BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 24 juni 2021 worden goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - Het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 24 juni 2021 wordt goedgekeurd.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel - De gemeenteraad ondertekent de ‘Beginselverklaring diervriendelijke gemeente' van de provincie Vlaams-Brabant’ om het label 'Diervriendelijke gemeente' te ontvangen.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Enig artikel. - De gemeente beslist om het Lokaal Energie- en Klimaatpact te ondertekenen.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - Toetreding tot de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant wordt goedgekeurd.
Artikel 2. - Onderstaande convenant houdende de toetreding tot de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant wordt goedgekeurd en afgesloten voor een periode van 5 jaar zijnde van 1 september 2021 tot en met 31 december 2025:
--------------------
Convenant betreffende Erfgoedstichting Vlaams-Brabant
Overeenkomst
Tussen Erfgoedstichting Vlaams-Brabant stichting van openbaar nut, met maatschappelijke zetel gevestigd te 3010 Leuven, Provincieplein 1
Vertegenwoordigd door de heer Tom Dehaene, voorzitter,
enerzijds
en
Het lokale bestuur Roosdaal
Vertegenwoordigd door de heer Koenraad Muyldermans, voorzitter gemeenteraad,
anderzijds
wordt overeengekomen hetgeen volgt:
Erfgoedstichting Vlaams-Brabant stichting van openbaar nut (ESVB SON) is een provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm en heeft als belangeloos doel, ten dienste van de gemeenschap: de verwerving, bescherming, herstel, behoud, beheer en ontsluiting van onroerend erfgoed en van cultuurhistorische landschappen in haar bezit of in haar beheer in Vlaams-Brabant. De Stichting neemt een voorbeeldrol op inzake onroerenderfgoedzorg en draagt bij aan het vergroten van het draagvlak voor het onroerend erfgoed in Vlaams-Brabant.
De werking van Erfgoedstichting Vlaams-Brabant past binnen de beleidsverklaring van het provinciebestuur Vlaams-Brabant 2019-2024 en onderschrijft de these uit de Vlaamse beleidsnota 2019-2024 dat succesvol erfgoedzorg een verhaal is van samenwerking.
Erfgoedstichting Vlaams-Brabant SON werkt rond volgende vier pijlers:
1.Onroerend erfgoed verwerven in Vlaams-Brabant, samen met de lokale besturen
2.Verworven onroerend erfgoed revaloriseren:
• Restauratie en herbestemming van bouwkundig erfgoed, samen met het betreffende lokale bestuur
• Landschapsbeheer en groene recreatie, samen met deskundige partners op het terrein
3. Verworven en gerevaloriseerd onroerend erfgoed maximaal ontsluiten:
“van iedereen, voor altijd”
4.Een steunpilaar voor lokale besturen, zowel inzake concrete adviestrajecten als inzake verwerving en herbestemming van beschermd onroerend erfgoed in nood.
Met specifieke aandacht voor onder meer volgende criteria:
•lokale besturen zijn de prioritaire partners
•onroerend (beschermd) erfgoed en cultuurhistorische landschappen met een bepaalde schaalgrootte
•types van onroerend erfgoed waar nog geen andere gespecialiseerde instanties of programma’s zich mee bezighouden
•onroerend erfgoed dat ontsloten kan worden ten dienste van de gemeenschap
Het beslissingsniveau wordt gevormd door het bestuursorgaan, bijgestaan door een structurele adviescommissie. De voorzitter van de stichting is de gedeputeerde voor erfgoed van provincie Vlaams-Brabant. De beleidsvoorbereiding en -uitvoering gebeurt door medewerkers van de Erfgoedstichting.
Bestuursorgaan:
De provincieraad van Vlaams-Brabant wijst haar vertegenwoordigers, waaronder de gedeputeerde bevoegd voor erfgoed als voorzitter, aan in verhouding tot de vertegenwoordiging van de politieke fracties in de provincieraad. Het bestuursorgaan bestaat uit minstens 10 en maximaal 15 leden. De bestuurders moeten voldoende gezag, integriteit en kennis hebben om een nuttige bijdrage te leveren in de debatten en de besluitvorming van het bestuursorgaan.
Structurele adviescommissie:
De structurele adviescommissie wordt samengesteld door de burgemeesters van de lokale besturen die de werking van de stichting ondersteunen door het ondertekenen van de convenant met Erfgoedstichting Vlaams-Brabant. Zij kunnen voorafgaand aan elk beslissingspunt van de agenda van het bestuursorgaan een advies geven en zo de belangen van hun lokale bestuur vertegenwoordigen.
De middelen voor de Erfgoedstichting bestaan enerzijds uit een werkings- en investeringssubsidie van provincie Vlaams-Brabant en anderzijds uit de bijdragen (0,15 euro per inwoner) die door de ondersteunende lokale besturen worden samengebracht.
Een aansluiting bij Erfgoedstichting Vlaams-Brabant betekent een engagement van het lokale bestuur in ‘getrapte vorm’:
• Het lokale bestuur stemt in met een jaarlijkse solidariteitsbijdrage vanaf 2022 aan Erfgoedstichting Vlaams-Brabant van 0,15 euro per inwoner op basis van zijn inwonersaantal van 2020 voor de periode 2021-2025, namelijk 1.749,00 euro. Het lokale bestuur stort haar jaarlijkse solidariteitsbijdrage op het rekeningnummer van de Erfgoedstichting met de vermelding van “convenant ESVB – (jaar) – (gemeente)”, en dit uiterlijk voor 1 april van het lopende jaar.
De burgemeester wordt dan uitgenodigd tot de structurele adviescommissie van Erfgoedstichting Vlaams-Brabant waar hij de belangen van zijn lokale bestuur kan vertegenwoordigen.
• Het lokale bestuur draagt 30% van de totale aankoopkost indien er in samenspraak op zijn grondgebied een aankoopakte wordt verleden door Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, dit om de betrokkenheid van het lokale bestuur te accentueren.
Tevens wordt overeengekomen dat, daar waar Erfgoedstichting Vlaams-Brabant onroerend erfgoed verwerft, het betrokken lokale bestuur - onder coördinatie van de Erfgoedstichting – in goed (financieel) rentmeesterschap verder instaat voor het beheer, inrichting en restauratie van het goed.
De Erfgoedstichting faciliteert op haar beurt het herbestemmingsdossier, restauratiedossier en de mogelijke subsidiedossiers. Bovendien kan -conform het onroerend erfgoedbesluit- aan sites in beheer van een erfgoedstichting een bijkomende verhoogde erfgoedpremie van 10% van de aanvaarde kostenraming worden toegekend.
Deze afspraken dragen bij aan een slagkrachtige werking van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant en om zo samen de toekomst van het onroerend erfgoed en cultuurhistorische landschappen in Vlaams-Brabant te kunnen veiligstellen voor de gemeenschap onder het motto “van iedereen, voor altijd”.
Deze convenant wordt afgesloten voor een periode van 1 september 2021 tot en met 31 december 2025.
Opgemaakt in 2 exemplaren, op 2021
Voor Erfgoedstichting Vlaams-Brabant SONVoor het lokale bestuur
De voorzitter de heer Tom DehaeneVoorzitter gemeenteraad en algemeen
en coördinatordirecteur
--------------------
Artikel 3. - Het jaarlijks budget van 1.749,30 euro wordt voorzien in het meerjarenplan voor de jaren 2022 tot en met 2025.
Artikel 4. - Een afschrift van dit besluit en het ondertekend toetredingsformulier, zal bezorgd worden aan Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 te 3010 Leuven.
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De Samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Roosdaal en Haviland/Pajottenland+ voor het project "Pajotse toerismepunten" dat werd opgemaakt binnen PDPOIII Maatregel LEADER Pajottenland+ wordt als volgt aangepast:
Tussen de ondergetekenden,
Het college van burgemeester en schepenen te Roosdaal , Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal
Vertegenwoordigd door mevrouw Emma Van der Maelen, algemeen directeur, Wim Goossens, burgemeester, hierna promotor genoemd,
enerzijds
Haviland en Pajottenland+, vertegenwoordigd door Stephan Verwee, algemeen directeur Haviland en Robrecht Geeroms, coördinator Pajottenland+, hierna de copromotoren genoemd,
anderzijds
Wordt overeengekomen wat volgt:
ARTIKEL 1. - VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST
De promotor diende reeds het project 'Pajotse toerismepunten' in bij de Plaatselijke Groep (PG) van Pajottenland+
De copromotoren Haviland en Pajottenland+ dienen als copromotoren toegevoegd te worden binnen het project 'Pajotse toerismepunten' na goedkeuring op de PG van 28 september 2021
ARTIKEL 2. - UITVOERING EN FINANCIERING VAN HET PROJET
Ondergetekende bevestigen volgende zaken uit te voeren:
Promotor:
• Fungeert als aankoopcentrale in de uitvoering van het project
• Opmaak van een declaratiedossier volgens de richtlijnen van de PG. De promotor maakt 1 dossier (halfjaarlijks) op en vraagt hiervoor de nodige prestaties van personeel op bij de copromotor Pajottenland+, die deze tijdig en in het correcte sjabloon bezorgt aan de promotor.
Promotor en copromotor Pajottenland+ (door detachering via Haviland)
• Meewerken aan de realisatie van het project met specifieke taakomschrijving die beschreven staat in het project.
• Meewerken aan het vergroten van het draagvlak voor Toerismepunten door communicatie, sensibilisering en optimalisatie.
• Afstemmen met hogere overheden indien vereist.
Copromotor Pajottenland+ (door detachering via Haviland): ontvangt de gedeclareerde personeelskosten en overhead via de promotor. De copromotor stort de geïnde personeelskosten door via een bijdrage per kwartaal aan copromotor Haviland.
De copromotoren kunnen enkel beroep doen op gedeclareerde personeelskosten en overhead met een maximum van 42.000,00 euro (*) personeelskosten en 6.300,00 euro (*) overhead.
O (*) de bedragen zijn de projectkost
O 65% subsidiabel op de projectkost
O 35% gedragen door Pajottenland+
ARTKEL 3. - VERDELING VAN DE COFINANCIERING
De volledige cofinaciering wordt gestort op het rekeningnummer van de promotor. Hierbij bevestigt de promotor, na het ontvangen van de cofinanciering, dat hij binnen 30 dagen de copromotor Pajottenland+ a rato van het toegekende bedrag dat hij ontvangen heeft voor de copromotor volgens het aanvaardingsbericht van de VLM over te schrijven op rekeningnummer BE 7340 0947 8929.
De overeenkomst wordt in drie exemplaren opgemaakt, voor elke partij één op datum van
Namens de promotor
De Algemeen directeur De burgemeester
(handtekening) (handtekening)
Emma Van der MaelenWim Goossens
Namens de copromotoren
De Algemeen directeur van Haviland Coördinator van Pajottenland+
(handtekening) (handtekening)
Stephan VerweeRobrecht Geeroms
Artikel 2. - De promotor en de copromotoren van de gemeenten komen overeen dat het voorziene projectbudget van 42.000,00 euro personeelskost + 6.300,00 euro overhead ingezet kan worden door copromotoren Haviland en Pajottenland+
Artikel 3. - De "Overeenkomst" vangt aan op 1 oktober 2021 en loop tot 31 december 2022.
Tom De Koster Koen Muyldermans Linda Van Huylenbroeck Dirk Evenepoel Eline De Vos Wim Goossens Rudy Bracquez Emma Van der Maelen Johan Van Lierde An Van den Spiegel Annick Borloo Jan Van Den Bosch Herman Claeys Jean Timmermans Johan Linthout Christiane Bert Kristof Cooreman Wendy Godaert Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Marc Devits Tom De Koster Koen Muyldermans Linda Van Huylenbroeck Dirk Evenepoel Eline De Vos Wim Goossens Rudy Bracquez Johan Van Lierde An Van den Spiegel Annick Borloo Jan Van Den Bosch Herman Claeys Jean Timmermans Johan Linthout Christiane Bert Kristof Cooreman Wendy Godaert Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Marc Devits Christiane Bert An Van den Spiegel Johan Van Lierde Marc Devits Emmanuel de Béthune Tom De Koster Eline De Vos Koen Muyldermans Wim Goossens Rudy Bracquez Jan Van Den Bosch Johan Linthout Dirk Evenepoel Herman Claeys Jean Timmermans Linda Van den Eede Annick Borloo Wendy Godaert Linda Van Huylenbroeck Kristof Cooreman aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
14 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Tom De Koster (CD&V), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
6 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Annick Borloo (N-VA) en Jean Timmermans (N-VA).
Enig artikel - De kalender der schoolvakanties en verlofdagen van het gemeentelijk basisonderwijs voor het schooljaar 2021-2022 wordt als volgt vastgesteld:
1. Hervatting van de lessen op woensdag 1 september 2021.
2. Vrije dagen van het eerste trimester:
• herfstvakantie van maandag 1 november 2021 tot en met zondag 7 november 2021.
3. Wapenstilstand:
• donderdag 11 november 2021
4. Kerstvakantie van maandag 27 december 2021 tot en met zondag 9 januari 2022.
5. Vrije dagen van het tweede trimester:
• krokusvakantie van maandag 28 februari 2022 tot en met zondag 6 maart 2022.
6. Paasvakantie van maandag 4 april 2022 tot en met maandag 18 april 2022.
7. Vrije dagen van het derde trimester:
• donderdag 26 mei 2022:Hemelvaartsdag;
• vrijdag 27 mei 2022:brugdag;
• maandag 6 juni 2022:Pinkstermaandag.
8. Facultatieve vrije dagen:
• vrijdag 12 november 2021;
• maandag 7 februari 2022.
9. Pedagogische studiedagen:
• vrijdag 1 oktober 2021;
• woensdag 1 december 2021;
• woensdag 16 februari 2022;
• woensdag 25 mei 2022.
10. De zomervakantie begint op vrijdag 1 juli 2022.
Tom De Koster Koen Muyldermans Linda Van Huylenbroeck Dirk Evenepoel Eline De Vos Wim Goossens Rudy Bracquez Emma Van der Maelen Johan Van Lierde An Van den Spiegel Annick Borloo Jan Van Den Bosch Herman Claeys Jean Timmermans Johan Linthout Christiane Bert Kristof Cooreman Wendy Godaert Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Marc Devits Tom De Koster Koen Muyldermans Linda Van Huylenbroeck Dirk Evenepoel Eline De Vos Wim Goossens Rudy Bracquez Johan Van Lierde An Van den Spiegel Annick Borloo Jan Van Den Bosch Herman Claeys Jean Timmermans Johan Linthout Christiane Bert Kristof Cooreman Wendy Godaert Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Marc Devits Dirk Evenepoel Tom De Koster Wim Goossens Marc Devits Koen Muyldermans Johan Linthout Herman Claeys Jan Van Den Bosch Eline De Vos Rudy Bracquez Johan Van Lierde Emmanuel de Béthune Christiane Bert An Van den Spiegel Linda Van Huylenbroeck Jean Timmermans Kristof Cooreman Linda Van den Eede Annick Borloo Wendy Godaert aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT:
14 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Tom De Koster (CD&V), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
6 onthoudingen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Annick Borloo (N-VA) en Jean Timmermans (N-VA).
Artikel 1. - Het bestaande schoolreglement voor de gemeentelijke basisscholen Triangel goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 juni 2020 worden opgeheven.
Artikel 2. - Het hierbij gevoegde schoolreglement van het gemeentelijk basisonderwijs Triangel Roosdaal wordt goedgekeurd.
Artikel 3. - Dit schoolreglement wordt bij elke inschrijving van de leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
Indien de ouders zich met het schoolreglement niet akkoord verklaren dan wordt aan de inschrijving van de leerling een einde gesteld op 31 augustus van het lopende schooljaar.
Tom De Koster Koen Muyldermans Linda Van Huylenbroeck Dirk Evenepoel Eline De Vos Wim Goossens Rudy Bracquez Emma Van der Maelen Johan Van Lierde An Van den Spiegel Annick Borloo Jan Van Den Bosch Herman Claeys Jean Timmermans Johan Linthout Christiane Bert Kristof Cooreman Wendy Godaert Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Marc Devits Tom De Koster Koen Muyldermans Linda Van Huylenbroeck Dirk Evenepoel Eline De Vos Wim Goossens Rudy Bracquez Johan Van Lierde An Van den Spiegel Annick Borloo Jan Van Den Bosch Herman Claeys Jean Timmermans Johan Linthout Christiane Bert Kristof Cooreman Wendy Godaert Linda Van den Eede Emmanuel de Béthune Marc Devits Eline De Vos An Van den Spiegel Johan Linthout Johan Van Lierde Jan Van Den Bosch Koen Muyldermans Tom De Koster Marc Devits Herman Claeys Emmanuel de Béthune Christiane Bert Rudy Bracquez Wim Goossens Linda Van den Eede Wendy Godaert Jean Timmermans Kristof Cooreman Linda Van Huylenbroeck Annick Borloo Dirk Evenepoel aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
BESLUIT:
13 stemmen ja: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys (CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez (CD&V), Johan Linthout (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Tom De Koster (CD&V), Jan Van Den Bosch (CD&V), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
6 stemmen tegen: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Annick Borloo (N-VA) en Jean Timmermans (N-VA).
1 onthouding: Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders).
Artikel 1. - De hierbij gevoegde prognose lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 voor de gemeentelijke basisschool Triangel Strijtem met vestigingsplaats Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2021-2022 voor de gemeentelijke basisschool Triangel Pamel worden goedgekeurd.
Artikel 2. - Bij grote aanpassingen wordt het definitieve lestijdenpakket van de gemeentelijke basisschool Triangel Strijtem/O.L.V.-Lombeek op basis van de officieel aan de school toegekende lestijden, uren- en puntenpakket voor het schooljaar 2021-2022 ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd na 1 oktober 2021.
N-VA vraagt de stemming over de verdaging:
11 stemmen tegen: Wim Goossens (CD&V), Johan Van Lierde (CD&V), Herman Claeys
(CD&V), Emmanuel de Béthune (CD&V), An Van den Spiegel (CD&V), Rudy Bracquez
(CD&V), Johan Linthout (CD&V), Christiane Bert (CD&V), Tom De Koster (CD&V), Jan Van
Den Bosch (CD&V) en Koenraad Muyldermans (CD&V).
6 stemmen ja: Linda Van den Eede (N-VA), Kristof Cooreman (N-VA), Linda Van
Huylenbroeck (N-VA), Wendy Godaert (N-VA), Annick Borloo (N-VA) en Jean Timmermans
(N-VA).
3 onthoudingen: Dirk Evenepoel (Roosdaal-Anders), Marc Devits (Groen), Eline De Vos (Groen)
BESLUIT:
Met éénparigheid van stemmen.
Artikel 1. - De drie decretale ouderraden en de pedagogische raad worden gemachtigd om hun vertegenwoordiging in de schoolraad in de gemeentelijke basisschool Triangel te vernieuwen.
Artikel 2. - De gemeenteraad keurt het nieuwe huishoudelijk model goed.
Artikel 3. - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het toezicht op het verloop van het proces van de vernieuwing van de schoolraad.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.