BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - Het zittingsverslag van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 8 juni 2023 wordt goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De notulen van de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 8 juni 2023 worden goedgekeurd.
Dirk Evenepoel Jo Timmermans Christiane Bert An Van den Spiegel Annick Borloo Wendy Godaert Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Rudy Bracquez Jean Timmermans Marc Devits Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Linda Van den Eede Wim Goossens Johan Van Lierde Emma Van der Maelen Tom De Koster Koen Muyldermans Dirk Evenepoel Jo Timmermans Christiane Bert An Van den Spiegel Annick Borloo Wendy Godaert Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Rudy Bracquez Jean Timmermans Marc Devits Emmanuel de Béthune Jan Van Den Bosch Linda Van den Eede Wim Goossens Johan Van Lierde Tom De Koster Koen Muyldermans Johan Van Lierde Christiane Bert Jan Van Den Bosch Marc Devits Linda Van Huylenbroeck Linda Van den Eede Kristof Cooreman Wim Goossens Emmanuel de Béthune An Van den Spiegel Wendy Godaert Jean Timmermans Rudy Bracquez Dirk Evenepoel Tom De Koster Koen Muyldermans Annick Borloo Jo Timmermans aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
18 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Annick Borloo (Onafhankelijk), Tom De Koster (CD&V), Jean Timmermans (Onafhankelijk), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Jo Timmermans (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
Artikel 1. - De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de volgende verkoopovereenkomst goed:
--------------------
ONDERHANDSE VERKOOPOVEREENKOMST
Tussen ondergetekenden:
OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN ROOSDAAL, gevestigd te 1761 Roosdaal (Borchtlombeek), Kerkstraat 4, ingeschreven in het rechtspersonenregister te Brussel onder het nummer BE 0212.166.021.
Hier vertegenwoordigd door :
1) De burgemeester de heer GOOSSENS Wim, wonende te 1760 Roosdaal, Lostraat 163, in die hoedanigheid aangesteld bij beslissing van 30 maart 2023 (RR 651023 427-27).
2) De algemeen directeur, mevrouw VAN dER MAELEN Emma, wonende te 9500 Geraardsbergen, Guilleminlaan 35/B002, in die hoedanigheid aangesteld bij beslissing van 30 maart 2023 (RR 851225 120-29).
Hierna genoemd " de verkoper ".
En:
"ZONNELIED" vereniging zonder winstoogmerk, met zetel te 1761 Roosdaal (Borchtlombeek), Kloosterstraat 7, ingeschreven in het rechtspersonenregister te Brussel onder het nummer BE 0420.607.638.
Hier vertegenwoordigd door:
1) De bestuurder, de heer Renaat Van Der Stock, Vloerstraat 39 te 3020 Herent.
2) De bestuurder, de heer Filip De Wolf, wonende te 1761 Borchtlombeek, Mansborrestraat 3.
Hierna genoemd " de koper ".
Wordt overeengekomen hetgeen volgt:
De verkoper verklaart bij deze te verkopen, af te staan en over te dragen voor vrij, zuiver en onbelast van alle schulden, voorrechten en rechten van hypotheek, onder de gewone waarborg als naar recht, aan de koper, het hierna beschreven goed:
I. Beschrijving van het goed
GEMEENTE ROOSDAAL, eerste afdeling
Een perceel grond gelegen Groten Varink, langsheen de Molenstraat, gekadastreerd of het geweest, volgens kadaster sectie C, nummer 0104AP0000, met een oppervlakte volgens kadaster van 89 a 35 ca.
Hierna genoemd " het goed ".
De verkoper verklaart de enige eigenaar te zijn van het bij deze verkochte goed. Tevens verklaart hij alle rechten te bezitten om over het goed te beschikken.
II. VOORWAARDEN
1. Eigendom – gebruik - ingenottreding
De koper zal de eigendom van het goed verkrijgen vanaf de dag van het verlijden van de authentieke akte.
Hij zal er het genot van hebben door het vrij gebruik.
Het goed is op heden verpacht/verhuurd aan mevrouw Ingrid De Vidts, Molenstraat 9, 1760 Roosdaal en de heer Jos De Doncker, Groenenboomgaard 1, 1760 Roosdaal, onder de voorwaarden gekend door de koper.
Aangezien een einde dient gesteld te worden aan de lopende pacht op 1 januari 2024, verwijzen partijen naar de opschortende voorwaarde hierna vermeld.
In zelfde overeenkomst zal de pachter moeten verzaken aan zijn recht van voorkoop en zijn recht van overdracht van het recht van voorkoop.
Tevens verklaart de verkoper dat het goed niet bezwaard is met een voorkeur- of voorkooprecht ten voordele van wie ook.
2. Publiciteitspanelen
De verkoper verklaart dat het verkochte goed niet het voorwerp uitmaakt van een overeenkomst betreffende publiciteitspanelen en dat hij met niemand een beding van voorkeur tot aankoop heeft afgesloten.
3. Kosten - lasten
De kosten, rechten en erelonen zijn ten laste van de koper.
De kosten die evenwel betrekking hebben op de leveringsplicht zijn ten laste van de verkoper.
Behoorlijk ingelicht nopens het recht om, zonder bijkomende kosten hun respectievelijke notaris aan te duiden -voor zover hun keuze gemaakt werd binnen acht dagen na datum van heden- hebben ondergetekenden te dien einde volgende notaris aangeduid:
- voor de VERKOPER: Meester Peter DE SCHEPPER, notaris, met standplaats te Roosdaal;
- voor de KOPER: notarissen Dirk VAN DEN HAUTE-DE BAERDEMAEKER Puk met standplaats te Lennik .
De notariële akte zal uiterlijk binnen de vier maanden na het vervullen van de opschortende voorwaarden sub 2), 3) en 4) worden verleden. De opschortende voorwaarde sub 1) belet niet de ondertekening van de notariële akte en bijgevolg de integrale betaling van de prijs binnen de voormelde termijn.
4. Belastingen – onroerende voorheffing
Alle belastingen en taksen zullen door de koper betaald worden vanaf de datum van de notariële akte. De verkoper verklaart evenwel dat er geen verhaalbelastingen verschuldigd zijn; indien dit toch het geval zou zijn zal hij deze zelf dienen te betalen.
De koper zal zijn aandeel in de onroerende voorheffing voor het lopende jaar bij de notariële akte betalen aan de verkoper, op basis van het laatste aanslagbiljet in het bezit van de verkoper.
5. Staat – oppervlakte
Het goed wordt verkocht in de toestand waarin het zich bevindt.
De koper kan geen aanspraak maken tegen de verkoper op enige vergoeding, of op een vermindering van de hierna vastgestelde prijs noch wegens gebreken in de bouw, zichtbare of onzichtbare, sleet of een andere oorzaak, noch wegens gebreken aan de grond of aan de ondergrond, noch wegens misrekening in de hoger aangeduide oppervlakte; elk verschil tussen deze oppervlakte en de werkelijke, al overtrof het één twintigste, zal in het voordeel of nadeel van de koper blijven, zonder verhaal tegen de verkoper.
Het goed wordt verkocht zonder garantie voor gebreken in de grond of in de ondergrond; de koper doet uitdrukkelijk afstand van elk verhaal tegen de verkoper, in het bijzonder aangaande hetgeen voorzien is in de artikelen 1641 en 1643 van het oud Burgerlijk Wetboek, tenzij voor bedrog of kennis van verborgen gebrek door de verkoper, of voor het geval de verkoper als een professionele verkoper in de zin van het Wetboek van economisch recht dient beschouwd te worden. In dat geval zal iedere vermindering of ontslag van zijn verantwoordelijkheid voor verborgen gebreken inzake het verkochte goed voor niet geschreven dienen beschouwd te worden.
In dit kader verklaart de verkoper dat hij geen kennis heeft dat het goed door een verborgen gebrek is aangetast en hij dus niets verzwegen heeft in dit verband.
De verkoper is gehouden het goed te bewaren in de staat waarin het zich bevindt op het ogenblik van het sluiten van de verkoopovereenkomst. De normale kosten tot behoud, bewaring en bewaking van de zaak zijn ten laste van de verkoper.
6. Erfdienstbaarheden
De koper verklaart formeel het bij deze verkochte goed aandachtig bezocht te hebben.
Het goed wordt verkocht met al zijn lijdende en heersende, zicht- en onzichtbare erfdienstbaarheden waarmee het belast of bevoordeeld zou kunnen zijn. Het staat de koper vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de voordelige in zijn voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen rekening en op eigen risico.
De verkoper verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd in voor- of nadeel van het bij deze verkochte goed, en geen kennis te hebben van dergelijke erfdienstbaarheden, met uitzondering van eventueel deze vermeld in de eigendomsakte.
Nagemeld stedenbouwkundig uittreksel en de Atlas der Buurtwegen vermeldt het bestaan van de voetweg nummer 87 met een breedte van 1,60m.
7. Bijzondere voorwaarden
De partijen verklaren onderling volgende bijzondere voorwaarden te zijn overeengekomen:
De koper wenst met dit perceel een nieuwbouwproject te realiseren voor de collectieve opvang van personen met een beperking.
Het toekomstig project mag in geen geval aangewend worden voor particuliere en/of sociale woningbouw en moet steeds zijn sociaal karakter blijven behouden.
De koper wenst dan ook deze realisatie te willen uitwerken in samenspraak met de gemeente Roosdaal, de buurt en de lokale partners.
De koper verbindt er zich toe bij de realisatie van het project onderstaande principes en voorwaarden te respecteren:
● de noodzaak tot het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning voor groepswonen.
● bij het ontwerp wordt de buurt en de gemeente uitgenodigd om actief deel te nemen aan het volledige proces.
● de koper integreert de voetweg in het programma van eisen voor de ontwerpers om een zo inclusief en toegankelijk mogelijk verbinding te maken tussen de Pamelse Klei en de Molenstraat. Deze doorgang zou een breedte moeten hebben van minimum 2.5 meter. Indien de voetweg voor de realisatie van het project moet verlegd worden (naar bijvoorbeeld de zijkant van het perceel) zal dit moeten gebeuren via de procedure “verleggen voetweg” bij gemeenteraadsbesluit. Het onderhoud van de voetweg kan gebeuren door de gemeente als deze voetweg, na realisatie van het project, gratis wordt overgedragen aan de gemeente.
● de koper geeft opdracht aan de ontwerpers om maximaal in te zetten op de integratie van natuur en zorg, gericht op een natuurlijke vormgeving waarbij de bewoners, de bezoekers en de buurt samen gebruik kunnen maken van de groene ruimte als rustplek, bezinningsplaats of speelweide.
● de basisgedachte van de ontwerpers dient gericht te zijn op inclusief leven en werken voor personen met een beperking en hun (ruime) omgeving. Om inclusief te kunnen leven en werken is een actieve en passieve participatie noodzakelijk. De koper vraagt de architecten om het aspect ontmoeting mee te nemen in het ontwerp volgens de principes van afstemming, verbinding en samenwerking tussen bewoners, bezoekers, medewerkers, buurtbewoners, verenigingen, lokale welzijnspartners en het gemeentebestuur
● zij maximaliseert de samenwerking met de Valier voor het werken op hun hoeveproject aan de overkant.
● zij maximaliseert de samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant, dit kan op meerdere vlakken zoals logistiek, parking, lokaalgebruik, benutten van de openbare ruimte, conciërgefunctie in de woning vooraan op het perceel.
● zij heeft de intentie om het verharden voor parkings tot een minimum te beperken. Naast de noodzakelijke parkings op het terrein voor bezoekers, dokters, urgentiediensten… stelt zij de vraag aan de Provincie om hun parking structureel te mogen benutten voor personeel en logistiek.
● zij bespreekt met de twee partnerorganisaties scholen Sint-Franciscus en MPC Sint-Franciscus het Masterplan van de campus Lostraat. Van bij de opstart van het Masterplan was de bedoeling om te ontharden, de densiteit te laten dalen en de vergroening in te zetten. De gebouwen die na de verhuis leeg komen te staan worden onderworpen aan een studie rond haalbaarheid en herbestemming. De koper bekijkt samen welk gedeelte van de leegstaande gebouwen best afgebroken of herbestemd worden. Het perceel in de Kloosterstraat is eigendom van de zusters Franciscanessen en wordt door een erfpacht gebruikt door de drie partnerorganisaties. De koper zal het gesprek aangaan met de congregatie voor de verdere bestemming van de grond en de gebouwen. Daarnaast neemt zij ook het aspect van mobiliteit mee in deze gesprekken.
De koper engageert zich om de huidige pachters, na het afsluiten van deze overeenkomst, het goed nog te laten bewerken/gebruiken, via een overeenkomst ter bede, tot zolang het niet nodig is voor het bouwproject. Na het beëindigen van het gebruiksgenot zullen de gebruikers/huidige pachters de weidepalen en draad verwijderen.
8. Ruimtelijke ordening en stedenbouw
8.1. Algemeen
De koper erkent ingelicht te zijn geweest omtrent de mogelijkheid om persoonlijk, voorafgaandelijk aan heden, alle inlichtingen in te winnen omtrent de stedenbouwkundige situatie van het goed, voorwerp van huidige verkoop en omtrent het milieu.
Voor het geval voorschreven eigendom zou onderworpen zijn aan gehele of gedeeltelijke onteigening, lijnrichting betreffende voor- of achterbouw, urbanisatievereisten of andere overheidsbesluiten of reglementen van welke aard ook, zal de koper zich moeten gedragen naar al de voorschriften zonder voor verlies van grond, weigering van toelating tot bouwen of welke andere reden ook enig verhaal tegen de verkoper te kunnen uitoefenen.
8.2. Verklaringen verkoper
Wat het bij deze verkochte goed betreft verklaart de verkoper dat er geen stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen werd afgeleverd, noch een stedenbouwkundig attest dat laat voorzien dat een dergelijke vergunning zou kunnen bekomen worden en dat bijgevolg geen verzekering kan worden gegeven omtrent de mogelijkheid om op gemeld goed te bouwen of daarop enige vaste of verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bewoning kan worden gebruikt.
Bovendien mag op bedoeld deel grond geen bouwwerk, noch enige vaste of verplaatsbare inrichting die voor bewoning vatbaar is, op het bij deze verkochte goed worden opgericht zolang de stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen niet verkregen is.
In geval van bouwen zal de koper zich moeten gedragen naar de bestaande en toekomstige reglementen en voorschriften door de bevoegde overheden vastgesteld of nog vast te stellen en namelijk alle rooi- en richtlijnen moeten volgen, bepaald hetzij door de gemeentelijke overheid, hetzij door de dienst van stedenbouw, dit alles zonder enige tussenkomst van de verkoper, noch verhaal tegen de verkoper, en met uitzondering van de opschortende voorwaarde hiervoor vermeld.
8.3. Informatieplicht van de instrumenterende notaris
Overeenkomstig artikel 5.2.1. Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, vermeldt en informeert de notaris:
- dat de Gemeente Roosdaal reeds beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister;
- dat er derhalve voor het onroerend goed een stedenbouwkundig uittreksel werd afgeleverd op datum van 17 mei 2023.
De koper verklaart dat hij een kopij van het stedenbouwkundig uittreksel voorafgaandelijk de ondertekening van onderhavige overeenkomst ontvangen heeft.
Ondergetekende notaris vermeldt en informeert, overeenkomstig artikel 5.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:
1. dat voor het onroerend goed geen stedenbouwkundige vergunning is uitgereikt;
2. dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het onroerend goed volgens het plannenregister woonuitbreidingsgebieden (volgens gewestplan 7/3/1977) is;
3. dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift en de verklaring van de verkoper, het onroerend goed geen voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV VCRO, noch een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;
4. dat er op voorschreven goed geen voorkooprecht rust, zoals bedoeld in artikel 2.4.1. van de Codex of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten.
5. dat voor het onroerend goed geen verkavelingsvergunning of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;
6. dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een aanduiding als "watergevoelig openruimtegebied" overeenkomstig artikel 5.6.8 §1 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
7. dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.
Ondergetekende notaris verwijst bovendien naar artikel 4.2.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, welk artikel de vergunningsplichtige handelingen omschrijft.
8.4. Planbatenheffing
De verkoper verklaart geen kennis te hebben van enige planbatenheffing.
De verkoper verklaart dat er hem voor het verkochte goed geen onteigeningsbesluit werd betekend, en dat hij geen weet heeft van een geplande onteigening.
8.5. Onroerend erfgoeddecreet - onroerend erfgoedbesluit
De verkoper verklaart dat er hem voor het verkochte goed geen voorontwerp of ontwerp van lijst van de voor bescherming vatbare monumenten, landschappen en stads- of dorpsgezichten werd betekend, noch een besluit houdende definitieve bescherming of klassering en dat hij evenmin weet heeft van enig voornemen daartoe vanwege de overheid.
De verkoper verklaart en bevestigt dat hij betreffende voorschreven goed geen kennis heeft van vaststelling, inventarisering of bescherming in het kader van de inventarissen vermeld in het Onroerenderfgoeddecreet en Onroerenderfgoedbesluit, zijnde de landschapsatlas, de inventaris van archeologische zones, de inventaris van bouwkundig erfgoed en de inventaris van landschappelijk erfgoed.
9. Milieu
9.1. Bepalingen in verband met de bodemtoestand
1. De verkoper verklaart dat er op de grond die het voorwerp is van onderhavige compromis, bij zijn weten geen risico-inrichting gevestigd is of was, zoals bedoeld in artikel 2 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming.
2. De verkoper heeft het bodemattest dat betrekking heeft op het hierbij verkochte goed en dat werd afgeleverd door OVAM op 24 mei 2023, heden voorgelegd.
De inhoud van dit bodemattest luidt:
"2. INHOUD VAN HET BODEMATTEST
Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.0. Extra Informatie:
Meer informatie over de aanpak van PFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek, en de bijhorende no regret-maatregelen vindt u op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.
2.1. Informatie uit de gemeentelijke inventaris
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.
2.2. Uitspraak over de bodemkwaliteit
Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.
2.3. Bijkomende adviezen en/of bepalingen
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.
3. OPMERKINGEN
1. Voor meer informatie: www.ovam.vlaanderen.be/het-bodemattest.
2. Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op www.ovam.vlaanderen.be/disclaimer.
3. Maatregelen opgelegd of van toepassing buiten het kader van het Bodemdecreet worden niet vermeld op het bodemattest. Hiervoor kunt u best contact opnemen met uw lokaal bestuur.
4. De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens."
3. De verkoper verklaart met betrekking tot het verkochte goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de koper of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.
9.2. Asbest-EPC
De verkoper verklaart dat er zich geen gebouw bevindt op het verkochte perceel.
9.3. Bosdecreet
Verwijzend naar artikel 3 van het Bosdecreet, verklaart de verkoper dat het hierboven vermelde goed niet kan aanzien worden als een bos, een kaalvlakte, een niet beboste oppervlakte nodig voor het behoud van het bos, een bestendige bosvrije oppervlakte of strook of recreatieve uitrusting binnen het bos en dat er zich op het bij deze verkochte goed geen aanplantingen bevinden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de houtvoortbrengst.
9.4. Het natuurlijk milieu en het natuurbehoud
De verkoper verklaart dat het verkochte goed niet is gelegen binnen:
- een Vlaams ecologisch netwerk (VEN),
- een natuurreservaat en zijn uitbreidingsperimeter gelegen binnen de groen- en bosgebieden, de bosuitbreidingsgebieden en de met al deze gebieden vergelijkbare bestemmingsgebieden aangewezen op de plannen van aanleg of de ruimtelijke uitvoeringsplannen van kracht in de ruimtelijke ordening, of het Vlaams ecologisch netwerk;
- een door de Vlaamse regering afgebakende perimeter binnen de groen- en bosgebieden en de bosuitbreidingsgebieden en de al met deze gebieden vergelijkbare bestemmingsgebieden aangewezen op de plannen van aanleg of de ruimtelijke uitvoeringsplannen van kracht in de ruimtelijke ordening gelegen binnen het integraal verwevings- en ondersteunend netwerk (IVON);
- de afbakening van een natuurinrichtingsproject.
Bijgevolg is het voorkooprecht natuur voorzien in artikel 37, §1 van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu niet van toepassing.
10. Risicozone overstromingsgebied
In navolging van artikel 129 van de wet van 4 april 2014 op de verzekeringen verklaart de verkoper dat het bij deze verkochte goed bij zijn weten niet gelegen is in een risicozone voor overstroming zoals bepaald in het KB van 28 februari 2007, laatst gewijzigd bij KB van 30 mei 2021 tot afbakening van de risicozones.
10.1. Integraal waterbeleid - waterparagraaf
Overeenkomstig artikel 1.3.3.3.2 van de Codex integraal waterbeleid van 15 juni 2018, verklaart de verkoper dat het hierbij verkochte goed:
- niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied;
- niet gelegen is in een afgebakende oeverzone;
- niet gelegen is in een signaalgebied.
De grond heeft P(erceel)-score: A (geen overstroming gemodelleerd).
De aanwezige gebouwen (groter dan 25 m²) hebben G(ebouw)-score: A (geen overstroming gemodelleerd).
De koper erkent een kopie van het overstromingsrapport ontvangen te hebben.
III. Prijs
Deze verkoop werd toegestaan en aangenomen om en mits de som van NEGENHONDERDDUIZEND EURO (€ 900.000,00).
Welke som de koper zich verbindt te betalen als volgt:
* Bij de ondertekening van deze verkoopovereenkomst betaalt de koper de som van negentigduizend euro (€ 90.000,00), met één/meerdere overschrijving(en) van het rekeningnummer BE79 7865 6640 7333 op naam van ZONNELIED VZW op het rekeningnummer van Meester Peter DE SCHEPPER, Notaris, als waarborg, dewelke bij de verwezenlijking van deze verkoop een voorschot zal uitmaken, aan te rekenen op de verkoopprijs.
Overeenkomstig artikel 11 van het Reglement ter Organisatie van de notariële boekhouding, goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 9 maart 2003, zal deze waarborg geconsigneerd blijven in handen van de instrumenterende notaris, op naam van de koper tot de dag van de ondertekening van de authentieke verkoopakte. De interesten opgebracht door deze waarborg zullen het hoofdbedrag volgen, maar worden niet bestemd tot de betaling van de prijs.
* Het saldo, hetzij achthonderd tien duizend euro (€ 810.000,00) is betaalbaar bij de ondertekening van de authentieke akte door voorafgaandelijke overschrijving op rekening van de instrumenterende notaris.
Partijen komen overeen dat de waarborg wordt bewaard door het kantoor van notaris Meester Peter DE SCHEPPER tot op het ogenblik van het verlijden van de notariële akte. Deze waarborg wordt door de notaris gestort op een bijzondere daartoe geopende rekening. De intresten van dit voorschot komen toe aan de verkoper, tenzij de akte niet kan worden verleden omwille van een niet aan de koper aan te rekenen fout of door overmacht.
Pandwet
Ingevolge de bepalingen inzake de Pandwet van 11 juli 2013, verklaart de verkoper dat:
- er zich in of op het verkochte goed geen roerende goederen bevinden die deel uitmaken van deze verkoop en die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud;
- er evenmin goederen werden geïncorporeerd in het verkochte goed, die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud.
IV. Opschortende voorwaarden
Naast de opschortende voorwaarden hiervoor vermeld, gebeurt huidige overeenkomst onder de volgende opschortende voorwaarden:
1) Onderhavige verkoop wordt gesloten onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning voor de realisatie van het project en dit binnen een periode van 4 jaar.
Partijen gaan wel akkoord dat het voorschot betaald wordt bij het ondertekenen van deze verkoopsovereenkomst, en dat het saldo of 90% betaald wordt bij het ondertekenen van de definitieve akte.
Indien de bouwvergunning na 4 jaar niet wordt bekomen, wordt de overeenkomst geacht nooit gerealiseerd te zijn en wordt de aankoopsom integraal (900.000€) terugbetaald aan Zonnelied VZW.
De koper moet hier wel kunnen aantonen dat de nodige inspanningen werden gedaan om de vergunning te bekomen.
Alle gerelateerde kosten voor opschorting van de overeenkomst zijn voor de koper (Zonnelied VZW).
De kopers verklaren te weten dat bij een positieve vergunning, er een bevestigende akte zal moeten getekend worden, waarbij de kopers de registratiebelasting zal moeten betalen.
2. Opschortende voorwaarde van het verkrijgen van handlichting
De verkoop wordt gedaan en aanvaard onder de opschortende voorwaarde dat de eventuele schuldeisers zich ertoe verbinden handlichting te geven van alle in- en overschrijvingen of inschrijvingen in het pandregister, die het bij deze verkochte goed thans, of nog voor de overschrijving van de notariële akte, zouden kunnen bezwaren en dat de koopprijs volstaat om alle bedragen te betalen die bij toepassing van de wet door de bevoegde ontvangers, zowel van BTW als van directe belastingen, bij middel van fiscale notificaties aan de werkende notaris zouden worden bekendgemaakt.
Deze clausule wordt opgesteld in het belang van de koper die als enige er zich op kan beroepen.
3. Opschortende voorwaarde betreffende de beschikbaarheid van het goed
De verkoop wordt gedaan en aanvaard onder de opschortende voorwaarde dat het beschreven goed wordt geleverd vrij van alle huur- en gebruiksrechten en volledig en vrij ter beschikking is van de koper uiterlijk op 1 januari 2024.
De verkoper had er zich toe verbonden te onderhandelen met de huurders en gebruikers opdat deze voorwaarde zou vervuld kunnen worden voor de ondertekening van de akte.
De verkoper verklaart echter dat er thans overeenkomsten van pachtverzaking werden afgesloten met de pachters, gekend bij de kopers, te weten:
- met de heer Jos DE DONCKER op 8 juni 2023
- met mevrouw Ingrid DEVIDTS en de heer Gorik SOUFFRIAU op 16 juni 2023.
Deze overeenkomsten zullen voorafgaandelijk aan de ondertekening van de akte, bevestigd worden voor notaris in een akte van pachtverzaking. In de akte van pachtverzaking zal er ook afstand van het recht van voorkoop en van het recht van overdracht van het recht van voorkoop dienen voorzien te worden.
De kosten en vergoedingen die deze vrijmaking met zich mee brengt zijn elk voor de helft ten laste van de koper en verkoper.
De eigendomsoverdracht van het betrokken goed gaan pas over van de verkoper op de koper bij de ondertekening van de notariële akte en voor zover voldaan is aan de opschortende voorwaarden.
4. Opschortende voorwaarde van het bekomen van de nodige machtigingen.
De verkoop wordt gedaan en aanvaard onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van de nodige en definitieve machtigingen tot verkoop van de OCMW-Raad van de gemeente Roosdaal.
V. FISCALE BEPALINGEN
1. Verklaring BTW
De verkoper verklaart niet onderworpen te zijn aan de Belasting over de Toegevoegde Waarde.
2. Verklaringen i.v.m. registratiebelasting
DE KOPER:
Verlaagd tarief
Zonnelied behoudt zich het recht voor een beroep te doen op een verlaagd tarief, mocht dit van toepassing zijn bij het vervullen van de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning.
DE VERKOPER:
Teruggave (artikel 3.6.0.0.6, § 2 Vlaamse Codex Fiscaliteit)
De instrumenterende notaris informeert de verkoper omtrent de mogelijkheid tot teruggave van registratiebelasting bij wederverkoop binnen termijn voorzien in artikel 3.6.0.0.6, §2 Vlaamse Codex Fiscaliteit.
De verkoper verklaart geen recht tot voormelde teruggave te kunnen laten gelden.
Meeneembaarheid door teruggave (artikel 3.6.0.0.6, § 3 Vlaamse Codex Fiscaliteit)
De instrumenterende notaris informeert de verkoper omtrent de mogelijkheid van meeneembaarheid door teruggave voorzien in artikel 3.6.0.0.6, §3 Vlaamse Codex Fiscaliteit.
De verkoper verklaart geen recht tot voormelde meeneembaarheid te kunnen laten gelden.
VI. SLOTBEPALINGEN
1. Arbitrageclausule
Elk geschil betreffende de geldigheid, de interpretatie of de uitvoering van deze overeenkomst zal via arbitrage op definitieve wijze worden beslecht. Bij gebrek aan een akkoord tussen de betrokken partijen over de keuze van een scheidsrechter, zal deze, op verzoek van de meest gerede partij, worden benoemd door de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg van het arrondissement waar het verkochte goed gelegen is.
2. Sancties
Indien één van de partijen haar verplichtingen niet naleeft, na aanmaning per deurwaardersexploot of een aangetekende brief gericht tot de in gebreke gebleven partij, waaraan geen gevolg gegeven werd gedurende vijftien dagen, kan de andere partij, na verloop van de hierboven vastgestelde termijn:
- ofwel de gedwongen uitvoering van dit contract nastreven;
- ofwel de verkoop van rechtswege als nietig en onbestaande beschouwen. In dat geval, zal door de in gebreke gebleven partij een bedrag gelijk aan tien procent van de hierboven vermelde prijs verschuldigd zijn ten titel van forfaitaire schadevergoeding, onder aftrek van of boven op terugbetaling van de waarborg, naar gelang de in gebreke gebleven partij de koper of de verkoper is.
De partijen erkennen dat de notaris die deze verkoopovereenkomst heeft opgemaakt hen op de hoogte heeft gesteld dat enkel de gerechtelijke ontbinding van de verkoop partijen kan plaatsen in een geldige situatie wat betreft de betaling van de registratierechten (onder voorbehoud van de mogelijke gewestelijke wettelijke bepalingen inzake registratie van minnelijke ontbindingen).
De in gebreke gebleven partij zal daarenboven de registratierechten die verschuldigd zijn op de verkoop dragen, alsook de gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten die door de andere partij werden betaald om tot de gerechtelijke ontbinding of tot de uitvoering van deze verkoop te komen, en de kosten en erelonen van de notarissen en de eventuele schade berokkend aan de andere partij.
Onverminderd het recht voor de niet in gebreke zijnde partij om schadevergoeding op te eisen, indien, door toedoen van de koper de prijs of het saldo van de prijs niet zou betaald worden binnen de voorziene termijn voor de ondertekening van de authentieke akte, of indien door toedoen van de verkoper de authentieke akte niet zou ondertekend worden binnen deze termijn, zal de in gebreke zijnde partij, van rechtswege en zonder ingebrekestelling, een verwijlintrest verschuldigd zijn berekend op de verkoopprijs of het saldo ervan tegen de wettelijke rentevoet vermeerderd met drie procent per jaar, te berekenen per dag tot en met de volledige betaling van de prijs of ondertekening van de authentieke akte, en dit vanaf die voorziene einddatum.
De partijen verklaren te weten dat deze overeenkomst conform artikel 19 W. Reg. binnen de termijn van 4 maanden geregistreerd moet worden, tenzij een opschortende voorwaarde de heffing van het verkooprecht schorst in welk geval de termijn van 4 maanden begint te lopen vanaf de vervulling van de voorwaarde.
De verplichting (obligatio) tot aanbieding ter registratie en tot betaling van de desbetreffende belasting, berust ondeelbaar op de contracterende partijen. De bijdrageplicht (contributio) in de betaling van de belasting berust, behoudens andersluidende overeenkomst hierboven, integraal op de koper.
De aanbieding ter registratie zal tot gevolg hebben dat het aanslagbiljet voor de betaling van het verkooprecht naar de koper zal verzonden worden, ongeacht wie tot aanbieding is overgegaan.
De verkoper verbindt er zich toe het opeisbaar verkooprecht te zullen voorschieten indien hij het initiatief neemt tot aanbieding ter registratie van deze overeenkomst voor de uiterste termijn, behoudens in volgende gevallen:
1) de verkoper heeft de koper minstens 8 dagen op voorhand in gebreke gesteld wegens niet nakoming van één of meerdere verbintenissen spruitend uit deze overeenkomst.
2) de aanbieding ter registratie vindt plaats binnen de laatste 14 dagen voor de uiterste datum voor registratie of later.
Gaat de verkoper over tot aanbieding ter registratie buiten voormelde gevallen, dan is hij tevens gehouden (contributio) tot betaling van nalatigheidsintresten ingeval van laattijdige betaling van het opeisbaar verkooprecht op voorwaarde dat de koper hem binnen de 8 dagen na ontvangst van het aanslagbiljet kopie hiervan heeft bezorgd met verzoek tot onmiddellijke betaling aan Vlabel.
In alle gevallen blijft het verkooprecht definitief ten laste van de koper (contributio) die de door de verkoper voorgeschoten registratiebelasting zal moeten terugbetalen zodra de termijn van verplichte registratie verstreken is. De nalatigheidsinteresten blijven evenwel ten laste van de verkoper.
Elke niet op de vervaldag betaalde som die aldus door de koper aan de verkoper verschuldigd is, zal van rechtswege en zonder ingebrekestelling verhoogd worden met een interest van 3 % per jaar tot op de datum van de algehele betaling, onverminderd alle andere rechten, rechtsmiddelen en vorderingen.
Opgemaakt te Roosdaal, in zoveel exemplaren als partijen, waarvan elk der partijen erkent een ondertekend exemplaar te hebben ontvangen.
--------------------
Artikel 2. - Zonnelied vzw en notaris Peter De Schepper worden van deze beslissing op de hoogte gebracht.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.