BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De notulen van de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 april 2025 worden goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - Het zittingsverslag van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 april 2025 wordt goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Aan mevrouw Christiane Bert, raadslid, wordt toelating gegeven om deel te nemen aan de gewone algemene vergadering van EthiasCo bv op donderdag 12 juni 2025 om 10.00 uur.
Artikel 2. - EthiasCo bv wordt in kennis gebracht van dit besluit.
Dirk Evenepoel Ingrid Deneve Linda Van den Eede Wendy Godaert Emmanuel de Béthune Tine Timmermans Johan Van Lierde Lieve Hemerijckx Marc Devits Christiane Bert Sofie Bronselaer Tom De Koster Filip Wauters Koen Muyldermans Emma Van der Maelen An Van den Spiegel Jo Timmermans Jean Timmermans Diederik Aelbrecht Wim Goossens Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Dirk Evenepoel Ingrid Deneve Linda Van den Eede Wendy Godaert Emmanuel de Béthune Tine Timmermans Johan Van Lierde Lieve Hemerijckx Marc Devits Christiane Bert Sofie Bronselaer Tom De Koster Filip Wauters Koen Muyldermans An Van den Spiegel Jo Timmermans Jean Timmermans Diederik Aelbrecht Wim Goossens Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman Diederik Aelbrecht Filip Wauters Koen Muyldermans Dirk Evenepoel Sofie Bronselaer An Van den Spiegel Lieve Hemerijckx Tine Timmermans Tom De Koster Jean Timmermans Ingrid Deneve Emmanuel de Béthune Johan Van Lierde Wim Goossens Christiane Bert Jo Timmermans Linda Van Huylenbroeck Marc Devits Kristof Cooreman Wendy Godaert Linda Van den Eede aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
16 stemmen ja: Wim Goossens (cd&v-Roosdaal), Johan Van Lierde (cd&v-Roosdaal), Tom De Koster (cd&v-Roosdaal), Emmanuel de Béthune (cd&v-Roosdaal), Koen Muyldermans (cd&v-Roosdaal), Sofie Bronselaer (cd&v-Roosdaal), Christiane Bert (cd&v-Roosdaal), An Van den Spiegel (cd&v-Roosdaal), Jean Timmermans (ANDERS), Jo Timmermans (cd&v-Roosdaal), Filip Wauters (cd&v-Roosdaal), Tine Timmermans (cd&v-Roosdaal), Lieve Hemerijckx (cd&v-Roosdaal), Diederik Aelbrecht (VLAAMS BELANG), Ingrid Deneve (VLAAMS BELANG) en Dirk Evenepoel (ANDERS).
5 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA) en Marc Devits (GROEN+).
Artikel 1. - Het deel OCMW van de jaarrekening 2024 van gemeente en OCMW Roosdaal wordt vastgesteld.
Artikel 2. - Deze geïntegreerde jaarrekening 2024 van het lokaal bestuur Roosdaal, met bijbehorende toelichtingen, maakt integraal deel uit van dit besluit, met volgende resultaten:
Beschikbaar budgettair resultaat | 3.078.757 euro |
Autofinancieringsmarge | 972.304 euro |
BESLUIT:
Enig artikel. - De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de rapportering financiën over het dienstjaar 2024.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel - Goedkeuring van de partnerschapsovereenkomst 'Lokaal Partnerschap LiFT PajotTarl' met Welzijnskoepel West-Brabant als promotor inzake de duurzame participatie op de arbeidsmarkt van personen met een complexe multiproblematiek voor de periode maart 2024 tot en met december 2029.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur Roosdaal en het Vlaams Agentschap voor de Uitbetaling van de Toelagen in het kader van het Gezinsbeleid (VUTG) goed als volgt:
------------
SAMENWERKINGSOVEREENKOMST
tussen het OCMW van Roosdaal,
en het Vlaams agentschap voor de Uitbetaling van de Toelagen in het kader van het Gezinsbeleid (VUTG)
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
De Samenwerkingsovereenkomst wordt opgemaakt door het VUTG op basis van de met het OCMW gemaakte afspraken en wordt nadien ter goedkeuring voorgelegd aan het OCMW.
Tussen
Het Vlaams agentschap voor de Uitbetaling van de Toelagen in het kader van het Gezinsbeleid (VUTG), geregistreerd bij KBO onder nummer 0692.793.497, met kantoren gevestigd aan Simon Bolivarlaan 17/288, 1000 Brussel, en vertegenwoordigd door Leo Van Loo, gedelegeerd bestuurder,
Hierna ‘VUTG’
en
OCMW Roosdaal, geregistreerd bij KBO onder nummer BE0212.166.021 met zetel te Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal, vertegenwoordigd door Dirk Evenepoel, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn en Emma Van der Maelen, algemeen directeur in uitvoering van het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn op datum van 22 mei 2025,
Hierna ‘OCMW Roosdaal’
wordt de volgende samenwerking overeengekomen:
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Artikel 1: Kader
Overeenkomstig artikel 4 en 5 van het decreet van 7 juli 2017 tot oprichting van een publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor de Uitbetaling van Toelagen in het kader van het Gezinsbeleid, tot vaststelling van vergunningsnormen voor private uitbetalingsactoren en tot wijziging van het decreet van 30 april 2004 betreffende de oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin heeft het VUTG de missie en opdracht lokale besturen te ondersteunen door voor hen een automatische toekenning van voordelen in het kader van het lokale gezinsbeleid te organiseren. Het VUTG kan hiervoor zijn betaalmotor en zijn diensten via een samenwerkingsovereenkomst aan lokale overheden ter beschikking stellen.
Het betreft toelagen die gemeenten en openbare centra voor maatschappelijk welzijn rechtstreeks, krachtens een reglement dat ze hebben goedgekeurd, toekennen om kosten voor de opvoeding van kinderen te ondersteunen, of voor andere doelstellingen in het kader van het lokale gezinsbeleid.
Artikel 2: Aanbod
De toelagen, die door het VUTG in het kader van het gezinsbeleid beheerd worden, zijn de bronnen waarop gemeenten en OCMW’s zich kunnen baseren om gerichte informatie te verspreiden en lokale toelagen te betalen in samenwerking met het VUTG, aan het gewenste doelpubliek.
Deze bronnen worden kenbaar gemaakt aan de gemeenten en OCMW’s via een dienstencatalogus, die als bijlage bij deze samenwerkingsovereenkomst wordt gevoegd. In de dienstencatalogus worden de basisprincipes uitgelegd m.b.t. de verschillende bronnen die het mogelijk maken om het aanbod van het VUTG correct te interpreteren en te situeren.
De ondersteuning die het VUTG kan bieden, bestaat uit het verzenden van brieven aan een bepaalde doelgroep om hen te wijzen op het bestaan van een bepaald ‘voordeel’ in het kader van het lokale gezinsbeleid. Daarnaast kan het VUTG de gemeenten en OCMW’s ook bijstaan bij het onderzoek naar het recht op en de uitbetaling van toelagen in het kader van het gezinsbeleid door betaalbestanden of bestanden met persoonsgegevens van bepaalde doelgroepen aan te leveren aan gemeenten en OCMW’s.
Artikel 3: Procedure
Er zijn 3 mogelijkheden van dienstverlening door het VUTG: het ter beschikking stellen van een gedetailleerd gegevensbestand of een betaalbestand met rekeningnummers (art.3.1.) of het verzenden van brieven aan een bepaalde doelgroep (art.3.2.) of een combinatie van deze dienstverleningen.
Artikel 3.1. Het ter beschikking stellen door het VUTG van een gedetailleerd gegevensbestand of een betaalbestand met rekeningnummers.
Het VUTG linkt de gewenste bronnen aan de inwoners uit een bepaalde gemeente die één of meerdere van deze toelagen binnen het Groeipakket ontvangen en maakt hier lijsten van.
De selectie van deze gegevens gebeurt volgens onderstaande criteria:
● kinderen die in de betrokken gemeente gedomicilieerd zijn.
● kinderen met een actief recht
● kinderen waarvoor aan een natuurlijk persoon wordt betaald, niet aan een rechtspersoon.
Er kan tevens een selectie gemaakt worden op leeftijd. Voor de schooltoeslag kan er ook een selectie worden gemaakt op type onderwijs.
Het resultaat van deze lijsten wordt als beveiligd betaalbestand of beveiligd gegevensbestand bezorgd aan de gemeente en/of het OCMW.
De termijn die het VUTG daarvoor nodig heeft, wordt in onderling overleg met de gemeente en/of het OCMW afgesproken en met een minimumtermijn van 4 weken, nadat alle nodige stukken aangeleverd zijn en de aanvraag dus volledig is.
Het VUTG maakt de selectie op basis van de gegevens die op dat ogenblik voorhanden zijn. Er zal geen rechtzetting gebeuren indien later, na het bekomen van nieuwe elementen in het dossier, zou blijken dat de toegekende toelage onverschuldigd was.
Vragen met betrekking tot gegevens uit het verleden, zullen individueel worden geëvalueerd.
In de situatie waarbij een betaalbestand of gegevensbestand ter beschikking wordt gesteld van de gemeente en/of het OCMW en er daarnaast ook brieven met betrekking tot de toekenning van de tussenkomst worden verstuurd door het VUTG, brengt de gemeente en/of het OCMW het VUTG op de hoogte van de toekenningsdatum van de tussenkomst, van zodra deze gekend is.
De brieven worden dan door het VUTG, binnen de week na de toekenningsdatum, verzonden aan de betrokken gezinnen. (zie ook artikel 3.2)
Artikel 3.2. Het laten versturen van brieven door het VUTG over het lokale aanbod aan de gewenste doelgroep.
Wanneer het VUTG brieven dient te verzenden aan een bepaalde doelgroep, bezorgt de gemeente en/of het OCMW aan het VUTG de tekst voor de informatie aan betrokkene en de contactgegevens van de gemeente en/of het OCMW waar de begunstigde terecht kan. De gemeente en/of het OCMW bezorgt de tekst voor de brief samen met de ondertekende samenwerkingsovereenkomst.
De termijn die het VUTG daarvoor nodig heeft, wordt in onderling overleg met de gemeente en/of het OCMW afgesproken en met een minimumtermijn van 4 weken, nadat alle nodige stukken aangeleverd zijn en de aanvraag dus volledig is.
Vervolgens informeert het VUTG die begunstigden over de mogelijkheden bij de gemeente en/of het OCMW. De gemeente en/of het OCMW bepaalt zelf de inhoud van de brief. Hierbij houdt ze rekening met bestaande templates van het VUTG. Het VUTG treedt hierbij niet in de plaats van de gemeente en/of het OCMW en zij zullen niet antwoorden op inhoudelijke vragen van burgers m.b.t. het aanbod van de gemeenten en OCMW’s.
De informatie aan de betrokkene bevat:
● de informatie die de gemeente en/of het OCMW wil meedelen, en die onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en/of het OCMW valt. De gemeente en/of het OCMW levert zelf de tekst aan.
● de contactpunten van de gemeente en/of het OCMW waar de begunstigde terecht kan.
Artikel 4: concrete omschrijving van de vraag van het lokaal bestuur (gemeente en/of OCMW):
Het lokaal bestuur dient de vraag te omschrijven overeenkomstig de volgende criteria:
● gewenste doelgroep
Kinderen tussen 2,5 en 18 jaar die ingeschreven zijn in een kleuter-, lagere of secundaire school.
● de bronnen op basis van de dienstencatalogus die de gemeente en/of het OCMW wil aanwenden om deze doelgroep te bereiken: voorbeeld: de schooltoeslag
sociale toeslag (laagste inkomensgrens)
● postcode van de gewenste doelgroep
1760 en 1761
● periode (enkel in te vullen indien deze afwijkt van of kleiner is dan de periode in de dienstencatalogus) rechtsmaand april 2024
● verzending per gezin (domicilie van de kinderen)
1 brief per gezin
● waarvoor het VUTG al dan niet moet instaan: het ter beschikking stellen van een gedetailleerd gegevensbestand, een betaalbestand met rekeningnummers of de verzending van brieven of een combinatie van een gegevens- of betaalbestand met de verzending van brieven.
De verzending van brieven
● het OCMW levert het bewijs aan dat ‘het voordeel’ (toelage, korting, dienstverlening, ...) wordt toegekend krachtens een reglement van het OCMW.
Artikel 5: Kostprijs
Het VUTG zal een prijsschatting opmaken op basis van de vraag en de gewenste dienstverlening van de gemeente en/of het OCMW.
Het kostenmodel ziet er als volgt uit:
● Anonieme simulatie/omgevingsanalyse van de doelgroep met aantallen en geschat budget: gratis
● Gericht brieven (zonder gegevensdeling) laten versturen aan een specifieke doelgroep die VUTG voor het lokaal bestuur heeft gedetecteerd: € 250 + kostprijs brieven (omslagen + (drop)kost per zending)
● Gegevensdeling voor gemeenten met een inwonersaantal kleiner dan het aantal inwoners van de laagst bevolkte centrumstad in Vlaanderen op de datum van ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst: € 500 + kostprijs brieven indien gewenst (omslagen + (drop)kost per zending)
● Gegevensdeling voor gemeenten met een inwonersaantal kleiner dan het aantal inwoners van de laagst bevolkte centrumstad in Vlaanderen op de datum van ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst: € 1000 + kostprijs brieven indien gewenst (omslagen + (drop)kost per zending)
Bij de twee laatste opties (gegevensdeling) kunnen dus ook brieven verzonden worden, waarbij geen bijkomende € 250 wordt aangerekend maar enkel de kostprijs van de brieven en zending zelf.
Alle kosten die voortvloeien uit de diensten geleverd door VUTG aan de afnemende partij, zullen worden verrekend volgens de respectievelijke kostenposten zoals overeengekomen in deze samenwerkingsovereenkomst.
De afnemende partij is verantwoordelijk voor de betaling van alle kosten die direct verband houden met de geleverde diensten, inclusief maar niet beperkt tot postkosten, verzendkosten, en verwerkingskosten.
Artikel 6: Verzendtermijn
De termijn voor het versturen van de brieven, het aanleveren van het beveiligd betaalbestand of beveiligd gegevensbestand is afhankelijk van de grootte van de doelgroep en zal bepaald worden in onderling overleg met de gemeente en/of het OCMW en met een minimumtermijn van 4 weken, nadat alle noodzakelijke stukken getekend en bezorgd zijn.
Artikel 7: Verantwoordelijkheden inzake deze Verwerking van Persoonsgegevens
Iedere verwerking van Persoonsgegevens krachtens deze Overeenkomst zal gebeuren conform de Wetgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens.
Het VUTG en de gemeente en/of het OCMW bepalen samen het “waarom” en “hoe” deze Persoonsgegevens moeten worden verwerkt.
Overeenkomstig artikel 8 van het e-gov-decreet wordt voor elke samenwerking waarbij elektronisch persoonsgegevens worden uitgewisseld een protocol afgesloten tussen het VUTG en de gemeente en/of het OCMW.
Wanneer er enkel brieven worden verstuurd door het VUTG, worden er geen persoonsgegevens uitgewisseld en moet er bijgevolg geen protocol worden afgesloten met de gemeente en/of het OCMW.
Artikel 8: Naleving van de overeenkomst
Als de overeenkomst door de partijen onvoldoende wordt nageleefd, melden de vertegenwoordigers van de partijen dit aan de ondertekenaars van het document.
De ondertekenaars van dit document stellen alles in het werk om in onderling overleg de samenwerking terug op het niveau van de overeengekomen afspraken te brengen.
Als de ondertekenaars van dit document niet tot een akkoord komen, zullen zij hun standpunt motiveren in een formeel schrijven.
Als na dit schrijven nog steeds geen akkoord kan worden bereikt, kan in onderling overleg besloten worden om de overeenkomst niet verder te zetten.
Artikel 9: Duur en opzegging
De duurtijd van de overeenkomst loopt voor de periode bepaald in artikel 4 van deze overeenkomst.
De overeenkomst kan in onderling overleg op elk moment worden stopgezet. Wanneer de samenwerking in onderling overleg wordt verlengd, zal een nieuwe samenwerkingsovereenkomst worden opgesteld.
Opgemaakt te Roosdaal, op 22 mei 2025, in evenveel exemplaren als er partijen zijn
Namens het VUTG
Leo Van Loo
Gedelegeerd bestuurder
Voor OCMW Roosdaal
Emma Van der Maelen Dirk Evenepoel
Algemeen directeur Voorzitter Raad voor
Maatschappelijk Welzijn
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.