BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De notulen van de openbare vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2025 worden goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - Het zittingsverslag van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2025 wordt goedgekeurd.
Dirk Evenepoel Sofie Bronselaer Jean Timmermans Jo Timmermans Koen Muyldermans Johan Van Lierde Tine Timmermans Christiane Bert Linda Van Huylenbroeck An Van den Spiegel Lieve Hemerijckx Emmanuel de Béthune Diederik Aelbrecht Marc Devits Emma Van der Maelen Linda Van den Eede Ingrid Deneve Tom De Koster Wim Goossens Kristof Cooreman Filip Wauters Wendy Godaert Dirk Evenepoel Sofie Bronselaer Jean Timmermans Jo Timmermans Koen Muyldermans Johan Van Lierde Tine Timmermans Christiane Bert Linda Van Huylenbroeck An Van den Spiegel Lieve Hemerijckx Emmanuel de Béthune Diederik Aelbrecht Marc Devits Linda Van den Eede Ingrid Deneve Tom De Koster Wim Goossens Kristof Cooreman Filip Wauters Wendy Godaert aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
Bij geheime stemming.
Artikel 1. -
$1 De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Koen Muyldermans, aan als effectief afgevaardigde van het O.C.M.W. Roosdaal in Providentia bv om het gemeentebestuur te vertegenwoordigen in de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vegaderingen van Providentia bv.
$2 De afgevaardigde is gemachtigd aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, de notulen en andere documenten te ondertekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeente te behartigen.
Artikel 2. - De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Wim Goossens, aan als plaatsvervangend afgevaardigde van het O.C.M.W. Roosdaal in Providentia bv om het gemeentebestuur te vertegenwoordigen in de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vegaderingen van Providentia bv.
Artikel 3. - Dit mandaat geldt tot de volgende hernieuwing van de gemeenteraad. Het vervalt
wanneer de betrokkene de hoedanigheid van zijn/haar functie in de gemeente verliest.
Artikel 4. - Een voor eensluidend verklaard afschrift van dit besluit zal worden verzonden
naar:
1° Providentia:
2° de betrokkene, voor uitvoering.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Het Lokaal Overleg Kinderopvang wordt erkend als het officiële adviesorgaan inzake kinderopvang.
Artikel 2. - De statuten van het Lokaal Overleg Kinderopvang worden goedgekeurd als volgt:
------------
STATUTEN VAN HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG ROOSDAAL
Artikel 1 Oprichting en status
In uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang wordt een Lokaal Overleg Kinderopvang, hierna genoemd LOK, georganiseerd. Dit overleg wordt als adviesorgaan erkend door de gemeenteraad van Roosdaal inzake kinderopvangmateries in de ruime zin van het woord. Het heeft geen beslissingsrecht.
Het LOK is een onderdeel van het samenwerkingsverband Huis van het Kind Roosdaal.
Adres:
Lokaal Overleg Kinderopvang
Brusselstraat 15
1760 Roosdaal
Artikel 2 Doel
De opdrachten van het LOK zijn als volgt:
● Het lokaal bestuur adviseren bij de opmaak en uitvoering van het lokaal beleidsplan kinderopvang en eventuele bijsturingen ervan.
● Het lokaal bestuur adviseren met betrekking tot de opstart of uitbouw van opvangvoorzieningen binnen de gemeente.
● Het LOK is het forum dat zich beraadt en afspraken maakt over de oprichting en werking van het Lokaal Loket Kinderopvang.
● Het LOK verleent advies op eigen initiatief of op verzoek van het lokaal bestuur.
Het LOK werkt los van elke politieke, ideologische, filosofische en/of godsdienstige binding.
Artikel 3 Samenstelling
Volgende personen worden uitgenodigd tot deelname aan het LOK:
● vertegenwoordigers van de lokale actoren:
○ de lokale en regionale organisatoren van erkende kinderopvangvoorzieningen op het grondgebied Roosdaal. Hiertoe behoort:
■ de voorschoolse kinderopvang (voor baby’s en peuters tussen 0 en 3 jaar)
■ de buitenschoolse opvang (2,5 tot 12 jaar)
■ thuisopvang van zieke kinderen
○ dagopvang van kinderen en jongeren met een specifieke zorgbehoefte (3-21 jaar)
○ de lokale en regionale organisatoren van opleidingen rond het beroep van kinderbegeleider
● vertegenwoordigers van de gebruikers:
○ afgevaardigde van de Gezinsbond
○ individuele (groot-) ouders of andere opvoeders
● vertegenwoordigers van het lokaal bestuur:
○ medewerkers die werken rond kinderopvang, gezinnen of jeugd
○ leden van het college van burgemeester en schepenen, gemeenteraad en/of de raad voor maatschappelijk welzijn
● vertegenwoordigers van Opgroeien:
○ een medewerker op lokaal niveau
Artikel 4 Duur van het mandaat
Het mandaat van de stemgerechtigde leden van het LOK gaat in vanaf de oprichtingsvergadering. De duur van het mandaat valt samen met de legislatuur met dien verstande dat het zetelende LOK in functie blijft tot de dag van de oprichting van het LOK.
Artikel 5 Verwerving en verlies van lidmaatschap
● Men kan lid worden door een schriftelijke aanvraag in te dienen bij de secretaris van het LOK, die dit op de eerstvolgende vergadering voorlegt. Men wordt automatisch lid als aan de voorwaarden tot lidmaatschap wordt voldaan.
● Een lid kan te allen tijde te kennen geven niet langer deel te willen uitmaken van het LOK. Dit ontslag moet door de betrokkene schriftelijk meegedeeld worden aan de secretaris.
● Een organisatie of voorziening kan er eveneens te allen tijde voor kiezen om een andere afgevaardigde aan te duiden voor het LOK. Ook dit dient schriftelijk meegedeeld te worden aan de secretaris met onmiddellijke opgave van de nieuwe afgevaardigde.
● Aan het lidmaatschap van een lid komt automatisch een einde door niet meer te voldoen aan één van de voorwaarden om afgevaardigd te worden.
● Indien een lid langer dan 1 jaar afwezig is op de vergaderingen van het LOK (=niet verontschuldigd), kan zijn lidmaatschap opgezegd worden.
Artikel 6 Voorzitter
● Het LOK kiest een voorzitter gedurende een legislatuur.
● De voorzitter leidt de vergaderingen van het LOK in goede banen.
● De voorzitter bewaakt het overlegproces en de besluitvorming, laat de vergaderingen ordelijk verlopen en superviseert de verslaggeving. De voorzitter mobiliseert de lokale actoren tot samenwerking in samenspraak met alle partners en in nauw overleg met het lokaal bestuur. De voorzitter bereidt de bijeenkomsten mee voor i.s.m. de secretaris en volgt de actualiteit rond kinderopvang op.
● Indien er meerdere kandidaten zijn voor de functie van voorzitter, zal er gestemd worden. De stemming gebeurt bij gewone meerderheid (de helft van de aanwezige stemgerechtigde leden + 1). Als er een gelijke stand is, zal gevraagd worden aan één van de kandidaten of er bereidheid is om zich terug te trekken. Indien dit niet kan, zal er een tweede stemronde doorgaan met voorafgaand mogelijkheid tot vraagstelling aan de kandidaten. Indien er dan nog steeds geen kandidaat gekozen is, wordt de jongste kandidaat weerhouden.
● Indien er meerdere kandidaten zijn voor de functie van voorzitter, kan er geopteerd worden om een ondervoorzitter aan te duiden.
Artikel 7 Secretaris
● De secretaris neemt de administratieve en logistieke ondersteuning van de vergaderingen op zich: de uitnodigingen, agenda, verslagen, vergaderzaal reserveren, de nodige documentatie verzamelen,…
● De functie van secretaris van het LOK wordt uitgeoefend door de gemeentelijke medewerker bevoegd voor kinderopvang.
Artikel 8 Besluitvorming
● Naargelang de noodzakelijkheid kunnen er binnen het LOK werkgroepen worden opgericht die rond een bepaald thema werken of een bepaalde activiteit uitwerken. Elk lid van het LOK kan hieraan deelnemen. Deze werkgroepen brengen verslag uit van hun werking op de algemene vergadering.
● De algemene vergadering kan geldig besluiten of adviezen treffen wanneer minstens de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is.
● Niet stemgerechtigd (enkel raadgevend) zijn: gemeenteraadsleden, leden van het college van burgemeester en schepenen, leden van de raad voor maatschappelijk welzijn, medewerkers van het lokaal bestuur, vertegenwoordigers van Opgroeien, eventueel aanwezige deskundigen.
● Voor besluitvorming wordt naar een consensus gestreefd. In uitzonderlijke gevallen kan de voorzitter beslissen tot stemming over te gaan. Beslissingen worden in dat geval genomen bij gewone meerderheid (de helft van de aanwezige stemgerechtigde leden + 1). Als er gestemd moet worden, kan elke organisatie maar 1 stem uitbrengen.
Artikel 9 Vergaderingen
● Het LOK vergadert minstens tweemaal per jaar. Indien noodzakelijk kunnen bijkomende vergaderingen belegd worden, hetzij op initiatief van de voorzitter, hetzij op verzoek van een lid van het LOK aan de secretaris, hetzij op verzoek van het lokaal bestuur.
● Het LOK wordt bijeengeroepen door de secretaris. De uitnodiging wordt ten laatste 14 dagen voor de vergadering verzonden en bevat de datum, uur, locatie en agenda.
● De vergaderingen worden geleid door de voorzitter. Bij afwezigheid van de voorzitter wordt een vervanger aangeduid.
● Leden kunnen zich eenmalig en tijdelijk laten vervangen door een plaatsvervanger.
● De vergaderingen zijn niet openbaar.
● De secretaris zorgt voor het opstellen van de verslagen van de vergaderingen. Hij tekent samen met de voorzitter alle briefwisseling die uitgaat van het LOK. De verslagen worden door de secretaris doorgestuurd naar alle leden van het LOK, binnen een termijn van 14 dagen na de vergadering. Bij afwezigheid van de secretaris, zal een andere gemeentelijke ambtenaar deze taak vervullen. Lukt dit niet, dan wordt er een vervanger aangeduid. Het verslag wordt ter goedkeuring op de agenda van de eerstvolgende vergadering geplaatst.
Artikel 10 Ondersteuning door het lokaal bestuur
Het lokaal bestuur ondersteunt het LOK door:
● jaarlijks een toelage te voorzien voor werkingskosten
● een lokaal ter beschikking te stellen voor de vergaderingen
● het aanbieden van administratieve en logistieke ondersteuning vanuit de gemeentelijke diensten en een medewerker aan te duiden die het secretariaat waarneemt
● de leden te verzekeren voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen, conform de regeling voor alle adviesraden
Artikel 11 Statuten en wijzigingen
Het LOK legt zijn statuten en latere wijzigingen hiervan, ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.