BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 31 maart 2022 worden goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - Het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 31 maart 2022 wordt goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. – Het volgende huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt goedgekeurd:
------------------------
BIJEENROEPING
Artikel 1
§ 1. De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.
(art. 18 DLB)
§ 2. De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.
De voorzitter kan de gemeente- en OCMW-raad bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan. Hierbij stelt de voorzitter voor gemeente en OCMW duidelijk onderscheiden agenda’s op
(art. 19 en 20 DLB)
§ 3. De oproeping wordt verzonden via e-mail. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 9, §1 van dit reglement.
§ 4. De voorzitter van de gemeenteraad moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:
1° een derde van de zittinghebbende leden;
2° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;
3° het college van burgemeester en schepenen;
4° de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.
In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de gemeenteraadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement, kan nakomen.
De voorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.
§5 Afhankelijk van de noodwendigheden kan de voorzitter de plaats van vergaderen specifiëren en ook de wijze waarop de vergadering zal plaatsvinden (fysiek, hybride of digitaal). De digitale en hybride vergaderingen van de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraadscommissies vinden plaats onder de voorwaarden zoals bepaald door het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 september 2021.
(art. 19 en art. 67 DLB)
Artikel 2
§ 1. De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de gemeenteraadsleden.
(art. 20 DLB)
In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.
Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de OCMW-raad spoedeisende punten zijn.
(art. 19, 20 en art. 67 DLB)
§ 2. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.
Een gezamenlijke oproeping bevat duidelijk onderscheiden agenda’s voor de gemeenteraad en de OCMW-raad.
(art. 20 DLB)
Artikel 3
§ 1. Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de gemeenteraadsvoorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.
(art. 21 DLB)
§ 2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.
(art. 21 DLB)
OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING
Artikel 4
§ 1. De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.
(art. 28, §1 DLB)
§ 2. De vergadering is niet openbaar als:
1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;
2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.
(art. 28, §1 DLB)
De vergaderingen over de beleidsrapporten (=het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.
(art. 249 DLB)
Artikel 5
De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.
Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de OCMW-raad waarna de agenda van de OCMW-raad volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de OCMW-raad, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.
Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.
Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.
(art. 28, §2 DLB)
Artikel 6
De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.
(art. 29, §4 DLB)
INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK
Artikel 7
§ 1. Plaats, dag en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de webstek van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.
Indien raadsleden punten aan agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt
In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.
(art. 22 DLB)
§ 2. De agenda van de vergadering van de raad en de stukken die betrekking hebben op het openbare deel worden bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten.
Artikel 8
§ 1. De gemeente maakt, aan iedere natuurlijke persoon en aan iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de gemeenteraad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig de regels in verband met openbaarheid van bestuur.
§ 2. De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet over het lokaal bestuur.
Artikel 9
§1. Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, beschikbaar gesteld via de mobiele toepassing van het besluitvormingssysteem.
§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.
Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.
Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in art. 1, §3 van dit reglement.
(art. 249 DLB)
§ 3. Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.
Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.
De raadsleden richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de algemeen directeur.
Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.
(art. 20 DLB)
Artikel 10
§1. De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.
(art. 29, §1 DLB)
§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, ter beschikking gesteld aan de gemeenteraadsleden. Dit zal gebeuren door publicatie van de notulen op de gemeentelijke webstek.
(art. 50 DLB)
§ 3. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.
(art. 29, §1 DLB)
§ 4. Alle andere documenten en dossiers dan die in art. 9 en art. 10, § 2 tot § 4, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, kunnen door de raadsleden ter plaatse geraadpleegd worden.
Het college zal de dagen en uren bepalen waarop de raadsleden deze andere documenten kunnen raadplegen.
Om het college in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan het college schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.
Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.
Het raadslid, dat de in deze § bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.
§ 5. De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.
De raadsleden doen hun aanvraag tot het verstrekken van een afschrift via een formulier dat hen daartoe ter beschikking wordt gesteld.
(art. 29, §1 DLB)
§ 6. De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.
Om het college in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur.
Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.
(art. 29, §2, §3 en §5 DLB)
Artikel 11
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.
Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de gemeenteraad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan.
De mondelinge vragen, die de raadsleden na de openbare vergadering wensen te stellen, worden ten minste 3 werkdagen vóór de vergadering van de gemeenteraad schirftelijke meegedeeld aan de algemeen directeur .Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.
(art. 31 DLB)
QUORUM
Artikel 12.
Vooraleer aan de vergadering van de gemeenteraad deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.
Artikel 13
§ 1. De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de gemeenteraad aanwezig is.
Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.
(art. 26 DLB)
§ 2. De gemeenteraad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.
In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.
(art. 26 DLB)
WIJZE VAN VERGADEREN
Artikel 14
§1. De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.
Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.
(art. 24 DLB)
§ 2. Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter, burgemeester of bevoegde schepen uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.
Artikel 15
§1. De voorzitter van de gemeenteraad geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.
De gemeenteraad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.
§ 2. Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
(art. 23 DLB)
Artikel 16
§ 1. Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.
De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.
§ 2. Indien de gemeenteraad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.
De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.
Artikel 17
Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.
In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst :
1° om te vragen dat men niet zal besluiten;
2° om de verdaging te vragen;
3° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;
4° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;
5° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;
6° om naar het reglement te verwijzen.
Artikel 18
De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.
Artikel 19
Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.
Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verdervan het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.
Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.
Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.
Artikel 20
§1. De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.
Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.
Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.
(art. 25 DLB)
§ 2. De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.
De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.
(art. 25, volgens art. 74 DLB)
Artikel 21
Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.
Artikel 22
Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.
Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.
Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.
Artikel 23
Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.
WIJZE VAN STEMMEN
Artikel 24
§ 1. Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.
§ 2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.
(art. 33 DLB)
Artikel 25
§1. De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.
Nadat zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de OCMW-raad. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.
(art. 249, §3 DLB)
§ 2. De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.
In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.
Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de OCMW-raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de OCMW-raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.
(art. 249, §4 DLB)
Artikel 26
§ 1. De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.
(art. 34 DLB)
§ 2. Er zijn twee mogelijke werkwijzen van stemmen:
1° de mondelinge stemming bij naamafroeping;
2° de geheime stemming.
§ 3. De gemeenteraadsleden stemmen bij handopsteking behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.
(art. 34 DLB)
§ 4. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:
1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;
2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;
3° individuele personeelszaken.
(art. 34 DLB)
Artikel 27
§ 1. De mondelinge stemming geschiedt door, elk raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde van de rangorde.
§2. De voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.
Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.
(art. 33 en 34 DLB)
Artikel 28
Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.
De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blancostembriefje.
Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.
Artikel 29
Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.
Artikel 30
Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.
(art. 35 DLB)
NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG
Artikel 31
§1. De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.
(art. 278, §1 DLB)
§ 2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.
Het zittingsverslag zal vervangen worden door een audio-opname. De audio-opname zal na de afloop van de gemeenteraad ter beschikking gesteld worden op de webstek van de gemeente.
(art. 278, §1 DLB)
§ 3. Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
(art. 278, §1 DLB)
Artikel 32
§ 1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
(art. 32 DLB)
§ 2. De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via de mobiele toepassing van het besluitvormingssysteem.
Het audio zittingsverslag zal ter beschikking gesteld worden via de gemeentelijke webstek.
(art. 32 DLB)
§ 3. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
(art. 32 DLB)
§ 4. Zo dikwijls de gemeenteraad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.
(art. 32 DLB)
Artikel 33
§ 1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.
§ 2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.
(art. 279, § 6 DLB)
FRACTIES
Artikel 34
Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in art. 36, §2 van het decreet over het lokaal bestuur.
Het huishoudelijk reglement legt ook de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de fracties vast.
(art. 36 DLB)
RAADSCOMMISSIES
Artikel 35
§1. De gemeenteraad richt commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
(art. 37, § 1 DLB)
§ 2. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies. De berekeningswijze is als volgt: alle gemeenteraadsleden maken deel uit van de commissies.
De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.
(art. 37 § 3 DLB)
§ 3. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.
(art. 37 § 3 DLB)
§ 4. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.
(art. 37 § 3 DLB)
§ 5. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.
(art. 37 § 3 DLB)
§ 6. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de andere commissies aan.
(art. 37 § 4 DLB)
§ 7. De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. De oproeping voor de commissies zal 7 dagen op voorhand verstuurd worden op eenzelfde wijze als de gemeenteraad.
Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webstek van de gemeente.
De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.
De vergaderingen van de commissies zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie art. 4 t/m 6 van dit reglement).
De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 26 §4 van dit reglement.
De raadsleden kunnen, weliswaar zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.
Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door een of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.
§. 8. De bijzondere gemeenteraadscommissie (evaluatie ombudsman of -vrouw) en de tuchtcommissie worden voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.
De bijzondere gemeenteraadscommissie en de tuchtcommissie vergaderen besloten.
VERGOEDING RAADSLEDEN
Artikel 36
§1 Aan de gemeenteraadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:
1° de vergaderingen van de gemeenteraad;
2° de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies (incl. deze waarvoor raadsleden overeenkomstig art. 37, §3, vierde lid van het decreet over het lokaal bestuur zijn aangewezen als leden met raadgevende stem) en de afdelingen;
3° de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;
5° de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond;
6° de vergaderingen die werden hervat op een andere dag.
(art. 17 §1 DLB en art. 15, lid 1 van het Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.)
§ 2. Het presentiegeld bedraagt 124.98 euro aan 100% (gekoppeld aan de spilindex 138.01) voor de vergaderingen van de gemeenteraad.
De voorzitter van de gemeenteraad ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit.
Artikel 37
§ 1. Gemeenteraadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.
De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.
De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar.
(art. 17, §3 DLB en art. 35 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris)
§ 2. Terugbetaling van bijkomende kosten veroorzaakt door een specifieke gezinssituatie (Bijv. opvang van kinderen, ouderen, zieke of mindervalide gezinsleden), wegens aanwezigheid op een raads- of commissievergadering, is mogelijk. Een verzoek tot terugbetaling met verantwoordingsstukken kan worden ingediend bij de algemeen directeur.
Verplaatsingskosten van raadsleden, noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven.
Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.
§ 3. De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.
(art. 17, §5 DLB en Hoofdstuk 9 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris)
VERZOEKSCHRIFTEN
(art. 38, 9° en art. 304, §2 DLB)
Artikel 38
§ 1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.
(art. 304, §2 DLB)
Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.
De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.
§ 2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.
§ 3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.
Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.
§ 4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:
1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;
2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;
3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;
4° het taalgebruik ervan beledigend is.
Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.
Artikel 39
§1. Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.
§ 2. De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.
§ 3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.
§ 4. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.
Jan Van Den Bosch Rudy Bracquez Johan Linthout Linda Van Huylenbroeck Emma Van der Maelen Eline De Vos Marc Devits Johan Van Lierde Koen Muyldermans Annick Borloo Christiane Bert Linda Van den Eede Dirk Evenepoel Wim Goossens Tom De Koster Jo Timmermans An Van den Spiegel Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Rudy Bracquez Johan Linthout Linda Van Huylenbroeck Eline De Vos Marc Devits Johan Van Lierde Koen Muyldermans Annick Borloo Christiane Bert Linda Van den Eede Dirk Evenepoel Wim Goossens Tom De Koster Jo Timmermans An Van den Spiegel Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Annick Borloo Wim Goossens An Van den Spiegel Dirk Evenepoel Marc Devits Jo Timmermans Koen Muyldermans Tom De Koster Christiane Bert Rudy Bracquez Jean Timmermans Emmanuel de Béthune Johan Van Lierde Eline De Vos Johan Linthout Wendy Godaert Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Linda Van den Eede aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
16 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (Onafhankelijk), Tom De Koster (CD&V), Jean Timmermans (Onafhankelijk), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen), Jo Timmermans (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
4 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA) en Wendy Godaert (N-VA).
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius opdrachthoudende vereniging op 8 juni 2022 goed met als agendapunten:
Artikel 2. - De gemeenteraad beslist om de vertegenwoordigers van de gemeente die zullen deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluviua Opdrachthoudende Vereniging op 8 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Indien de coronamaatregelen op termijn een fysieke vergadering niet zouden toelaten, zal de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 8 juni 2022 digitaal gehouden worden.
Artikel 3. - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer met de kennisgeving aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Jan Van Den Bosch Rudy Bracquez Johan Linthout Linda Van Huylenbroeck Emma Van der Maelen Eline De Vos Marc Devits Johan Van Lierde Koen Muyldermans Annick Borloo Christiane Bert Linda Van den Eede Dirk Evenepoel Wim Goossens Tom De Koster Jo Timmermans An Van den Spiegel Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Rudy Bracquez Johan Linthout Linda Van Huylenbroeck Eline De Vos Marc Devits Johan Van Lierde Koen Muyldermans Annick Borloo Christiane Bert Linda Van den Eede Dirk Evenepoel Wim Goossens Tom De Koster Jo Timmermans An Van den Spiegel Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Emmanuel de Béthune Rudy Bracquez Emmanuel de Béthune Johan Linthout Dirk Evenepoel Christiane Bert Johan Van Lierde Wim Goossens An Van den Spiegel Jean Timmermans Jo Timmermans Annick Borloo Tom De Koster Eline De Vos Marc Devits Koen Muyldermans Jan Van Den Bosch Linda Van den Eede Kristof Cooreman Wendy Godaert Linda Van Huylenbroeck aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
16 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (Onafhankelijk), Tom De Koster (CD&V), Jean Timmermans (Onafhankelijk), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen), Jo Timmermans (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
4 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA) en Wendy Godaert (N-VA).
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 17 juni 2022 goed, met als agendapunten:
1. kennisneming verslagen van Iverlek van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021;
2. goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels);
3. vaststelling uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 en volgend WVV
4. kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2021;
5. desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)actviteiten;
6. statutaire benoemingen;
7. statutaire mededelingen.
Artikel 2. - De gemeenteraad beslist om de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 17 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3. - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer met de kennisgeving hiervan aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Jan Van Den Bosch Rudy Bracquez Johan Linthout Linda Van Huylenbroeck Emma Van der Maelen Eline De Vos Marc Devits Johan Van Lierde Koen Muyldermans Annick Borloo Christiane Bert Linda Van den Eede Dirk Evenepoel Wim Goossens Tom De Koster Jo Timmermans An Van den Spiegel Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Rudy Bracquez Johan Linthout Linda Van Huylenbroeck Eline De Vos Marc Devits Johan Van Lierde Koen Muyldermans Annick Borloo Christiane Bert Linda Van den Eede Dirk Evenepoel Wim Goossens Tom De Koster Jo Timmermans An Van den Spiegel Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Emmanuel de Béthune Jo Timmermans Wim Goossens Rudy Bracquez Marc Devits Tom De Koster Jan Van Den Bosch Jean Timmermans Johan Van Lierde Emmanuel de Béthune Johan Linthout Eline De Vos Annick Borloo Koen Muyldermans Christiane Bert An Van den Spiegel Dirk Evenepoel Linda Van den Eede Wendy Godaert Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
16 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (Onafhankelijk), Tom De Koster (CD&V), Jean Timmermans (Onafhankelijk), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen), Jo Timmermans (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
4 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA) en Wendy Godaert (N-VA).
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius West op 20 juni 2022 goed met als agendapunten:
Artikel 2. - De gemeenteraad beslist om de vertegenwoordigers van de gemeente die zullen deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West op 20 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3. - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer met de kennisgeving aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius West, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Jan Van Den Bosch Rudy Bracquez Johan Linthout Linda Van Huylenbroeck Emma Van der Maelen Eline De Vos Marc Devits Johan Van Lierde Koen Muyldermans Annick Borloo Christiane Bert Linda Van den Eede Dirk Evenepoel Wim Goossens Tom De Koster Jo Timmermans An Van den Spiegel Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Rudy Bracquez Johan Linthout Linda Van Huylenbroeck Eline De Vos Marc Devits Johan Van Lierde Koen Muyldermans Annick Borloo Christiane Bert Linda Van den Eede Dirk Evenepoel Wim Goossens Tom De Koster Jo Timmermans An Van den Spiegel Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Emmanuel de Béthune Marc Devits Emmanuel de Béthune Eline De Vos Wim Goossens Jo Timmermans Rudy Bracquez Jan Van Den Bosch Koen Muyldermans An Van den Spiegel Annick Borloo Johan Linthout Jean Timmermans Johan Van Lierde Christiane Bert Tom De Koster Dirk Evenepoel Linda Van Huylenbroeck Linda Van den Eede Kristof Cooreman Wendy Godaert aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
15 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Annick Borloo (Onafhankelijk), Tom De Koster (CD&V), Jean Timmermans (Onafhankelijk), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen), Jo Timmermans (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
5 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA) en Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders).
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de agenda van de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale op 22 juni 2022 goed en de daarbij horende documentatie nodig voor het onderzoek van de volgende agendapunten:
(een exemplaar van deze notulen werd per brief op 21 december 2021 aan de deelnemers bezorgd);
Artikel 2. - De gemeenteraad beslist om de reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde - gedurende de huidige legislatuur - te mandateren om de agendapunten op de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 22 juni 2022 goed te keuren.
Artikel 3. - Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en met de kennisgeving aan Haviland Intercommunale, p/a Brusselsesteenweg 617 te 1731 Zellik.
Jan Van Den Bosch Rudy Bracquez Johan Linthout Linda Van Huylenbroeck Emma Van der Maelen Eline De Vos Marc Devits Johan Van Lierde Koen Muyldermans Annick Borloo Christiane Bert Linda Van den Eede Dirk Evenepoel Wim Goossens Tom De Koster Jo Timmermans An Van den Spiegel Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Rudy Bracquez Johan Linthout Linda Van Huylenbroeck Eline De Vos Marc Devits Johan Van Lierde Koen Muyldermans Annick Borloo Christiane Bert Linda Van den Eede Dirk Evenepoel Wim Goossens Tom De Koster Jo Timmermans An Van den Spiegel Jean Timmermans Wendy Godaert Kristof Cooreman Emmanuel de Béthune Christiane Bert Jo Timmermans Jean Timmermans Wim Goossens Tom De Koster An Van den Spiegel Emmanuel de Béthune Koen Muyldermans Johan Linthout Marc Devits Jan Van Den Bosch Johan Van Lierde Eline De Vos Annick Borloo Dirk Evenepoel Rudy Bracquez Wendy Godaert Kristof Cooreman Linda Van den Eede Linda Van Huylenbroeck aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
16 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (Onafhankelijk), Tom De Koster (CD&V), Jean Timmermans (Onafhankelijk), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen), Jo Timmermans (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
4 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA) en Wendy Godaert (N-VA).
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene jaarvergadering van TMVS dv van dinsdag 21 juni 2022 goed, met volgende agendapunten:
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2021;
Varia.
Artikel 2. - De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van TMVS dv vastgesteld op 21 juni 2022, te onderschrijven en hun stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene jaarvergadering.
Artikel 3. - Een afschrift van dit besluit zal:
● hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent;
● hetzij per elektronische post, 20220621AVTMVS@farys.be,
gestuurd worden.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Het protocolakkoord voor uitwisseling van persoonsgegevens voor GAS wordt bekrachtigd.
Artikel 2. - Dit protocolakkoord wordt als bijlage toegevoegd aan de algemene politieverordeningen en bekend gemaakt op de website van de gemeente dat vermeldt waar de protocoltekst kan worden geraadpleegd door het publiek, zoals bepaald in artikel 23 § 1 van de wet van 24 juni 2016 op de gemeentelijke administratieve sancties.
Artikel 3. - Een afschrift van het protocolakkoord wordt bezorgd aan:
● de korpschef van de politiezone TARL;
● de sanctionerend ambtenaar van de opdrachthoudende intercommunale Haviland te Zellik.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het riviercontract voor de Bellebeek.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Instemming met de ambitie voor een gezamenlijk, solidair en integraal woonbeleid in de regio Halle-Vilvoorde-Midden, met engagement om in onderling overleg deze ambitie te concretiseren in een gedeelde en gedragen visie op de werking van de woonmaatschappij.
Artikel 2.
§ 1. Voorgesteld wordt om de stemrechten van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied in de algemene vergadering van de toekomstige woonmaatschappij Halle-Vilvoorde-Midden te verdelen op basis van volgende criteria en met het hieronder bepaalde gewicht:
Criterium | Bron | Gewicht |
De verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente | Statbel.fgov.be (meest recente datareeks)
| 50% |
De verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente | VMSW en Wonen-Vlaanderen (meest recente datareeks)
| 50%
|
|
| Totaal: 100% |
§ 2. Voorgesteld wordt om de stemrechtenverhouding bij elke nieuwe legislatuur te actualiseren, op basis van de aantallen per 1 januari jl.
Artikel 3. - Instemming dat de betrokken gemeenten deelnemen aan het bestuursorgaan van de woonmaatschappij in volgende verhouding:
● Gemeenten Asse en Dilbeek: elk twee bestuursmandaten;
● Gemeenten Affligem, Liedekerke, Merchtem, Opwijk, Roosdaal, Ternat en Wemmel: elk een bestuursmandaat;
● Gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne en Lennik: twee bestuursmandaten voor de vijf gemeenten samen.
Artikel 4. - Deze beslissing wordt aan de provinciegouverneur bezorgd en aan de Vlaamse minister van wonen via het mailadres woonmaatschappij@vmsw.be.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1.
§1. Het besluit van het besluit van 23 januari 2020 van de gemeenteraad houdende het gemeentelijk aanvullend reglement van het Pastoor Jozef De Bondterf wordt opgeheven en vervangen door dit besluit.
Artikel 2. - Parkeerverbod
§1. In het Pastoor J. De Bondterf, ter hoogte van het kruispunt met de Kattemstraat, is het voor iedere bestuurder verboden te parkeren.
§2. Deze maatregel wordt gesignaleerd met een gele onderbroken lijn.
Artikel 3. - Parkeren voor mindervaliden
§1. In het Pastoor J. De Bondterf worden drie parkeerplaatsen voorzien voor mindervalide bestuurders.
§2. Deze maatregel wordt gesignaleerd met verkeersbord E9a.
Artikel 4. - Bijgevoegd plan verduidelijkt de signalisatie vermeld in bovenvermelde artikels.
Artikel 5.
De verkeerstekens waarvan sprake in dit reglement zullen worden geplaatst conform het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Artikel 6.
Dit reglement zal worden bekendgemaakt door een aanplakbrief die het onderwerp van het reglement vermeldt en op de gemeentelijke website.
Het treedt in werking door het aanbrengen van de vermelde verkeerstekens.
Artikel 7.
● Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal samen met het bijhorend plan gepubliceerd worden op de website van de gemeente.
● Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal worden ingediend op het loket lokaal bestuur (https://loket.lokaalbestuur.vlaanderen.be).
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Verkeersknip
§1. In de Dikken Van Pamelstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Nieuwe Kaai, wordt een verkeersknip ingesteld
§2.Deze maatregel wordt uitgevoerd met reflecterende plooibakens (of gelijkwaardig) en aangevuld met een aanwijzingsbord F45b
Artikel 2. - Bijgevoegd plan verduidelijkt de signalisatie vermeld in bovenvermelde artikels.
Artikel 3.
De verkeerstekens waarvan sprake in dit reglement zullen worden geplaatst conform het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Artikel 4.
Dit reglement zal worden bekendgemaakt door een aanplakbrief die het onderwerp van het reglement vermeldt en op de gemeentelijke website.
Het treedt in werking door het aanbrengen van de vermelde verkeerstekens.
Artikel 5.
● Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal samen met het bijhorend plan gepubliceerd worden op de website van de gemeente.
● Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal worden ingediend op het loket lokaal bestuur (https://loket.lokaalbestuur.vlaanderen.be).
BESLUIT:
Artikel 1. - Het hiernavolgende gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen wordt goedgekeurd:
------------
Hoofdstuk 1 Begravingen
Artikel 1 (gemeentelijke begraafplaatsen)
De gemeente beschikt over:
● Gesloten begraafplaatsen (gemeenteraadsbesluit van 20 december 1996) gelegen te:
○ Pamel – Kerkhofstraat;
○ O.L.V.-Lombeek – Koning Albertstraat;
○ Strijtem – Strijtemplein;
● Begraafplaatsen in gebruik:
○ Pamel – Lostraat;
○ O.L.V. – Lombeek – Koning Albertstraat;
○ Borchtlombeek – Rustheuvel;
○ Kattem – Dalstraat;
Elke in gebruik zijnde begraafplaats beschikt over percelen voor het begraven in volle grond, een urnenveld met urnenkelders, een columbarium en een strooiweide.
Op de begraafplaats van Pamel – Lostraat wordt een “sterretjesperk” voorzien voor de begraving van levenloos geboren kindjes die de wettelijke levensvatbaarheidgrens nog niet bereikt hebben.
Artikel 2 (wie kan begraven worden)
De gemeentelijke begraafplaatsen zijn bestemd voor de begraving, de bijzetting in een columbarium en de asverstrooiing van:
● de personen die op het grondgebied van de gemeente overleden zijn of er dood zijn aangetroffen;
● de levenloos geboren kindjes die de wettelijke levensvatbaarheidsgrens nog niet bereikt hebben en waarvan de moeder in Roosdaal is gedomicilieerd;
● de personen die buiten het grondgebied van de gemeente overleden zijn of daar werden aangetroffen, maar:
○ die in haar bevolkingsregisters, vreemdelingen- en wachtregister zijn ingeschreven;
○ begunstigd zijn met een recht op begraving in een geconcedeerd graf of met een recht op bijzetting in een geconcedeerde nis;
○ hoofdzakelijk in Roosdaal hebben gewoond maar de laatste levensjaren in een andere gemeente ingeschreven waren waar ze verbleven in een rusthuis, een verzorgingsinstelling of bij familieleden;
○ minstens 10 jaar ingeschreven waren in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister;
○ die een bijzondere relatie hebben gehad met de gemeente.In afwijking van de hogervermelde bepalingen kan het college van burgemeester en schepenen toestemming geven tot de begraving op een gemeentelijke begraafplaats, mits toepassing van artikel 3 van het retributiereglement.
Artikel 3 van het gemeentelijk retributiereglement is onverminderd van toepassing voor die personen die niet voldoen aan de hogervermelde criteria maar in Roosdaal worden begraven ingevolge de laatste wilsbeschikking.
Artikel 3 (tijdstip van begraving)
Het lokaal bestuur beslist in elk geval over de dag en uur van de begraving, bijzetting of uitstrooiing. Dit is mogelijk op week- en zaterdagen van 9u00 tot 14u00 (begraving in volle grond) of 15u30 (crematie). Voor crematies zijn afwijkingen uitzonderlijk mogelijk mits duidelijke en voorafgaande afspraken met de gemeentelijke diensten .
De begraving, bijzetting of verstrooiing van de as heeft plaats binnen de 7 werkdagen volgend op de aangifte van het overlijden.
Voor de begraving van een levenloos geboren kindje dat de wettelijke levensvatbaarheidgrens nog niet heeft bereikt, gebeurt de begraving tijdens de normale werkuren, na voorafgaande afspraak minstens 2 werkdagen op voorhand.
Artikel 4 (bepalen en bekendmaken van de termijnen)
Ongeacht of het graf geconcedeerd is of niet, wordt de aanvangsdatum (van de wettelijke grafrust en/of van de concessietermijn) vastgesteld op de datum van de eerste ingebruikname van het graf.
In geval van een hernieuwing van een concessie naar aanleiding van het einde van de looptijd, start de hernieuwde concessie op de eerste kalenderdag na de einddatum van de aflopende concessie.
Artikel 5 (kosteloze begraving)
De begraving van het stoffelijk overschot is volledig kosteloos, behoudens in het geval van het verlenen van een concessie.
Niet-geconcedeerde graven, columbariumnissen en urnenkelders zijn steeds bestemd voor één stoffelijk overschot. Zij worden kosteloos bewaard gedurende een termijn van 10 jaar (de wettelijke periode van grafrust).
Een concessie op het sterretjesperk wordt gratis verleend voor een periode van 30 jaar, voor een perceel van 50 x 50 cm. Op het perceel mag een klein aandenken worden aangebracht dat de oppervlakte van het perceel maximaal voor de helft mag innemen.
Artikel 6 (begravingen in volle grond)
Op een perceel in volle grond zijn de volgende mogelijkheden beschikbaar:
● 1e begraving van een niet-gecremeerd lichaam, gevolgd door maximaal 3 begravingen van gecremeerde lichamen in een asurn;
● 1e en 2e begraving van een niet-gecremeerd lichaam, gevolgd door maximaal 2 begravingen van gecremeerd lichaam in een asurn;Volgende mogelijkheden in volle grond zijn niet mogelijk:
● De begraving van 3 of 4 niet-gecremeerde lichamen in 1 perceel in volle grond.
● De begraving van 4 gecremeerde lichamen in één perceel in volle grond. Dit gebeurt steeds in een columbariumnis of een urnenkelder.
De oppervlakte van een perceel voor begraving in volle grond bedraagt 125 x 200 cm of 65 x 130 cm (voor een perceel in het kinderperk).
De oppervlakte van een grafteken op een graf in volle grond mag de volgende afmetingen niet overschrijden: 200 cm (lengte), 100 cm (breedte) en 120 cm (hoogte).
De begrafenisondernemer staat in voor het vervoer van de kist tot aan het graf en voorziet in principe zelf in het nodige personeel om de kist neer te laten in het graf, in overleg kan hiervoor uitzonderlijk bijstand worden gevraagd van maximaal 2 begraafplaatsmedewerkers.
Familieleden nemen afscheid aan de begroetingsruimte en worden niet toegelaten om aanwezig te zijn bij het neerlaten van de kist. Wanneer de nabestaanden (om bvb. religieuze, culturele, emotionele redenen) dit toch nadrukkelijk wensen, zal de begrafenisondernemer erop toezien dat dit correct én slechts voor een korte tijd wordt toegestaan nadat het neerlaten van de kist is afgerond.
Artikel 7 (begravingen in een urnenkelder)
Op elke begraafplaats wordt een ruimte voorzien met urnenkelders voor de begraving van maximaal 3 4 gecremeerde lichamen in een asurn, voor zover de afmetingen van de urnenkelder en de gekozen asurn dit toelaten. Het is de verantwoordelijkheid van de nabestaanden om bij de keuze van de (sier)asurn rekening te houden met de beschikbare ruimte en met de intentie om 1, 2, 3 of 4 gecremeerde lichamen te begraven in de concessie.
Voor begravingen in een urnenkelder op zaterdag (of mits nadrukkelijke voorafgaande goedkeuring voor een begraving buiten de in artikel 3 bepaalde tijdstippen) zal de begrafenisondernemer zelf alle formaliteiten vervullen, zonder aanwezigheid van begraafplaatsmedewerkers. Hiervoor worden vooraf de nodige afspraken gemaakt omtrent de juiste locatie van de urnenkelder, te gebruiken gereedschappen, afsluiten van de urnenkelder, …
Artikel 8 (begravingen in een columbariumnis)
Op elke begraafplaats wordt een muur met columbariumnissen voorzien voor de begraving van maximaal 4 gecremeerde lichamen in een asurn, voor zover de afmetingen van de columbariumnis en de gekozen asurn dit toelaten. Het is de verantwoordelijkheid van de nabestaanden om bij de keuze van de (sier)asurne rekening te houden met de beschikbare ruimte en met de intentie om 1, 2, 3 of 4 gecremeerde lichamen te begraven in de concessie.
Voor begravingen in een columbariumnis op zaterdag (of mits nadrukkelijke voorafgaande goedkeuring voor een begraving buiten de in artikel 3 bepaalde tijdstippen) zal de begrafenisondernemer zelf alle formaliteiten vervullen, zonder aanwezigheid/medewerking van begraafplaatsmedewerkers. Hiervoor worden vooraf de nodige afspraken gemaakt omtrent de juiste locatie van de columbariumnis, te gebruiken gereedschappen, afsluiten van de columbariumnis, …
Artikel 9 (asverstrooiing)
Op elke begraafplaats wordt een strooiweide voorzien voor het verstrooien van de as van gecremeerde lichamen, zonder concessie.
De begrafenisondernemer zorgt in principe zelf en zonder tussenkomst van begraafplaatsmedewerkers voor de verstrooiing.
Op de strooiweide is een grafmonument voorzien waarop door het lokaal bestuur een zilverkleurig (geborsteld RVS-look) gedenkplaatje van 15 x 7 cm wordt bevestigd. Dit naamplaatje wordt door het lokaal bestuur aangeleverd en bevat: de naam en voornaam (1e regel), geboortejaar en jaar van overlijden van de overledene (2e regel).
Op de strooiweide (gras) of bij de gedenkzuil mag door de nabestaanden geen aandenken achtergelaten worden zoals (kunst)bloemen, knuffels, knutselwerkjes, …. . Hiervoor wordt door het lokaal bestuur een afgebakende zone voorzien. Buiten deze zone mag geen enkel aandenken worden neergelegd.
Hoofdstuk 2 - Concessies
Artikel 10
De begraving van een niet-gecremeerd stoffelijk overschot in volle grond, de begraving van een asurn in een urnenkelder of in volle grond en de bijzetting van een asurn in een columbariumnis kunnen het voorwerp uitmaken van een concessie.
Artikel 11
Het verlenen van een concessie door het college van burgemeester en schepenen houdt geen verhuring noch een verkoop in. Er mag aan de concessie nooit een andere bestemming gegeven worden dan die waarvoor ze werd verleend. De concessie is niet overdraagbaar.
De plaats van de concessie wordt volgens plan aangewezen door het lokaal bestuur en kan niet vrij worden gekozen door de nabestaanden.
De concessies worden verleend onder de in het desbetreffende reglement, het politiereglement en het retributiereglement bepaalde voorwaarden, zoals die gesteld zijn op het ogenblik van de concessieaanvraag.
Artikel 12 (aantal lichamen)
Een concessie op 1 perceel (volle grond, urnenkelder, columbariumnis) wordt verleend voor de begraving of bijzetting van maximaal 4 stoffelijke overschotten.
Artikel 13 (duur van de concessie)
Een concessie wordt verleend door het college van burgemeester en schepenen voor een initiële termijn van 30 of 50 jaar, startend op de datum van de eerste ingebruikname (begraving).
De nabestaanden kunnen vrijwillig afstand doen van een lopende concessie, per aangetekend schrijven mede ondertekend door alle betrokken nabestaanden van de 1e graad. De concessie vervalt op de datum van het collegebesluit terzake, deze afstand is definitief en onherroepelijk.
Artikel 14 (hernieuwing)
Ten vroegste 2 jaar voor het verstrijken van de eindvervaldag van een concessie, kan deze op aanvraag van enig welke belanghebbende hernieuwd worden voor een termijn van 10 jaar of een veelvoud.
Wanneer omwille van een bijbegraving tijdens de laatste 10 jaar van een lopende concessie de eindvervaldag van de concessie niet kan nageleefd worden (omwille van de wettelijk verplichte grafrustperiode van 10 jaar), dient naar aanleiding van deze begraving een hernieuwing van de concessie aangegaan te worden (10 jaar of een veelvoud ervan), die aanvang zal nemen de eerste kalenderdag na de eindvervaldag van de initiële concessie.
De hernieuwing van de concessies worden verleend onder de in het desbetreffende reglement, het politiereglement en het retributiereglement bepaalde voorwaarden, zoals die gesteld zijn op het ogenblik van de aanvraag tot hernieuwing van de concessie.
Artikel 15 (kennisgeving van de eindvervaldag)
Teneinde de nabestaanden tijdig te informeren over het naderen van de eindvervaldatum van een concessie wordt dit minstens 1 kalenderjaar voor de eindvervaldatum aangekondigd door een bericht aangebracht op het graf en op het berichtenbord aan de ingang van de begraafplaats.
Indien er geen aanvraag tot hernieuwing is ingediend op de eindvervaldatum van de concessie, vervalt de concessie van rechtswege.
Artikel 16 (einde door verwaarlozing)
Wanneer een geconcedeerd graf door de concessiehouder niet voldoende onderhouden wordt en als verwaarloosd wordt aanzien, kan de concessie van ambtswege stopgezet worden na de geëigende procedure zoals voorzien in artikel 25.
Artikel 17 (einde door terugneming)
In geval van terugneming van een geconcedeerd perceel of een geconcedeerde columbariumnis, wegens openbaar belang of dienstnoodwendigheid, zullen de concessiehouders en/of de nabestaanden hiervan 2 maanden voor de terugneming schriftelijk verwittigd worden door middel van een aangetekend schrijven met ontvangstbewijs, en kunnen zij:
● geen aanspraak maken op enigerlei vergoeding;
● slechts aanspraak maken op het bekomen van een perceel van dezelfde oppervlakte of een nis van dezelfde grootte, op dezelfde begraafplaats of op een andere begraafplaats in de gemeente, voor zover een verzoek tot overbrenging werd ingediend door enige belanghebbende voor de datum van terugneming.
De kosten van de overbrenging van de stoffelijke overschotten en van de graftekens zijn ten laste van de gemeente.
Artikel 18 (einde door wijziging van de bestemming van de begraafplaats)
In geval van wijziging van de bestemming van de begraafplaats (sluiting) kan de concessiehouder geen aanspraak maken op enigerlei vergoeding. Hij heeft wel het recht op het kosteloos bekomen van een perceel of een nis van dezelfde grootte op een andere begraafplaats.
Ingeval de concessie reeds volledig is ingenomen zijn de kosten voor de overbrenging van de stoffelijke overschotten en van de graftekens ten laste van de aanvrager.
Ingeval de concessie nog niet volledig is ingenomen zijn de kosten voor de overbrenging van de stoffelijke overschotten ten laste van het lokaal bestuur, de kosten voor de overbrenging van de graftekens zijn ten laste van de aanvrager.
Artikel 19 (wegnemen van de graftekens)
Wanneer een concessie om welke reden ook een einde neemt, worden de niet-weggenomen graftekens na het verstrijken van een termijn van 1 jaar, eigendom van de gemeente.
Hoofdstuk 3 : graftekens en versieringen
Artikel 20 (grafteken op graf in volle grond)
Tenzij de overledene anders heeft beschikt of wanneer zijn aanverwanten er verzet tegen aantekenen, heeft één ieder het recht om op het graf van zijn verwante of vriend een permanent grafteken te laten plaatsen zonder afbreuk te doen aan het recht van de concessiehouder. Dit kan ten vroegste 6 weken na de begraving.
De aannemer die een grafteken wenst te plaatsen moet steeds voldoende op voorhand de voorziene plaatsingsdatum melden aan het lokaal bestuur, teneinde toezicht mogelijk te maken.
De voor het grafteken bestemde materialen dienen vooraf volledig klaar voor plaatsing (gekapt en afgewerkt) te zijn, geen enkel hulp- of restmateriaal mag binnen de omheining van de begraafplaats achtergelaten worden. Klein afval moet achtergelaten worden op de reglementair daarvoor voorziene locaties.
De graftekens moeten in elk geval steeds worden geplaatst op een betonnen omlijsting of fundering in metselwerk die voldoende stevigheid en stabiliteit biedt om overhelling van het grafteken te voorkomen.
Artikel 21 (grafteken op een columbariumnis)
De columbariumnis wordt afgesloten met een onafgewerkt, betonnen deksel. De nabestaanden ontvangen van het lokaal bestuur een zwarte zeshoekige siersteen, die zij bij een leverancier van hun keuze kunnen laten graveren. Na het graveren wordt de steen bezorgd aan het lokaal bestuur, dat onverwijld zal instaan voor het reglementair aanbrengen van de siersteen op de columbariumnis.
De nabestaanden dienen bij het graveren (lettergrootte en schikking) van de siersteen rekening te houden met de intentie om 1 tot 4 stoffelijke overschotten te laten begraven. Plaatsgebrek voor het bijgraveren van de gegevens van de 2e, 3e of 4e overledene kan geen aanleiding geven tot het verschaffen door het lokaal bestuur van een nieuwe siersteen.
Artikel 22 (grafteken op een urnenkelder)
De urnenkelder wordt afgesloten met een onafgewerkte, betonnen afdeksteen. Binnen de 6 maanden na de begraving wordt door de nabestaanden een stenen grafteken aangebracht, bestaande uit een horizontale vlakke siersteen, eventueel met een opstaande versiering van maximaal 30 cm. De uitvoering en materiaalkeuze is vrij.
De afmetingen van het grafteken op de urnenkelder moet conform zijn aan de standaardafmetingen bepaald door het lokaal bestuur.
Artikel 23 (algemene bepalingen met betrekking tot de graftekens, het onderhoud, deaanplantingen en de versieringen)
Het is niet toegelaten:
● Grafstenen of andere siertekens te plaatsen die door hun vorm, afmetingen, opschriften, materiaalkeuze, … een verstoring betekenen voor de reinheid, gezondheid, veiligheid en sereniteit op de begraafplaats;
● Beplantingen aan te brengen die de veiligheid en de vlotte doorgang belemmeren of die de aanpalende graftekens overgroeien.
● Rond de graven afsluitingen, omheiningen en zit- of knielbanken aan te brengen;
● Kransen uit kunststof te plaatsen in omhulsels die deels of geheel uit breekbaar glas bestaan;
Het is verplicht:
● De bloemen en planten die op de graven worden geplaatst, in goede staat te onderhouden; verwelkte bloemen en planten dienen binnen een redelijke termijn verwijderd te worden (bij ontstentenis kan dit gebeuren door de zorgen van het lokaal bestuur, voor rekening van de nabestaanden).
Artikel 24 (Allerheiligen)
Om de sereniteit op de begraafplaats te vrijwaren moeten de graftekens die zijn scheefgezakt, omgevallen, …. uiterlijk 14 dagen voor Allerheiligen (door toedoen van de familieleden) worden hersteld.
Van 15 oktober tot en met 5 november is op de begraafplaatsen de toegang verboden voor alle gemotoriseerde voertuigen, met uitzondering van ceremoniewagens en voertuigen van de gemeentelijke diensten. Aannemers dienen hiermee rekening te houden bij de planning van de plaatsing van de graftekens.
Alle materialen die op 15 oktober niet correct werden geplaatst, verwerkt of verwijderd en hierdoor de sereniteit van de begraafplaats in de periode rond Allerheiligen in gedrang brengen, zullen op risico en op kosten van de overtreder en zonder enig verhaal ontruimd worden door het lokaal bestuur.
Artikel 25 (onderhoud)
De belanghebbenden zijn verantwoordelijk voor het afdoende onderhoud van de graven. Wanneer een graf doorlopend onzindelijk, overwoekerd, ingestort of bouwvallig is, wordt een akte van verwaarlozing opgesteld door het lokaal bestuur en gedurende 1 kalenderjaar aangebracht op het grafteken.
Hoofdstuk 4: Opgravingen
Artikel 26
Als een overledene in een andere gemeente wordt herbegraven, moet de burgemeester van die andere gemeente toestemming geven voor de herbegraving in zijn gemeente vooraleer het stoffelijk overschot wordt opgegraven.
Artikel 27
De aanvraag tot opgraving moet door de nabestaande schriftelijk worden gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen;
Er moeten steeds de volgende beschikkingen worden nageleefd:
De kosten verbonden aan de opgraving zijn voor rekening van wie de opgraving gevraagd heeft onverminderd de verschuldigde retributie.
Artikel 28
Een opgraving gebeurt steeds in tegenwoordigheid van 1 of meerdere begraafplaatsmedewerkers en van een gemachtigde die door de burgemeester is aangesteld en die er verslag van opmaakt. Zij kunnen de vernieuwing van de kist voorschrijven als ze dat nodig achten en ze kunnen elke andere maatregel nemen om de welvoeglijkheid en de openbare gezondheid te beschermen op kosten van de aanvrager.
De burgemeester kan een nabestaande toestemming verlenen om de opgraving bij te wonen.
Artikel 29
Niet-geconcedeerde (na de termijn van 10 jaar verplichte grafrust) of definitief vervallen geconcedeerde graven die zich bevinden tussen geconcedeerde graven kunnen ingenomen worden voor een nieuwe begraving op verzoek van een aanvrager, mits akkoord van het college van burgemeester en schepenen, op voorwaarde dat:
alle kosten voor het graven van de put en het ontknekelen van het graf gedragen worden door de aanvrager;
alle menselijke resten die zich nog in de ondergrond bevinden, in overleg met het lokaal bestuur worden herbegraven op een daarvoor op de begraafplaats voorziene knekelengraf of worden weggehaald door een gespecialiseerde firma;
het ruimen gebeurt op een waardige manier met maximaal respect voor de overledenen, de delen waar de werkzaamheden plaatsvinden moeten visueel worden afgesloten van het publiek.
Hoofdstuk 5: Ordemaatregelen
Artikel 30 (toegankelijkheid)
De begraafplaatsen zijn toegankelijk voor het publiek van zonsopgang tot zonsondergang, behoudens afwijkingen vastgesteld door de burgemeester.
Artikel 31 (ordehandhaving)
De gemeente handhaaft de orde en de openbare veiligheid op de begraafplaatsen. Ze staat evenwel niet in voor de bewaking van de op de graven geplaatste voorwerpen. Het lokaal bestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade door particulieren of door natuurelementen aangebracht aan de graven of voor de diefstal van de aangebrachte gedenktekens en versieringen.
Artikel 32 (verbodsbepalingen)
Op de begraafplaatsen zijn alle handelingen en gedragingen verboden waardoor de orde of de aan de doden verschuldigde eerbied verstoord wordt.
Het is in het bijzonder verboden:
● zich op de begraafplaatsen te bevinden buiten de vastgestelde openingstijden;
● de grasperken en de beplantingen der begraafplaatsen te betreden of deze grasperken en beplantingen op welke wijze ook te beschadigen;
● de graftekens en alle huldigings- en versieringsvoorwerpen op welke wijze ook te beschadigen;
● binnen de omheining der begraafplaatsen vuilnis en afval neer te leggen dat niet afkomstig is van de begraafplaats. Het afval mag enkel achtergelaten worden op de daartoe aangewezen plaatsen;
● met voertuigen de begraafplaats binnen te rijden, tenzij om uitzonderlijke redenen en daartoe toelating verkregen is van de aangestelde van de gemeente;
● op graftekens of afsluitingen te klauteren;
● op de begraafplaats aanwezig te zijn onder invloed van genotsmiddelen (drugs, alcohol,
…);
● vergezeld te zijn van honden of andere dieren, met uitzondering van mensen met een visuele handicap of andere andersvaliden met hun geleidehond, politiediensten en erkende bewakingsondernemingen met waak-, speur- en verdedigingshonden;
● kinderen jonger dan zeven jaar de begraafplaats te laten bezoeken zonder begeleiding van een volwassen persoon.
Artikel 33 (aanplakkingen)
Op de begraafplaatsen is elke aanplakking of reclame verboden die niet is voorzien in het decreet of de besluiten van de Vlaamse regering.
Het is eveneens verboden gelijk welke voorwerpen of opschriften aan te brengen, behoudens in de gevallen voorzien in de wetgeving vermeld in het eerste lid.
Artikel 34 (handel)
Het is strikt verboden om binnen de omheining van de begraafplaatsen te leuren, gelijk welk voorwerp uit te stallen of te koop aan te bieden of om in het algemeen zijn diensten aan te bieden.
Artikel 35 (verwijdering)
Onverminderd mogelijke rechtsgevolgen wordt iedereen die zich niet gedraagt met eerbied voor de doden of inbreuk pleegt op enigerlei bepaling uit onderhavig reglement, onmiddellijk buiten de begraafplaats gezet door de personen bevoegd voor het toezicht en voor de handhaving van de openbare orde.
Artikel 36 (strafbepalingen)
Onverminderd de toepassing van artikelen 315, 340, 453 en 526 van het Strafwetboek en voor zover hogere wetgeving geen straffen voorziet voor de overtredingen van dit reglement, worden de inbreuken op de bepalingen van dit reglement bestraft met een gevangenisstraf van één tot zeven dagen evenals met een boete van één tot vijfentwintig euro of met één van deze straffen alleen.
Hoofdstuk 6 – Peterschap van een grafmonument van lokaal historisch belang
Artikel 37
Organisaties, particulieren of groepen kunnen het peterschap over een grafmonument van lokaal historisch belang verwerven en verbinden zich er in ruil toe het te restaureren en te onderhouden. Het lokaal bestuur blijft eigenaar van het grafmonument en het is niet mogelijk om er opnieuw in te begraven. Men kan het peterschap enkel bekend maken door een door het lokaal bestuur Roosdaal gratis aangeleverd plakkaatje aan het grafmonument te bevestigen.
Artikel 38
De verwerving van het peterschap van een bestaand grafmonument is gratis.
Artikel 39
Het college van burgemeester en schepenen keurt de aanvraag voor het peterschap goed. In elke aanvraag wordt grondig gemotiveerd waarom men het peterschap over een bestaand grafmonument wenst te verwerven.
Artikel 40
Bij goedkeuring van het peterschap wordt een overeenkomst afgesloten met de aanvrager, waarin de richtlijnen voor de restauratie en het onderhoud van het grafmonument opgenomen zijn alsook de termijn van het peterschap.
De aanvrager verbindt zich er toe om de instandhoudings- en restauratiewerken aan het grafmonument uit te voeren zonder de oorspronkelijke staat van het grafmonument te wijzigen. Bij het niet-naleven van de voorwaarden die deel uitmaken van de overeenkomst, kan het lokaal bestuur de overeenkomst voortijdig beëindigen.
De aanvrager kan geen aanspraak maken op vergoedingen of compensaties bij het beëindigen of niet hernieuwen van de overeenkomst.
Artikel 41
De aanvrager is aansprakelijk voor eventuele schade aan de eigendommen van het lokaal bestuur als gevolg van werken die in zijn of haar opdracht werden uitgevoerd.
Hoofdstuk 7: slotbepalingen
Artikel 42
Alle gevallen, niet bepaald in onderhavig reglement of in de decreten en uitvoeringsbesluiten, worden geregeld door het college van burgemeester en schepenen of door de burgemeester in geval van hoogdringendheid.
Artikel 43
Dit begraafplaatsenreglement treedt in werking op 2 mei 2022.
Dit reglement heft alle voorgaande reglementen en verordeningen van de gemeente Roosdaal betreffende de begraafplaatsen en de lijkbezorging op.
Artikel 44
Alle concessies toegestaan voor ingang van dit reglement blijven ongewijzigd bestaan volgens het reglement van toepassing op het tijdstip van het toekennen van de concessie. Hernieuwingen echter vallen onder toepassing van onderhavig reglement.
De bestaande graven dienen te blijven voldoen aan de modaliteiten en voorschriften van het reglement dat van kracht was op het tijdstip van begraving.
------------
Artikel 2. - Met de goedkeuring van onderhavig reglement op de begraafplaatsen worden alle voorgaande gemeentelijke reglementen betreffende de begraafplaatsen en lijkbezorging opgeheven.
BESLUIT:
Artikel 1. - Het hiernavolgende gemeentelijke reglement op de begraafplaatsen wordt goedgekeurd:
------------
Artikel 1. - Initiële concessie
Naar aanleiding van een 1e overlijden, kan een grafconcessie afgesloten worden voor een initiële looptijd van:
● ofwel 30 jaar, tegen een retributie van 500,00 euro
● ofwel 50 jaar tegen een retributie van 800,00 euro.
Deze concessie is geldig voor de begraving van maximaal 3 gecremeerde of niet-gecremeerde lichamen (met optie 4e, zie artikel 2), volgens de modaliteiten voorzien in het algemene begraafplaatsenreglement (artikel 6 t.e.m. 8).
Artikel 2. – Optionele uitbreiding concessie naar 4e stoffelijk overschot
Wanneer volgens de bepalingen van het begraafplaatsreglement (artikel 6 t.e.m. 8) een 4e gecremeerd lichaam wordt begraven in de concessie, is een éénmalige retributie verschuldigd van 200 euro voor de resterende looptijd van de initiële concessie (indien 10 jaar of meer).
Als de initiële concessie op het tijdstip van de 4e begraving nog een resterende duurtijd heeft van 10 jaar of minder, moet gelijktijdig minstens 1 verlenging (10 jaar) worden aangegaan (volgens de bepalingen van artikel 3 van dit reglement).
Artikel 3. — Verlenging van de vervallende concessie
Vanaf ten vroegste 2 jaar voor de eindvervaldag van een concessie kan de concessie verlengd worden met een aansluitende termijn van 10 jaar of een veelvoud hiervan. Per schijf van 10 jaar bedraagt de retributie 200,00 euro.
Artikel 4. — Niet-inwoners
Voor de gevallen die volgens artikel 2 (voorlaatste en laatste alinea) van het reglement op de begraafplaatsen een toestemming tot begraving krijgen van het college van burgemeester en schepenen worden de tarieven van de concessies verdubbeld. Ingeval er geen concessie wordt genomen, is een begraafplaatsvergoeding verschuldigd van 250,00 euro.
Ambtenaren van de Europese Gemeenschap, die ingevolge hun persoonlijk statuut vrijgesteld zijn van inschrijving in de gemeentelijke registers en die werkelijk in de gemeente verblijven, zijn wat de toepassing van dit reglement betreft, gelijkgesteld met de personen die ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters.
Artikel 5. — Vroegtijdige vrijwillige beëindiging van een lopende concessie
De vrijwillige afstand van concessie, zoals bepaald in artikel 4 van het algemene begraafplaatsenreglement, geeft geen recht op terugbetaling van een pro-rata gedeelte van de betaalde retributie.
Artikel 6. — Betaling
De prijs van de concessie (initiëel en verlengingen) dient bij de aanvraag onmiddellijk betaald te worden. Bij niet-betaling wordt geen (verlenging van de) concessie toegestaan.
Artikel 7. – Aanpassing concessies gestart voor 1 mei 2015
Voor de lopende grafconcessies die werden afgesloten voor 1 mei 2015 en waarin reeds 1 of 2 stoffelijke overschotten begraven zijn, wordt de mogelijkheid voorzien om de grafconcessie volgens de bepalingen van het begraafplaats- en retributiereglement van 28 april 2022 om te vormen tot een concessie voor maximaal 3 (met optie voor 4) stoffelijke overschotten.
De modaliteiten van de omvorming van grafconcessies afgesloten voor 1 mei 2015 zijn als volgt:
● een voorafgaande peiling door / positief advies van de technische dienst begraafplaatsen
● de aanvrager sluit steeds eerst een nieuwe concessie af volgens de bepalingen van het begraafplaats- en retributiereglement van 28 april 2022, startend op de datum van de nieuwe (2e,, 3e of 4e ) begraving.
● Van de oude concessie wordt een pro-rata deel berekend van de eerder effectief betaalde concessieprijs op basis van de resterende niet-gebruikte volledige kalenderjaren, dit pro-rata deel wordt in mindering gebracht van de verschuldigde retributie voor de nieuwe concessie.
Als in deze concessies gebruikt wordt gemaakt van de optie om een 4e stoffelijk overschot te begraven, zijn de bepaling van artikel 2 van dit reglement onverminderd van toepassing.
Artikel 8. – Aanpassing concessies gestart vanaf 1 mei 2015
Grafconcessies die werden afgesloten vanaf 1 mei 2015 worden in geval van een aanvraag tot 4e begraving automatisch omgevormd tot een nieuwe concessie volgens het reglement van 28 april 2022, zonder bijkomende formaliteiten (ongewijzigde retributie en looptijd) maar onverminderd de toepassing van de bijkomende retributie bepaald in artikel 2.
Een voorafgaande peiling door / positief advies van de technische dienst begraafplaatsen is vereist.
Artikel 9. - Opgravingen
De retributie voor de opgraving van een stoffelijk overschot (inclusief een asurn begraven in een perceel volle grond) bedraagt 250 euro.
De retributie voor de opgraving van een asurn (begraven in een columbariumnis of urnenkelder) bedraagt 100 euro.
De retributie is niet verschuldigd bij:
● de opgraving verricht ingevolge een rechterlijke beslissing.
● terugneming van een perceel wegens openbaar belang of dienstnoodwendigheden
● Wanneer de opgraving verricht wordt om de stoffelijke resten te begraven op een ander deel van de begraafplaats
● Wijziging van de bestemming van de begraafplaats, wanneer de opgraving van rechtswege verricht wordt om de stoffelijke resten te begraven op een andere gemeentelijke begraafplaats.
De retributie is verschuldigd door de aanvrager(s) van de opgraving
Artikel 10. - Afwijkingen
Wanneer bij een uitzonderlijke situatie een afwijking op de bepalingen van dit reglement nodig is, is het college van burgemeester en schepenen omwille van de dringende aard bevoegd om hierover te beslissen.
Bij de eerstvolgende gelegenheid wordt de gemeenteraad in kennis gesteld van de toegestane afwijking.
------------
Artikel 2. - Dit retributiereglement treedt in werking op 2 mei 2022.
Artikel 3. - De besluiten van 2 april 2015 en 6 juli 2015 van de gemeenteraad houdende goedkeuring van het retributiereglement voor grafconcessies worden opgeheven.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De deelnameprijs voor het seniorenfeest op donderdag 2 juni 2022 in de sportzaal van Roosdaal Palace, Omer De Vidtslaan 52 te 1760 Roosdaal wordt vastgesteld op 10,00 euro/deelnemer (gewone schotel, gebak en koffie) en 7,50 euro/deelnemer (kleinere schotel, gebak en koffie mensen woon- en zorgcentrum).
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt de aanpassing van de erfpachtovereenkomst Koetshuis van 13 juni 2008 goed waarbij aan het lokaal bestuur het exclusief gebruiksrecht wordt toegekend op LOT 2 (Strijtemplein - Kristus Koninglaan te 1760 Roosdaal 2de afdeling - sectie A - deel van 93 M - totale oppervlakte 100 m²) volgens bijgevoegd proces-verbaal van opmeting van 2 april 2022.
Artikel 2. - Dit besluit dient als addendum bij de initiële erfpachtovereenkomst van 13 juni 2008.
Artikel 3. - Het addendum wordt namens het lokaal bestuur Roosdaal ondertekend door de heer Koenraad Muyldermans, voorzitter en mevrouw Emma Van der Maelen, algemeen directeur in het kantoor van de heer Wim Goossens, burgemeester, handelend in uitvoering van artikel 9 van de wet van 27 mei 1870.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De gemeenteraad van 28 april 2022 vraagt uitdrukkelijk dat de federale regering onmiddellijk actie onderneemt om de precaire veiligheidstoestand door een chronisch gebrek aan politieambtenaren in Halle-Vilvoorde aan te pakken en de open brief van de 13 korpschefs van Halle-Vilvoorde ter harte te nemen. Er moeten dringend maatregelen voor de korte en voor de langere termijn genomen worden.
Artikel 2. - De gemeenteraad vraagt aan de federale Regering om:
● dringend een oplossing uit te werken voor het structurele concurrentienadeel van de korpsen in Halle-Vilvoorde ten gevolge de betere verloning van politiemedewerkers in het aangrenzend Hoofdstedelijk Gewest weg te werken. Hierbij dient onderzocht of de invoering van een Randpremie voor politiemedewerkers uit Halle-Vilvoorde deze kloof kunnen wegwerken;
● een oplossing uit te werken voor de te lage dotatie van de politiezones voor Halle-Vilvoorde in verhouding tot de politiezones elders in het land;
● in te zetten op een versterkte rekrutering, kwantitatief en kwalitatief.
Artikel 3. - De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om via het burgemeestersoverleg Toekomstforum Halle-Vilvoorde gezamenlijk verdere stappen te zetten naar de federale overheid om de urgentie en de zwaarwichtigheid van onze veiligheidssituatie te benadrukken en te verduidelijken en vanuit de regio concrete voorstellen uit te werken om de problematiek aan te pakken.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1 . - De gemeenteraad neemt kennis en stemt in met enerzijds de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen luik en luik VVSG) via de toetredingsakte van het OFP PROLOCUS en anderzijds het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement.
De hoogte van de pensioentoelage wordt vastgesteld op 3% van het pensioengevend jaarloon.
Artikel 2. - De gemeenteraad neemt kennis van de statuten van het OFP PROLOCUS, evenals van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (Statement of Investment Principles - SIP).
Artikel 3. - De gemeenteraad beslist om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot het OFP PROLOCUS (afzonderlijk vermogen VVSG) en richt hiertoe onverwijld tot het OFP PROLOCUS een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering.
Artikel 4. - De gemeenteraad gaat akkoord dat de gemeente samen met het OCMW en het autonoom gemeentebedrijf Roosdaal een zogenaamde MIPS-groep vormt.
Artikel 5. - De gemeenteraad duidt de heer Emmanuel de Béthune, tweede schepen, aan als vaste stemgerechtigde vertegenwoordiger in de algemene vergadering van het OFP PROLOCUS. De heer Wim Goossens, burgemeester, wordt aangeduid als eventuele plaatsvervanger van de stemgerechtigde vertegenwoordiger indien deze niet aanwezig kan zijn.
Artikel 6. - De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van de voormelde beslissingen.
Artikel 7. - De gemeenteraad stelt het pensioenreglement, met name dit gemeenteraadsbesluit en het kaderreglement tweede pensioenpijler contractanten, ter beschikking van zijn contractuele personeelsleden.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - Het bestek, de plannen en de raming voor wegenis- en rioleringswerken binnen de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, opgesteld door Landmeetburo Lievens voor Roels Grondenmaatschappij bvba wordt niet goedgekeurd.
BESLUIT:
Artikel 1. - De gemeenteraad keurt het voorstel tot het organiseren van een tankslag in samenwerking met Haviland goed.
Artikel 2: Het project wordt vanuit Haviland georganiseerd per groep van minimum 3 gemeenten. Bijgevolg dient dit, bijvoorbeeld tijdens het eerstvolgende burgemeestersoverleg, te worden besproken zodat er minstens twee andere participerende (buur)gemeenten worden gevonden.
Artikel 3: Om inwoners te stimuleren om deel te nemen aan de tankslag voorziet de gemeente in een premie voor het verwijderen of neutraliseren van een mazouttank. Daarbij dient er een onderscheid te worden gemaakt per type werken:
● het reinigen en verwijderen van een stookolietank ingegraven in volle grond of geplaatst in een groeve
● het reinigen en opvullen van een stookolietank ingegraven in volle grond of geplaatst in een groeve
● het reinigen en verwijderen van een bovengrondse stookolietank of een stookolietank geplaatst in een kelder
In de maand mei 2022 wordt er een fractieoverleg gehouden om de premiebedragen vast te stellen.
Artikel 4: Om de tankslag bekend te maken bij de inwoners kunnen onder meer volgende communicatiemiddelen worden ingezet: infoavonden, gemeentelijk infoblad, de website, briefwisseling (bv. bewoners aanschrijven in straten waar er geen gas ligt).
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.