BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De tijdelijke politieverordening van 19 februari 2021 van de burgemeester inzake het invoeren van een mondmaskerverplichting in de schoolomgevingen te bekrachtigen.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De tijdelijke politieverordening van 16 maart 2021 van de burgemeester inzake het niet fysiek toelaten van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 25 maart 2021 te bekrachtigen.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 25 februari 2021 worden goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - Het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 25 februari 2021 wordt goedgekeurd.
Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Emma Van der Maelen Jean Timmermans Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Jean Timmermans Christiane Bert Kristof Cooreman Rudy Bracquez Jan Van Den Bosch Annick Borloo Dirk Evenepoel Linda Van Huylenbroeck Wendy Godaert Johan Linthout Tom De Koster Peggy Bulterijs Herman Claeys Koen Muyldermans Jean Timmermans Johan Van Lierde Emmanuel de Béthune Wim Goossens An Van den Spiegel Marc Devits Eline De Vos Linda Van den Eede aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
18 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (N-VA), Tom De Koster (CD&V), Jean Timmermans (N-VA), Jan Van Den Bosch (CD&V), Peggy Bulterijs (N-VA) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
3 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Haviland intercommunale zoals werd aangenomen door de raad van bestuur op 22 februari 2021 goed.
Artikel 2. - De gemeenteraad beslist om de vertegenwoordigers van de gemeente op te dragen de statutenwijziging op de algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 16 juni 2021 goed te keuren.
Artikel 3. - Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en met de kennisgeving aan Haviland intercommunale, p/a Brusselsesteenweg 617 te 1731 Zellik.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt onderstaande gebruikersovereenkomst goed
***
GEBRUIKSOVEREENKOMST KANTOORRUIMTE PROVINCIAAL PLATTELANDSCENTRUM PEERENBOSCH
Tussen de ondergetekenden:
Provincie Vlaams-Brabant, gevestigd te 3010 Leuven, Provincieplein 1, vertegenwoordigd door de deputatie, voor wie optreden de heren Marc Collier, provinciegriffier, Jan Spooren, provinciegouverneur en Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw:
Hierna genoemd: “de provincie”
En de gemeente Roosdaal, gevestigd te 1760 Roosdaal, Brusselstraat 15,
Hier vertegenwoordigd door de heer Koenraad Muyldermans, voorzitter gemeenteraad van bovenvermelde rechtspersoonlijkheid en mevrouw Emma Van der Maelen, algemeen directeur van bovenvermelde rechtspersoonlijkheid.
Hierna genoemd: “de gebruiker”, wordt het volgende overeengekomen:
ARTIKEL 1. VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST
§1. De provincie stelt de hierna vermelde kantoorruimte (hierna genoemd ‘het goed’) van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch te 1760 Roosdaal, Molenstraat 26, ter beschikking:
•100 vierkante meter van het landschapskantoor 1 op de 1ste verdieping van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch zoals aangeduid op de schets in Bijlage 1;
•200 vierkante meter van het landschapskantoor 2 op de 1ste verdieping van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch zoals aangeduid op de schets in Bijlage 1;
Het goed wordt ter beschikking gesteld in de staat waarin het zich op de datum van ondertekening op heden bevindt, gekend door de gebruiker die verklaart het bezichtigd te hebben en geen zichtbare gebreken te hebben vastgesteld. De gebruiker gebruikt het ter beschikking gestelde goed als een goede huisvader binnen de functie waarvoor het bestemd is, namelijk als kantoorfunctie.
§2. De oppervlakte van het goed kan wijzigen ingeval van interne herschikking van de bureauoppervlakte van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch.
Dergelijke wijzigingen worden in onderling overleg vastgelegd in een addendum dat wordt gehecht aan onderhavige overeenkomst.
§3. De gebruiker kan zich bedienen van de kitchenette (o.a. koffieautomaat, vaatwasmachine, combioven, koelkast) en de sanitaire installaties op de 1ste verdieping van het gebouw.
ARTIKEL 2. BEPERKINGEN INZAKE GEBRUIK
§1. Het goed mag enkel gebruikt worden als kantoorruimte.
§2. Het maximum aantal personen dat gebruik mag maken van het goed is beperkt tot het aantal medewerkers tewerkgesteld door de gebruiker. Een lijst van deze medewerkers wordt bij ondertekening van de overeenkomst ter beschikking gesteld van de beheerder. Wijzigingen in de loop van de overeenkomst worden steeds doorgegeven aan de beheerder, zodat deze te allen tijde beschikt over een geactualiseerde lijst.
§3. Eten en drinken is enkel toegelaten in de sociale ruimte.
§4. Het goed is toegankelijk op de dagen en uren dat het geopend is voor het personeel van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch. Buiten de openingsuren en op de sluitingsdata die vermeld worden in Bijlage 1, is het goed niet toegankelijk behalve indien hierover andersluidende afspraken werden gemaakt met de beheerder die als vaste contactpersoon wordt vermeld in bijlage 2.
§5. Het is verboden het goed geheel of gedeeltelijk te verhuren of enige andere gebruiksrechten aan een derde, om niet of ten bezwarende titel, toe te staan.
§6. Bezoekers van de gebruikers:
-mogen de kantoorruimte zelf niet betreden;
-worden opgevangen in de daartoe voorziene en ingerichte ruimten;
-worden steeds door een medewerker van de organisatie vergezeld;
§7. Het is ten strengste verboden dieren mee te nemen of te houden in het goed, met uitzondering van geleidehonden.
ARTIKEL 3. ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN
De gebruiker verbindt zich ertoe het goed in goede staat te bewaren en te onderhouden als een goede huisvader.
De gebruiker verbindt zich ertoe de kosten van alle herstellingen te dragen zoals die krachtens de wet of de gebruiken zouden ten laste van een huurder vallen overeenkomstig artikelen 1754,1755 en 1756 van het Burgerlijk Wetboek. De herstellingen worden uitgevoerd door de provincie. De gebruiker zal op zijn kosten ook andere herstellingen door de provincie laten uitvoeren, voor zover zij veroorzaakt werden door de eigen fout van de gebruiker of door de fout van een persoon, dier of zaak waarvoor hij moet instaan.
De gebruiker verbindt zich ertoe het binnenschilderwerk in goede staat te onderhouden en het goed niet te herschilderen. Indien nodig kan met de provincie overeengekomen worden om het goed door de provincie te laten herschilderen op kosten van de gebruiker.
ARTIKEL 4. PERSOONLIJKE SLEUTELS
De medewerkers van de gebruiker krijgen ieder individueel een programmeerbare sleutel om het hoofdgebouw van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch te kunnen betreden alsook toegang te krijgen tot de parking. Deze sleutel is strikt persoonlijk en mag niet gebruikt worden om andere personen toegang te geven tot het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch.
De gebruiker signaleert eventueel verlies of niet-functioneren van de sleutel onmiddellijk aan de beheerder van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch of zijn vervanger. Bij verlies wordt er tegen betaling een nieuwe sleutel ter beschikking gesteld. Indien de medewerker geen fout treft voor het niet-functioneren van de sleutel, wordt door het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch gratis een nieuwe sleutel ter beschikking gesteld.
ARTIKEL 5. VERGADERINFRASTRUCTUUR
De gebruiker kan mits reservatie gratis gebruik maken van de 8 vergaderzalen en de uitrusting. De uitrusting omvat onder meer beamer, smartboard, videoconferencing en geluidsinstallatie.
Het poetsen van de zalen na gebruik en de catering zijn evenwel te betalen volgens de tarieven vermeld in het verhuurreglement (www.vlaamsbrabant.be/peerenbosch).
Evenementen en vergaderingen tijdens de week en op zaterdag kunnen enkel op aanvraag worden toegestaan door de beheerder, mits het respecteren van alle ter zake geldende voorwaarden zoals beschreven in het verhuurreglement van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch (www.vlaamsbrabant.be/peerenbosch).
De gebruiker respecteert de geldende afspraken uit het verhuurreglement rond het serveren van drank in de vergaderzalen (www.vlaamsbrabant.be/peerenbosch)
ARTIKEL 6. HUISREGELS SITE, PARKING EN AFSPRAKEN BRANDVEILIGHEID
§1. De gebruiker respecteert de huisregels van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch:
-er geldt een algemeen rookverbod in alle gebouwen;
-er is een gescheiden afvalbeheer. Het is verboden afval weg te werpen of te stockeren op de gemeenschappelijke ruimtes. Het is verboden afval, al dan niet vloeibaar, door de aflopen van de keuken, badkamer, toilet of rioolkolken te lozen. Alle onkosten verbonden aan de ontstopping, schoonmaak of herstel ingevolge het niet naleven van dit verbod, worden zonder uitzondering aan de gebruiker doorgerekend;
-er mag geen schade worden berokkend aan de andere gebouwen, serres, wegen en grondpercelen op de site;
-overlast op de site moet te alle tijde vermeden worden. Dit geldt zowel voor overlast die zou ontstaan door de eigen werkzaamheden als door werkzaamheden van personen waarvoor de gebruiker verantwoordelijk is of die zij op het goed ontvangen;
-de erfdienstbaarheden van welke aard ook moeten worden geëerbiedigd;
-er mogen geen veranderingen of wijzigingen aan het Goed worden aangebracht zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de provincie.
§2. Parking
De gebruiker heeft – voor zover er beschikbare vrije parkeerplaatsen zijn - de mogelijkheid om gebruik te maken van de parkeerruimte voor het gebouw. Parkeren op de site kan alleen op de daarvoor voorziene zones.
De provincie draagt geen enkele bewakingsplicht en is niet aansprakelijk voor enige schade of diefstal van voertuigen, aanhangwagens en materieel. Er geldt voor heel de site een maximum snelheid van 20 km per uur en een algemene voorrang van rechts. Voor het overige is de algemene verkeersreglementering van toepassing op de wegen van de site.
§3. Brand
De gebruiker informeert alle personen aanwezig in het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch ten gevolge van zijn activiteiten (o.a. werknemers, bezoekers), over de voor het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch geldende instructies aangaande brand, veiligheid en preventie en ziet erop toe dat deze door hen ook toegepast en opgevolgd worden. Dit houdt onder meer in dat de gebruiker het gebouw onmiddellijk ontruimt bij brandalarm volgens het systeem loper/sluiter, via de aangegeven evacuatiewegen naar de verzamelplaats, ook indien het gaat om een oefening. Alle doorgangen en evacuatiewegen moeten vrij blijven van mogelijke obstakels. Open vuur is niet toegelaten (bv. brandende kaarsen). Deze opsomming is niet-exhaustief en geldt als voorbeeld. Van de ‘gebruiker’ wordt verwacht om met een evenredige vertegenwoordiging deel te nemen aan de opleidingen voor de brandploeg zodat iedere gebruiker in geval van nood zijn deel kan doen.
De gebruiker bezorgt de gebouwbeheerder en zijn afgevaardigde een lijst van alle personen die in verband met zijn/haar activiteiten aanwezig zijn in het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch en actualiseert deze lijst.
ARTIKEL 7. GEBRUIKSVERGOEDING
§1. De gebruiksvergoeding van de verschillende onderdelen (gebruik, schoonmaak, vaste telefonie en kantoormeubilair) van de kantoorruimte is opgenomen in Bijlage 1.
§2. De provincie heeft het recht de vergoedingen in Bijlage 1 jaarlijks eenzijdig aan te passen. De nieuwe tarieven worden schriftelijk overgemaakt aan de gebruiker. De wijzigingen gaan in op 1 januari van het jaar volgend op de kennisgeving van de aanpassing van de tarieven. De nieuwe vergoedingen ingevolge aanpassingen in gebruikte oppervlakte gaan in op het moment van effectief gebruik zoals aangegeven in een addendum.
§3. De gebruiksvergoeding wordt jaarlijks gestort op rekeningnummer BE56 0910 1061 7788, BIC: GKCCBEBB met vermelding van gebruiksvergoeding Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch door ‘naam gebruiker’.
ARTIKEL 8. ALGEMENE BEPALINGEN INZAKE VERGOEDINGEN
§1. Verplichte vergoedingen
De gebruiker is jaarlijks een verplichte forfaitaire vergoeding voor het gebruik per m2 verschuldigd zoals vermeld in Bijlage 1, deze bijdrage wordt berekend op basis van het gebruikte aantal m2 van de gebruiker in Bijlage 2.
Deze verplichte vergoeding omvat de kosten voor verwarming, elektriciteit, water, dagelijks onderhoud en herstellingen, periodiek onderhoud, technisch onderhoud, bewaking en verzekering (met vrijstelling). In het bedrag zitten eveneens alle belastingen en taksen van gemeentelijke, provinciale of federale overheden of andere openbare besturen, verbonden aan het goed of zijn gebruik, met inbegrip van de onroerende voorheffing, en dit in verhouding met het goed dat hij in bruikleen heeft gekregen. De principes van rationeel energie- en waterverbruik worden toegepast.
Voor landschapskantoor 2 zijn het gebruik en de vergoeding voor schoonmaak en kantoormeubilair verplicht.
§2. Optionele vergoedingen
Volgende kosten zijn optioneel voor landschapskantoor 1 en 2: vaste telefonie (per nummer) (zie ook art. 10).
Schoonmaak en kantoormeubilair zijn optioneel voor landschapskantoor 1, maar verplicht voor landschapskantoor 2.
Indien voor landschapskantoor 1 niet wordt geopteerd voor schoonmaak via de provincie staat de Gebruiker zelf in voor de reguliere schoonmaak van het Goed. De provincie kan te allen tijde controles uitvoeren en indien de provincie dit noodzakelijk acht kan ze de schoonmaak laten uitvoeren op kosten van de Gebruiker.
Bijlage 2 omvat de inventarislijst met de goederen en diensten waarvoor de gebruiker een jaarlijkse optionele onkostenvergoeding betaalt.
§3. Jaarlijkse vergoeding
De gebruiker gaat akkoord:
•dat op basis van de inventarislijst een afrekening wordt opgesteld voor de periode van 1 januari t.e.m. 31 december van het jaar waarin de geactualiseerde inventarislijst wordt opgesteld
•dat afwijkingen in de periode voor of na het opstellen van de inventarislijst niet in rekening worden gebracht.
De gebruiker controleert deze inventarislijst en afrekening en formuleert zijn schriftelijk akkoord of niet-akkoord binnen de 10 dagen na afgifte van de inventarislijst en afrekening aan de provincie. Indien dit niet gebeurt, wordt verondersteld dat de gebruiker akkoord gaat met de inventarislijst en de afrekening.
Aanpassingen aan deze inventarislijst door de gebruiker dienen ten laatste op 1 december overgemaakt te worden aan de provincie voor het daaropvolgende jaar.
ARTIKEL 9. MEUBILAIR
De provincie stelt aan de gebruiker meubilair ter beschikking tegen vergoeding zoals bepaald in Bijlage 1:
-voor landschapskantoor 1 is dit optioneel;
-voor landschapskantoor 2 is dit verplicht.
De gebruiker kan zelf aangeven wat de juiste noden en wensen zijn voor het gebruik ervan. Een werkpost kan bestaan uit een bureauset. De bureauset is samengesteld uit een bureau, bureaustoel en ladeblok die ter beschikking wordt gesteld. Voor werkposten die tegenover elkaar gesitueerd zijn, wordt een tussenschot voorzien. De werkpost zoals gewenst wordt ter beschikking gesteld tegen de prijzen vermeld in Bijlage 1.
Hoge en lage kasten kunnen eveneens tegen forfaitaire prijzen ter beschikking gesteld worden zoals vermeld in de Bijlage 1.
Materiaal dat door de provincie ter beschikking werd gesteld, wordt bij defect gratis vervangen of hersteld op voorwaarde dat het correct beheerd en gebruikt werd. Ingeval van nalatigheid zal de gebruiker de kosten voor het vervangen of herstellen van het materiaal betalen. Het vervangen of herstellen gebeurt door de provincie zelf. De provincie bepaalt het tempo van de vervanging en garandeert de goede werking van het materiaal.
Mits akkoord van de provincie mag de gebruiker andere meubels, apparatuur of materiaal op het kantoor gebruiken. Van alle roerende goederen wordt bij gehouden wie de eigenaar is van het roerend goed in kwestie, en indien de provincie eigenaar is, tegen welke forfaitaire onkostenvergoeding per jaar het materiaal ter beschikking wordt gesteld.
ARTIKEL 10. TELEFONIE
De gebruiker kan voor vaste telefonie gebruik maken van de provinciale telefooncentrale. Indien de provincie de bestaande contracten of bedragen zou wijzigen, of het intern telefoonsysteem aanpassen, kan de gebruiker opteren om mee aan te passen of af te zien van deze service.
Per gebruiker wordt er maximum één telefoonnummer en één telefoontoestel toegekend, conform de uitrusting die op dat moment ter beschikking staat van de provinciale diensten.
De gebruiker betaalt een forfaitaire onkostenvergoeding per toegekend telefoonnummer zoals vermeld in Bijlage 1.
Deze forfait omvat
a) het aanmaken van een telefoonnummer, het gebruik van het toestel en de telefooncentrale, de ondersteuning en dienstverlening in geval van problemen. Indien er éénmalig uitzonderlijke kosten zijn (bv. omwille van complexe doorschakelingen van telefoonnummers en ingrijpende wijzigingen aan de configuratie), zullen deze kosten afzonderlijk gefactureerd worden aan de Gebruiker.
b) de gesprekskosten voor een ‘redelijk gebruik’. Indien wordt vastgesteld dat de Gebruiker abnormaal veel internationaal of naar betaalnummers belt, zullen deze kosten (samen met een administratieve kost) extra in rekening gebracht worden.
Het aantal lijnen, toestellen en de forfaitaire onkostenvergoeding worden bijgehouden op de inventarislijst van Bijlage 2.
Materiaal dat door de provincie ter beschikking werd gesteld en defect raakt wordt gratis vervangen of hersteld op voorwaarde dat het correct beheerd en gebruikt werd. Ingeval van nalatigheid zal de gebruiker de kosten voor het vervangen of herstellen van het materiaal betalen. Het vervangen of herstellen gebeurt door de provincie zelf. De provincie bepaalt het tempo van de vervanging en garandeert de goede werking van het materiaal.
ARTIKEL 11. INFORMATICA EN KANTOORMATERIAAL
§1. Informatica
De gebruiker voorziet een eigen internetaansluiting, hard- en software.
De gebruiker krijgt toegang tot het afgeschermde en beveiligde WIFI dat op de volledige verdieping beschikbaar is. In geval van misbruik kan het toegangsrecht wijzigen.
De gebruiker kan enkel gebruik maken van de provinciale netwerkomgeving en hard- en software ter beschikking krijgen, indien hiervoor een afzonderlijke overeenkomst met de provincie wordt opgesteld.
§2. Kantoorbenodigdheden
De gebruiker dient zelf te voorzien in kantoormateriaal, andere dan deze vermeld in artikel 11.
ARTIKEL 12. HOOFDELIJKHEID
De gebruiker is hoofdelijk en ondeelbaar gehouden ten aanzien van de provincie met betrekking tot de uitvoering van deze overeenkomst.
ARTIKEL 13. BEZOEKRECHT
Gedurende de ganse looptijd van deze bruikleenovereenkomst zal de provincie of zijn afgevaardigde het goed mits voorafgaande afspraak met de gebruiker mogen bezichtigen.
ARTIKEL 14. AFSTAND VAN VERHAAL - Verzekering & Vrijwaring
De gebruiker is verantwoordelijk voor de schade aangebracht aan het gebouw, de infrastructuur en aan het materiaal, zowel door hemzelf als door zijn aangestelde of bezoekers van de gebruiker.
De provincie heeft een uitgebreide brandpolis voor haar gebouwen en materialen onroerend door bestemming, afgesloten waarbij een afstand van verhaal werd opgenomen, behoudens opzet en kwaadwilligheid en dit voor niet-commercieel gebruik. Deze afstand van verhaal wordt toegekend ten voordele van de gebruiker. Evenwel blijft de vrijstelling van de polis (2.500 euro per schadegeval) aangevuld met de niet-verzekerde schade in de voornoemde uitgebreide brandpolis, ten laste van de gebruiker, tenzij de aansprakelijkheid van de provincie of overmacht kan aangetoond worden en dit voor schade aan gebouw en infrastructuur.
De eigen materialen van de gebruiker zijn niet opgenomen in de brandpolis van de provincie en de gebruiker kan ervoor opteren om dit samen met de vrijstelling te verzekeren bij een erkende verzekeringsmaatschappij.
De gebruiker verbindt er zich toe om afstand van verhaal te verlenen ten voordele van de provincie voor elke schade die hij zou kunnen oplopen naar aanleiding van het gebruik van het goed. Hij verplicht er zich toe om deze afstand van verhaal mee te delen aan zijn verzekeraars zodat deze tegenstelbaar is aan de betrokken verzekeraar.
Tot slot vrijwaart de gebruiker de provincie voor elk verhaal van derden van welke aard ook die zijn oorsprong rechtstreeks of onrechtstreeks zou kunnen vinden in deze overeenkomst.
ARTIKEL 15. TOEPASSELIJKE REGELGEVING EN BEVOEGDHEID
§1. Alle geschillen waartoe deze overeenkomst aanleiding zou kunnen geven, vallen onder de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van Leuven. Partijen komen overeen dat op deze overeenkomst het Belgisch recht van toepassing is.
§2. De partijen verklaren dat onderhavige overeenkomst onderworpen is aan de artikelen 1875 tot en met 1891 van het Burgerlijk Wetboek, tenzij hiervan in onderhavige overeenkomst zou worden afgeweken. De partijen komen overeen en aanvaarden uitdrukkelijk dat onderhavige overeenkomst geen huurovereenkomst is.
ARTIKEL 16. REGISTRATIE VAN DE GEBRUIKSOVEREENKOMST
De provincie belast zich met de registratie van deze overeenkomst. Partijen komen overeen dat de kosten van registratie door de provincie aan het bevoegde registratiekantoor worden betaald en daarna worden verhaald op de gebruiker.
ARTIKEL 17. INWERKINTREDING, DUUR EN BEEINDIGING
§1. De gebruiksovereenkomst wordt gesloten voor de duur van 9 jaar, ingaand op 1 juni 2021.
De overeenkomst kan niet verlengd worden.
§2. De partijen kunnen de overeenkomst op ieder ogenblik eenzijdig beëindigen per aangetekende brief, mits het respecteren van een opzegperiode van 6 maanden. Deze opzegperiode vangt aan op de eerste dag van de maand volgend op deze waarin de aangetekende brief werd verstuurd.
De partijen kunnen de overeenkomst vervroegd beëindigen in onderling overleg. Deze beëindiging wordt uitdrukkelijk vastgelegd in een addendum bij deze overeenkomst.
§3. De gebruiker dient het goed aan de provincie, uiterlijk bij het einde van onderhavige overeenkomst, terug te geven in de staat zoals het zich bevond bij het begin van de overeenkomst behoudens overmacht, ouderdom of slijtage ingevolge een normaal gebruik.
§4. Door de gebruiker uitgevoerde werken waarmee de provincie instemde, mogen behouden blijven. De mogelijke meerwaarde die uit deze werken voortvloeit, geeft de gebruiker geen recht op enige schadevergoeding.
§5. Deze overeenkomst heft de vorige mondelinge of schriftelijke overeenkomsten die mogelijk reeds tussen de contracterende partijen werden afgesloten inzake het gebruik van het goed op.
ARTIKEL 18. BIJLAGEN
Bijlage 1. Gebruiksvergoedingen kantoorruimte en openingsuren
Bijlage 2. Inventarislijst op maat van de gebruiker + aanduiding vaste contactpersoon voor de provincie en voor de gebruiker
Opgemaakt te Roosdaal, op 26 maart 2021, in drie exemplaren, waarvan
één voor de registratie.
De provincie Vlaams-Brabant,
Ter uitvoering van de beslissing dd. ........................... van de deputatie van de provincie Vlaams -Brabant
Namens de deputatie,
Marc COLLIERJan SPOORENTom Dehaene
provinciegriffïer provinciegouverneurgedeputeerde voor landbouw
Namens de gebruikers,
Koenraad Muyldermans Emma Van der Maelen
voorzitter gemeenteraad algemeen directeur
Bijlage 1. Gebruiksvergoedingen kantoorruimte Provincie Plattelandscentrum Peerenbosch en openingsuren
Tabel 1. Vergoedingen landschapskantoor 1 Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch
Landschapskantoor 1 – 100 m²Eenheidsprijs € per jaar
Gebruik ruimte (verplicht)€ 120/m²/jaar
Poetsen (verplicht)€ 25/m²/jaar
Telefonie via VOIP-centrale 10 nr’s (optioneel)€ 160/nr /jaar
Tabel 2. Vergoedingen landschapskantoor 2 Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch
Landschapskantoor 2 – 200 m²Eenheidsprijs aankoopEenheidsprijs € per jaar
Gebruik ruimte (verplicht)€ 120/m²/jaar
Poetsen (optioneel)€ 25/m²/jaar
Telefonie via VOIP-centrale (optioneel)€ 160/nr /jaar
Bureaustoel (optioneel)€ 563€ 37,3
Bureau zit-sta elektrisch verstelbaar (optioneel)€ 838€ 55,86
Bureau verstelbaar met zwengel (optioneel)€ 631€ 31,54
Ladenblok inclusief pennenlade (optioneel)€ 195€ 9,74
Lage kast 1.8 breed – legplanken (optioneel)€ 939€ 46,97
Hoge kast 1.8 m breed – legplanken (optioneel)€ 1.171€ 58,57
Hoge kast 2.5 m – legplanken (optioneel)€ 1.277€ 63,84
Tussenschotten 1 per twee bureaus (optioneel)€ 358€ 17,90
Openings- en sluitingstijden van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch
Het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch is geopend tussen 07.00 uur en 18.00 uur. Gebruikers kunnen het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch enkel betreden indien melding en goedkeuring van de beheerder of zijn aangestelde. De nodige toegangsrechten zullen dan op de sleutels geprogrammeerd worden. Gebruikers kunnen altijd langs de normale toegangsdeur aan de voorzijde van het gebouw naar buiten.
Sluitingsdagen site: zaterdagen, zondagen, wettelijke feestdagen, 11 juli, 2 en 15 november en werkdagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar.
In geval van problemen wordt er in eerste instantie contact opgenomen met de conciërge op het nummer 0470/851599 of bij de beheerder op 0477/742148
Evenementen en vergaderingen tijdens de week en op zaterdag kunnen enkel op aanvraag worden toegestaan mits het respecteren van alle ter zake geldende voorwaarden zoals beschreven in het verhuurreglement van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch (www.vlaamsbrabant.be/peerenbosch).
De verluchting en verwarming wordt na 17.00 uur op een lagere stand gezet tenzij er vergaderingen of evenementen plaatsvinden.
Bijlage 2. Inventarislijst gebruiker gemeente Roosdaal
Jaarlijkse gebruiksvergoeding landschapskantoor 2 Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch door gemeente Roosdaal
Landschapskantoor 1 – 100 m²Eenheidsprijs € per jaarAantalTotaal € per jaar
Gebruik ruimte (verplicht)€ 120/m²/jaar102€ 12.240
Poetsen (verplicht)€ 25/m²/jaar102€ 2.550
Telefonie via VOIP-centrale
10 nr’s (optioneel)€ 160/nr /jaar0€ 0
TOTAAL€ 14.790
In het kader van de uitvoering van deze overeenkomst, worden de volgende personen aangeduid als vaste contactpersonen:
Voor de provincie De heer Yves Hendrickx
Beheerder Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch
e-mail: Yves.Hendrickx@vlaamsbrabant.be
tel. 054 32 08 46
gsm 0477 74 21 48
Voor de gebruiker Mevrouw Emma Van der Maelen
Algemeen directeur
email: emma.vandermaelen@roosdaal.be
gsm 0473 34 78 30
***
Artikel 2. - De gemeenteraad geeft de heer Koenraad Muyldermans, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Emma Van der Maelen, algemeen directeur de opdracht de gebruikersovereenkomst te ondertekenen.
Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Emma Van der Maelen Jean Timmermans Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Jean Timmermans Peggy Bulterijs Linda Van den Eede Wim Goossens Koen Muyldermans Annick Borloo Jan Van Den Bosch Christiane Bert Kristof Cooreman Dirk Evenepoel An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Johan Linthout Herman Claeys Jean Timmermans Wendy Godaert Johan Van Lierde Emmanuel de Béthune Rudy Bracquez Tom De Koster Eline De Vos Marc Devits aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 2 Goedgekeurd
BESLUIT:
19 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Linda Van den Eede (N-VA), Johan Linthout (CD&V), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (N-VA), Tom De Koster (CD&V), Jean Timmermans (N-VA), Jan Van Den Bosch (CD&V), Peggy Bulterijs (N-VA) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
2 stemmen tegen: Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
Artikel 1. - De gemeenteraad verleent een gunstig advies betreffende de aanvraag tot principieel akkoord het bouwen van een eengezinswoning in een woonuitbreidingsgebied te Roosdaal op een perceel gelegen: Ninoofsesteenweg ZN, afd. 1 sectie E nr. 236 H 2.
De gemeenteraad motiveert zijn standpunt als volgt:
DEEL 1: WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN
Beknopte beschrijving van de aanvraag
Er wordt een principieel akkoord gevraagd voor het bouwen van een eengezinswoning in een woonuitbreidingsgebied te Roosdaal
Wetgeving en reglementering
-het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen en latere wijzigingen
-het koninklijk besluit van 7 maart 1977 houdende vaststelling van het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse
-de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerpgewestplannen (Belgisch Staatsblad van 23 augustus 1997)
-de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
Planologische context
Gewestplannen
De aanvraag situeert zich in het bij koninklijk besluit van 7 maart 1977 vastgestelde gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse met bestemming ‘woonuitbreidingsgebied’.
De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.
Het ingediend project stemt niet overeen met de planologische voorschriften gevoegd bij het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse.
In afwijking van de gewestplanvoorschriften bepaalt artikel 5.6.6 van de VCRO volgende:
§ 2. Buiten de gevallen, vermeld in § 1, en onverminderd de gevallen, toegelaten bij artikel 5.1.1 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, kan een omgevingsvergunning voor het bouwen van woningen of voor het verkavelen van gronden in woonuitbreidingsgebied eerst worden afgeleverd, indien de aanvrager beschikt over een principieel akkoord van de deputatie.
In een principieel akkoord bevestigt de deputatie dat de vooropgestelde ontwikkeling ingepast kan worden in het lokaal woonbeleid, zoals vormgegeven in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en desgevallend in andere openbare beleidsdocumenten. De deputatie wint daaromtrent het voorafgaand advies van de gemeenteraad in. Dat advies is bindend in zoverre het negatief is. Indien de gemeenteraad geen advies aflevert binnen een termijn van negentig dagen, ingaande de dag na deze van de betekening van de adviesvraag, kan aan deze adviesverplichting worden voorbijgegaan.
Een principieel akkoord verplicht de gemeente ertoe om binnen het jaar een voorontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan of plan van aanleg op te maken.
De Vlaamse Regering kan nadere materiële en procedurele regelen bepalen voor de toepassing van deze paragraaf.
§ 3. De bepalingen van § 1 en § 2 vinden toepassing ten aanzien van bouwprojecten of verkavelingen waarvoor de vergunningsaanvragen vanaf de inwerkingtreding van het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid betekend worden bij het college van burgemeester en schepenen, of, bij toepassing van de procedure, vermeld in artikel 4.7.1, § 1, 2°, de Vlaamse Regering of de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar.
De deputaties leveren hun principiële akkoorden vanaf de inwerkingtreding van het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid af met toepassing van § 2. Principiële akkoorden die voorheen werden afgeleverd op grond van de Omzendbrief
RO/2002/03 van 25 oktober 2002 « in verband met het opmaken van een gemeentelijke woonbehoeftestudie en het ontwikkelen van woonuitbreidingsgebieden met of zonder woonbehoeftestudie » sorteren vanaf voormelde inwerkingtredingsdatum het gevolg, vermeld in § 2, eerste lid.
Bijzondere plannen van aanleg
De aanvraag is niet gelegen binnen de contouren van een definitief goedgekeurd bijzonder plan van aanleg (BPA).
Ruimtelijke uitvoeringsplannen
De aanvraag is niet gelegen binnen de contouren van een definitief goedgekeurd ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).
Rooilijnplannen
De rooilijn van de N8
Ruimtelijk structuurplan Roosdaal
Dit woonuitbreidingsgebied werd reeds gedeeltelijk aangesneden door Providentia.
Het gebied ligt echter tegen de Berchembosbeek aan en ook de vallei van de Nattemeersbeek loopt er doorheen. Het is dus onmogelijk om de volledige oppervlakte ervan ook werkelijk te gebruiken vanwege de drassige grond. Daarenboven hebben deze beekvalleien, en de oude boskernen erlangs een belangrijke biologische waarde. De verspreide boskernen maken deel uit van de ecologische structuur van Roosdaal. Het feit dat dit alluviaal gebied een aaneensluitende entiteit vormt met het grotere hydrologisch geheel van de Dender maakt het voor natuur en natuurontwikkeling interessant. Van een verdere ontwikkeling van woonvoorzieningen moet hier dus eerder worden afgezien.
Vergunningscontext
Perceelnummer: afd. 1 sectie E nr. 236 H 2
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
-op 8 december 2014 werd een stedenbouwkundige vergunning (B.1E.1989/105-2014/78) voor het bouwen van een verkoopsruimte met appartement na slopen bestaand gebouw afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen.
-op 25 februari 2013 werd een verkavelingsvergunning (V.1E.2012/32) voor 1 nieuwe kavel voor een eengezinswoning in open verband afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen. Er werd op 19 oktober 2020 verzaakt aan de verkaveling.
-op 8 april 2019 werd een negatief stedenbouwkundig attest (A2.2018/5) voor 1 nieuwe kavel voor een eengezinswoning in open verband afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen.
Stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwaterverordening
Niet van toepassing.
Toegankelijkheidsverordening, van kracht sinds 1 maart 2010, gewijzigd door de Vlaamse Regering op 18 februari 2011
Niet van toepassing.
Algemene gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het bouwen en verkavelen in de gemeente Roosdaal
De aanvraag voldoet aan de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het bouwen en verkavelen in de gemeente Roosdaal, definitief vastgesteld door de gemeenteraad van Roosdaal in zitting van 24 juni 2010, goedgekeurd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant op 16 september 2010, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 8 oktober 2010.
Externe adviezen
In overeenstemming met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening werden er geen adviezen ingewonnen.
DEEL 2: VERENIGBAARHEID MET DE GOEDE RUIMTELIJKE ORDENING
Openbaar onderzoek
Volgens artikels 16 tot 23 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 26 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning werd er geen openbaar onderzoek georganiseerd.
Beschrijving van de omgeving en project
De Ninoofsesteenweg is een gewestweg (N8). Het perceel, waarop de aanvraag van toepassing is, behoort tot de deelgemeente Pamel. Door de aanwezige bebouwing met infrastructuur is de ordening van het gebied gekend. Het terrein is onbebouwd en braakliggend. Voor het terrein is een busstop ingericht. Het linker aanpalend perceel is bebouwd met een handelsgebouw met conciërgewoning. Het rechter aanpalend perceel is bebouwd met een eengezinswoning in open verband. Het achterliggend perceel is bebouwd met een eengezinswoning in open verband en een vrijstaand bijgebouw. Deze eengezinswoning heeft zijn toegang langs de Poelkbeekstraat. De omgeving geeft een landelijke indruk.
De aanvraag omvat een principieel akkoord voor een woonuitbreidingsgebied Pamel te Roosdaal, nl.:
-de bebouwbare woongebieden (binnengebieden, onbebouwde percelen) in de omgeving en de haalbaarheid van de ontwikkeling ervan;
-de planning en de realiseerbaarheid van het bindend sociaal objectief en de eventuele interferentie van de in de aanvraag voorgestelde ontwikkeling met het (sociaal) woonbeleid.
De bebouwbare woongebieden (binnengebieden, onbebouwde percelen) in de omgeving en de haalbaarheid van de ontwikkeling ervan.
Er zijn verschillende concrete projecten lopende zijn voor het ontwikkelen van bebouwbare woongebieden door private investeerders, gelegen in binnengebieden in de hoofdkern van Pamel, namelijk:
-Kattemkets: 29 eengezinswoningen
Dit project is grotendeels gerealiseerd en zit in de eindfase
-Korenbloemweg: 62 eengezinswoningen en 5 meergezinswoningen
Dit project is hangende bij de raad voor vergunningenbetwistingen
-Hoogstraat-Ledebergstraat: 6 eengezinswoningen en 4 meergezinswoningen
Dit project werd reeds meermaals besproken en ingediend. Op korte termijn wordt een nieuwe aanvraag verwacht.
-Hoogstraat-Profetenstraat: 55 eengezinswoningen en 3 meergezinswoningen
Dit project is momenteel in beginfase van uitvoering. De wegenis werd gerealiseerd en de eerste aanvragen tot omgevingsvergunning zijn lopende
In de directe omgeving zijn enkele onbebouwde percelen, beperkt in oppervlakte. Voornamelijk bestemd voor eengezinswoningen.
De planning en de realiseerbaarheid van het bindend sociaal objectief en de eventuele interferentie van de in de aanvraag voorgestelde ontwikkeling met het (sociaal) woonbeleid.
Roosdaal had bij de nulmeting op 31 december 2007 122 sociale huurwoningen op haar grondgebied. Er werd een Bindend Sociaal Objectief (BSO) opgelegd van 75. Tegen 2025 moet de gemeente op haar grondgebied 75 bijkomende sociale huurwoningen realiseren. Bij de voortgangstoets op 31 december 2019 werd het gerealiseerde en geplande sociaal woonaanbod vergeleken met het sociaal woonaanbod in de nulmeting. Er werden 12 bijkomende huurwoningen gerealiseerd. Door deze beperkte toename werd Roosdaal ondergebracht in categorie 2 ‘de gemeente volgt het groeipad niet’. Er werd een plan van aanpak opgemaakt en aan Wonen-Vlaanderen bezorgd. Na de beoordeling van dit plan van aanpak is de gemeente ingedeeld in categorie 2b. Hierdoor zal de gemeente in 2021 een samenwerkingsovereenkomst met een sociale woonorganisatie of een openbaar bestuur moeten afsluiten.
De meting van het sociaal woonaanbod op 31 december 2020 is nog niet officieel gekend. Er werd navraag gedaan bij het SVK Webra en de SHM Providentia, die actief zijn in de gemeente. Het SVK Webra heeft in 2020 9 panden in beheer in Roosdaal, hier is bijgevolg geen toename tegenover 2019. Tegenover de nulmeting zorgt dit nog steeds voor een
resultaat van -1. SHM Providentia heeft in 2020 geen bijkomende huurwoningen gerealiseerd. In 2020 is het aantal gerealiseerde huurwoningen bijgevolg niet toegenomen.
Providentia heeft in Roosdaal nog grondreserves, waar zij koop- en huurwoningen willen realiseren. Er zal in 2021 overleg zijn met de gemeente over de mogelijkheden, gezien de gemeente een voorkeur heeft voor kleinschalige huurprojecten en een beperkt aantal koopwoningen. In het project in de Derrevoortstraat zijn momenteel 7 huurwoningen voorzien. In een volgende fase van het project wenst Providentia nog bijkomende huurwoningen te realiseren. Ook hierover zal er de komende maanden nog overleg zijn met de gemeente, gezien de voorkeur voor kleinere projecten.
Binnen de verplichtingen van ‘het richtlijnenkader activiteiten besluit lokaal woonbeleid van 16 november 2018’ moet er tegen eind 2021 een door het college van burgemeester en schepenen (of de gemeenteraad) goedgekeurde visie op sociaal wonen zijn. Deze visie zal rekening houden met het bestaande sociaal woonaanbod van de lokale sociale woonactoren, afgezet tegenover de wachtlijsten. De verkoop- en renovatieplanning van de sociale huisvestingsmaatschappij, het groeipad van het sociaal verhuurkantoor, de geplande nieuwe sociale woonprojecten en de strategische keuzes van de sociale huisvestingsmaatschappij worden hierbij mee in beschouwing genomen. De gemeente zal ook rekening houden met kwalitatieve informatie, zoals woonnoden en vragen van specifieke doelgroepen. Vanaf 2022 zal deze visie toegepast worden.
Hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat er veranderingen op komst zijn voor de sociale woonactoren. Tegen 1 januari 2023 wil de Vlaamse Regering komen tot sociale woonmaatschappijen, waarbij sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren één woonactor vormen, met slechts één speler (‘woonmaatschappij’) per gemeente. Binnen dit kader zal de gemeente tegen 31 oktober 2021 een door de gemeenteraad gedragen voorstel van werkingsgebied aan de Vlaamse regering te bezorgen.
De gemeente zal in 2021 enkele beslissingen nemen die het sociaal woonbeleid meer vorm zal geven. Dit zal bepalend zijn voor de realiseerbaarheid van het bindend sociaal objectief.
Gezien de beperkte perceelsoppervlakte komt dit perceel niet in aanmerking voor ontwikkeling van een sociaal woonaanbod.
Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening
Het project situeert zich binnen het woonuitbreidingsgebied ‘Poelk’, een reeds gedeeltelijk ontwikkeld woonuitbreidingsgebied. Het betreffende perceel situeert zich langs de Ninoofsesteenweg, binnen een reeds bebouwde zone. Rechts van het perceel en achter het perceel situeert zich een woonlint (landelijk woongebied). Links van het perceel situeert zich een recent vergunde verkoopsruimte. Het perceel is niet gelegen in de directe beekvallei en er zijn geen bijzondere natuurwaarden volgens de biologische waarderingskaart.
Het bouwen van een eengezinswoning is inpasbaar in de omgeving, situeert zich binnen de reeds bebouwde zone en zorgt niet voor verdere aansnijding van onontwikkeld woonuitbreidingsgebied.
Algemene conclusie
Het perceel kan bestemd worden voor het oprichten van een eengezinswoning.
Advies
Gunstig.
Artikel 2. - Een afschrift van deze beslissing wordt verzonden aan Provincie Vlaams-Brabant, dienst ruimtelijke planning, Provincieplein 1 te 3010 Leuven.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Onderstaande samenwerkingsovereenkomst tussen Haviland Intercommunale en de gemeente Roosdaal wordt goedgekeurd:
--------------------
SAMENWERKINGSOVEREENKOMST DIENSTVERLENING
Handhaving ruimtelijke ordening
TUSSEN DE GEMEENTE ROOSDAAL EN HAVILAND
Tussen enerzijds,
De gemeente Roosdaal zoals vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, met kantoren gevestigd te Brusselstraat 15 te 1760 Roosdaal, vertegenwoordigd in de persoon van de heer Wim Goossens, burgemeester, en mevrouw Emma Van der Maelen,algemeen directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 25 maart 2021;
hierna genoemd ‘de OPDRACHTGEVER’
en anderzijds,
HAVILAND INTERCOMMUNALE - Intergemeentelijk Samenwerkingsverband voor de Ruimtelijke Ordening en de Economische-Sociale Expansie van het Arrondissement Halle-Vilvoorde, met maatschappelijke zetel te 1731 Zellik-Asse, Brusselsesteenweg 617, vertegenwoordigd door de heer Walter De Donder, voorzitter, en de heer Jan Erkelbout, ondervoorzitter, handelend als bijzonder gevolmachtigden in uitvoering van de beslissing van de Raad van Bestuur van 23 april 2019;
hierna genoemd ‘HAVILAND’
samen genoemd ‘partijen’
wordt overeengekomen hetgeen volgt:
Artikel 1: VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST
§1.Conform het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (hierna genoemd ‘Decreet Lokaal Bestuur’) en overeenkomstig artikel 4 van haar statuten heeft HAVILAND tot doel “haar deelnemers bij te staan bij de uitvoering van hun taken door het verlenen van ondersteunende diensten, door de samenwerking tussen de gemeenten te bevorderen en door de ontwikkelingsinitiatieven in het belang van de groep van de aangesloten gemeenten en de regio ervan te nemen en/of te bestendigen” binnen bepaalde beleidsdomeinen.
§2. In het kader van deze dienstverlening geeft de OPDRACHTGEVER aan HAVILAND de volgende opdracht:
• ONDERSTEUNING HANDHAVING RUIMTELIJKE ORDENING
§3.Onderhavige overeenkomst heeft tot doel de voorwaarden en modaliteiten van deze samenwerking vast te leggen.
Artikel 2: TOEWIJZING EN AANVAARDING VAN DE OPDRACHT
§1.De toewijzing en aanvaarding van deze opdracht gebeuren onder voorwaarde van een positieve beslissing daaromtrent door de bevoegde beslissingsorganen van HAVILAND en de OPDRACHTGEVER. De OPDRACHTGEVER bezorgt HAVILAND een kopie van het door het bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de toewijzing.
§2.In geval van toewijzing door de OPDRACHTGEVER wordt de aanvaarding van de opdracht geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van het bevoegde beslissingsorgaan van HAVILAND. Dit kan de eigenlijke aanvaarding van de opdracht steeds weigeren, in geval van schending van het Decreet Lokaal Bestuur, van de statuten van HAVILAND of van bepalingen uit onderhavige samenwerkingsovereenkomst, voor zover daarvan niet overeenkomstig art. 4, §2 is afgeweken. HAVILAND bezorgt de OPDRACHTGEVER kopie van het door haar bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit dienaangaande.
§3. De toewijzing van de opdracht door de OPDRACHTGEVER aan HAVILAND is niet onderworpen aan de wetgeving overheidsopdrachten, op grond van de in-house-vrijstelling overeenkomstig art. 30 van de Wet Overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
Op eventuele in opdracht van HAVILAND als aanbestedende overheid door derden uit te voeren leveringen, diensten of werken is de wetgeving overheidsopdrachten wel onverkort van toepassing, dit zowel wat betreft de plaatsing als de uitvoering van de opdracht.
Artikel 3: OMSCHRIJVING VAN DE OPDRACHT:
§1.HAVILAND zal voor de in artikel 1 bepaalde opdracht zorgen voor:
De uitvoering conform de projectfiche in bijlage welke integraal deel uitmaakt van deze overeenkomst.
Bij de uitvoering van de opdracht werd in samenspraak met de OPDRACHTGEVER bepaald dat de volgende taken door HAVILAND zullen worden behartigd:
De verantwoordelijke/projectleider van HAVILAND werkt nauw samen met de OPDRACHTGEVER en zorgt voor een open communicatie. HAVILAND wil ernaar streven zo preventief en proactief mogelijk te handelen, opdat inbreuken en misdrijven kunnen voorkomen worden.
§2.HAVILAND aanvaardt om deze diensten uit te voeren in opdracht van de OPDRACHTGEVER volgens de modaliteiten omschreven in deze samenwerkingsovereenkomst.
Artikel 4: ALGEMENE BEPALINGEN BIJ DE UITVOERING VAN DE OPDRACHT:
§1. Inspanningen: HAVILAND levert alle redelijke inspanningen om de haar toegewezen opdracht volledig en correct uit te voeren.
§2.Toepassing en afwijking van de samenwerkingsovereenkomst: De realisatie van HAVILAND van de hierboven vermelde opdracht is steeds onderworpen aan de bepalingen van onderhavige samenwerkingsovereenkomst. De eventuele nietigheid van één of meer bepalingen van deze samenwerkingsovereenkomst doet geen afbreuk aan de overige bepalingen. Partijen verbinden zich ertoe om in onderling overleg en overeenkomstig de doelstellingen van partijen de nietige bepalingen desgevallend te vervangen.
Van de samenwerkingsovereenkomst kan in onderling akkoord tussen de OPDRACHTGEVER en HAVILAND worden afgeweken overeenkomstig de bepalingen van artikel 7. In voorkomend geval worden de afwijkingen van de samenwerkingsovereenkomst opgenomen in een addendum, dat voorafgaand aan de inwerkingtreding dient goedgekeurd te worden door het bevoegde beslissingsorgaan van de OPDRACHTGEVER en het bevoegde beslissingsorgaan van HAVILAND.
§3.Samenwerking – overleg – informatie – besluitvorming: Gedurende de gehele realisatie van de opdracht werken partijen en hun aangestelden op constructieve en loyale wijze samen met elkaar, alsook met derden (bv. aannemers) die betrokken worden bij de realisatie van de opdracht. Partijen plegen hierbij zoveel als nodig onderling overleg en wisselen steeds en onverwijld alle informatie uit waarover zij beschikken en die relevant kan zijn voor de realisatie van de opdracht.
HAVILAND en de OPDRACHTGEVER laten de voor de realisatie van de opdracht noodzakelijke beslissingen van hun bevoegde beslissingsorganen binnen een zo kort mogelijke termijn nemen en communiceren deze zonder uitstel aan de andere partij.
§4.Communicatie – contactpersoon: Voor de realisatie van de opdracht duidt HAVILAND een verantwoordelijke aan die namens HAVILAND optreedt als contactpersoon ten aanzien van de OPDRACHTGEVER.
Gedurende de gehele realisatie van de opdracht verlopen de formele contacten tussen HAVILAND en de OPDRACHTGEVER via deze verantwoordelijke/projectleider. Hij is verantwoordelijk voor de voortgang en kwaliteit van de opdracht en de coördinatie binnen HAVILAND.
Alle communicatie tussen partijen met betrekking tot de uitvoering van de opdracht verloopt uitsluitend in het Nederlands en bij voorkeur schriftelijk via e-mail op het adres van de door HAVILAND aangeduide contactpersoon. Eventuele ingebrekestellingen en andere officiële kennisgevingen zullen steeds aangetekend gebeuren op het adres van de maatschappelijke zetel van HAVILAND.
§5.Documenten - producten: Alle documenten, tekeningen, specificaties, meetstaten, verslagen, datasets, enz. zullen in het Nederlands worden opgesteld en worden zoveel mogelijk digitaal ter beschikking gesteld. Enkel het eindresultaat kan worden geleverd op vaste drager, indien relevant en op vraag van de OPDRACHTGEVER. Bijkomende exemplaren worden aangerekend aan de reële kostprijs.
§6.Gegevensbescherming: Tussen partijen wordt een afzonderlijke overeenkomst gesloten met betrekking tot gegevensbescherming en de verwerking van persoonsgegevens, welke onverkort van toepassing is.
§7.Eigendomsrecht: De resultaten en producten van de opdracht zijn eigendom van de OPDRACHTGEVER en HAVILAND, waarover beide partijen vrij mogen beschikken.
Artikel 5: DUUR, SCHORSING EN BEËINDIGING VAN DE OVEREENKOMST
§1.Onderhavige overeenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur en gaat in op vanaf ondertekening door de opdrachtgever.
§2.Partijen kunnen de overeenkomst ten allen tijde opzeggen mits inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden, welke een aanvang neemt de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de andere partij kennis heeft genomen van de opzegging.
De schriftelijke en aangetekende kennisgeving wordt vergezeld van een kopie van het besluit van het bevoegde beslissingsorgaan van de OPDRACHTGEVER, dan wel van HAVILAND, aangaande de opzegging.
§3.Partijen kunnen de overeenkomst te allen tijde schorsen in onderling overleg. Deze schorsing wordt door HAVILAND en het bevoegde beslissingsorgaan van de OPDRACHTGEVER schriftelijk bevestigd, met vermelding van de duurtijd en de modaliteiten van de schorsing. Met inachtneming van de in artikel 4 vermelde principes overleggen HAVILAND en de OPDRACHTGEVER voorafgaand aan de schorsing over deze modaliteiten. De OPDRACHTGEVER bezorgt HAVILAND tevens een kopie van het door het bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de schorsing.
Partijen kunnen de overeenkomst te allen tijde eenzijdig schorsen, dan wel eenzijdig en zonder opzegtermijn beëindigen in geval van schending van het Decreet Lokaal Bestuur, van de statuten van Haviland of van onderhavige samenwerkingsovereenkomst voor zover daarvan niet conform artikel 4, §2 is afgeweken. De schorsende of opzeggende partij geeft hiervan onverwijld en aangetekend kennis aan de andere partij, met opgave van de redenen van de schorsing of beëindiging en vergezeld van een kopie van het door haar bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de schorsing of beëindiging.
§4.De partij aan wie de schorsing te wijten is draagt de eventuele kosten die ontstaan naar aanleiding van de schorsing en van de heropstart na schorsing. Desgevallend wordt hiervan melding gemaakt in de in §3 vermelde schriftelijke bevestiging of kennisgeving tussen partijen.
In geval van opzegging door de OPDRACHTGEVER betaalt deze de overeenkomstig artikel 6 bepaalde prijs voor de door HAVILAND geleverde prestaties gedurende de opzegtermijn.
Een opzegging door HAVILAND kan geen recht op vergoedingen in hoofde van DE OPDRACHTGEVER meebrengen.
Artikel 6 : BETALING VAN DE OPDRACHT
§1.De prijs van de opdracht welke aan de OPDRACHTGEVER gefactureerd wordt bestaat uit:
Het toepasbare uurtarief (exclusief BTW) voor de personeelsleden wordt daarbij door HAVILAND als volgt bepaald:
- verantwoordelijke/projectleider: 91,00 euro
- jurist: 98,00 euro
Dit uurloon is gekoppeld aan de indexaanpassing van de lonen zoals toepasselijk in de openbare sector. Aldus worden enkel de effectief gepresteerde uren aangerekend.
Op driemaandelijkse basis wordt door HAVILAND aan de OPDRACHTGEVER een detail van de geleverde uurprestaties en een factuur overgemaakt.
Waar nodig wordt de verantwoordelijke/projectleider ondersteund door een gespecialiseerde jurist. Voor zover deze noodzakelijke ondersteuning binnen de afwerking van een bepaald dossier de grens van 5 uur overschrijdt, vraagt de handhaver toestemming aan de OPDRACHTGEVER om op deze ondersteuning een beroep te doen.
Bovendien heeft HAVILAND te allen tijde recht op de betaling door de OPDRACHTGEVER van alle in het kader van deze opdracht gemaakte en geleden kosten en alle eventuele kosten welke zouden ontstaan naar aanleiding van de beëindiging ervan.
De OPDRACHTGEVER kan ten allen tijde een tussentijds overzicht vragen van de te factureren kosten.
De betalingstermijn bedraagt 30 dagen na factuurdatum.
De factuurvoorwaarden van HAVILAND zijn onverminderd van toepassing.
§2.Voor de prestaties welke moeten worden geleverd na 18.00 uur en vóór 07.30 uur tijdens de normale werkdagen, en op zaterdag, zondag en feestdagen, wordt het uurtarief met 50% verhoogd.
§3.De toekenning via in-house van voornoemde opdrachten aan HAVILAND heeft onder meer tot gevolg dat er in beginsel, en dit behoudens andersluidend standpunt van de BTW-administratie, op de door de eigen personeelsleden van HAVILAND geleverde prestaties geen BTW zal worden doorgerekend naar de OPDRACHTGEVER toe. Op alle andere prestaties en kosten blijft uiteraard wel BTW verschuldigd.
Artikel 7:WIJZIGING VAN HET VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST
§1.Partijen kunnen de aard en/of de omvang van de toegewezen opdracht in onderling overleg wijzigen vóór of tijdens de realisatie ervan.
§2.Telkens wanneer de OPDRACHTGEVER het voornemen heeft om een opdracht te wijzigen, deelt deze dit voornemen onverwijld mee aan HAVILAND. HAVILAND en de opdrachtgever overleggen vervolgens over de concrete, inhoudelijke aard, draagwijdte en gevolgen van de door te voeren wijzigingen.
§3.Op vraag van de OPDRACHTGEVER maakt HAVILAND desgevallend een bijkomend planproces en geraamde tijdsbesteding omtrent de voorgenomen wijzigingen.
§4.Na voormeld overleg beslist het bevoegde beslissingsorgaan van de opdrachtgever over de effectieve wijziging van de opdracht. De opdrachtgever bezorgt HAVILAND een kopie van het door het bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit over de wijziging.
§5.In geval van wijziging wordt de aanvaarding van de wijziging geagendeerd op de eerstvolgende vergadering van het bevoegde beslissingsorgaan van HAVILAND. Dit kan de aanvaarding van de wijziging steeds weigeren, in geval van schending van het Decreet Lokaal Bestuur, van de statuten van HAVILAND of van de overige bepalingen van onderhavige samenwerkingsovereenkomst voor zover daarvan niet conform art. 4, §2 is afgeweken. HAVILAND bezorgt de opdrachtgever kopie van de door haar bevoegde beslissingsorgaan genomen besluit dienaangaande.
§6.De in artikel 6 vermelde principes omtrent de betaling van de opdrachten zijn onverkort van toepassing, zowel op het vóór de wijziging gerealiseerde deel als op het na de wijziging nog te realiseren deel van de opdracht.
Artikel 8:GESCHILLEN OMTRENT DE OVEREENKOMST
§1.Behoudens in geval van opzet of zware fout, zal de OPDRACHTGEVER HAVILAND vrijwaren voor alle financiële gevolgen van de eventuele aansprakelijkheid die HAVILAND ten opzichte van derden zou oplopen bij de realisatie van de opdracht. De OPDRACHTGEVER zal op eerste verzoek van HAVILAND vrijwillig tussenkomen in eventuele gerechtelijke of administratieve procedures die lastens HAVILAND zouden gevoerd worden in het lader van de uitvoering van de overeenkomst. Alle kosten die door HAVILAND gemaakt worden in het kader van geschillen omtrent de overeenkomst maken steeds deel uit van de in artikel 6 vermelde opdrachtprijs.
§2.Indien tussen HAVILAND en de OPDRACHTGEVER geschillen ontstaan over de uitvoering van de overeenkomst leveren zij – met inachtneming van de in artikel 4 vermelde principes – alle redelijke inspanningen om deze in der minne tot aanvaardbare oplossing te komen, rekening houdend met de wederzijdse gerechtvaardigde belangen.
§3.Voor zover ze niet minnelijk zouden kunnen geregeld worden, vallen alle geschillen met derden of met de OPDRACHTGEVER over de uitvoering van de overeenkomst onder de toepassing van het Belgisch recht en onder de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Brussel.
Aldus opgemaakt te Zellik op datum van 25 maart 2021 in twee exemplaren, waarvan iedere partij verklaart één exemplaar te hebben ontvangen.
Namens de OPDRACHTGEVER,
Emma Van der MaelenKoenraad Muyldermans
Algemeen directeurVoorzitter Gemeenteraad
Namens HAVILAND,
Jan ErkelboutWalter De Donder
OndervoorzitterVoorzitter
--------------------
Artikel 2. - Haviland Intercommunale wordt op de hoogte gebracht van deze beslissing.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1.
§1.Het besluit van 22 november 2011 van de gemeenteraad houdende de afbakening van de zones 50 en het besluit van 21 december 2016 van de gemeenteraad houdende afbakening van de bebouwde kommen wordt opgeheven en vervangen door dit besluit.
§2.Afzonderlijke (delen van) gemeentelijke aanvullende reglementen (historische ruis t.e.m. 2020) m.b.t. de afbakening van zones 30, zones 50 en bebouwde kommen worden opgeheven en vervangen door dit besluit.
Artikel 2. - Zones 30
§1.Op het grondgebied van de gemeente Roosdaal worden volgende zones 30 afgebakend en goedgekeurd:
Zone Pamel centrum
- Brusselstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Korenbloemweg
- Gasthuisstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Molenstraat
- Jozef De Schepperstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Dokter Roosensstraat
- Dokter Roosensstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Jozef De Schepperstraat (2x)
- Varing, ter hoogte van het kruispunt met de Kluisberg
- Gasthuisstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Bievegemberg
- Kwinkeleer, ter hoogte van het huisnummer 31
Zone Ledeberg
- Hoogstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Puttenberg
- Puttenberg, ter hoogte van het kruispunt met de Hoogstraat
- Dokter Roosensstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Kalvarieberg
- Sint Apolloniaweg, ter hoogte van het kruispunt met de Kapellestraat
- Lombeekstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Kleine Lostraat
- Ledebergstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Puttenberg/Hoogstraat
Zone Kattem
- Zavelstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Hoogstraat
- Bloemhofstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Hoogstraat
- Profetenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Hoogstraat
- Kattemkets, ter hoogte van het kruispunt met de Profetenstraat
- Kattemstraat, ter hoogte van het huisnummer 38
- Herststraat, ter hoogte van het kruispunt met de Abeelstraat
- Abeelstraat, ter hoogte van het huisnummer 22
- Monnikveldstraat, ter hoogte van het huisnummer 15
Zone Strijtem centrum
- Reigersbaan, ter hoogte van het kruispunt met de Heidestraat
- Rombautstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Pastoor Cuylitsweg
- Kerkveldstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Molenweg
- Generaal de Fariaustraat, ter hoogte van het kruispunt met de Broekstraat
- Schilder Evenepoelstraat, ter hoogte van het huisnummer 5
Zone Bosstraat-Lostraat
- Bosstraat, ter hoogte van het huisnummer 14
- Bosstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Looyeweg
- Lostraat, ter hoogte van het huisnummer 188
- Lostraat, ter hoogte van het kruispunt met de Nieuwkambaan
- Weverstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Lostraat
- Reusestraat, ter hoogte van het kruispunt met de Weverstraat
Zone Borchtlombeek centrum
- Kerkstraat, ter hoogte van het huisnummer 31
- Watermolenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Kraanstraat
- Pastoriestraat, ter hoogte van het huisnummer 5
- Kraanstraat, ter hoogte van het huisnummer 6
- Mansborrestraat, ter hoogte van het huisnummer 5
- Knoddelstraat, ter hoogte van het huisnummer 7
- Kerkweg, ter hoogte van het huisnummer 10
Zone Espenveld
- Poelkbeekstraat, ter hoogte van het huisnummer 28
- Poelkbeekstraat, ter hoogte van het huisnummer 55A
- Steenmeersstraat, ter hoogte van het huisnummer 72
- Steenmeersstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Canadaweg
Zone O.L.V.-Lombeek centrum
- Koning Albertstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Windmolenstraat
- Jozef Jansstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Meiboomweg
- Hunselberg, ter hoogte van het kruispunt met de Koning Albertstraat
- Koning Albertstraat, ter hoogte van het huisnummer 209B
- Gustaaf Ponchaustraat, ter hoogte van het huisnummer 3
- Koollochting, ter hoogte van het kruispunt met de Witteweg
§2.Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersborden F4a (begin zone) en F4b (einde zone).
Artikel 3. - Zones 50
§1.Op het grondgebied van de gemeente Roosdaal worden volgende zones 50 afgebakend en goedgekeurd:
Zone 1 (ten zuiden van de N8)
- Poelkveldstraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Weggevoerdenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Poelkstraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Kweddenhoek, ter hoogte van het kruispunt met de N8 (2x)
- Tombergstraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Koning Albertstraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Daalbeekstraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Koning Albertstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Daalbeekstraat
- Windmolenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Langebroekstraat
- Witteweg, ter hoogte van het huisnummer 25
- Vossenbunderstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Gooik
- Woestijnstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Gooik (2x)
- Woestijnstraat, ter hoogte van de grens met stad Ninove
- Poelkstraat, ter hoogte van de grens met stad Ninove
Zone 2 (omgeving Lange Kamstraat - Papenheide)
- Molenveldstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Papenheide
- Papenheide, ter hoogte van de grens met stad Ninove
- Lange Kamstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Steenbergstraat
- Molenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Gasthuisstraat
Zone 3 (omgeving Dender)
- Nieuwe Kaai, ter hoogte van de het kruispunt met de Weerstanderskaai
- Nieuwe Kaai, ter hoogte van de grens met stad Ninove
- Nieuwe Kaai, ter hoogte van de grens met gemeente Liedekerke
Zone 4 (omgeving Borchtlombeek - Strijtem)
- Reigersbaan, ter hoogte van het kruispunt met de Lombeekstraat
- Lostraat, ter hoogte van het kruispunt met de Korte Kamstraat
- Herststraat, ter hoogte van het kruispunt met de Benedenstraat
- Dalstraat, ter hoogte van het huisnummer 5
- Abeelstraat, ter hoogte van het huisnummer 37
- Monnikbosstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Liedekerke
- Populierstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Bosstraat
- IJzerenkruisstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Kleistraat
- Kleistraat, ter hoogte van het huisnummer 17
- Wambeekstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Ternat
- Stampmolenstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Ternat
- Watermolenstraat, ter hoogte van het huisnummer 1
- Stampmolenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Kleistraat
- IJzerenkruisstraat, ter hoogte van het huisnummer 6
- Bosstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Looyeweg
- Reusestraat, ter hoogte van het kruispunt met de Abeelstraat
- Herststraat, ter hoogte van het kruispunt met de Lostraat
- Lostraat, ter hoogte van het huisnummer 102
- Reigersbaan, ter hoogte van het kruispunt met de Zevenbeukenstraat
- Bundermeersweg, ter hoogte van het kruispunt met de Ramerstraat
§2.Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersborden ZC43 (begin zone)(C43 50 km/u met zonale geldigheid) en een gelijkaardig verkeersbord diagonaal doorstreept (einde zone).
Artikel 4. - Bebouwde kommen
§1.Op het grondgebied van de gemeente Roosdaal worden volgende bebouwde kommen afgebakend en goedgekeurd:
Bebouwde kom Borchtlombeek:
- IJzerenkruisstraat, ter hoogte van het huisnummer 6
- Bosstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Looyeweg
- Reusestraat, ter hoogte van het kruispunt met de Abeelstraat
- Lostraat, ter hoogte van het kruispunt met de Kloosterstraat
- Nieuwkambaan, ter hoogte van het kruispunt met de Lostraat
- Donkerstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Schoofveldstraat
- Rotstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Lennik
- Kraanstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Eikauterstraat
- Eikauterstraat, ter hoogte van het huisnummer 30
- Watermolenstraat, ter hoogte van het huisnummer 1
- Stampmolenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Kleistraat
Bebouwde kom Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek:
- Koning Albertstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Jozef Jansstraat
- Windmolenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Langebroekstraat
- Witteweg, ter hoogte van het huisnummer 25
- Gustaaf Ponchaustraat, ter hoogte van het huisnummer 45
- Koning Albertstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Lennik
- Pelmolenstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Lennik
- Hunselberg, ter hoogte van de grens met gemeente Lennik
Bebouwde kom Pamel:
- Kaaitvaartstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Liedekerke
- Aldriezen, ter hoogte van het kruispunt met de Kaaitvaartstraat
- Kattemkets, ter hoogte van het huisnummer 51
- Monnikveldstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Liedekerke
- Abeelstraat, ter hoogte van het huisnummer 37
- Dalstraat, ter hoogte van het huisnummer 5
- Herststraat, ter hoogte van het kruispunt met de Benedenstraat
- Lostraat, ter hoogte van het kruispunt met de Korte Kamstraat
- Reigersbaan, ter hoogte van het kruispunt met de Lombeekstraat
- Omer De Vidtslaan, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Tenzuivenestraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Rijstraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Poelkbeekstraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Molenveldstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Papenheide
- Molenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Gasthuisstraat
- Lange Kamstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Steenbergstraat
- Begaardenstraat, ter hoogte van het huisnummer 10
- Scheperstraatje (voetweg 4b) ter hoogte van Piezelstraat 79
- Nieuwe Kaai, ter hoogte van het kruispunt met de Weerstanderskaai
- Kriebrugstraat, ter hoogte van de grens met gemeente Liedekerke
- Bornbosweg, ter hoogte van het kruispunt met de Kaaivaartstraat
Bebouwde kom Strijtem:
- Ramerstraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Heidestraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Kleemstraat, ter hoogte van het kruispunt met de N8
- Sleeststraat, ter hoogte van de Kleinebeek
- Donkerstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Schoofveldstraat
- Nieuwkambaan, ter hoogte van het kruispunt met de Oudebaan
- Lostraat, ter hoogte van het huisnummer 102
- Reigersbaan, ter hoogte van het kruispunt met de Zevenbeukenstraat
- Bundermeersweg, ter hoogte van het kruispunt met de Ramerstraat
§2.Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersborden F1a (begin zone) en F3a (einde zone). Op deze aanwijzingsborden wordt de naam vermeld van de deelgemeente en daaronder, in een kleiner lettertype, die van de hoofdgemeente.
Artikel 5. - Bijgevoegd plan verduidelijkt de zones vermeld in bovenvermeld(e) artikel(s).
Artikel 6. - De verkeerstekens waarvan sprake in dit reglement zullen worden geplaatst conform het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Artikel 7. - Dit reglement treedt in werking door het aanbrengen van de vermelde verkeerstekens.
Artikel 8.
• Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal samen met het bijhorend plan gepubliceerd worden op de website van de gemeente.
• Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal worden ingediend op het loket lokaal bestuur (https://loket.lokaalbestuur.vlaanderen.be).
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1.
Het besluit van de gemeenteraad van 20 februari 2020 betreffende de signalisatie toegangsweg Brusselstraat 29 ('t Sportvlot) wordt opgeheven en vervangen door dit besluit.
Artikel 2.
Ter hoogte van de toegangsweg van Brusselstraat 29
§1. Het is toegelaten te parkeren op de open ruimte aan weerszijden van de toegangsweg.
§2. Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersbord E9a.
§3. Het verkeer wordt geattendeerd op de doodlopende/doorlopende weg.
§4. Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersbord F45b.
§5. Er worden twee parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen.
§6. Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersborden E9a met onderbord GVIId.
Artikel 3.
Ter hoogte van de parking van Brusselstraat 29
§1. Is het voor iedere bestuurder verboden rechtdoor de parking op te rijden. Iedere bestuurder is verplicht de parking rechtsop te rijden.
§2. Deze maatregel wordt gesignaleerd op de parking met verkeersborden verbodsbord C1, aanwijzingsbord F19 en gebodsbord D1b.
§3. Ter hoogte van de camperplaats (loosplaats) op de parking is het verboden te parkeren.
§4. Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersbord E1.
§5. Ter hoogte van gebouw 't Sportvlot worden twee parkeerplaatsen voorbehouden voor kampeerauto's.
§6. Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersborden E9h (symbool kampeerauto).
§7. Op het einde van de parking ter hoogte van de camperplaats (loosplaats) wordt het verkeer geattendeerd op de doodlopende/doorlopende weg.
§8. Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersbord F45b.
§9. Er worden twee parkeerplaatsen voorbehouden voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap.
§10. Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersborden E9a (symbool mindervaliden).
§11. Op de kiss & ride zone is het verboden te parkeren.
§12.Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersborden E1 en onderborden GXa en GXb.
§13. Een aparte toegangsweg naar de fietsparkeerplaatsen is voorbehouden voor het verkeer van voetgangers en fietsers.
§14. Deze maatregel wordt gesignaleerd met gebodsborden D10.
Artikel 4. - Bijgevoegd plan verduidelijkt de signalisatie vermeld in bovenvermeld(e) artikel(s).
Artikel 5. - De verkeerstekens waarvan sprake in dit reglement zullen worden geplaatst conform het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Artikel 6. - Dit reglement zal worden bekendgemaakt door een aanplakbrief die het onderwerp van het reglement vermeldt en op de gemeentelijke website.
Het treedt in werking door het aanbrengen van de vermelde verkeerstekens.
Artikel 7.
• Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal samen met het bijhorend plan gepubliceerd worden op de website van de gemeente.
• Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal worden ingediend op het loket lokaal bestuur (https://loket.lokaalbestuur.vlaanderen.be).
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Het bestek met nr. TD/OW-2021004 en de raming voor de opdracht “Asfalteringswerken - Dienstjaar 2021”, opgesteld door de technische dienst - afdeling openbare werken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 94.169,31 euro (inclusief 21 % BTW).
Artikel 2. - Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Emma Van der Maelen Jean Timmermans Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Jean Timmermans Johan Van Lierde Jan Van Den Bosch Emmanuel de Béthune Johan Linthout Herman Claeys Wim Goossens An Van den Spiegel Dirk Evenepoel Koen Muyldermans Tom De Koster Christiane Bert Rudy Bracquez Eline De Vos Jean Timmermans Linda Van Huylenbroeck Annick Borloo Wendy Godaert Peggy Bulterijs Linda Van den Eede Marc Devits Kristof Cooreman aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
12 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Tom De Koster (CD&V), Jan Van Den Bosch (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
9 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Annick Borloo (N-VA), Jean Timmermans (N-VA), Peggy Bulterijs (N-VA), Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
Artikel 1. - De gemeenteraad beslist om overeenkomstig artikel 4 van de statuten van Intradura beheersoverdracht te doen voor volgende opdracht:
•gescheiden inzameling en verwerking van de afvalfractie afgedankte matrassen.
Artikel 2. - Dit besluit treedt in werking op 25 maart 2021.
Artikel 3. - Van dit besluit wordt kennis gegeven aan de afvalintercommunale Intradura.
Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Emma Van der Maelen Jean Timmermans Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Jean Timmermans An Van den Spiegel Johan Linthout Linda Van den Eede Koen Muyldermans Tom De Koster Wendy Godaert Jean Timmermans Peggy Bulterijs Rudy Bracquez Kristof Cooreman Christiane Bert Johan Van Lierde Emmanuel de Béthune Annick Borloo Wim Goossens Jan Van Den Bosch Herman Claeys Dirk Evenepoel Linda Van Huylenbroeck Marc Devits Eline De Vos aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 2 Goedgekeurd
BESLUIT:
19 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Linda Van den Eede (N-VA), Johan Linthout (CD&V), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (N-VA), Tom De Koster (CD&V), Jean Timmermans (N-VA), Jan Van Den Bosch (CD&V), Peggy Bulterijs (N-VA) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
2 stemmen tegen: Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt het actieplan afvalpreventie Roosdaal 2021-2022 goed.
Artikel 2. - De milieudienst wordt belast met de uitvoering van het actieplan.
Artikel 3. - Een afschrijft van deze beslissing wordt bezorgd aan de OVAM.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Definities.
In dit reglement wordt verstaan onder:
1°beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:
a) een aangetekend schrijven;
b) een afgifte tegen ontvangstbewijs;
c) elke andere betekeningswijze waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld;
2°woning: elk onroerend goed of het deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande;
3°houder van het zakelijk recht: de persoon of de personen met een recht van volle eigendom, opstal, erfpacht of vruchtgebruik met betrekking tot een woning;
4°conformiteitsattest: het attest bedoeld in artikel 3.6 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Artikel 2. - Toepassingsgebied.
Dit reglement is van toepassing op elke woning die wordt verhuurd of te huur wordt gesteld als hoofdverblijfplaats als vermeld in boek III, titel VIII, hoofdstuk II, afdeling II, van het Burgerlijk Wetboek of als vermeld in titel II van Vlaams Woninghuurdecreet.
Artikel 3. - Verplicht conformiteitsattest.
§1. Datum waarop het conformiteitsattest verplicht gesteld wordt
• 1 januari 2023 voor huurwoningen met bouwjaar 1874 en vroeger;
• 1 januari 2024 voor huurwoningen met bouwjaar 1875 tot 1918;
• 1 januari 2025 voor huurwoningen met bouwjaar 1919 tot 1930;
• 1 januari 2026 voor huurwoningen met bouwjaar 1931 tot 1951;
• 1 januari 2027 voor huurwoningen met bouwjaar 1952 tot 1962;
• 1 januari 2028 voor huurwoningen met bouwjaar 1963 tot 1975;
• 1 januari 2029 voor huurwoningen met bouwjaar 1976 tot 1999;
• 1 januari 2030 voor huurwoningen met bouwjaar 2000 tot 2015.
Het bouwjaar is het jaar waarin de opbouw werd beëindigd, zoals gekend bij de FOD financiën.
§2. Het conformiteitsattest is ongeacht het bouwjaar verplicht bij elke nieuwe te huur aanbieding vanaf 1 januari 2022.
Artikel 4. - Inventaris ‘Huurwoningen verplicht conformiteitsattest.’
§1. Iedere huurwoning die niet beschikt over een geldig conformiteitsattest, wordt op 1 januari van het jaar waarin het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld overeenkomstig artikel 3, § 1, opgenomen in de inventaris ‘Huurwoningen verplicht conformiteitsattest’, hierna genoemd de inventaris.
§2. Iedere huurwoning die op het moment van de te huur aanbieding niet beschikt over een geldig conformiteitsattest, wordt vanaf de vaststelling opgenomen in de inventaris.
Artikel 5. - Vaststelling huurwoning verplicht conformiteitsattest.
De vaststelling dat een huurwoning moet opgenomen worden in de inventaris, kan gebeuren op basis van onderstaande indicatoren:
• het aanbieden als “te huur”;
• inlichtingen ingewonnen bij de houder van het zakelijk recht;
• inlichtingen ingewonnen bij de FOD financiën;
• andere indicaties die ter plaatse kunnen worden vastgesteld.
De houder van het zakelijk recht wordt per beveiligde zending in kennis gesteld van de opname in de inventaris door middel van een registratieattest. Dit attest geeft aan op welke wijze beroep tegen de opname in de inventaris kan ingesteld worden.
Artikel 6. - Beroep tegen de opname in de inventaris.
§1. Tegen de opname van een woning in de inventaris kan de houder van het zakelijk recht bij het college van burgemeester en schepenen beroep aantekenen. Het beroep wordt ingesteld met een beveiligde zending binnen een termijn van dertig dagen, ingaand de dag na deze van de betekening van het registratieattest. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en moet minimaal volgende gegevens bevatten:
a) de identiteit en het adres van de indiener;
b) het adres van de woning waarop het beroepschrift betrekking heeft;
c) de bewijsstukken die aantonen dat de opname van de woning in de inventaris ten onrechte is gebeurd.
Als datum van het beroepschrift wordt de datum van de beveiligde zending gehanteerd.
§2. Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat op de dag na deze van de betekening van het beroepschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.
Als het beroep tegen de opname in de inventaris onontvankelijk of ongegrond verklaard wordt, wordt de woning in de inventaris opgenomen vanaf het jaar waarin het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld.
Artikel 7. - Schrapping uit de inventaris.
De woning wordt geschrapt uit de inventaris:
1° als er een conformiteitsattest wordt afgeleverd;
2° als de woning werd gesloopt;
3° als de woning een andere functie heeft gekregen;
4° als de woning geen huurwoning meer is;
5° als het beroep tegen de opname in de inventaris door het college van burgemeester en schepenen gegrond verklaard werd.
De schrapping gebeurt ambtshalve bij de aflevering van het conformiteitsattest. In de andere gevallen vraagt de houder van het zakelijk recht de schrapping aan.
De houder van het zakelijk recht wordt per beveiligde zending in kennis gesteld van de schrapping of de weigering van schrapping uit de inventaris door middel van een attest. Dit attest geeft aan op welke wijze beroep tegen de weigering van schrapping uit de inventaris kan ingesteld worden.
Artikel 8. - Beroep tegen de weigering van schrapping uit de inventaris.
§1.Tegen de weigering van schrapping van een woning uit de inventaris, of bij het uitblijven van de schrapping binnen een termijn van negentig dagen ingaand de dag na deze van de ontvangst van het verzoek tot schrapping, kan de houder van het zakelijk recht beroep aantekenen bij het college van burgemeester en schepenen. Het beroep wordt ingesteld met een beveiligde zending binnen een termijn van dertig dagen, ingaande de dag na deze van de betekening van de weigering tot schrapping, of ingaande de dag na het verstrijken van de termijn van negentig dagen, bedoeld in deze paragraaf.
§2. Het college doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het beroepschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.
Als het college van burgemeester en schepenen het beroep gegrond acht, wordt de woning geschrapt uit de inventaris.
Artikel 9. - Vergoedingen.
§1. Voor de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest is een vergoeding verschuldigd volgens het tarief vastgesteld door de gemeenteraad.
§2. Voor elke woning die 4 maanden opgenomen is in de inventaris is een administratieve geldboete verschuldigd volgens het tarief vast te stellen door de gemeenteraad.
§3. Voor elke woning die te huur wordt aangeboden vanaf 1 januari 2022 is een conformiteitsattest verplicht. Dit dient vermeld te worden in alle publiciteit met betrekking tot de huuraanbieding. De verhuurder die deze verplichting niet naleeft, wordt bestraft met een administratieve geldboete volgens het tarief vastgesteld door de gemeenteraad.
Artikel 10. - Goedkeuring.
Dit reglement zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Vlaamse minister bevoegd voor wonen.
Artikel 11. - Bekendmaking.
Dit reglement zal na de goedkeuring worden bekendgemaakt op de gemeentelijke webtoepassing.
Het treedt in werking de vijfde dag na de bekendmaking.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. – De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeentebestuur Roosdaal en de vzw ‘Goed wonen’ voor het uitvoeren van de woningcontrole’s in functie van het conformiteitsattest goed.
--------------------
Samenwerkingsovereenkomst
Tussen
het gemeentebestuur van Roosdaal, ondernemingsnummer BE 0207.515.365, met zetel te Brusselstraat 15 te 1760 Roosdaal, vertegenwoordigd door de heer Koenraad Muyldermans, voorzitter van de gemeenteraad, en mevrouw Emma Van der Maelen, algemeen directeur, handelend in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2021;
hierna genoemd “de gemeente”;
en
vzw ‘Goed Wonen’, ondernemingsnummer BE 0899.676.879, met maatschappelijke zetel Koningsstraat nummer 294 te 1210 Brussel, vertegenwoordigd door mevrouw Ann Demeulemeester, algemeen directeur;
hierna genoemd “Goed Wonen”;
wordt overeengekomen wat volgt:
Artikel 1 — Lokale diensteneconomie.
Beide partijen verklaren met elkaar samen te werken in het kader van het decreet Lokale Diensteneconomie van 22 november 2013. Het doel van deze samenwerking is een toegankelijke, kwalitatieve en aanvullende dienstverlening, gebaseerd op tewerkstellingscreatie voor doelgroepmedewerkers. De dienstverlening loopt in opdracht van de gemeente.
Goed Wonen is een erkende lokale diensteneconomie onderneming en een erkend energiesnoeiersbedrijf. Het dienstenaanbod van Goed Wonen richt zich naar het verduurzamen en verbeteren van woningen voor kwetsbare mensen. De samenwerking, zoals vastgelegd in deze overeenkomst kadert in deze missie.
Artikel 2 — Dienstverlening.
2.1
De gemeente doet een beroep op Goed Wonen voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken (het onderzoek als vermeld in artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 betreffende de woningkwaliteitsbewaking — het Kwaliteitsbesluit genoemd).
Dit conformiteitsonderzoek omvat een plaatsbezoek en het opstellen van het zogenaamde “technisch verslag” op basis waarvan, conform het Kwaliteitsbesluit , het conformiteitsattest wordt afgegeven door de burgemeester. De Vlaamse Codex Wonen van 2021 voorziet in artikel 3.6 dat de conformiteit van huurwoningen met elementaire vereisten inzake veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit kan blijken uit een conformiteitsattest dat door de burgemeester wordt afgegeven.
2.1.1
Goed Wonen zal de volgende diensten verlenen:
1°Het onderzoek ter plaatse van de woning met het oog op het opstellen van het technisch verslag “van het onderzoek van de kwaliteit van de woningen” hetzij voor het conformiteitsattest, hetzij voor de hercontrole. De woningcontroleurs nemen foto’s van de gecontroleerde woning en de mogelijk vastgestelde gebreken. Goed Wonen voegt deze foto’s toe aan het technisch verslag.
2°Het opstellen en versturen van de technische verslagen, hetzij voor het conformiteitsattest, hetzij voor de hercontrole, zal gebeuren in de software applicatie VLOK. Deze applicatie wordt gratis ter beschikking gesteld door het Agentschap Wonen Vlaanderen.
2.1.2
Goed Wonen zal medewerkers inzetten als “woningcontroleur” en één medewerker als coördinator die zal toezien op de medewerkers-woningcontroleurs.
2.1.3
De woningcontroleurs van Goed Wonen volgen een gratis, theoretische en praktische training, georganiseerd door het agentschap Wonen Vlaanderen. Deze training geeft deze medewerkers de theoretische en praktische kennis die nodig is voor het opstellen van het technisch verslag.
2.1.4
De burgemeester zal de medewerkers / woningcontroleurs van Goed Wonen aanduiden als woningcontroleurs conform artikel 3, 2° van het Kwaliteitsbesluit. Op verzoek van Goed Wonen zal de burgemeester één of meerdere bijkomende medewerkers van Goed Wonen aanwijzen als woningcontroleur of zal de burgemeester op verzoek van Goed Wonen een einde stellen aan deze aanwijzing als woningcontroleur.
2.1.5
Aanvragen voor het opstellen van een technisch verslag gebeuren door de Gemeente in de software applicatie VLOK en worden daar toegewezen aan Goed Wonen.
2.1.6
Beide partijen komen de volgende indicatieve termijnen overeen:
1°Na ontvangst van het volledige aanvraagdossier, zal Goed Wonen binnen een termijn van dertig kalenderdagen het technisch verslag opstellen en dit aan de gemeente bezorgen. Omwille van collectieve sluiting tijdens de zomerperiode en kerstperiode wordt in deze periode de termijn verlengd tot vijfenveertig kalenderdagen.
2°Indien Goed Wonen binnen een termijn van zes werkdagen na ontvangst van het volledige aanvraagdossier er na drie telefonische pogingen op afzonderlijke werkdagen en één poging per e-mail (voor zover er een e-mail adres werd opgegeven door de aanvrager) niet in slaagt om een afspraak vast te leggen met de aanvrager voor een controle ter plaatse, dan wordt de gemeente hiervan op de hoogte gebracht en stopt Goed Wonen dit dossier.
2.1.7
Indien de toegang van het te controleren pand niet werd toegestaan aan Goed Wonen (afwezigheid aanvrager of geen toegang verleend op twee tijdstippen die met de aanvrager werden afgesproken) dan wordt de gemeente hiervan op de hoogte gebracht en stopt Goed Wonen dit dossier.
2.2
Na ondertekening van deze overeenkomst zetten de partijen de nodige stappen om de uitvoering van deze overeenkomst voor te bereiden. Het betreft volgende noodzakelijke stappen, zonder welke de dienstverlening niet opgestart kan worden:
• aanduiding van de medewerkers als woningcontroleurs (zoals bedoeld in artikel 2.1.4);
• het opzetten van de software applicatie en de nodige IT middelen (zoals bedoeld in artikel 2.1.1).
Van zodra deze twee stappen gezet zijn, kan Goed Wonen de eerste aanvragen voor woningcontroles aanvatten. De termijnen bepaald in artikel 2.1.6 zijn vanaf dat moment van toepassing.
2.3
Voor iedere woningcontrole in kader van conformiteitsattest of hercontrole is een vergoeding verschuldigd van 120,00 euro, (exclusief BTW). Het plaatsbezoek en het opstellen van het technisch verslag is inbegrepen in deze vergoeding.
Indien Goed Wonen er niet in geslaagd is een controle ter plaatse uit te voeren (met name in de gevallen vermeld in artikel 2.1.6 of 2.1.7) dan is een vergoeding verschuldigd van 45,00 euro (exclusief BTW).
Goed Wonen zal de geleverde prestaties maandelijks factureren. Meer bepaald zullen alle technische verslagen opgesteld in een kalendermaand gefactureerd worden in de volgende kalendermaand. Hetzelfde geldt voor niet-geslaagde controles en de prestaties in kader van adviesverlening.
De door Goed Wonen gefactureerde bedragen zijn betaalbaar binnen dertig kalenderdag vanaf de datum van de factuur.
De tarieven opgenomen in deze overeenkomst zijn gekoppeld aan de referentie-index (zijnde de evolutie van de salarissen van het paritair comité nummer 329.01) en worden ieder jaar op 1 januari automatisch aangepast volgens de volgende formule = BV * [0,2 + 0,8 (NI / BI)] waarbij:
• BV = de basisvergoeding voorzien in deze Overeenkomst
• BI = de referentie-index van de maand voorafgaandelijk aan de maand van de sluiting van deze Overeenkomst
• NI = de referentie-index van de maand december voorafgaand aan de herziening
Artikel 3 — Persoonsgegevens.
Beide partijen komen overeen dat met betrekking tot de persoonsgegevens die door Goed Wonen voor de Gemeente worden verwerkt onder de overeenkomst, de gemeente de “verantwoordelijke voor de verwerking” is en Goed Wonen de “verwerker”, zoals bedoeld in de wetgeving tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Met betrekking tot de verwerking van deze persoonsgegevens, handelt Goed Wonen uitsluitend in opdracht van de gemeente, die de uiteindelijke verantwoordelijke is voor de verwerking van de betreffende persoonsgegevens en dus alle noodzakelijke aangiften, wijzigingen en bijwerkingen. Partijen zullen een bijkomende verwerkersovereenkomst ondertekenen. Aangezien Goed Wonen dient te werken in de software applicatie VLOK van het Agentschap Wonen Vlaanderen en geen verantwoordelijkheid draagt voor de werking van deze software applicatie, draagt zij geen verantwoordelijkheid voor de technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen verband houdend met deze applicatie. Deze verantwoordelijkheid berust bij de desbetreffende overheid.
Artikel 4 — Contactpersoon.
Elke partij zal één contactpersoon aanduiden die de contacten met de andere partij zal onderhouden over de uitvoering van deze overeenkomst. Deze personen zijn meer bepaald verantwoordelijk voor het algemeen toezicht op het nakomen van de verplichtingen door Goed Wonen en de gemeente uit hoofde van deze overeenkomst.
Deze contactpersonen zullen beschikbaar zijn voor het voeren van overleg teneinde een efficiënte uitvoering van de overeenkomst mogelijk te maken.
Elke partij kan op elk ogenblik door een schriftelijke kennisgeving aan de andere partij, de door haar aangestelde contactpersoon vervangen door een andere persoon.
Artikel 5 — Duur.
5.1
Deze overeenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur die een aanvang neemt op de datum van ondertekening van deze overeenkomst. Iedere partij kan deze overeenkomst op ieder ogenblik opzeggen, per aangetekend schrijven, met een opzegtermijn van zes maanden. De opzegtermijn neemt een aanvang de eerste dag van de maand die volgt op de maand tijdens welke de opzegging wordt gedaan (poststempel geldt als bewijs).
De volgende overgangsregeling geldt evenwel bij de beëindiging van de overeenkomst: deze overeenkomst blijft van kracht m.b.t. aanvragen voor conformiteitscontroles ontvangen door Goed Wonen tijdens bovenvermelde opzegtermijn. Dergelijke aanvragen zullen behandeld worden door Goed Wonen conform de bepalingen van deze overeenkomst.
5.2
Elke partij is gerechtigd deze overeenkomst onmiddellijk te beëindigen middels een kennisgeving bij aangetekend schrijven aan de andere partij, zonder een opzegtermijn in acht te nemen en zonder schadevergoeding verschuldigd te zijn, indien de andere partij een ernstige inbreuk pleegt op de overeenkomst en de fout niet wordt hersteld binnen de dertig werkdagen nadat bij aangetekende brief werd aangemaand ze te staken of recht te zetten.
Indien een partij een ernstige inbreuk pleegt bij de uitvoering van deze overeenkomst en de inbreuk niet wordt hersteld binnen de dertig werkdagen na aanmaning bij aangetekende brief, kan de andere partij de overeenkomst onmiddellijk beëindigen zonder een opzegtermijn in acht te nemen en zonder schadevergoeding verschuldigd te zijn. Het beëindigen van de overeenkomst gebeurt met een aangetekende brief.
Artikel 6 — Diverse bepalingen.
6.1
Beide partijen zullen al het mogelijke doen om geschillen, van welke aard dan ook, voortvloeiende uit of verband houdende met deze overeenkomst zoveel mogelijk in der minne op te lossen.
6.2
De verbintenissen aangegaan door Goed wonen onder deze overeenkomst, zijn middelenverbintenissen.
6.3
Deze overeenkomst vormt de gehele overeenkomst tussen beide partijen met betrekking tot het voorwerp ervan.
6.4
Wijzigingen en toevoegingen aan deze overeenkomst zijn slechts geldig en bindend na schriftelijk akkoord en ondertekening door beide partijen.
6.5
Elk beding van deze overeenkomst dat strijdig zou zijn met een wettelijke of reglementaire bepaling van openbare orde of dwingend recht, wordt als niet-geschreven beschouwd, zonder dat deze nietigheid evenwel de geldigheid van de volledige overeenkomst aantast. Beide partijen zullen zich integendeel inspannen om dit nietig beding te vervangen door een bepaling van gelijkwaardig economisch effect.
Elk van de partijen erkent een door alle partijen origineel getekend exemplaar ontvangen te hebben.
Voor het gemeentebestuur van Roosdaal
Roosdaal 25 maart 2021
Emma Van der MaelenKoenraad Muyldermans
Algemeen directeurVoorzitter gemeenteraad
Voor vzw ‘Goed Wonen’
Ann Demeulemeester
Algemeen directeur
--------------------
Artikel 2. - De voorzitter van de gemeenteraad, de heer Koenraad Muyldermans, en de algemeen directeur, mevrouw Emma Van der Maelen, worden gemachtigd om in naam van de gemeente de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Artikel 3. - Het college van burgemeester en schepenen krijgt de opdracht om de verwerking van persoonsgegevens door vzw ‘Goed Wonen’ te regelen in een overeenkomst die voldoet aan de vereisten van de verordening 2016/679 van het Europees parlement en de raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).
Artikel 4. - De nodige uitgaven verbonden aan deze overeenkomst zullen worden voorzien onder beleidsveld 0629 overig woonbeleid, actie 3.5.2 voor 2021 en volgende jaren.
Artikel 5. - Dit besluit zal samen met de ondertekende overeenkomst worden verzonden naar vzw ‘Goed Wonen’.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Het gemeentebestuur heft een retributie op de behandeling van de aanvragen voor een conformiteitsattest, bedoeld in artikel 7 van de Vlaamse Wooncode, met onmiddellijke ingang.
Artikel 2. - De retributie wordt vastgesteld op 90,00 euro per aanvraag.
Artikel 3. - De retributie is verschuldigd door de persoon die het conformiteitsattest aanvraagt.
Artikel 4. -
§1.De retributie wordt betaald via een factuur, die via e-mail of post wordt bezorgd na het indienen van de aanvraag;
§2.In geval van niet-betaling wordt het bedrag ingevorderd volgens het geldende retributiereglement voor de innings- en aanmaningskosten van openstaande niet-fiscale schuldvorderingen.
Artikel 5. - Onverminderd de toepassing van de bepalingen van dit reglement is het college van burgemeester en schepenen gemachtigd om het tarief bepaald in artikel 2 jaarlijks aan te passen aan de gezondheidsindex conform de volgende formule:
nieuw bedrag = basisbedrag x aangepaste gezondheidsindex/gezondheidsindex februari 2021.
Artikel 6. - Dit reglement zal worden bekendgemaakt op de gemeentelijke webtoepassing en treedt vanaf heden in werking.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Er wordt met onmiddellijke ingang voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een gemeentebelasting gevestigd op:
1. het aanvragen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie van een ingedeelde inrichting;
2. het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden;
3. het melden van stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteiten;
4. het indienen van een verzoek tot bijstelling of afwijking van de milieuvoorwaarden;
5. het verstrekken van stedenbouwkundige- en milieutechnische inlichtingen.
Artikel 2. - De belasting is verschuldigd door de aanvrager/houder van de omgevingsvergunning, stedenbouwkundige vergunning of milieuvergunning, inlichting of handeling.
Artikel 3. - De tarieven worden vastgesteld als volgt:
aanvraag tot stedenbouwkundige inlichtingen met uittreksel uit plannen- en vergunningenregister (per dossier): | 100,00 euro (1 dossier = per kadastraal perceel of per groep van aan elkaar grenzende kadastrale percelen) |
aanvraag tot stedenbouwkundig attest: | 50,00 euro |
aanvraag tot planologisch attest: | 50,00 euro |
| |
aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie of overname van een ingedeelde inrichting: |
|
• voor stedenbouwkundige handelingen: | 50,00 euro |
• voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse: | 750,00 euro |
• voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse: | 125,00 euro |
• voor een ingedeelde inrichting in derde klasse (verandering) en tijdelijke inrichtingen: | 50,00 euro |
| |
aanvraag van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden: | 50,00 euro |
| |
melding van stedenbouwkundige handelingen en/of de exploitatie of overname van een ingedeelde inrichting of activiteiten: |
|
• voor stedenbouwkundige handelingen: | 50,00 euro |
• voor exploitatie van een ingedeelde inrichting waarvoor een bekendmaking vereist is: | 50,00 euro |
| |
verzoek bijstelling of afwijking van de milieuvoorwaarden: |
|
• voor een ingedeelde inrichting in de eerste klasse: | 750,00 euro |
• voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse: | 125,00 euro |
| |
aanvraag tot bijstelling van de verkaveling: | 50,00 euro |
| |
mededeling met vraag tot omzetting van een milieuvergunning naar een omgevingsvergunning van onbepaalde duur: |
|
• voor een ingedeelde inrichting in eerste klasse: | 750,00 euro |
• voor een ingedeelde inrichting in tweede klasse: | 125,00 euro |
digitaliseren analoge dossiers | 50,00 euro |
De dossierkosten zijn cumulatief voor aanvragen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en de exploitatie van een ingedeelde inrichting.
Artikel 4. - De belasting wordt contant ingevorderd. Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting een kohierbelasting.
Artikel 5. - De belastingschuldige kan inzake de belasting, alsmede inzake de wettigheid en de regelmatigheid van het aanslagbiljet bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend en worden gemotiveerd. De indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden vanaf de datum van de contante inning.
De bezwaarindiener moet, indien hij wil uitgenodigd worden op de hoorzitting, dit duidelijk in zijn bezwaarschrift vermelden.
Artikel 6. – Dit besluit wordt aan de hogere overheid toegezonden.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van 23 maart 2021 van de raad van bestuur van AGB Roosdaal betreffende het verhogen van de budgettaire raming voor de opdracht 'opwaardering van het dak van de schouwburg van GC het Koetshuis'.
Artikel 2. - De budgettaire raming voor de toegestane lening aan het AGB Roosdaal zal verhoogd worden met 12.600,00 euro bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan onder beleidsveld 0705 gemeenschapscentrum.
Artikel 3. - De modaliteiten van de lening worden voor het einde van het boekjaar 2021 in een overeenkomst vastgelegd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeenteraad stemt ermee in om, naast het bestaande geboortebos, een ‘in memoriambos’ aan te leggen, ter nagedachtenis van de overleden inwoners van Roosdaal.
Artikel 2. - Aan de milieu-, senioren- en cultuurraad wordt advies gevraagd omtrent de praktisch uitwerking van dit initiatief.
Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Emma Van der Maelen Jean Timmermans Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Jean Timmermans Eline De Vos Marc Devits Jan Van Den Bosch Koen Muyldermans Herman Claeys Kristof Cooreman Tom De Koster Wendy Godaert Johan Linthout Annick Borloo Peggy Bulterijs An Van den Spiegel Jean Timmermans Johan Van Lierde Emmanuel de Béthune Linda Van Huylenbroeck Wim Goossens Linda Van den Eede Christiane Bert Rudy Bracquez Dirk Evenepoel aantal voorstanders: 2 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 18 Verworpen
BESLUIT:
2 stemmen ja: Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
18 stemmen tegen: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Linda Van den Eede (N-VA), Johan Linthout (CD&V), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Christiane Bert (CD&V), Annick Borloo (N-VA), Tom De Koster (CD&V), Jean Timmermans (N-VA), Jan Van Den Bosch (CD&V), Peggy Bulterijs (N-VA) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
1 onthouding: Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders).
Artikel 1. - De gemeenteraad besluit dat de bouwpauze als beleidsmatig gewenste ontwikkeling wordt onderzocht in functie van de diverse argumenten die in dit agendapunt werden toegelicht.
Artikel 2. - Het gemeentebestuur vraagt het advies van de GECORO, en voorziet participatie en inspraak door belangengroepen, stakeholders en de inwoners van Roosdaal. De GECORO wordt hierrond geconsulteerd ten laatste in de maand mei 2021.
Artikel 3. - De bouwpauze wordt onderzocht aan de hand van onderstaand voorstel als vertrekpunt:
§1: Op het grondgebied van de gemeente Roosdaal wordt een bouwpauze ingevoerd. De gemeente zal bijgevolg geen nieuwe vergunningstrajecten 'ruimtelijke ordening' opstarten met het oog op de afgifte van een omgevingsvergunning voor volgende projecten die betrekking hebben op woningbouw:
•verkavelingen die niet gelegen zijn aan een uitgeruste openbare weg en waarvoor bijgevolg nieuwe wegenis en nutsvoorzieningen dienen te worden aangelegd.
•verkavelingen voor het (her-)verdelen van percelen in meer dan twee bebouwbare kavels, al dan niet met aanleg van nieuwe wegenis en nutsvoorzieningen.
•verkavelingen op percelen die niet of minder geschikt zijn om te bebouwen. Hierbij gaat het onder meer over overstromingsgevoelige, waterzieke en moerassige percelen.
•groepswoningbouwprojecten. Onder groepswoningbouw in de zin van artikel 5.1.1 van het Inrichtingsbesluit en artikel 1.2 van het Decreet Grond- en Pandenbeleid dient te worden verstaan “het gelijktijdig oprichten van meerdere gebouwen bestemd voor bewoning die één samenhangend geheel vormen, i.e. een gemeenschappelijke werf hebben en fysisch of stedenbouwkundig met elkaar verbonden zijn”.
•het bouwen van meergezinswoningen of woonerven met meer dan twee woongelegenheden. Statistiek Vlaanderen omschrijft een meergezinswoning als een woning die zich bevindt in een gebouw waar meerdere huishoudens wonen. Dit betekent dat er zich boven en/of onder de woongelegenheid van een huishouden andere woongelegenheden bevinden van andere huishoudens. Een meergezinswoning kan appartementen, gestapelde woningen (vb. duplex of triplex), studio’s, kamers, assistentiewoningen en kamers in een woonzorgcentrum zijn.
•het slopen of verbouwen van bestaande woongebouwen met het oog op het creëren van meer woongelegenheden dan er reeds vergund werden. Dit enkel indien het gaat om meer dan twee woongelegenheden.
•afwijkingsaanvragen met het oog op het creëren van meer woongelegenheden dan vermeld in de voorschriften van reeds vergunde verkavelingen.
•functiewijzigingen met het oog op het creëren van meer dan twee woonentiteiten binnen één gebouw.
•reeds ongunstig geadviseerde woonprojecten.
§ 2: De volgende projecten vallen als uitzondering op de bepalingen in artikel 1 buiten het toepassingsgebied van de bouwpauze:
•Projecten ingediend door sociale huisvestingsmaatschappijen, in functie van het behalen van het Bindend Sociaal Objectief.
•Projecten die reeds uitvoerig met een omgevingsambtenaar via mail of door toedoen van een of meerdere vooroverleggen werden besproken en waarvoor reeds een gunstig advies werd verleend.
•Projecten die ingediend werden vóór 28 januari 2021 zullen nog behandeld worden volgens de gebruikelijke procedure.
§3: Projecten ingediend vóór 28 januari 2021 zijn nog te behandelen volgens de gebruikelijke procedure. Vanaf 29 januari 2021 zullen alle aanvragen tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, het verkavelen van gronden of het bijstellen van een verkaveling, die voldoen aan de beschrijving vermeld in artikel 1 worden geweigerd door de gemeente, gezien deze strijdig zijn met de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen.
§4: De gemeente zal een verzoek tot schorsing en vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen na het eventueel verlenen van een omgevingsvergunning door de deputatie met het oog op de schorsing van de omgevingsvergunning die werd afgeleverd door de deputatie.
§5: Het proces van opmaak en goedkeuring van de verordening meergezinswoningen en het beleidsplan ruimte zoals werd voorzien in het Meerjarenplan 2020-2025, zal naar schatting een doorlooptijd van 24 maanden kennen. Een bouwpauze met dergelijke duur is evenredig in het licht van het beoogde doel. Indien de beoogde verordening en het beleidsplan ruimte daarenboven vroeger worden goedgekeurd, zal de gemeenteraad de bouwpauze vroeger kunnen opheffen. Wanneer de bouwpauze een langer verloop kent, dient de gemeenteraad ten laatste op 25 maart 2023 opnieuw te beslissen over een eventuele verlenging.
Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Emma Van der Maelen Jean Timmermans Christiane Bert Tom De Koster Herman Claeys Annick Borloo Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Johan Linthout Eline De Vos Wim Goossens Koen Muyldermans Rudy Bracquez Wendy Godaert Dirk Evenepoel Marc Devits An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Johan Van Lierde Peggy Bulterijs Jean Timmermans Annick Borloo Kristof Cooreman Wendy Godaert Marc Devits Linda Van Huylenbroeck Dirk Evenepoel Jean Timmermans Peggy Bulterijs Eline De Vos Linda Van den Eede Johan Linthout Jan Van Den Bosch Johan Van Lierde Christiane Bert Tom De Koster An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Rudy Bracquez Herman Claeys Wim Goossens Koen Muyldermans aantal voorstanders: 10 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
BESLUIT:
10 stemmen ja: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (N-VA), Jean Timmermans (N-VA), Peggy Bulterijs (N-VA), Marc Devits (Groen) en Eline De Vos (Groen).
11 stemmen tegen: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Tom De Koster (CD&V), Jan Van Den Bosch (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
Artikel 1 - De gemeenteraad keurt de engagementsverklaring tussen het gemeentebestuur Roosdaal en het consortium van SURE2050 in het kader van het verduurzamen van het gemeentelijk patrimonium goed.
***
ENGAGEMENTSVERKLARING
Ten aanzien van:
Het consortium van SURE2050, vertegenwoordigd door de coördinator van het Consortium, NV Vlaams Energiebedrijf, ondernemingsnummer BE 0843.383.425, met maatschappelijke zetel te 1000 Brussel, Havenlaan 86C, bus 301, rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar CEO, Frederik Hindryckx.
hierna genoemd “Vertegenwoordiger Consortium”
Engageert:
Het gemeentebestuur van Roosdaal, ondernemingsnummer BE 0207.515.365, met zetel te Brusselstraat 15 te 1760 Roosdaal, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Koenraad Muyldermans, voorzitter van de gemeenteraad, en mevrouw Emma Van der Maelen, algemeen directeur.
Hierna genoemd “Geassocieerde gemeente”.
De Partijen worden hierna gezamenlijk aangeduid als Partijen en afzonderlijk als Partij.
VOORAFGAANDELIJK
Overwegende dat een consortium van Vlaamse organisaties, hierna genoemd “Consortium”, in het kader van het Horizon2020 innovatieprogramma financiële steun heeft ontvangen voor SURE2050 (Grant Agreement nummer 844902, start project 1 mei 2019).
Overwegende dat SURE2050 een innovatieprogramma is om Vlaamse gemeenten en publieke organisaties op het Vlaams regionaal niveau te ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van een integraal duurzaam vastgoedbeheer met inbegrip van een strategische visie. Een integraal duurzaam vastgoedbeheer is een hefboom om klimaatdoelstellingen voor het eigen patrimonium te realiseren op een kostefficiënte manier en om tegelijkertijd de financiële en maatschappelijke waarde van het publiek vastgoed te maximaliseren.
Het Consortium bestaat uit: het Vlaams Energiebedrijf NV (VEB), FACTOR 4 bvba, FLUVIUS System Operator CVBA, Het Facilitair Bedrijf (HFB), Provincie West-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant, APB KAMP C (vertegenwoordigt provincie Antwerpen), Provincie Limburg en Dubolimburg vzw. SURE2050 wordt ook ondersteund door het VVSG.
Overwegende dat VEB de coördinator is van het SURE2050-programma.
Overwegende dat alle Vlaamse gemeenten en publieke organisaties op het Vlaams regionaal niveau in de zomer van 2019 een oproep ontvangen hebben om voor bovenstaande SURE2050-programma in te tekenen als deelnemer en dat hierop 75 Vlaamse entiteiten ingetekend hebben.
Overwegende dat er binnen de Vlaamse gemeenten en publieke organisaties veel interesse, bereidheid en wilskracht is om tegen 2050 een klimaatneutraal patrimonium te verwezenlijken, wordt er naast het bovenstaande programma voor deelnemende gemeenten een apart programma opgesteld voor ‘Geassocieerde gemeenten’ publieke organisaties’ binnen SURE2050.
GEASSOCIEERDE GEMEENTE KRIJGT EN GEEFT ENGAGEMENT VOOR WAT VOLGT:
1. Voorwerp van het engagement: SURE2050-dienstverlening
De dienstverlening van SURE2050 aan Geassocieerde gemeenten en publieke organisaties op het Vlaams regionaal niveau bestaat uit:
(1) toegang voor 2 personen tot het online leerplatform, waarop alle informatie en lesmateriaal van de afgelopen opleidingssessies en hulpmiddelen, waaronder handleidingen en andere management tools, terug te vinden zijn voor beleidsmakers en personen die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor het verduurzamen van het patrimonium.
(2) de vrijblijvende toegang tot SURE2050 events, mits betaling van de cateringkosten en een no-show fee bij niet bijwonen zonder annulering na inschrijving
(3) de ontvangst van uitnodigingen voor het bijwonen van toekomstige webinars
(4) de bestaande basisondersteuning van concrete energiebesparende investeringsprojecten, overeenkomstig artikel 2 uit deze overeenkomst.
Coaching van het gemeentelijke team i.k.v. de opmaak van het strategisch vastgoedplan en studies (audits, conditiestaatmetingen, potentieel inschattingen) maken geen deel uit van de SURE2050 dienstverlening aan Geassocieerde gemeenten.
2. Projectondersteuning door het SURE2050-consortium
De Geassocieerde gemeente kan in het kader van de SURE2050-dienstverlening gebruik maken van bestaande gratis of betalende basisprojectondersteuning voor concrete energiebesparende investeringsprojecten in specifieke gebouwen of groepen van gebouwen (cfr punt 1 (4)) door een of meerdere van de SURE2050 consortiumpartners zoals vastgelegd voor SURE2050.
Afspraken rond de ondersteuning bij projecten op maat worden vastgelegd in een aparte overeenkomst tussen enerzijds de Geassocieerde gemeente en anderzijds het lid of leden van het Consortium die deze dienstverlening uitvoert of gezamenlijk uitvoeren.
3. Duurtijd van het engagement
Dit engagement gaat in het op het moment van ondertekening van deze engagementsverklaring door beide partijen en eindigt van rechtswege op 31 december 2022.
Het staat alle partijen vrij om zich terug te trekken uit dit engagement, door middel van een gemotiveerd schrijven aan de andere partij. Er zijn geen consequenties verbonden aan het vroegtijdig opzeggen van het engagement met uitzondering van wat uitdrukkelijk is overeengekomen in deze engagementsverklaring.
Bij beëindiging van deze engagementsverklaring zal de Geassocieerde gemeente worden verwijderd uit gepubliceerde lijsten van geassocieerde openbare besturen en zal de Geassocieerde gemeente informatie over hun deelname van hun eigen websites moeten verwijderen.
4. Kostprijs voor deelname aan SURE2050
De deelname aan SURE2050 voor Geassocieerde gemeenten met inbegrip van de dienstverlening vermeld onder artikel 1 ((1), (2) en (3)) en artikel 8 is gratis, met uitzondering van de cateringkosten die horen bij het deelnemen aan een event.
5. Verwerking persoonsgegevens
Indien het SURE2050-consortium persoonsgegevens van de deelnemende entiteiten zou verwerken, zal zij dit doen overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming en haar Privacy policy. SURE2050 neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Bij vragen kan u ons steeds contacteren via info@sure2050.be
6. Engagement van de Deelnemer
De Geassocieerde gemeente engageert zich om volgende zaken uit te voeren:
•Aanduiden van maximaal twee SURE2050-project contactperso(o)n(en) bv.(politiek verantwoordelijke en/of een projectmanager binnen de eigen organisatie),
•Deelname aan de webinars en events,
•Deelnemen aan bevragingen over vastgoedbeleid en beheersplannen.
7. Intellectuele eigendom
De sjablonen, tools, voorbeeldcontracten en technische kennis verwerkt in documenten die aan de Geassocieerde gemeente tijdens het traject kosteloos en op niet-exclusieve basis ter beschikking worden gesteld, blijven de intellectuele eigendom van het Consortium, of, in desbetreffend geval, van één van de Consortiumleden, die ze ontwikkeld heeft voor de start van het SURE2050-project en mogen niet verder worden verspreid zonder goedkeuring van het Consortium of betreffend Consortium lid.
Slotbepalingen
Wijzigingen en/of aanvullingen op deze engagementsverklaring zijn enkel geldig, indien schriftelijk overeengekomen.
Alle geschillen die tussen de partijen ontstaan naar aanleiding van de totstandkoming, uitvoering, interpretatie of beëindiging van de overeenkomst vallen uitsluitend onder de territoriale bevoegdheid van de Nederlandstalige Rechtbanken te Brussel en zullen aldaar beslecht worden.
Elk van de partijen erkent een door alle partijen een ondertekend exemplaar te hebben ontvangen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.