desgevallend door de sportdienst wordt voor aangeduid.
F.Schade en verantwoordelijkheid
Artikel 24
Bij het betreden van de infrastructuur, zal de gebruiker zich vergewissen van de toestand waarin de infrastructuur zich bevindt en dat alle materiaal aanwezig is. Indien op dat ogenblik een beschadiging en/of tekortkoming wordt vastgesteld, zal de gebruiker dit onmiddellijk melden aan het hiertoe aangeduid toezichthoudend personeel.
De gebruiker zal de gepaste maatregelen treffen opdat zijn leden en zijn bezoekers zich in de sportaccommodatie behoorlijk gedragen.
De gebruiker is verantwoordelijk voor iedere schade die tijdens het gebruik wordt toegebracht door leden van zijn vereniging, leden van de op bezoek zijnde vereniging alsmede door de eventuele toegelaten bezoekers. De toegebrachte schade dient onmiddellijk te worden gemeld aan het hiertoe aangeduid toezichthoudend personeel.
Het toezichthoudend personeel maakt een schadeverslag op bij:
- schade aan de accommodatie en het materiaal;
- het ontbreken van materiaal;
- indien de accommodatie niet volgens de bepalingen van dit reglement werd verlaten;
Dit schadeverslag wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. Zij kunnen passende sancties opleggen (zie artikel 28).
De gemeente staat zelf in voor de organisatie van eventuele herstellingen van schade en kan de kostprijs ervan verhalen op de veroorzaker van de schade.
Artikel 25
De gemeente sluit voor het gebruik van de infrastructuur een algemene verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, een brandverzekering en een verzekering objectieve aansprakelijkheid, brand en ontploffing af.
Deze verzekeringen dekken echter geenszins de aansprakelijkheid van de gebruikers t.o.v. bezoekers, infrastructuur of uitrusting.
Iedere gebruiker blijft dus verantwoordelijk voor de door hem aangerichte schade aan materialen of lokalen en moet hiertoe zelf de nodige verzekeringen afsluiten.
Artikel 26
De bezoekers worden voor hun eigen veiligheid verantwoordelijk gesteld en de gemeente neemt geen verantwoordelijkheid bij enig ongeval. De gemeente is evenmin verantwoordelijk voor verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen, sportuitrusting, kledij, materieel,…
Gevonden voorwerpen worden bewaard bij de sportdienst.
G.Toegang
Artikel 27
De gebruiker ontvangt een toegangscode die toegang tot de infrastructuur verschaft volgens de goedgekeurde gebruiksaanvraag.
H.Sancties
Artikel 28
Iedereen die de infrastructuur gebruikt, wordt geacht kennis genomen te hebben van het gebruiks- en retributiereglement en het te aanvaarden. Bij het niet naleven van de gestipuleerde bepalingen kan het college van burgemeester en schepenen passende sancties opleggen.
Passende sancties kunnen bv. zijn:
- vergoeden van de schade;
- verwittiging voor de club en/of het aangesloten lid (leden) en/of de toegelaten bezoeker;
- schorsing voor een bepaalde periode van het gebruik van de infrastructuur door de club en/of het aangesloten lid (leden) en/of de toegelaten bezoeker;
- definitieve schorsing van het gebruik van de sportinfrastructuur door de club en/of het aangesloten lid (leden) en/of de toegelaten bezoeker;
- verdubbeling van het volgens het goedgekeurde reglement te betalen tarief.
I.EHBO
Artikel 29
Elke gebruiker kan gebruik maken van de materialen aanwezig in het secretariaatslokaal om de Eerste Hulp Bij Ongevallen te kunnen verzekeren.
III. Gebruiksmodaliteiten die specifiek gelden voor de kleedkamers/douches
Artikel 30
Het gebruik van de kleedkamers/douches moet zich beperken tot een minimum. Daaronder wordt de benodigde tijd verstaan voor het omkleden vóór en douchen en aankleden ná een training of wedstrijd/sportactiviteit.
Artikel 31
Na het gebruik van de kleedkamers/douches dien(t)(en):
-de vloer te zijn geveegd en gedweild;
-alle lichten gedoofd;
-alle kranen afgesloten;
-de verwarming uitgeschakeld;
-alle nodige voorzorgen genomen om brand en andere schade te voorkomen.
Artikel 32
De te gebruiken kleedkamers/douches worden meegedeeld door het toezichthoudend personeel.
Artikel 33
De spelers vegen bij het betreden van de kleedkamers/douches hun voetbalschoenen aan de borstels aan de ingang van de kleedkamers/douches.
Artikel 34
De kleedkamers/douches zijn enkel toegankelijk voor de sporters, teamleden en scheidsrechters.
Artikel 35
Het is verboden kledij en schoenen te reinigen in de douches.
Artikel 36
Voor de goede werking kan het toezichthoudend personeel voor bepaalde uren de sporten groeperen. De aangerekende tarieven zullen dan proportioneel worden aangepast.
IV.Gebruiksmodaliteiten die specifiek gelden voor de kantine
Artikel 37
Na het gebruik van de kantine dient:
-de vloer te zijn geveegd en gedweild;
-alle lichten gedoofd;
-alle kranen afgesloten;
-de verwarming uitgeschakeld;
-alle nodige voorzorgen genomen om brand en andere schade te voorkomen;
-alle tafels afgeruimd en proper gemaakt;
-alle afval in gesloten afvalzakken gedeponeerd en weggezet in de toegewezen ruimte.
Artikel 38
Het is verboden de kantine te betreden met voetbalschoenen.
V.Tarieven en betalingsmodaliteiten
Artikel 39
De retributies worden vastgesteld in het gerelateerde retributiereglement houdende het gebruik van de kantine en kleedkamers/douches van de gemeente Roosdaal.
Artikel 40
Dit gebruiksreglement treedt in werking op 29 juli 2019.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel - De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Roosdaal betreffende het opstellen van een Sustainable Energy and Climate Action Plan (gemeentelijk energie- en klimaatactieplan) goed.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1 - De gemeenteraad keurt het ambitiekader 1.0 - Opgewekt Pajottenland goed.
Artikel 2 - Het ambitiekader omvat volgende 10 punten:
Ambitie 01 - EEN OPGEWEKT PAJOTTENLAND IN 2040, ENERGIENEUTRAAL EN KLIMAATBESTENDIG
Een Opgewekt Pajottenland kan de gevolgen van klimaatverandering opvangen en staat zelf in voor zijn energieverbruik door middel van hernieuwbare energie. Dit kan door volledig zelfvoorzienend te worden via hernieuwbare energie, of door deels nog hernieuwbare energie in te voeren van buiten de regio indien de ruimtelijke draagkracht een volledige zelfvoorzienendheid niet toelaat.
Door naast de productie van hernieuwbare energie ook slim in te zetten op energiebesparing en -opslag wordt het energieverbruik op jaarbasis dus neutraal en kan het Pajottenland volledig autonoom functioneren.
Ambitie 02 - EEN RUIMTELIJKE OPGAVE, OP MAAT VAN HET PAJOTSE LANDSCHAP
We zien het ruimtelijk beleid als een cruciale sleutel in het klimaatvraagstuk en als doorslaggevende factor voor een energetische transitie. We maken een aanspraak op de al schaarse ruimte voor zowel de reductie als de productie van energie. Dit betekent dat onze oplossingen geïntegreerd zullen zijn door verschillende uitdagen tegelijkertijd aan te pakken, en op maat van het Pajottenland uitgewerkt zullen worden. Voorbeelden hiervan zijn het veerkrachtig maken van het landschap met natuur en water om klimaatschokken op te vangen, het werken aan de versterking van onze dorpskernen waar het aangenaam wonen en duurzaam verplaatsen is.
Ambitie 03 - HEFBOOM VOOR EEN KRACHTIG LANDSCHAP IN AL ZIJN GLORIE
Ons prachtige landschap is de drager van onze streek en onze identiteit. Dit landschap staat dan ook voorop, en zijn kleinschaligheid en diversiteit dwingt tot een fijnmazige aanpak. Een krachtig landschap is voor ons een landschap dat de gevolgen van de klimaatverandering kan opvangen door zijn rijkdom aan natuur, dat door zijn identiteit als landbouwlandschap een krachtig beeld geeft van wat het Pajottenland is, en dat zoveel mogelijk zelf in zijn energieverbruik kan voorzien door het samenwerken tussen bestuurders, burgers, landbouwers en ondernemers.
We geven binnen de regio dan ook de voorkeur aan hernieuwbare energiebronnen die het welzijn en de financiële slagkracht van de Pajotten verhogen, met energie van en voor de Pajot, maar die ook de landschapsidentiteit versterken. Een opgewekt Pajottenland is een Pajottenland waar hernieuwbare energie de hefboom is om het landschap te versterken.
De spelregels hiervoor worden vastgelegd door een grondige studie naar de kwaliteiten en draagkracht van het landschap.
Ambitie 04 - EERST BESPAREN, DAN PRODUCEREN
Een energieneutraal Pajottenland is enkel haalbaar als we volop inzetten op het besparen van energie. Hiervoor moeten we het onnodig energieverbruik zoveel mogelijk beperken én de energie die nog wel gebruikt wordt efficiënter inzetten. Voor mobiliteit bijvoorbeeld betekent dit in de eerste plaats inzetten op het verminderen van het aantal verplaatsingen en het inzetten op een modal shift. De tweede stap is dan om maximaal in te zetten op technieken waarbij de productie van hernieuwbare energie en efficiëntie in energieverbruik gecombineerd worden, zoals bijvoorbeeld het elektrificeren van onze mobiliteit of het aanleggen van warmtepompen en warmtenetten op basis van hernieuwbare warmte in volledige of bijna-energie-neutrale gebouwen gelegen in aangename woonkernen. Uiteraard moeten deze keuzes weldoordacht gebeuren, met oog voor alle aspecten zoals de recyclage van batterijen en het organiseren van piekverbruiken bij het opladen van wagens, in zover dat mogelijk is.
Ambitie 05 - HERNIEUWBAAR EN LOKAAL GEPRODUCEERD
Door als regio zelf hernieuwbare energie te gaan produceren en door als gemeente en burger lokaal aan te kopen, stimuleren we de lokale economie en zorgen we voor meer werkgelegenheid in de regio, minder wegvloeiende winsten én een noodzakelijke financiële en energetische zelfredzaamheid. We kunnen coöperatie door onze burgers versterken en faciliteren, met oog voor iedereen. Daarbij kunnen we lokaal de tussenhandel en transportverliezen beperken, wat zorgt voor een grotere opbrengst en lagere prijzen voor het energieverbruik dat overblijft. Hierbij stellen we voorop dat mensen ‘niet meer dan anders’ zouden mogen betalen voor hun Pajotse hernieuwbare energie.
Door als regio zelf te investeren in hernieuwbare energie en door de productiemiddelen in eigen handen te houden, kunnen we meer inspraak hebben in keuzes en onze lokale verantwoordelijkheid in deze transitie opnemen. Want als lokale gemeenschappen staan we zelf in voor het eigen lokale, directe verbruik van energie. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen. De energie geproduceerd door offshore windparken is op schaal van België alvast nodig om bijvoorbeeld de zware industrie van stroom te voorzien. Niet alleen het Pajottenland, maar ook andere regio’s hebben een aantal energievraagstukken aan te pakken. Door oplossingen door te schuiven naar elkaar komen we er niet.
Op schaal van België liggen ook nog heel wat energievraagstukken klaar waarvoor noodgedwongen externe energiebronnen ingezet zullen moeten worden, zoals de offshore windturbineparken.
Ambitie 6 - EEN DIVERSITEIT AAN HERNIEUWBARE ENERGIEBRONNEN
De optimale energiemix voor het Pajottenland ligt volgens ons in een dynamische en veranderlijke mix van bronnen van hernieuwbare energie en van productietypes. We kiezen dus voor de juiste energietechnologie op de juiste plaats in functie van de productiemogelijkheden, de landschappelijke inpassing, de afname en het moment, mét oog voor opslag en distributie.
Ambitie 07 - ELKE SCHAAL EN ELKE VORM IS VAN BELANG
Net zoals de juiste technologie op de juiste plaats en het juiste moment wordt ingezet, wordt ook de juiste schaal ingebracht. De kleine schaal en de bijdrage op individueel niveau, zonder daarom grote productiecijfers aan te leveren, vormen net sleutels om samen te bouwen aan een wervend verhaal voor de hele regio. Alle beetjes tellen mee. Zeker omdat we streven naar een maximale integratie in het bebouwd gebied voor gebouw gebonden energieverbruik (huishoudens, tertiaire sector …). Daarnaast zijn er mogelijkheden voor grootschaligere productie voor collectief gebruik (voor landbouw, mobiliteit, industrie) in de open ruimte en het publiek domein.
Ook voor klimaatadaptatie zijn het de kleintjes die allemaal samen mee een verschil kunnen maken. Door elk de verharding in de eigen tuin te beperken, gazonmaaisel te laten liggen en een extra struik of boom aan te planten, werken we aan een klimaatbestendig Pajottenland. Want we laten water doordringen in de bodem, leggen het broeikasgas CO2 vast in de bodem én planten en bomen zorgen voor afkoeling bij hitte door schaduw. Wat we op privédomein kunnen, kunnen we zeker in het publiek domein én in de natuur- en landbouwgebieden.
Ambitie 08 - INTERGEMEENTELIJKE EN INNOVATIEVE GEBIEDSGERICHTE SAMENWERKINGEN
Een groot aantal uitdagingen rond energie en klimaat moet intergemeentelijk worden aangepakt, zoals een visie op de juiste locatie en voorwaarden voor de integratie van een welbepaalde hernieuwbare energietechnologie geïntegreerd kan worden, een intergemeentelijke energieambtenaar en GECORO…. Daarom hebben we een structureel gecoördineerd gebiedsgericht programma van acties, communicatie en realisaties nodig, met een achterliggende overleg- én samenwerkingsstructuur. Dit kan onder meer opgezet worden door het oprichten van een intergemeentelijke GECORO en milieuraad, intergemeentelijke samenwerking rond het waterbeleid en het aanstellen van een intergemeentelijke energiecoach. Deze structuren bewaken de vooropgestelde ambities op lange termijn.
Ambitie 09 - EEN TRANSITIE MET, VOOR EN DOOR IEDEREEN
Binnen dit traject organiseren we innovatieve uitwisselingen tussen de burgers, lokale ondernemers en de overheden om samen te werken aan de opgaves rond energie en klimaat. Door bewustzijn van de eigen verantwoordelijkheid te versterken en door lokaal initiatief te stimuleren en ondersteunen willen we samen kansen creëren en sterk inzetten op bewustwording en gedragsverandering. Hierbij hebben we oog voor iedereen.
Ambitie 10 - WOORDEN EN DADEN: EEN STERKE VISIE VERTAALD IN CONCRETE ACTIES
Door middel van pilootprojecten willen we de potentie van nieuwe lokale coalities en de uitgangspunten van onze visie direct zichtbaar en tastbaar maken. Buiten de gangbare wegen bieden we ruimte om te experimenteren in het Pajottenland.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De samenwerkingsovereenkomst "Beleefbaar Smaakdorp" wordt als volgt goedgekeurd:
--------------------
Overeenkomst tussen de gemeente Galmaarden en de gemeente Roosdaal voor het project "Beleefbare Smaakdorpen" opgemaakt binnen de projectgroep PDPO III voor plattelandsprojecten.
Tussen de ondergetekenden,
Gemeente Galmaarden, Marktplein 17, 1570 Galmaarden, vertegenwoordigd door de heer Kristof Andries, algemeen directeur, hierna de promotor genoemd,
enerzijds,
Gemeente Roosdaal, Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal (vertegenwoordigd door de algemeen directeur, mevrouw Emma Van der Maelen en de burgemeester, de heer Wim Gooossens) hierna de copromotor genoemd,
anderzijds,
wordt overeengekomen wat volgt:
Artikel 1. Voorwerp van de overeenkomst
De promotor dient bij het plattelandsloket van de VLM het volgende project in: “Beleefbare smaakdorpen”. Via de mediabelangstelling voor de Tour de France op zaterdag 06 juli 2019 willen vijf gemeenten samen met de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant het evenement aangrijpen om zich gezamenlijk te profileren als gastvrije plattelandsgemeenten en hun regio met haar streekproducten (duurzaamheid / ondernemerschap) en toeristische troeven onder de aandacht brengen (streekidentiteit).
Artikel 2. Uitvoering en financiering van het project
Bij goedkeuring van het project door het provinciaal managementcomité (PMC), bevestigen ondergetekenden volgende zaken uit te voeren:
De promotor is verantwoordelijk voor de projectaanvraag en bevestigt dat hij een declaratiedossier opmaakt volgens de richtlijnen van de beheersdienst. De promotor maakt 1 dossier op en vraagt de nodige kosten- en betaalbewijzen aan de copromotoren op.
Promotor en copromotor voeren volgende onderdelen van het project uit en financieren ze:
Het organiseren van een ontmoetingsplaats gekoppeld aan de doortocht van de Ronde van Frankrijk onder de vorm van smaakdorpen. Deze smaakdorpen dienen enerzijds om de sociale cohesie op het platteland te versterken en anderzijds als forum om lokale streekproducenten in contact te brengen met de inwoners en toeristen.
Gedetailleerde kostenopgave
Werkingskosten BedragPromotor
6.000 €Galmaarden
Werkingskosten BedragCopromotoren
6.000 €Lennik
6.000 €Roosdaal
6.000 €Herne
6.000 €Overijse
6.000 €Tervuren
1.500 €Provincie Vlaams-Brabant
6.000 €Vzw Streekproducten Vlaams-Brabant
Investeringskosten BedragCopromotoren
2.000 €Gemeente Roosdaal
40.700 €Provincie Vlaams-Brabant
Financieringstabel
Categorieën | Bedrag 2017 | % 2019 | Totaal | Percentage rubriek |
Werkingskosten | 43.500,00 € | 100 % | 43.500,00 € | 100 % |
Investeringskosten | 42.700,00 € | 100 % | 42.700,00 € | 100 % |
Totale projectkost: inkomsten | 86.200,00 € | 100 % | 86.200,00 € |
|
Berekening totale subsidie | 56.030,00 € |
| 56.030,00 € |
|
Subsidiepercentage | 65 % |
|
|
|
Eigen inbreng | 30.170,00 € |
| 30.170,00 € |
|
Inbreng uit andere subsidies | 0 € |
| 0 € |
|
De overeenkomst vangt aan na de goedkeuring van het project door het provinciaal managementcomité (PMC) en loopt tot het einde van het project op 31/12/2019.
Artikel 3. Verdeling van de subsidie
De volledige subsidie wordt gestort op het rekeningnummer van de promotor. Hierbij bevestigt de promotor, na het ontvangen van de subsidie, dat hij binnen een termijn van 30 dagen de copromotoren hetzelfde percentage aan subsidie (recht evenredig met de gedetailleerde kostenopgave en de aanvaarde subsidiabele kosten) doorstort als dat hij ontvangen heeft.
Artikel 2. - Deze overeenkomst wordt in twee exemplaren opgemaakt, voor elke partij één: namelijk voor de promotor en voor de copromotor.
Voor de promotorVoor de copromotor
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Goedkeuring wordt gegeven om deel te nemen aan de algemene werking en alle deelwerkingen van de 'Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei' vanaf 2020, zijnde:
- de Culturele Erfgoedcel;
- de Intergemeentelijke Onroerende Erfgoedwerking (IOED);
- de bovenlokale Cultuurwerking (waaronder Regiobibliotheek en bovenlokale werking cultuur- en gemeenschapscentra en cultuurdiensten).
Artikel 2. - In het budget van het toekomstig meerjarenplan voor de beleidsperiode 2020 tot 2026 zal hiervoor het volgende budget voorzien worden onder het beleidsdomein 0709 - overig culturele instellingen:
- 0,40 euro per inwoner voor de de Culturele Erfgoedcel;
- 0,20 euro per inwoner voor de onroerende Erfgoedwerking IOED;
- 0,40 euro voor de bovenlokale Cultuurwerking (waaronder Regiobib en netwerk CC's en GC's en cultuurdiensten).
Artikel 3. - Deze beslissing zal bezorgd worden aan de 'Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei'.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De volgende huurovereenkomst tussen de vzw Scholen Sint Franciscus, Lostraat 175 te 1760 Strijtem en het gemeentebestuur Roosdaal, voor een lokaal in functie van de organisatie van de nieuwe vestigingsplaats in Roosdaal van de Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten Liedekerke, wordt goedgekeurd:
--------------------
OVEREENKOMST voor gebruik van zalen en/of lokalen (vzw Scholen Sint Franciscus, Lostraat 175, 1760 Roosdaal)
De VZW Scholen Sint-Franciscus Roosdaal stelt, volgens de algemene bepalingen van de overeenkomst en mits in achtneming van het huishoudelijk reglement volgende hierna vermelde zalen / lokalen ter beschikking voor gebruik door:
Naam : Gemeentebestuur Roosdaal
Adres (facturatie) :
Straat : Brusselstraat nr. 15
Postnummer : 1760 Woonplaats : Roosdaal
GSM / tel. nr. : Tel 054 89 13 50
e-mail : cultuur@roosdaal.be
BTW-nr : BE 0207 515 365
vertegenwoordigd door mevrouw Emma Van der Maelen, algemeen directeur, en de heer Dirk Evenepoel, voorzitter van de gemeenteraad.
voor de volgende activiteit : Organisatie Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunst afdeling Roosdaal
en gebruik makend van volgende voorzieningen (omcirkelen wat van toepassing is) :
oEat and Go
oCrealokaal
oKeuken met lokaalnr:
• Andere: WH 19
op de locatie: te Strijtem/Roosdaal of te Eizeringen/Lennik (schrappen wat niet past).
tijdens de periode : van 1 september 2019 tot 30 juni 2020
elke woensdagnamiddag, met uitzondering van de schoolvakantieperiodes
De totale gebruiksvergoeding voor een schooljaar bedraagt: 1.800,00 euro.
De gebruiker bevestigt dat hij het verschuldigde saldobedrag zal overmaken op de bankrekening van VZW Scholen Sint-Franciscus nr.IBAN BE02 2930 4502 5940
met vermelding van volgende referentie : Huur WH 19 – schooljaar 2019-2020.
Volgende afspraken werden gemaakt met de huurder/gebruiker :
- m.b.t. het gebruik van de materialen: er zullen nog maximum twee kasten geplaatst worden door de dienst cultuur die kunnen afgesloten worden.
Er is zeker nood aan een inventaris van gevaarlijke producten. Best het aantal gevaarlijke producten beperken. De inventaris ter inzage bezorgen aan de heer Peter De Keukelaere (=verantwoordelijke veiligheid).
- m.b.t. het sleutelbeheer: Er worden 2 sleutels (A3) ter beschikking gesteld.
- m.b.t. de veiligheid : Deze ruimte heeft een evacuatie- en veiligheidsplan die moet opgevolgd worden bij gevaar. Deze zijn opgehangen in de WH zelf.
- m.b.t. de reiniging
- andere:
Reglementering:
Bij het verlaten van de lokalen dienen deze te worden achtergelaten in de toestand zoals ze voor het gebruik werden aangetroffen.
Bij het niet netjes achterlaten van de lokalen of bij het beschadigen van het interieur of gebruikte materialen, kan een schadevergoeding aangerekend worden.
Artikel 2. - De huurprijs voor een volledig schooljaar van 1 september tot 30 juni, elke woensdagnamiddag met uitzondering van de schoolvakantieperiodes, bedraagt 1.800,00 euro.
Artikel 3. - De noodzakelijke kredieten worden voorzien bij de eerstvolgende budgetwijziging onder beleidsveld 0820 deeltijds kunstonderwijs.
Herman Claeys Peggy Bulterijs Koen Muyldermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Emma Van der Maelen Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Wendy Godaert Annick Borloo Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Tom De Koster Eline De Vos Jean Timmermans Herman Claeys Peggy Bulterijs Koen Muyldermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Wendy Godaert Annick Borloo Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Tom De Koster Eline De Vos Jean Timmermans Tom De Koster Herman Claeys Dirk Evenepoel Johan Van Lierde Emmanuel de Béthune Rudy Bracquez An Van den Spiegel Jan Van Den Bosch Christiane Bert Koen Muyldermans Wim Goossens Johan Linthout Wendy Godaert Kristof Cooreman Jean Timmermans Annick Borloo Linda Van Huylenbroeck Eline De Vos Linda Van den Eede Marc Devits Peggy Bulterijs aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
12 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Koen Muyldermans (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Tom De Koster (CD&V) en Jan Van Den Bosch (CD&V).
9 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Annick Borloo (N-VA), Jean Timmermans (N-VA), Peggy Bulterijs (N-VA), Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
Artikel 1. - De bestaande schoolreglementen voor de gemeentelijke basisscholen Triangel goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 juni 2018 worden opgeheven.
Artikel 2. - Het hierbij gevoegde schoolreglement van het gemeentelijk basisonderwijs Triangel Roosdaal wordt goedgekeurd.
Artikel 3. - Dit schoolreglement wordt bij elke inschrijving van de leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
Indien de ouders zich met het schoolreglement niet akkoord verklaren dan wordt aan de inschrijving van de leerling een einde gesteld op 31 augustus van het lopende schooljaar.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De hierbij gevoegde prognose lestijdenpakket voor het schooljaar 2019-2020 voor de gemeentelijke basischool Triangel Pamel en de gemeentelijke basisschool Triangel Strijtem met vestigingsplaats Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek wordt goedgekeurd.
Artikel 2. - Bij grote aanpassingen wordt het definitieve lestijdenpakket op basis van de officieel aan de scholen toegekende lestijden, uren- en puntenpakket voor het schooljaar 2019-2020 ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd na 1 oktober 2019 (teldag voor de oude en de nieuwe school).
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De huidige arbeidsreglementen voor het personeel van de gemeentelijke basisscholen Triangel Roosdaal, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 juni 2018, worden integraal vervangen door het hierbij gevoegde aangepaste arbeidsreglement voor het gemeentelijk basisonderwijs Triangel Roosdaal.
Artikel 2. – Dit arbeidsreglement wordt van toepassing vanaf schooljaar 2019-2020.
Artikel 3. – Aan elk personeelslid wordt een exemplaar van het arbeidsreglement bezorgd tegen ondertekening van een ontvangstbewijs.
Artikel 4. – Dit besluit en een afschrift van het arbeidsreglement worden binnen de 8 dagen na inwerkingtreding toegestuurd aan de Arbeidsinspectie (Toezicht op de Sociale Wetten).
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.