Zitting van 25 april 2019
Notulen van de openbare vergadering gemeenteraad 28 maart 2019 - goedkeuring
Voorgeschiedenis /feiten en context
• het ontwerp van de notulen van 28 maart 2019
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 28 maart 2019 worden goedgekeurd.
Zitting van 25 april 2019
Zittingsverslag van de openbare vergadering gemeenteraad 28 maart 2019 - goedkeuring
Voorgeschiedenis /feiten en context
• het ontwerp van het zittingsverslag van 28 maart 2019
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - Het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 28 maart 2019 wordt goedgekeurd.
Dirk Evenepoel Wim Goossens An Van den Spiegel Jan Van Den Bosch Linda Van den Eede Kristof Cooreman Johan Van Lierde Tom De Koster Herman Claeys Peggy Bulterijs Eline De Vos Wendy Godaert Emma Van der Maelen Annick Borloo Linda Van Huylenbroeck Marc Devits Jean Timmermans Johan Linthout Emmanuel de Béthune Rudy Bracquez Christiane Bert Dirk Evenepoel Wim Goossens An Van den Spiegel Jan Van Den Bosch Linda Van den Eede Kristof Cooreman Johan Van Lierde Tom De Koster Herman Claeys Peggy Bulterijs Eline De Vos Wendy Godaert Annick Borloo Linda Van Huylenbroeck Marc Devits Jean Timmermans Johan Linthout Emmanuel de Béthune Rudy Bracquez Christiane Bert Jan Van Den Bosch Wim Goossens Emmanuel de Béthune Christiane Bert Marc Devits Tom De Koster An Van den Spiegel Johan Van Lierde Rudy Bracquez Johan Linthout Eline De Vos Dirk Evenepoel Herman Claeys Peggy Bulterijs Linda Van Huylenbroeck Annick Borloo Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Linda Van den Eede aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 april 2019
Fluvius opdrachthoudende vereniging: algemene vergadering tevens jaarvergadering van 23 mei 2019 - goedkeuring
Voorgeschiedenis / Feiten en context
• de gemeente Roosdaal is aangesloten bij Fluvius opdrachthoudende vereniging
• het besluit van 28 februari 2019 van de gemeenteraad betreffende de aanduiding van de afgevaardigden voor de algemene vergaderingen van Fluvius opdrachthoudende vereniging
• de aangetekende brief van 5 april 2019 betreffende de uitnodiging om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging die plaats heeft op 23 mei 2019 te Affligem met als agenda:
1. kennisneming van het verslag van de Raad van Bestuur en van de commissaris
2. goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2018
3. kennisneming van het jaarverslag over het boekjaar 2018
4. verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de commissaris
5. statutaire benoemingen
6. statutaire mededelingen
Juridische gronden
• het decreet over het lokaal bestuur
Argumentatie / motivering
• de gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering
BESLUIT:
13 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Tom De Koster (CD&V), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
7 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Annick Borloo (N-VA), Jean Timmermans (N-VA) en Peggy Bulterijs (N-VA).
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging op 23 mei 2019 goed met als agendapunten:
1. kennisneming van het verslag van de Raad van Bestuur en van de commissaris;
2. goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2018;
3. kennisneming van het jaarverslag over het boekjaar 2018;
4. verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de commissaris;
5. statutaire benoemingen;
6. statutaire mededelingen.
Artikel 2. - De gemeenteraad beslist om de vertegenwoordigers van de gemeente die zullen deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius op 23 mei 2019, op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.
Artikel 3. - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en met de kennisgeving aan de Fluvius opdrachthoudende vereniging, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.
Zitting van 25 april 2019
Scouts Borchtlombeek: ter beschikking stellen gemeentearbeiders voor het uitvoeren van werken rond het gebouw - goedkeuring
Voorgeschiedenis / Feiten en context
• het schrijven (e-mail) van 8 februari 2019 van mevrouw Inge D'Hoe namens de scouts Borchtlombeek met het verzoek tot bijstand voor het opruimen van snoeihout afkomstig van de tuin achter hun gebouw in de Pastoriestraat
• het besluit van 18 december 2014 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het gemeentelijk retributiereglement voor geleverde prestaties door gemeentepersoneel
• het besluit van 18 september 2017 van het college van burgemeester en schepenen houdende vaststelling van de tarieven bij het retributiereglement van prestaties door het gemeentepersoneel
• de raming ten bedrage van 434,00 euro voor de geleverde prestaties
Argumentatie / motivering
• de gemeenteraad kan uitzonderingen toestaan op dit reglement voor activiteiten van algemeen nut
Adviezen
• de bovenvermelde prestaties kunnen aanzien worden als activiteiten van algemeen nut
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Voor de verwerking van het snoeiafval afkomstig uit de tuin achter het scouts-gebouw in de Pastoriestraat worden de gemeentewerklieden ter beschikking gesteld.
Artikel 2. - Voor deze prestaties van de gemeentewerklieden wordt er geen retributie gevraagd omdat deze werken van algemeen nut zijn
Artikel 3. - Mevrouw Inge D'Hoe, afgevaardigde van de scouts Borchtlombeek wordt digitaal in kennis gesteld van deze beslissing.
Zitting van 25 april 2019
Roosdaalse sportraad vzw: erkenning als officieel adviesorgaan inzake sportbeleid en statuten - goedkeuring
Voorgeschiedenis / Feiten en context
• binnen de zes maand na installatie van de nieuwe gemeenteraad dient de erkenning van de sportraad hernieuwd te worden als adviesorgaan en dienen de statuten goedgekeurd te worden
Juridische gronden
• het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 304, §3
Argumentatie / motivering
• de samenstelling van dit adviesorgaan moet voldoen aan de bepalingen gesteld in artikel 304, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Adviezen
• het positieve advies van de Raad van Bestuur van Roosdaalse sportraad vzw van 16 april 2019 betreffende de ongewijzigde statuten en het aangepaste huishoudelijk reglement in functie van de erkenning en nieuwe samenstelling van de gemeentelijke sportraad
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Roosdaalse sportraad vzw wordt erkend als gemeentelijke adviesraad voor sportbeleid.
Artikel 2. - De samenstelling van dit adviesorgaan moet voldoen aan de bepalingen gesteld in artikel 304, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 3. - De statuten van Roosdaalse sportraad vzw worden als volgt goedgekeurd:
ROOSDAALSE SPORTRAAD VZW: GECOÖRDINEERDE STATUTEN
Tengevolge de algemene vergadering van 30 augustus 2011 werden de statuten als volgt gecoördineerd:
TITEL I: NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR
ARTIKEL 1
De vereniging draagt de naam: Roosdaalse sportraad.
ARTIKEL 2
De zetel van de vereniging is gevestigd te Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal en ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Brussel.
Hij kan slechts verplaatst worden door de algemene vergadering mits deze bovendien de regels in acht neemt zoals vereist voor een statuutswijziging en beschreven in deze statuten.
ARTIKEL 3
De vereniging heeft tot doel de sport, de lichamelijke opvoeding en de openluchtrecreatie te bevorderen in het belang van het algemeen welzijn en de algehele lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van alle inwoners van de gemeente.
Zij mag eveneens alle activiteiten ondernemen die dit doel kunnen bevorderen. Zij kan in die zin ook, doch slechts op bijkomstige wijze, handelsdaden stellen, enkel voor zover de opbrengst hiervan besteed wordt aan het doel waarvoor zij werd opgericht.
ARTIKEL 4
De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur, doch kan evenwel te allen tijde ontbonden worden.
TITEL II: LEDEN
ARTIKEL 5
Het aantal leden is onbeperkt, maar moet tenminste drie bedragen. De oprichters zijn de eerste effectieve leden. De vereniging kan effectieve en toegetreden leden tellen. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de effectieve leden. Effectieve leden zijn diegenen wiens naam is vermeld in het ledenregister dat op de zetel van de vereniging wordt bijgehouden. Toegetreden leden zijn enkel aangesloten om te genieten van de activiteiten van de vzw. Ze hebben geen stemrecht op de algemene vergadering. De rechten en verplichtingen van de toegetreden leden worden ingeschreven in een huishoudelijk reglement.
ARTIKEL 6
Als lid kan tot de vereniging toetreden, ieder natuurlijke persoon of rechtspersoon die door de raad van bestuur wordt aanvaard. Het verzoek om toelating van een kandidaat-lid moet schriftelijk worden ingediend bij de voorzitter van de raad van bestuur. Met de term 'lid' in deze statuten wordt uitdrukkelijk verwezen naar de effectieve leden.
ARTIKEL 7
De raad van bestuur kan, onder door haar te bepalen voorwaarden, ook andere personen als ereleden, beschermleden, steunende of adviserende leden tot de vereniging toelaten. Deze worden beschouwd als toegetreden leden. Hun rechten en plichten zijn vermeld in het huishoudelijk reglement.
ARTIKEL 8
De leden zijn tot geen bijdrage verplicht.
ARTIKEL 9
Elk lid kan ten allen tijde uit de vereniging treden. Het ontslag moet bij aangetekend schrijven aan de raad van bestuur ter kennis worden gebracht.
ARTIKEL 10
Uittredende of uitgesloten leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging, en kunnen derhalve ook nooit teruggave of vergoeding voor gestorte bijdragen of gedane inbrengsten vorderen.
ARTIKEL 11
Zowel in de raad van bestuur als in de algemene vergadering zullen de ideologische en filosofische strekkingen en de gebruikersgroeperingen vertegenwoordigd zijn en wordt een onrechtmatig overwicht vermeden van één van de strekkingen of van een geheel van organisaties van de gebruikers die behoren tot eenzelfde strekking.
TITEL III: DE RAAD VAN BESTUUR
ARTIKEL 12
De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van tenminste drie leden die, al dan niet, lid zijn van de vereniging. Indien de algemene vergadering slechts drie leden telt, bestaat de raad van bestuur uit slechts twee personen. In ieder geval moet het aantal bestuurders steeds lager zijn dan het aantal leden van de algemene vergadering.
ARTIKEL 13: Duur van het mandaat van de bestuurders
De bestuurders worden benoemd voor een periode van zes jaar, doch zijn opnieuw herkiesbaar. Tussentijds benoemde bestuurders zijn slechts verkozen voor de rest van de duur van het mandaat.
ARTIKEL 14: Wijze van benoeming en bezoldiging van de bestuurders
De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering met een gewone meerderheid ongeacht het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit. Om geldig verkozen te kunnen worden moet een kandidaat-bestuurder voorgedragen worden door een erkend lid van de vereniging, of door organisaties of personen vreemd aan de vereniging.
De akten betreffende de benoeming van de bestuurders moeten neergelegd worden op de griffie van de rechtbank van koophandel en moeten binnen de dertig dagen na de neerlegging (bij uittreksel) bekendgemaakt worden in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.
ARTIKEL 15: Ambtsbeëindiging en afzetting van de bestuurders
Het mandaat van de bestuurders eindigt door afzetting door de algemene vergadering, door vrijwillig ontslag, door het verstrijken van het mandaat (in voorkomend geval), door overlijden of ingeval van wettelijke onbekwaamheid.
De afzetting door de algemene vergadering wordt beslist bij gewone meerderheid van het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden. Het moet evenwel uitdrukkelijk vermeld worden op de agenda van de algemene vergadering.
Een bestuurder die vrijwillig ontslag neemt, moet dit schriftelijk bekendmaken aan de raad van bestuur. Dit ontslag gaat onmiddellijk in tenzij door dit ontslag het minimum aantal bestuurders onder het statutaire minimum is gedaald.
In dit geval, moet de raad van bestuur binnen de twee maanden de algemene vergadering bijeenroepen, welke in de vervanging van de betrokken bestuurder dient te voorzien en hem daarvan ook schriftelijk in kennis zal stellen.
De akten betreffende de ambtsbeëindiging en de benoeming van de bestuurders moeten neergelegd worden op de griffie van de rechtbank van koophandel en moeten binnen de dertig dagen na de neerlegging (bij uittreksel) bekendgemaakt worden in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.
ARTIKEL 16: Bevoegdheden van de bestuurders.
De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van die welke uitdrukkelijk door de Wet aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. Hij treedt op als eiser en verweerder, in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen.
De raad van bestuur benoemt en ontslaat de leden van het personeel en bepaalt hun bezoldigingen.
De raad van bestuur oefent zijn bevoegdheden uit als college.
De raad van bestuur kan slechts geldig beslissen indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt doorslaggevend.
ARTIKEL 17
De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door twee bestuurders.
De vergaderingen van de raad van bestuur worden voorgezeten door de voorzitter. Indien deze belet of afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter.
ARTIKEL 18
Van elke vergadering worden notulen gemaakt, die ondertekend worden door de voorzitter en de secretaris en die ingeschreven worden in een daartoe bestemd register. De uittreksels die moeten worden overgelegd en al de andere akten worden geldig ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Bij ontstentenis van deze bestuurders kunnen twee andere bestuurders deze documenten geldig ondertekenen.
ARTIKEL 19
De raad van bestuur vaardigt alle huishoudelijke reglementen uit die hij nodig acht en nuttig oordeelt.
De raad van bestuur kan, indien hij dit nodig oordeelt, een afgevaardigd-bestuurder of directeur benoemen, die met het dagelijks bestuur wordt belast. Deze verzorgt de lopende zaken en de dagelijkse briefwisseling en tekent geldig namens de vereniging tegenover het Bestuur der Postchecks, de openbare en private bankinstellingen en alle andere instellingen.
ARTIKEL 20
Bestuurders die namens de vereniging optreden, moeten ten aanzien van derden niet doen blijken van enig besluit of van enige machtiging.
ARTIKEL 21 Personen gemachtigd om de vereniging te vertegenwoordigen, overeenkomstig art. 13, 4° lid, W.VZW
De raad van bestuur kan uit zijn bestuurders een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris, een penningmeester en elke functie die voor de goede werking van de vereniging noodzakelijk is, kiezen. De raad van bestuur kan zijn bevoegdheden voor bepaalde handelingen en taken op zijn verantwoordelijkheid overdragen aan één van de bestuurders of aan een ander persoon, die al dan niet lid is van de vereniging.
Hun benoeming gebeurt door de raad van bestuur bij gewone meerderheid, die hieromtrent geldig beslist indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is.
De ambtsbeëindiging van deze gemachtigde personen kan geschieden
a) op vrijwillige basis door de gemachtigde zelf door een schriftelijk ontslag in te dienen bij de raad van bestuur
b) door afzetting door de raad van bestuur bij gewone meerderheid die hieromtrent geldig beslist indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is. De beslissing hieromtrent door de raad van bestuur moet evenwel binnen de zeven kalenderdagen bij aangetekend schrijven ter kennis gebracht worden van de betrokkene.
Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur als college, is de vereniging in en buiten rechte rechtsgeldig vertegenwoordigd door de voorzitter, die alleen kan handelen, of door de secretaris en de penningmeester, die gezamenlijk moeten handelen. Deze vertegenwoordiging omhelst tevens het openen van bankrekeningen en het aanduiden van volmachthouders op deze rekeningen.
De akten betreffende de ambtsbeëindiging en de benoeming van de personen gemachtigd om de vereniging te vertegenwoordigen, moeten neergelegd worden op de griffie van de rechtbank van koophandel en moeten binnen de dertig dagen na de neerlegging (bij uittreksel) bekendgemaakt worden in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.
ARTIKEL 22: Personen belast met het dagelijks bestuur van de vereniging, overeenkomstig art. 13bis, 1° lid, W.VZW
De raad van bestuur kan een dagelijks bestuur aanstellen.
Hun benoeming gebeurt door de raad van bestuur bij gewone meerderheid, die hieromtrent geldig beslist indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is.
De ambtsbeëindiging van het dagelijks bestuur kan geschieden:
a) op vrijwillige basis door een lid van het dagelijks bestuur zelf door een schriftelijk ontslag in te dienen bij de raad van bestuur
b) door afzetting door de raad van bestuur bij gewone meerderheid die hieromtrent geldig beslist indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is. De beslissing hieromtrent door de raad van bestuur moet evenwel binnen de zeven kalenderdagen bij aangetekend schrijven ter kennis gebracht worden van de betrokkene.
De akten betreffende de ambtsbeëindiging en de benoeming van de personen van het dagelijks bestuur moeten neergelegd worden op de griffie van de rechtbank van koophandel en moeten binnen de dertig dagen na de neerlegging bij uittreksel bekendgemaakt worden in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.
De beslissingen genomen door het dagelijks bestuur, dat als een college vergadert, worden steeds genomen in collegiaal overleg.
TITEL IV: ALGEMENE VERGADERING
ARTIKEL 23
De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden, en wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur, of door de oudste van de aanwezige bestuurders.
Een lid kan zich echter door een ander lid op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen. Een lid kan evenwel slechts één ander lid vertegenwoordigen. Elk lid beschikt slechts over één stem op de algemene vergadering.
ARTIKEL 24
De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:
• het wijzigen van de statuten,
• de benoeming en de afzetting van de bestuurders,
• de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend,
• de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen,
• de goedkeuring van de begroting en van de rekening,
• de vrijwillige ontbinding van de vereniging,
• de benoeming en de uitsluiting van een lid van de vereniging,
• de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk,
• alle gevallen waarin deze statuten het vereisen.
ARTIKEL 25
De algemene vergadering wordt geldig bijeengeroepen door de raad van bestuur of door de voorzitter telkens als het doel van de vereniging zulks vereist.
Zij moet tenminste eenmaal per jaar worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en voor de begroting van het komend jaar.
ARTIKEL 26
De algemene vergadering wordt gehouden binnen de zes maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar.
ARTIKEL 27
De raad van bestuur is bovendien verplicht de algemene vergadering samen te roepen wanneer 1/5 van de effectieve leden daartoe een verzoek richt aan de raad van bestuur en dit per aangetekende brief waarin de te behandelen agendapunten zijn vermeld. In dit geval is de Raad van Bestuur verplicht de algemene vergadering samen te roepen binnen de 15 werkdagen met vermelding op de agenda van de gevraagde agendapunten.
ARTIKEL 28
De oproepingen tot de algemene vergadering moeten om geldig te zijn, ondertekend worden door de voorzitter, of twee bestuurders. Alle effectieve leden moeten worden opgeroepen per gewone brief of per aangetekende brief tenminste tien werkdagen voor de vergadering.
ARTIKEL 29
De oproepingsbrief, die plaats, dag en uur van de vergadering vermeldt, bevat de agenda, die wordt vastgelegd door de raad van bestuur. Elk onderwerp dat schriftelijk wordt voorgedragen door 1/20 van de effectieve leden, moet eveneens op de agenda worden vermeld. Dit onderwerp moet uiteraard door het 1/20 van de leden ondertekend zijn en tenminste twee werkdagen voor de vergadering aan de voorzitter van de raad van bestuur overhandigd zijn. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen in geen geval behandeld worden.
ARTIKEL 30
In gewone gevallen worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter of diegene die op dat ogenblik de vergadering voorzit.
ARTIKEL 31: statutenwijziging
Tot wijziging van de statuten kan slechts worden besloten indien die wijziging gedetailleerd op de agenda is vermeld en indien 2/3 van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Wordt dit getal niet bereikt dan kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, zoals door deze statuten is bepaald, en waarop deze vergadering een geldig besluit zal kunnen nemen, ongeacht het aantal aanwezigen. Deze tweede vergadering mag niet binnen de 15 kalenderdagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. Voor elke statutenwijziging is bovendien een meerderheid van 2/3 der aanwezige of vertegenwoordigde stemmen vereist, ook op de tweede algemene vergadering. Tot wijziging van het doel van de vereniging kan slechts met een meerderheid van 4/5 van de stemmen worden besloten.
Van iedere statutenwijziging zullen de wijzigingen en de volledig gecoördineerde statuten na deze wijziging neergelegd worden op de griffie van de rechtbank van koophandel. Binnen de 30 dagen na de neerlegging dient de wijziging (bij uittreksel) bekendgemaakt te worden in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.
ARTIKEL 32
Bij vrijwillige ontbinding van de vereniging worden dezelfde regels als deze beschreven voor het wijzigen van het doel der vereniging vereist.
ARTIKEL 33
Een meerderheid van 2/3 der stemmen is vereist voor het uitsluiten van een lid. Bij uitsluiting van een lid moet dit punt eveneens op de agenda voorkomen en moet het lid worden uitgenodigd om in zijn verdediging te kunnen voorzien.
ARTIKEL 34
Van elke vergadering worden notulen gemaakt, die ondertekend worden door de voorzitter en de secretaris en opgenomen worden in een bijzonder register. Dit register kan op de zetel van de vereniging door leden en belanghebbende derden worden ingezien. Uittreksels daarvan worden geldig ondertekend door de voorzitter en de secretaris of door twee bestuurders en bij ontstentenis hiervan door twee leden van de algemene vergadering.
TITEL V: REKENINGEN EN BEGROTINGEN
ARTIKEL 35
Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 september tot 31 augustus.
De raad van bestuur sluit de rekeningen over het voorbije boekjaar af en bereidt de begroting van het komend boekjaar voor. Beide worden ter goedkeuring aan de algemene vergadering voorgelegd die gehouden wordt binnen zes maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar.
TITEL VI: ONTBINDING EN VEREFFENING
ARTIKEL 36
Behoudens gevallen van gerechtelijke ontbinding en ontbinding van rechtswege kan slechts de algemene vergadering tot ontbinding besluiten indien 2/3 van de leden op de algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn en er bovendien een 4/5 meerderheid akkoord is om de vereniging vrijwillig te ontbinden. Het voorstel tot vrijwillige ontbinding van de vereniging moet uitdrukkelijk op de agenda van de algemene vergadering vermeld worden.
Zijn geen 2/3 van de leden op deze algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd, dan moet een tweede algemene vergadering worden bijeengeroepen die geldig beraadslaagt ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden maar mits een 4/5 meerderheid wordt akkoord gevonden om de vereniging vrijwillig te ontbinden.
In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan, de rechtbank, één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid alsmede de vereffeningsvoorwaarden.
De activa zullen, na aanzuivering van de passiva, worden overgedragen aan de gemeente die deze aan een gelijkaardig doel binnen de gemeente zal besteden.
Van de ontbinding zal het ontbindingsbesluit, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars neergelegd worden op de griffie van de rechtbank van koophandel. Binnen de 30 dagen na de neerlegging dient dit ontbindingsbesluit, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars bij uittreksel bekendgemaakt te worden in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.
ARTIKEL 37
Voor alles wat in deze statuten niet is voorzien of geregeld, blijft de Wet van 27 juni 1921 gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 toepasselijk.
Aldus opgemaakt en aangenomen op de algemene vergadering van 30 augustus 2011.
Zitting van 25 april 2019
Roosdaalse sportraad vzw: huishoudelijk reglement - goedkeuring
Voorgeschiedenis / Feiten en context
• het besluit van de gemeenteraad van 25 april 2019 houdende de erkenning en goedkeuring van de statuten van Roosdaalse sportraad vzw als gemeentelijke adviesraad voor sportbeleid
Juridische gronden
• het besluit van de gemeenteraad van 25 april 2019 houdende de erkenning en goedkeuring van de statuten van de Roosdaalse sportraad vzw als gemeentelijke adviesraad voor sportbeleid
Argumentatie / motivering
• artikel 19 van de goedgekeurde statuten voor Roosdaalse sportraad vzw bepaalt dat de raad van bestuur alle huishoudelijke reglementen uitvaardigt die hij nodig acht en nuttig oordeelt
Adviezen
• het positieve advies van de raad van bestuur van Roosdaalse sportraad vzw van 16 april 2019 betreffende het voorstel van statuten en huishoudelijk reglement in functie van de erkenning en nieuwe samenstelling van de gemeentelijke sportraad
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel - Het huishoudelijk reglement van Roosdaalse sportraad vzw wordt als volgt goedgekeurd:
ROOSDAALSE SPORTRAAD VZW: HUISHOUDELIJK REGLEMENT
DOELSTELLINGEN
ARTIKEL 1
Teneinde zijn doelstellingen te kunnen verwezenlijken zal de sportraad o.m.:
• deelnemen aan het beheer van de gemeentelijke sport- en recreatie-infrastructuur overeenkomstig de terzake uitgevaardigde wetgeving;
• op vraag van de gemeentelijke overheden advies verstrekken over alle aangelegenheden bedoeld in artikel 3 van de statuten;
• zo nodig of nuttig ook op eigen initiatief advies uitbrengen over alle aangelegenheden bedoeld in artikel 3 van de statuten;
• inzake het beoefenen van competitie- en recreatiesport, de activiteiten te coördineren door het tot stand brengen van overleg en samenwerking tussen zijn leden onderling en tussen diensten en instellingen;
• ten behoeve van zowel zijn leden als van individuele sportbeoefenaars binnen zijn mogelijkheden mede te zorgen voor de nodige informatie en documentatie verzamelen en ter beschikking stellen;
• op eigen initiatief activiteiten ondernemen die haar doelstellingen kunnen bevorderen;
ARTIKEL 2
Deze opsomming is limitatief maar wordt aangevuld met alle maatregelen die zich zouden aandienen ter bevordering van de lichamelijke opvoeding, de sport en het openluchtleven voor de bevolking van de gemeente.
DE LEDEN
ARTIKEL 3
Werkende leden zijn;
a) 2 vertegenwoordigers (een afgevaardigde en één plaatsvervanger) door het college van burgemeester en schepenen erkende Roosdaalse privé of publieke organisaties, verenigingen en instellingen met werking voor lichamelijke opvoeding, voor sport of openluchtleven. Hun aangeslotenen moeten binnen de betrokken organisatie, verenigingen en instellingen actief bezig zijn ofwel competitieverband, of in recreatief verband;
de plaatsvervanger treedt enkel op bij afwezigheid van de titularis;
b) zij die door de leden bedoeld o.a. van dit artikel worden gecoöpteerd.
De leden bedoeld onder a en b van dit artikel mogen geen gemeenteraadslid zijn, noch belast zijn met een overheidsfunctie waarin toezicht over sportieve en recreatieve aangelegenheden worden uitgeoefend. Het aantal leden onder b mag niet meer dan 1 / 5 bedragen van het aantal leden bedoeld onder a van dit artikel.
De afgevaardigden en plaatsvervangers van de sportorganisaties worden in volle vrijheid aangeduid door de betrokken organisatie en moeten aan volgende voorwaarden voldoen;
• minimum 18 jaar zijn;
• actief betrokken zijn bij de werking van de organisatie waardoor ze worden aangeduid;
• inwoner zijn van de gemeente Roosdaal;
• geen politiek mandaat bekleden binnen de gemeente Roosdaal;
• slechts één organisatie vertegenwoordigen.
Stemgerechtigde leden zijn ook geïnteresseerde burgers.
Niet-werkende leden zijn:
a) de schepen van sport;
b) uitgenodigde waarnemers;
c) de door het college van burgemeester en schepenen aangewezen ambtenaar die het secretariaat van de sportraad dient waar te nemen;
HET LIDMAATSCHAP
ARTIKEL 4
Een organisatie die lid van de sportraad wenst te worden, dient een schriftelijke aanvraag te richten naar de Raad van Bestuur van de sportraad en moet voldoen aan volgende gestelde normen voor toetreding:
• de organisatie is erkend door het college van Burgemeester en Schepenen;
• de organisatie heeft zijn zetel in de gemeente Roosdaal;
• de organisatie vermeldt de specifieke motivatie om tot de sportraad toe te treden.
SAMENSTELLING – SECTIES
ARTIKEL 5
a) de opgenoemde organisaties kunnen worden gegroepeerd in onderlinge secties indien de Raad van Bestuur zulks nodig acht;
b) de algemene vergadering beslist over de aanduiding van de secties naar de aard van de activiteiten en van de gebruikte infrastructuur;
c) binnen iedere sectie zorgen de ingedeelde organisaties voor ondermeer:
• onderling contact en coördinatie van hun activiteiten;
• uitwisseling van informatie met betrekking tot hun sportbeleid;
• samenwerking aan het gemeentelijk sportbeleid.
d) daartoe wijzen de afgevaardigden binnen een sectie een voorzitter aan welke geregeld met de sectieleden zal vergaderen;
e) de Raad van Bestuur kan de secties en/of tijdelijke secties om advies verzoeken of opdrachten geven welke na bespreking in de secties worden verstrekt of uitgevoerd;
f) in het raam van de functie als raad voor sportbeleid kan de Raad van Bestuur, secties of tijdelijke commissies opdragen in te staan voor het formuleren van het door de gemeentelijke overheid gevraagde advies. Het is evenwel de Raad van Bestuur welke advies, eventueel aangepast, aan de overheid zal voorleggen;
g) secties hebben een voortdurende algemene opdracht.
RAAD VAN BESTUUR
ARTIKEL 6
De Raad van Bestuur vergadert minstens twee maal per jaar. De Raad van Bestuur wordt samengeroepen als 2 leden van de Raad van Bestuur daartoe verzoeken.
Het bestuur is bevoegd om het dagelijks beheer van de sportraad uit te voeren, het bepaalt de houding van de sportraad ten overstaan van dringende en actuele problemen onder voorbehoud van goedkeuring door de eerstvolgende vergadering, het organiseert bestuursverkiezingen evenals kiesverrichtingen voor de samenstelling van de algemene vergadering, het houdt toezicht op de rekeningen, stelt het ontwerp van de begroting en het jaarverslag op.
Het bestuur:
a) bereidt de algemene vergadering voor;
b) stelt de dagorde ervan op;
c) bepaalt de data van een buitengewone en bijkomende algemene vergadering;
d) voert de beslissingen van de algemene vergadering uit;
e) neemt kennis van de binnenkomende briefwisseling en geeft hier gevolg aan;
f) beheert het bezit van de sportraad dat door het gemeentebestuur en anderen ter beschikking wordt gesteld;
g) gaat over tot toekenning van toetreding van de verenigingen;
h) geeft advies en maakt dit ter kennis over op de eerstvolgende algemene vergadering.
ARTIKEL 7
De secretaris zorgt voor:
a) het opstellen van de notulen van de algemene vergadering en van het bestuur;
b) het bijhouden van het archief;
c) het administratieve werk;
d) de verzending van de oproepberichten en de briefwisseling.
De secretaris tekent samen met de voorzitter op bevel alle officiële documenten die uitgaan van het bestuur. De ambtenaar aangeduid door de gemeente heeft als functie de secretaris bij te staan bij zijn administratieve taak.
ARTIKEL 8
De penningmeester zorgt voor de bewaring van de gelden van de sportraad op een bankrekening en met de voorzitter, of indien deze afwezig de secretaris ondertekent hij de bevelen tot betaling van de bedragen hoger dan 1.000,00 euro. Lager dan dat bedrag is slechts de handtekening van de penningmeester nodig.
Hij houdt tevens een regelmatig ingevuld kasboek bij.
BEGROTINGEN EN REKENINGEN
ARTIKEL 9
8 dagen voor de algemene vergadering kijken 2 commissarissen, die door de algemene vergadering aangewezen werden, de kasgelden en de rekeningen na.
Zij brengen verslag uit op de algemene vergadering.
ALGEMENE VERGADERING
ARTIKEL 10
De algemene vergadering kan geldig beraadslagen als de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn.
Als dit aantal niet wordt bereikt, wordt een nieuwe vergadering samengeroepen binnen de dertig dagen met dezelfde dagorde. Deze laatste vergadering kan geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige leden.
Wanneer er gestemd wordt over personen of functies is de stemming geheim. Bij een geheime stemming heeft er ingeval staking, een nieuwe stemronde plaats tussen de kandidaten met gelijke stemmen. Wanneer ook deze stemronde geen beslissend resultaat oplevert, is de jongste kandidaat gekozen.
Wijzigingen aanbrengen aan de statuten of aan onderhavig huishoudelijk reglement kan slechts met 2/3 meerderheid der uitgebrachte stemmen.
De besluiten van de algemene vergadering worden genotuleerd door de secretaris en door hem en de voorzitter ondertekend en ter goedkeuring aan de volgende algemene vergadering voorgelegd.
ARTIKEL 11
De uitnodiging van de algemene vergadering geschiedt tenminste 10 werkdagen voor de bijeenkomst en vermeldt de dagorde. De notulen van de vergadering dienen aan de leden bezorgd voor iedere volgende vergadering en uiterlijk binnen de 2 maanden na elke bijeenkomst.
Nieuwe punten kunnen op de dagorde worden gesteld op aanvraag van een stemgerechtigd lid. Deze aanvragen dienen tenminste 5 werkdagen voor de vergadering schriftelijk toe te komen op het secretariaat.
ARTIKEL 12
Bij afwezigheid van de voorzitter wordt de algemene vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter en bij diens afwezigheid door de secretaris. Elke bijeenkomst begint met de goedkeuring der notulen van de voorgaande vergadering. De dagorde wordt besproken in de volgorde waarin ze op het oproepingsbericht voorkomen. Als een bepaald punt wegens gebrek van tijd niet wordt afgehandeld wordt het automatisch verwezen naar de dagorde van de volgende vergadering en dan bij prioriteit behandeld. Bij het begin van de vergadering kan met gewone meerderheid der stemmen beslist worden dat een nieuw punt dringend op de dagorde wordt geplaatst.
Zitting van 25 april 2019
Theaterstuk "Als Heimer Komt": vaststelling deelnameprijs - goedkeuring
Voorgeschiedenis / Feiten en context
• het besluit van 8 april 2019 van het college van burgemeester en schepenen houdende goedkeuring van de organisatie van de voorstelling van het theaterstuk "Als Heimer Komt" op zondag 16 juni 2019 in de schouwburg van gemeenschapscentrum het Koetshuis, Kristus Koninglaan z/n1760 Roosdaal
• de organisatie gebeurt in samenwerking met de Alzheimerliga
• de kostprijs van de voorstelling van het theaterstuk bedraagt 1.450,00 euro
• de deelnameprijs dient vastgesteld te worden
Juridische gronden
• het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
Argumentatie / motivering
• het aantal deelnemers wordt geschat op maximaal 280
• als deelnameprijs wordt door het college van burgemeester en schepenen 8,50 euro/ticket voorgesteld (gebaseerd op de verkoop van een 200-tal tickets)
Adviezen
• het advies van de ouderenadviesraad van 16 april 2019
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel - De deelnameprijs voor de voorstelling van het theaterstuk "Als Heimer Komt" op zondag 16 juni 2019 in de schouwburg van gemeenschapscentrum het Koetshuis, Kristus Koninglaan z/n 1760 Roosdaal wordt vastgesteld op 8,50 euro/ticket.
Zitting van 25 april 2019
Bibliotheek: aanduiden van de vertegenwoordigers van de gebruikers en van de strekkingen in het beheersorgaan - goedkeuring
Voorgeschiedenis / Feiten en context
• het besluit van 3 mei 2002 van de gemeenteraad houdende aanpassing van het beheersorgaan van de plaatselijke openbare bibliotheek aan de bepalingen van het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid, inzonderheid op artikel 2 dat bepaalt dat het beheersorgaan bestaat uit maximum 18 leden, waarvan maximum 9 leden als afgevaardigden van de gemeenteoverheid en maximum 9 vertegenwoordigers van de gebruikers en van de strekkingen
• de kandidaten van de gebruikers en van de strekkingen zijn niet verplicht om de strekking waartoe ze behoren kenbaar te maken
• op 4 januari werd de gemeenteraad voor de periode 2019-2025 geïnstalleerd
Juridische gronden
• de wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt en het Decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact
Argumentatie / motivering
• De volgende afgevaardigen van de gebruikers en van de strekkingen worden voorgedragen door de cultuurraad:
◦ Michel Dedulle, Gasthuisstraat 4 te 1760 Roosdaal
◦ Jan De Bodt, Lombeekstraat 22B bus 2 te 1760 Roosdaal
◦ Emile Van Keerberghen, Varing 38 te 1760 Roosdaal
◦ Gilberte De Permentier, Pamelse Klei 24 bus 6 te 1760 Roosdaal
◦ Mireille Van Pollaert, Koning Albertstraat 174 te 1760 Roosdaal
◦ Riet Van Laethem, Kraanstraat 82 te 1761 Roosdaal
◦ Mieke Massaer, Gasthuisstraat 161 te 1760 Roosdaal
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel - De gemeenteraad stelt, op voordracht van de cultuurraad, de volgende afgevaardigden van de gebruikers en van de strekkingen aan als lid van de raad van bestuur van de plaatselijke openbare bibliotheek:
• Michel Dedulle, Gasthuisstraat 4 te 1760 Roosdaal;
• Jan De Bodt, Lombeekstraat 22B bus 2 te 1760 Roosdaal;
• Emile Van Keerberghen, Varing 38 te 1760 Roosdaal;
• Gilberte De Permentier, Pamelse Klei 24 bus 6 te 1760 Roosdaal;
• Mireille Van Pollaert, Koning Albertstraat 174 te 1760 Roosdaal;
• Riet Van Laethem, Kraanstraat 82 te 1761 Roosdaal;
• Mieke Massaer, Gasthuisstraat 161 te 1760 Roosdaal.
Zitting van 25 april 2019
Gemeentelijk onderwijs: vaststelling van de kalender van de vakanties en verlofdagen van het gemeentelijk basisonderwijs voor het schooljaar 2019-2020
Voorgeschiedenis / Feiten en context
• ten laatste 15 juni vóór aanvang van het volgende schooljaar legt de school de facultatieve vakantiedagen en de pedagogische studiedagen vast
Juridische gronden
• het besluit van 17 april 1991 van de Vlaamse regering tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs en in het deeltijds onderwijs georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap
Argumentatie / motivering
• de personeelsvergadering van 19 maart 2019
• het overleg van 19 maart 2019 van de schoolraad voor het gemeentelijk kleuter- en lager onderwijs
Adviezen
• het advies van 15 april 2019 van het afzonderlijk bijzonder overlegcomité
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel - De kalender der schoolvakanties en verlofdagen van het gemeentelijk basisonderwijs voor het schooljaar 2019-2020 wordt als volgt vastgesteld:
1. Hervatting van de lessen op maandag 2 september 2019.
2. Vrije dagen van het eerste trimester:
• herfstvakantie van maandag 28 oktober 2019 tot en met zondag 3 november 2019.
3. Kerstvakantie van maandag 23 december 2019 tot en met zondag 5 januari 2020.
4. Vrije dagen van het tweede trimester:
• krokusvakantie van maandag 24 februari 2020 tot en met zondag 1 maart 2020.
5. Paasvakantie van maandag 6 april 2020 tot en met zondag 19 april 2020.
6. Vrije dagen van het derde trimester:
• vrijdag 1 mei 2020:Feest van de Arbeid;
• donderdag 21 mei 2020:Hemelvaartsdag;
• vrijdag 22 mei 2020:brugdag;
• maandag 1 juni 2020:Pinkstermaandag.
7. Facultatieve vrije dagen:
• maandag 7 oktober 2019
• donderdag 30 april 2020.
8. Pedagogische studiedagen:
• woensdag 23 oktober 2019;
• vrijdag 13 maart 202.
9. Laatste schooldag op dinsdag 30 juni 2020.
Dirk Evenepoel Wim Goossens An Van den Spiegel Jan Van Den Bosch Linda Van den Eede Kristof Cooreman Johan Van Lierde Tom De Koster Herman Claeys Peggy Bulterijs Eline De Vos Wendy Godaert Emma Van der Maelen Annick Borloo Linda Van Huylenbroeck Marc Devits Jean Timmermans Johan Linthout Emmanuel de Béthune Koen Muyldermans Rudy Bracquez Christiane Bert Dirk Evenepoel Wim Goossens An Van den Spiegel Jan Van Den Bosch Linda Van den Eede Kristof Cooreman Johan Van Lierde Tom De Koster Herman Claeys Peggy Bulterijs Eline De Vos Wendy Godaert Annick Borloo Linda Van Huylenbroeck Marc Devits Jean Timmermans Johan Linthout Emmanuel de Béthune Koen Muyldermans Rudy Bracquez Christiane Bert Linda Van den Eede Linda Van Huylenbroeck Wendy Godaert Marc Devits Eline De Vos Jean Timmermans Peggy Bulterijs Annick Borloo Dirk Evenepoel Kristof Cooreman Rudy Bracquez Jan Van Den Bosch Koen Muyldermans Johan Van Lierde Herman Claeys Wim Goossens Johan Linthout Christiane Bert Emmanuel de Béthune An Van den Spiegel Tom De Koster aantal voorstanders: 10 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Zitting van 25 april 2019
Bijkomend agendapunt ingediend door Groen Roosdaal: gemeenteraadsvoorstel burgerparticipatie tijdens de gemeenteraad - Toegevoegd punt
Juridische gronden
• het decreet lokaal bestuur
Argumentatie / motivering
• er is een kloof tussen burger en politiek. Niet alleen in Roosdaal, maar in elke gemeente is dit een gekend en zeker geen nieuw probleem. Dat is nochtans een gemiste kans; meer participatie stimuleert democratie; democratie die pas begint na de verkiezingen en er niet bij eindigt. Bovendien kennen burgers niet steeds alle mogelijkheden tot participatie
• we moeten actief werken aan meer participatie. De lokale overheid heeft daarvoor de sleutel in handen. Daarom moet participatie gestimuleerd en getrokken worden door de gemeente. Groen heeft enkele voorstellen om participatie van burgers tijdens de gemeenteraad te stimuleren. Iedereen is gebaat met meer inspraak en discussie; dat levert helderdere standpunten en dus betere besluiten op én het vermindert de kloof tussen burger en politiek. Daarom stellen we alvast deze structurele maatregelen voor:
◦ neem in het reglement van de gemeenteraad op dat burgers zelf voorstellen op de agenda kunnen zetten, mits voldoende handtekeningen verzameld werden. Elke burger heeft dit recht op basis het Vlaams decreet Lokaal Bestuur. Maar door het expliciet op te nemen in reglement van de gemeenteraad wordt dit beter bekend gemaakt voor iedereen
"§ 1. De inwoners hebben het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de gemeenteraad in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de gemeenteraad. Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de gemeenteraad kunnen voorlichten. Dat verzoek moet worden gesteund door ten minste 1% van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar waarbij ook de handtekening dienen te worden verzameld
§ 2. Het voorstel wordt ingediend met een formulier dat daartoe ter beschikking wordt gesteld op de gemeentelijke webstek en wordt met een aangetekende brief gestuurd aan de gemeente. Het moet de naam, voornamen, geboortedatum en woonplaats vermelden van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft. De algemeen directeur gaat na of aan die voorwaarden is voldaan
§ 3. Het verzoek moet minstens 14 kalenderdagen voor de dag van de vergadering van de gemeenteraad bij de gemeente ingediend zijn om in de eerstvolgende gemeenteraad te kunnen worden behandeld, zoniet wordt het verzoek behandeld op de daaropvolgende vergadering van de raad
§ 4. De gemeenteraad doet eerst uitspraak over zijn bevoegdheid ten aanzien van de in het verzoekschrift opgenomen voorstellen en vragen. Voorstellen die een aangelegenheid betreffen die niet tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort, zijn niet ontvankelijk. Behoort de aangelegenheid in het voorstel tot de bevoegdheid van de gemeenteraad, dan beslist de gemeenteraad op gemotiveerde wijze welk gevolg aan het voorstel wordt gegeven en hoe dat wordt bekendgemaakt"
◦ voer een vragenkwartiertje voor burgers in vóór elke gemeenteraad. Inwoners, maar ook verenigingen, kunnen in dat kwartier vragen stellen aan het college van burgemeester en schepenen. De indiener van de vraag leest zijn vraag zelf voor zoals hij ze heeft ingediend. Hij moet dus aanwezig zijn. Kan hij er niet bij zijn dan wordt de vraag verdaagd. Er worden maximaal 4 vragen per gemeenteraad behandeld, die schriftelijk of bij voorkeur per mail dienen te worden ingediend en dit ten minste 7 dagen vóór de gemeenteraadszitting. De vragen die niet aan bod komen worden automatisch verdaagd naar de volgende gemeenteraadszitting, waar zij bij voorrang worden behandeld
De vragen moeten concreet en duidelijk worden geformuleerd en hebben betrekking op aangelegenheden van algemeen gemeentelijk belang; ze mogen geen persoonsgebonden materie inhouden. Onderwerpen die volgens de geest van het decreet lokaal bestuur behandeld moeten worden in geheime zitting of aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken, worden niet behandeld
BESLUIT:
10 stemmen ja: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (N-VA), Jean Timmermans (N-VA), Peggy Bulterijs (N-VA), Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
11 stemmen tegen: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Koen Muyldermans (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Tom De Koster (CD&V) en Jan Van Den Bosch (CD&V).
Artikel 1. - De gemeenteraad neemt in het huishoudelijk reglement op dat burgers zelf voorstellen op de agenda kunnen zetten, mits voldoende handtekeningen verzameld werden. Elke burger heeft dit recht op basis het Vlaams decreet Lokaal Bestuur. Maar door het expliciet op te nemen in reglement van de gemeenteraad wordt dit beter bekend gemaakt voor iedereen.
Volgende tekst wordt opgenomen in het huishoudelijk reglement:
"§ 1. De inwoners hebben het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de gemeenteraad in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de gemeenteraad. Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de gemeenteraad kunnen voorlichten. Dat verzoek moet worden gesteund door ten minste 1% van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar waarbij ook de handtekening dienen te worden verzameld.
§ 2. Het voorstel wordt ingediend met een formulier dat daartoe ter beschikking wordt gesteld op de gemeentelijke webstek en wordt met een aangetekende brief gestuurd aan de gemeente. Het moet de naam, voornamen, geboortedatum en woonplaats vermelden van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft. De algemeen directeur gaat na of aan die voorwaarden is voldaan.
§ 3. Het verzoek moet minstens 14 kalenderdagen voor de dag van de vergadering van de gemeenteraad bij de gemeente ingediend zijn om in de eerstvolgende gemeenteraad te kunnen worden behandeld, zoniet wordt het verzoek behandeld op de daaropvolgende vergadering van de raad.
§ 4. De gemeenteraad doet eerst uitspraak over zijn bevoegdheid ten aanzien van de in het verzoekschrift opgenomen voorstellen en vragen. Voorstellen die een aangelegenheid betreffen die niet tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort, zijn niet ontvankelijk. Behoort de aangelegenheid in het voorstel tot de bevoegdheid van de gemeenteraad, dan beslist de gemeenteraad op gemotiveerde wijze welk gevolg aan het voorstel wordt gegeven en hoe dat wordt bekendgemaakt."
Artikel 2. - De gemeenteraad voert een vragenkwartiertje voor burgers in vóór elke gemeenteraad. Inwoners, maar ook verenigingen, kunnen in dat kwartier vragen stellen aan het college van burgemeester en schepenen. De indiener van de vraag leest zijn vraag zelf voor zoals hij ze heeft ingediend. Hij moet dus aanwezig zijn. Kan hij er niet bij zijn dan wordt de vraag verdaagd. Er worden maximaal 4 vragen per gemeenteraad behandeld, die schriftelijk of bij voorkeur per mail dienen te worden ingediend en dit ten minste 7 dagen vóór de gemeenteraadszitting. De vragen die niet aan bod komen worden automatisch verdaagd naar de volgende gemeenteraadszitting, waar zij bij voorrang worden behandeld.
De vragen moeten concreet en duidelijk worden geformuleerd en hebben betrekking op aangelegenheden van algemeen gemeentelijk belang; ze mogen geen persoonsgebonden materie inhouden. Onderwerpen die volgens de geest van het decreet lokaal bestuur behandeld moeten worden in geheime zitting of aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken, worden niet behandeld.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.